Ludzie, którzy nie toną

Okładka książki Ludzie, którzy nie toną autora Jolanta Sak, 9788367133258
Okładka książki Ludzie, którzy nie toną
Jolanta Sak Wydawnictwo: Moc Media Cykl: Ludzie, którzy nie toną (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Ludzie, którzy nie toną (tom 1)
2022-09-08
2022-09-08

Kup Ludzie, którzy nie toną w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ludzie, którzy nie toną

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzie, którzy nie toną

Bardzo ciekawa książka czyta się ją przyjemnie i szybko! Postacie są zagatkowe sytuacje napięte, prawie rzeczywiste. Polecam wszystkim!

Dom. Rodzina. Małżeństwo w średnim wieku, dwóch synów i ich małżonki. Według sąsiadów dobrzy ludzie. Uczęszczają co niedzielę do kościoła, spotykają się na obiadach. Za ścianami ich domu rozlewa się ciepło ogniska domowego, ale to ogień oszustw, nietolerancji i zbrodni. Kłamstwa i przestępczość wrosły w ich życie i stały się codziennością. Miłość przybrała wypaczoną formę. Relacje stały się nieoczywiste. Seniorka rodu przypomina mi współczesną wersję Pani Dulskiej, która w swoim rozumieniu tzw. dobra rodziny, pod płaszczykiem pozorów i manipulacji, wywiera wpływ na innych. I dodatkowo nie ma problemu by wraz z synami wejść na drogę przestępstwa.

Jolanta Sak prowadzi nas przez historię o niechcianych ciążach, aborcji, handlu żywym towarem, zdrad, żądzy pieniądza, obsesji, homoseksualizmu. I przede wszystkim ludzi, którzy nie toną. Cokolwiek się wydarzy, cokolwiek zrobią będą płynąć, czasem z prądem, czasem pod prąd, ale nie toną. I pomimo, że popełniają okrutne rzeczy, niszczą osoby spotkane na swojej drodze, potrafią wynurzyć się z najgłębszej topieli.

Autorka pisze prostym, komunikatywnym językiem. Postaci ukazuje nie zagłębiając się w ich rys psychologiczny. Taka narracja wyraźniej uwidacznia decyzje i czyny bohaterów oraz ich wykroczenia poza normy etyczne, społeczne i prawne. Wzmacnia przekaz o nielegalnych działaniach, wyrządzanych krzywdach i popełnionych występkach. Przestępstwa wybrzmiewają mocniej, dosadniej. Zakończenie zaś jest śmiałe, zuchwałe i jak dla mnie dość przerażające. Uświadamia, że pewne sytuacje mają miejsce i stwarzają jedynie pozór istnienia sprawiedliwości.

Po lekturze powieści Jolanty Sak jako czytelnik pozostałam z wieloma pytaniami i wewnętrznymi rozterkami. Czym jest sprawiedliwość? Czy można pozwolić funkcjonować w społeczeństwie takim ludziom?

Źli ludzie burzą bezpieczeństwo swoich i cudzych domów. Wywracają je. Krzywdzą. I nie toną. I nie zmienią się. Gdzieś wypłyną, pomimo wszystko. Jeśli im pozwolimy.

Polecam lekturę osobom które lubią mętlik w głowie i dylematy moralne po zakończonej lekturze.

Od razu wiedziałam, że się polubimy. Czasem już biorąc książkę do ręki i czytając opis, po prostu wiadomo, że to jest ta wybrana. Nie zawiodłam się.
Okładka „Ludzi, którzy nie toną” jest w ciemnych barwach, dom bez okien, brązowe niebo. To jakby wizualizacja wnętrza bohaterów książki. Ludzi, którzy nie bardzo zdają sobie sprawę z tego, że są źli. Robią wszystko dla rodziny i to jest dla nich usprawiedliwienie.
Ta powieść jest jak cebula. Na pierwszy rzut oka może być kryminałem i to ze znakomitym pomysłem. To jednak tylko wierzchołek góry lodowej, bo pod nim jest znacznie więcej treści i to ciekawszej, bo dotyczącej stosunków międzyludzkich. Rodzina utrzymuje się przez lata na poziomie, popełniając przestępstwa. Nie są to drobne kradzieże, czy oszustwa. Chodzi o ludzkie życie.
Rodzina jednak zdaje się tego nie dostrzegać, bo przecież Magda, matka trzymająca wszystko w garści, robi to dla swoich synów. Oni dla swoich rodzin, czy dla miłości. Są bezkarni, wyrzuty sumienia ich nie dotyczą, ich świat pełen jest kłamstw. I tak przez lata. Nagle jeden mały błąd, jeden mały klocek z układanki wypada i powoduje, że wszystko się sypie. Rodzina do tej pory trzymająca się razem, nagle się rozpada. Myślicie, że to ich czegoś nauczy? Czy tacy ludzie rzeczywiście nie są w stanie zatonąć, tylko będą dryfować, bo przecież nic złego nie robią, to tylko dla dobra bliskich?
Niesamowita lektura. Jak już się książkę zaczęło czytać, to bardzo trudno ją odłożyć. Tym bardziej że rozdziały się krótkie, skojarzyły mi się z migawkami: błysk i widzisz sytuację, kolejny błysk i kolejny portret. Chwile zatrzymane w kadrze.
Żeby nie było tak poważnie, to są też momenty humorystyczne, a Cichego i Benia po prostu się lubi.
Książka wywołuje emocje: kibicujemy dziewczynom, boimy się o nie, wkurzamy się na przestępców, chcemy, by ponieśli karę, by wreszcie ktoś odkrył sekrety rodzinne. Praktycznie do ostatniej strony jesteśmy zaskakiwani i coraz bardziej wciągamy się w życie Magdy, Andrzeja, Piotra, Ewy, Joanny, Tomka, Darka, Ilony, Agnieszki...
Całe szczęście jest jeszcze druga część 🙂
Podoba mi się też to, że Jolanta Sak w swojej debiutanckiej powieści bardzo dba o poprawny język, jest pedantką jeżeli chodzi o szczegóły i szczególiki, dobrze rozszyfrowuje charaktery i psychikę ludzi. Świetnie to wróży na przyszłość.

79 użytkowników ma tytuł Ludzie, którzy nie toną na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Ludzie, którzy nie toną na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ludzie, którzy nie toną

Cytaty z książki Ludzie, którzy nie toną

Jolanta Sak Ludzie, którzy nie toną Zobacz więcej