Doktor Zosia

- Uczniowie Hippokratesa (tom 3)
- 2022-10-26
- 2022-10-26
Kiedy doktor Zofia Nibużanka dostaje propozycję pracy w Szpitalu Ujazdowskim w Warszawie, nie waha się ani chwili. W wojskowej placówce medycznej z otwartością wita się lekarki i traktuje je na równi z mężczyznami. Dla Zofii jest to szansa, żeby doskonalić wiedzę i umiejętności na wielu prężnie się rozwijających oddziałach medycznych i w nowoczesnych pracowniach. Poznaje tajniki radiologii, neurologii, hematologii i innych specjalizacji, które w przyszłości pomogą jej stać się doskonałą pediatrą, chociaż w skrytości ducha marzy o chirurgii.
Pracę u boku najwybitniejszych specjalistów tamtych czasów przerywa wybuch wojny. Rzeczpospolita Ujazdowska – tak medycy nazywają swój szpital – funkcjonuje na bazie konwencji haskiej, ale jej regulacje są bezwzględnie łamane przez okupanta, a personel, zwłaszcza lekarze i pielęgniarki zaangażowani w konspirację, doświadcza wyjątkowego okrucieństwa wojny. Kadra oficerska zostaje wywieziona na Wschód i przepada bez wieści. Dopiero po latach świat usłyszy o Katyniu. Część lekarzy ginie w bombardowaniach, inni są wywożeni do obozów koncentracyjnych, zamykani w getcie albo torturowani w katowniach gestapo. Ocalali, a wśród nich doktor Zosia, starają się ratować pacjentów w warunkach urągających ludzkiej godności. Młodej lekarce jest tym trudniej, że jej mąż włącza się działania konspiracyjne oraz co chwilę docierają do niej złe wieści o losie najbliższych. Najgorsze przyjdzie jednak dopiero wraz z wybuchem powstania warszawskiego.
W powieści ożywa przedwojenna Warszawa – losy fikcyjnych bohaterów przeplatają się z prawdziwymi wydarzeniami, w których uczestniczyli wybitni artyści, politycy i naukowcy dwudziestolecia międzywojennego. W powieści, wzorem poprzednich części cyklu, zostały przedstawione sylwetki autentycznych gigantów medycyny, takich jak Zygmunt Freud, Alois Alzheimer czy Kazimierz Funk.
"Doktor Zofia" to ostatnia część cyklu Uczniowie Hippokratesa łączącego opowieść fabularną z przełomowymi wydarzeniami z historii medycyny.
Kup Doktor Zosia w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Doktor Zosia
Polubiłam bardzo cykl Uczniowie Hippokratesa Ałbeny Grabowskiej i bardzo czekałam na kolejną książkę. „Doktor Zosia” jest niestety ostatnią częścią tej serii, a szkoda, bo przecież o historiach medycznych i lekarzach można by jeszcze pisać i pisać! Po raz kolejny mogę napisać, iż jestem laikiem, który z lekarzami ma styczność tylko podczas wizyt czy oglądania seriali – wszystko to, o czym pisze Pani Ałbena, nie jest skomplikowane i łatwe do zrozumienia. Ostatnia część rozgrywa się już w dwudziestoleciu międzywojennym i kończy w latach wojennych, lecz czy zmieniło się postrzeganie kobiet – lekarzy? I kim jest tytułowa doktor Zosia? Główną bohaterką tej części jest doktor Zofia Nibużanka, która od zawsze marzyła o pracy jako chirurg. Po ukończonych studiach znajduje pracę w jednym z warszawskich szpitali, jednak nie do końca podoba jej się to, w jaki sposób koledzy doktorzy nadal traktują kobiety – z wielką pobłażliwością. Gdy pojawia się propozycja zmiany pracy na Szpital Ujazdowski — młoda lekarka nie waha się ani przez chwilę. W tej woskowej placówce medycznej z szacunkiem odnosi się do leczących kobiet i traktuje na równi z mężczyznami. To tutaj Zofia będzie mogła się szkolić, doskonalić umiejętności i poznawać tajniki neurologii, hematologii czy radiologii. Pracujący w szpitalu lekarze sugerują, by Zosia zajęła się pediatrią, ma do tego wyjątkowy dar. Wraz z tytułową bohaterką poznawać będziemy różnych pacjentów, spoglądać będziemy na nich całościowo i dowiemy się m.in. co oznacza określenie „ucho-brzucho” tak istotne w odniesieniu do najmłodszych pacjentów. W tle przewijać się będzie wątek miłosny, bardzo delikatny i ważny dla bohaterki. Ciekawe jest to, że na początku powieści Zosi nie w głowie były romanse, mężczyźni, chciała po prostu leczyć. Który mężczyzna sprawił to, że ta bohaterka zgodzi się na małżeństwo? Pierwsze rozdziały „Doktor Zosi” toczą się spokojnie, to czas przedwojennej Warszawy, która dosłownie rozkwita. Przeczytamy o odkryciach w medycynie, zajrzymy wraz z Zosią i jej przyjaciółką Klementyną do kawiarni Wedla, przeczytamy o tym, na jaki film warto udać się z Zulą Pogorzelską i dlaczego Zofia tak bardzo cięta jest na Bodo. Ten spokojny czas zostanie przerwany niestety wraz z wybuchem II wojny światowej. I w przypadku tych już rozdziałów pojawił się strach, niepewność i przerażenie – czy szpital przetrwa, co stanie się z kolegami i koleżankami dr Zofii i czy ona i jej rodzina będą bezpieczni. Szpital Ujazdowski będzie funkcjonował nadal, lekarze zaangażują się w konspirację, a okupanci nie raz pokażą swoje bestialstwo. W tych rozdziałach autorka pochyli się szczególnie nad dwiema ważnymi bohaterkami – doktor Marią Werkenthin (pierwszą kobietę radiolog, która będzie ordynatorem) oraz doktor Zofią Garlicką (pierwszą kobietę ginekolog, która została ordynatorem). Dosłownie ze ściśniętym żołądkiem czytałam wszystkie fragmenty, które rozgrywały się w obozach koncentracyjnych. Wojenne rozdziały są przepełnione smutkiem, rozpaczą i bólem. Lekarze pracowali w pocie czoła, w huku spadających bomb i walcząc z brakiem środków przeciwbólowych, dawali z siebie wszystko, byleby przyniesieni pacjenci przeżyli. To właśnie w takich polowych warunkach spełni się marzenie Zofii o byciu chirurgiem, dzięki sprawnemu działaniu uda jej się ocalić kilka żyć. Jak zakończą się jej losy? Książka niestety dla mnie kończy się zbyt szybko i mam wrażenie, że zakończenie jest urwane, albo po prostu tak bardzo wsiąkłam w wykreowaną historię, że żal mi się po prostu rozstawać z bohaterami. W „Doktor Zosi” wzorem dwóch wcześniejszych części cyklu autorka przeplata rozdziały poświęcone tej bohaterce rozdziałami, w których opisane są sylwetki autentycznych badaczy medycyny. Takie przeplatanie zwłaszcza w części już wojennej da czas na odetchnięcie po bardzo emocjonalnych scenach. Tutaj przeczytamy m.in. o Zygmuncie Freudzie, Aloisie Alzheimerze, Fredericku Grancie Bantingu czy Kazimierzu Funku. Te bardzo ciekawe informacje napisane są w lekkim stylu, bez problemu można sobie wszystko wyobrazić i przenieść się do wykreowanego świata. Szkoda, że to już ostatnia część cyklu, całość czytało mi się niezwykle dobrze i myślę, że jeśli znacie twórczość Ałbeny Grabowskiej, to nie trzeba Was przekonywać, by sięgnąć i po tę książkę.
Oceny książki Doktor Zosia
1253 użytkowników ma tytuł Doktor Zosia na półkach głównych- Przeczytane 902
- 2023 62
- 2024 34
- 2022 29
- 2025 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Doktor Zosia
Genialnie wpleciona historia Polski i polskich lekarzy podczas II wojny światowej i powstania warszawskiego. Bardzo podoba mi się główna bohaterka, która choć mądra, dobra i urocza, nie jest też wolna od wad, przez co jest bardziej wiarygodną postacią. W dodatkowych rozdziałach opisy ludzi, których osiągnięcia przyczyniły się do sukcesu również współczesnej medycyny. Gratuluję Autorce całej trylogii!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Doktor Zosia” to nie tylko solidna dawka wiedzy podanej w przystępny, ludzki sposób, ale też historia pełna emocji, które zostają z czytelnikiem na dłużej i zmuszają do refleksji nad tym, czym naprawdę jest odpowiedzialność, odwaga i troska o drugiego człowieka.
To jedna z tych książek, które uczą bez moralizowania i poruszają bez taniego dramatyzmu. Bardzo polecam, zwłaszcza młodym czytelnikom, ale nie tylko im.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z tych książek, które uczą bez moralizowania i poruszają bez taniego dramatyzmu. Bardzo polecam,...
Akcja powieści rzuca nas w wir dramatycznych wydarzeń pierwszej połowy XX wieku, jednak to postać Zofii – ambitnej, młodej lekarki – stanowi oś, wokół której kręci się cały świat przedstawiony. Fabuła rozpoczyna się od portretu dziewczyny, która wbrew konwenansom epoki marzy o studiach medycznych. Grabowska z wielką dbałością o detale odtwarza realia przedwojennej Warszawy oraz trudne warunki frontowe, gdzie Zofia musi dbać o życie pacjentów, często zapominając o własnym.
Milosne zawirowania bohaterki nie są tu jedynie tanim dodatkiem do wojennej zawieruchy, lecz stanowią fundament jej emocjonalnego rozwoju. Relacje Zofii z mężczyznami są skomplikowane i naznaczone tragizmem epoki. Pierwsze uniesienia, pełne młodzieńczej wiary w lepsze jutro, szybko zostają zweryfikowane przez brutalną rzeczywistość. Autorka kreśli obraz miłości, która musi mierzyć się z rozłąką, lękiem o życie partnera oraz moralnymi dylematami. Czy można w pełni oddać się drugiemu człowiekowi, gdy codzienność wymaga od nas hartu ducha i niemal nadludzkiej siły? Zofia nieustannie balansuje między głosem serca a poczuciem obowiązku. Jej uczucia są wystawiane na próbę nie tylko przez odległość, ale i przez tajemnice z przeszłości, które powracają w najmniej oczekiwanych momentach, zmuszając ją do trudnych wyborów między namiętnością a lojalnością.
Recenzja: Medycyna, determinacja i kobieca siła
„Doktor Zosia” to nie tylko romans historyczny; to przede wszystkim hołd złożony pionierkom medycyny. Ałbena Grabowska, będąc lekarzem, wnosi do książki rzadko spotykany autentyzm. Opisy zabiegów, realiów szpitalnych czy bezsilności wobec ówczesnych chorób są napisane z chirurgiczną precyzją, co sprawia, że czytelnik niemal czuje zapach eteru i słyszy echo kroków na szpitalnym korytarzu.
Bohaterka, która inspiruje
Największym atutem powieści jest konstrukcja psychologiczna głównej bohaterki. Zosia nie jest postacią kryształową – bywa uparta, popełnia błędy w relacjach międzyludzkich, ale jej determinacja w dążeniu do celu jest godna podziwu. W świecie, w którym kobieta-lekarz była traktowana z pobłażaniem lub niechęcią, ona wykuwa własną ścieżkę. Grabowska świetnie pokazuje ewolucję bohaterki: od niepewnej studentki do dojrzałej kobiety, która potrafi postawić na szali własne szczęście, by ratować innych.
Tło historyczne i styl
Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o historii w sposób niezwykle plastyczny. Przemiany społeczne, upadek dawnego porządku i narodziny nowej rzeczywistości po wojnie są tłem, które żyje i oddycha. Styl Grabowskiej jest płynny, pełen emocji, ale wolny od zbędnego patosu. Potrafi ona wzruszyć czytelnika, nie uciekając się do tanich sentymentalizmów, co czyni lekturę „Doktor Zosi” doświadczeniem głębokim i satysfakcjonującym.
Podsumowanie: Czy warto?
Książka ta jest pozycją obowiązkową dla miłośników sag historycznych z mocnym wątkiem społecznym. To opowieść o tym, że życzliwość i misja pomagania mogą być światłem w najciemniejszych czasach, ale też o tym, że za realizację marzeń często trzeba zapłacić wysoką cenę w życiu prywatnym. Grabowska stworzyła historię, która zostaje pod powiekami długo po przeczytaniu ostatniej strony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety w mojej opinii trzecia część wypada zdecydowanie słabiej niż druga. Nie było tej płynności fabuły, a wstawki biograficzne jeszcze ją przerywały.
Akcja toczy się na przełomie wielu lat, a mnogość nowych nazwisk przytłacza.
A może nie ma tego powiewu świeżości, którą przyniosła pierwsza czytana powieść z serii?
"Doktor Anna" przeczytana kilka lat temu jeszcze jest w mojej pamięci, natomiast historia Doktor Zosi zaraz zostanie zapomniana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja toczy się na przełomie wielu lat, a mnogość nowych nazwisk przytłacza.
"Doktor Anna" przeczytana kilka lat temu jeszcze jest w...
"Doktor Zosia" to trzecia część opowieści o Uczniach Hippokratesa, gdzie głównym bohaterem jest rozwój medycyny....
Ta część jest zdecydowanie najsmutniejsza... I choć akcja książki zaczyna się zaraz po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, to tym razem, przez dużą część opowieści, bohaterowie mierzą się z Drugą Wojną Światową i towarzyszymy im w Warszawie od początku okupacji aż po Powstanie.....
A jednak pomimo wszystko, pomimo całej okropności wojny, autorce udało się utrzymać w książce klimat nadziei...
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część jest zdecydowanie najsmutniejsza... I choć akcja książki zaczyna się zaraz po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, to tym razem, przez dużą część opowieści, bohaterowie mierzą się z Drugą Wojną Światową i towarzyszymy im w Warszawie od początku...
Kolejna już trzecia opowieść o wspaniałej kobiecie. Medycyna zaczyna się rozwijać - mamy już wiele osiągnięć i przychodzi ciężki czas wojny. Cała seria to wspaniałe historie wielu lekarzy Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna, ale w porównaniu do dwóch poprzedni bardzo bardzo smutna. Boleśnie prawdziwa ale już nie daje tego spokoju co poprzednie części przy słuchaniu/czytnaiu. Niemniej niesamowita!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najlepsza z wszystkich części. I choć główna bohaterka nie musi zmagać się z takimi przeszkodami jak bohaterowie poprzednich części to jej życie to nie pasmo Opis wydarzeń podczas wojny tak realny, jakbym sama w tym uczestniczyła. Rewelacja. Jedynie zakończenie przyniosło trochę rozczarowania, ale może wtedy ludzie starali się nie uronić ani chwili z życia..... Obyśmy nie musieli tego doświadczać.
Chyba najlepsza z wszystkich części. I choć główna bohaterka nie musi zmagać się z takimi przeszkodami jak bohaterowie poprzednich części to jej życie to nie pasmo Opis wydarzeń podczas wojny tak realny, jakbym sama w tym uczestniczyła. Rewelacja. Jedynie zakończenie przyniosło trochę rozczarowania, ale może wtedy ludzie starali się nie uronić ani chwili z życia........
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Doktor Zosia” to wspaniałe zwieńczenie całej trylogii. Moim zdaniem ta seria jest doskonałym przykładem na to, jak w powieści obyczajowej można pięknie i naturalnie wpleść wątki historyczne. Uwielbiam fakt, że autorka opiera swoją opowieść na prawdziwych wydarzeniach i postaciach – to nadaje jej wyjątkowej głębi i autentyczności. Choć samo zakończenie tej części nie do końca mnie usatysfakcjonowało, całość uważam za znakomitą lekturę. Szkoda, że to już koniec tej podróży, bo to trylogia idealna dla wszystkich, którzy kochają historię, powieści z historią w tle albo fascynują się dziejami medycyny.
„Doktor Zosia” to wspaniałe zwieńczenie całej trylogii. Moim zdaniem ta seria jest doskonałym przykładem na to, jak w powieści obyczajowej można pięknie i naturalnie wpleść wątki historyczne. Uwielbiam fakt, że autorka opiera swoją opowieść na prawdziwych wydarzeniach i postaciach – to nadaje jej wyjątkowej głębi i autentyczności. Choć samo zakończenie tej części nie do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerią „Uczniowie Hippokratesa” Ałbena Grabowska, z wykształcenia lekarka, oddała hołd ludziom, którzy zasłużyli się dla medycyny, a zrobiła to na dwa sposoby. W „Doktor Zosi”, trzecim tomie opowieści przedstawia dzieje lekarzy, szczególnie kobiet, którzy uprawiali swój zawód w czasach II Rzeczpospolitej oraz podczas II wojny światowej, a pomiędzy fabułę wplata krótkie opowiadania o największych odkrywcach w medycynie (np. Funk, Fleming, Alzheimer). Wyłania się z tego niezwykły obraz środowiska lekarskiego, które chyba w żadnej innej epoce nie odnotowało aż takiego skoku w nowoczesność. Czyta się o tym ciekawie, bez poczucia bycia laikiem, bo autorka przedstawia zagadnienia medyczne językiem zrozumiałym dla każdego.
Tytułowa doktor Zosia to panienka z dobrego domu, która nie bardzo pali się do oczekiwanego przez rodzinę zamążpójścia i odgrywania roli pani domu i matki szybko urodzonej gromadki potomstwa. Zdobyte wykształcenie medyczne jest jej pasją i ku zdumieniu krewnych, zamierza oddać się pracy zawodowej. Grabowska, opisując losy Zosi Gorazdowskiej de domo Nibużanki, przedstawia sytuację lekarek, które musiały walczyć o poważne traktowanie ich w tym zawodzie i powoli zdobywały sobie kolejne przyczółki: wchodziły do świata chirurgii, radiologii, czy pediatrii, mimo niechęci kolegów. Główna bohaterka trafia do Szpitala Ujazdowskiego, placówki wojskowej, gdzie ma okazję praktykować wśród największych umysłów w medycynie: Wiktorii Marii Werkenthin, Zofii Garlickiej, czy Wiktora Zawadowskiego. W życiu prywatnym z kolei bywa w legendarnym Qui Pro Quo, Czarnym Kocie, spotyka celebrytów tamtej epoki: Juliana Tuwima, Zulę Pogorzelską, czy Eugeniusza Bodo, a nawet leczy schorowanego marszałka Piłsudskiego. Wyłania się z tego barwny obraz przedwojennej Warszawy, miasta tętniącego energią, z bujnie kwitnącym życiem kulturalnym, nowoczesnymi budynkami, otwartego na świat. W drugiej części powieści bohaterowie zostają przedstawieni w obliczu wybuchu wojny. Muszą przerwać rozwijające się kariery, by ratować życie ofiar niemieckich prześladowań. Niektórzy działają w ruchu oporu, wielu zginęło w obozach, getcie, powstaniu, Katyniu. Apogeum wojennego piekła to powstanie warszawskie, kiedy polscy lekarze starają się ratować ludzkie życie w warunkach urągających ludzkiej godności. Zdają ten egzamin koncertowo.
Z powieści Ałbeny Grabowskiej dowiedziałam się bardzo dużo o historii medycyny w Polsce, ale i na świecie. Nie wiedziałam, że wśród Polaków było aż tylu wybitnych naukowców i odkrywców, którzy dosłownie otarli się o Nagrodę Nobla (np. trzykrotnie nominowany Napoleon Cybulski czy Ludwik Hirszfeld, polski lekarz żydowskiego pochodzenia nominowany w 1950 roku). Dzięki licznym przypisom mogłam się tego dowiedzieć. Jednak zdumiało mnie jeszcze coś innego: w powieści znajdują się też przypisy do takich postaci jak Napoleon Bonaparte, czy Henryk Sienkiewicz- naprawdę trzeba wyjaśniać, kim byli? Jesli tak, to źle to świadczy o poziomie wiedzy współczesnego czytelnika.
Całą serię serdecznie polecam wszystkim, którzy interesują się medycyną, albo po prostu lubią dobrze napisane powieści historyczne. Ałbena Grabowska to gwarancja dobrego poziomu literackiego i merytorycznego.
Serią „Uczniowie Hippokratesa” Ałbena Grabowska, z wykształcenia lekarka, oddała hołd ludziom, którzy zasłużyli się dla medycyny, a zrobiła to na dwa sposoby. W „Doktor Zosi”, trzecim tomie opowieści przedstawia dzieje lekarzy, szczególnie kobiet, którzy uprawiali swój zawód w czasach II Rzeczpospolitej oraz podczas II wojny światowej, a pomiędzy fabułę wplata krótkie...