Las ożywionego mitu

- fantasy, science fiction
- Las ożywionego mitu (tom 1)
- Mythago Wood
- 2022-08-03
- 1996-01-01
- 2003-09-01
- 9788396419606
- Michał Jakuszewski
Tajemniczy las Ryhope zaczyna się o krok za Oak Lodge, posiadłością rodziny Huxleyów. Ojciec, George Huxley, poświęca życie badaniu jego sekretów, przypłacając swą pasję obłędem. Starszy syn kontynuuje jego dzieło, coraz głębiej wkraczając w pierwotną puszczę jej krętymi ścieżkami. Gdy z wojennej zawieruchy powraca do domu młodszy, Steven, on również słyszy niepokojący zew...
Dziennik prowadzony przez Huxleya seniora jest opisem ogarniającego go szaleństwa, lecz także przewodnikiem po zagubionych w gęstwinie traktach. Wiedzie on Stevena w równoległy, nierzeczywisty świat naszych najgłębszych pokładów podświadomości. Jest listem z najstarszych, przedneolitycznych epok, w których granica między Człowiekiem a Naturą jeszcze nie istniała.
Jak zakończy się mityczna podróż, w którą wyruszył Steven Huxley? Czy las Ryhope okaże się grobem, w którym złożony zostanie w gorączkowym, szamańskim rytuale? A może ubrane w ciało starożytne mity będą łaskawe i odkryją przed nim zagadkę niespisanej nigdy opowieści o początkach rodzaju ludzkiego?
Kup Las ożywionego mitu w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Las ożywionego mitu
1081 użytkowników ma tytuł Las ożywionego mitu na półkach głównych- Chcę przeczytać 653
- Fantastyka 25
- Fantasy 25
- 2023 7
- Literatura angielska 5

Opinie i dyskusje o książce Las ożywionego mitu
Utytułowana, nietuzinkowa powieść, niedająca się jednoznacznie zaszufladkować. Formalnie rzecz biorąc jest to fantasy, ale z rodzaju problemowych, nieledwie filozoficznych, czyli mocno odbiegających od powszechnego pojęcia o tym gatunku (no wiecie, smoki, rycerze i chutliwe księżniczki). Przy tym jest to powieść wyraźnie wpasowująca się w dawny rodzaj narracji, typowo brytyjski, z powolnym wprowadzaniem informacji i budowaniem otoczki tchnącej w jakiś sposób staroświeckością (powrót z wojny, upadająca rezydencja, rodzinne tajemnice).
O co w niej konkretnie chodzi? O specyficzne działanie lasu sąsiadującego z rezydencją. Lasu małego optycznie, ale w rzeczywistości wykraczającego poza nasz wymiar i w środku po prostu gigantycznego, będącego fragmentem pierwotnej kniei. Trudno jednak wejść do niego na więcej niż kilkadziesiąt metrów, a do tego ma specyficzną cechę - potrafi wyciągać z podświadomości człowieka (wyłącznie takiego, co to jest świadomy istnienia zjawiska) wzorce mitów i powoływać do życia tzw. mitotwory, czyli ludzi (i nie tylko) będących prawzorcami postaci przewijających się przez legendy i mitologię (np. kobieta będąca pierwowzorem Ginewry).
Idea takiego lasu i powstawania mitotworów jest fascynująca i przemyślana na wielu poziomach, gorzej jednak poszło z samą konstrukcją fabuły. Została ona podzielona na trzy bloki, z czego pierwsza dwa - nie oszukujmy się - są dość nudne, bo jeden podaje podstawową wiedzę o badaniach prowadzonych przez ojca bohatera i o samym zjawisku, a drugi w zasadzie koncentruje się na codziennym życiu bohatera i na jego rozwijającym się romansie z Guiwenneth. Przy czym jej obecność niczego nie wyjaśnia, bo bohater nie zna jej języka i nie są w stanie tak naprawdę się dogadać. Dopiero trzecia część, z wyprawą do lasu, serwuje coś, co można nazwać akcją. No ale trzeba najpierw "przegryźć się" przez blisko dwieście stron, czyli więcej niż połowę objętości.
Mimo to warto się zapoznać z "Lasem ożywionego mitu", bo to zupełnie nietypowe doświadczenie literackie, w dodatku zmuszające chwilami do intelektualnego zmierzenia się z wcale nie tak prostymi konceptami antropologicznymi.
Dodatkowy plus dla wydawcy za sensowne posłowie, choć równocześnie szkoda, że ograniczył się do wznowienia pierwszych dwóch tomów, nie wydając kolejnych pięciu, które wciąż pozostają u nas nieznane.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek jakie czytałem, szukam podobnych książek, niech ktoś mi napisze, bo nawet AI nie daje sobie z tym rady i poleca mi wiedźmina("bo mity").
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga książka z serii, Lavondyss, jest z punktu widzenia kobiety, też dobra, ale przekombinowana.
Cóż to była za niezwykła podróż! W momencie gdy byłam pewna, że fantastyka niczym nie może mnie już zaskoczyć - weszłam do Lasu...
Przenosimy się do Anglii w czasy około wojenne - będziemy balansować między czasem obecnym, a minionym. Autor nie musi szczególnie wysilać się by zbudować atmosferę subtelnej grozy i wiszącego w powietrzu napięcia. Starczy, że opisuje tamtejszy pozamiejski krajobraz. Co może być bardziej niepokojącego od prawdziwego lasu tchnącego pierwotnym duchem, w zamglonej Anglii? Chyba jedynie to co widzimy kątem oka, na granicy jaźni- mitotwory.
Ta książka to niesamowita podróż przez folklor i wierzenia, celtyckie legendy, które rosły i przekształcały się od zamierzchłych czasów. To oryginalna opowieść, której nie potrzeba bronić bo broni się sama z siebie.
Wyruszcie w podróż w głąb Lasu bo naprawdę warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nietypowa historia, która powoli oddziałuje na umysł czytelnika na równi z tym jak wpływa na swoich własnych bohaterów.
"Las ożywionego mitu" zachęca do wstąpienia między jego drzewa już od pierwszych stron. Powieść trzyma dobry poziom aż do samego końca.
Historia jest dobrze poprowadzona i wciągająca, bohaterowie różnorodni i ciekawi.
Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to miałem wrażenie, że kilka wątków prowadziło donikąd. Przy tym większość przyjemnie się czyta i nie zwraca się na to uwagi aż do samego końca, to jeden brzmiał w zamyśle tak ciekawie, że byłem rozczarowany, iż tak naprawdę skończył się po kilku stronach i zupełnie nic nie wniósł, poza drobną dyskusją filozoficzną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Las" dostałem wymieniając się za swoją powieść, po usłyszeniu, że znajdę tam ukochaną mitologię celtycką. Co prawda nie ma jej tam tyle na ile liczyłem, ale i tak jestem zadowolony, bo sama książka jest naprawdę dobra.
Historia jest...
[...] Bohaterowie tej historii to przede wszystkim przedstawiciele rodziny Huxeleyów - senior rodu, George Huxley, człowiek ogarnięty obsesją na punkcie Ryhope Wood oraz dwóch jego synów Christian i Steven, główny protagonista powieści. Poznajmy również obiekt westchnień całej trójki - Guiwenneth, o której nie powiem nic więcej, oraz Harry’ego Keetona, towarzysza naszego bohatera w podróży przez niezwykły las Ryhope. Jednak czytając „Las ożywionego mitu” tylko pozornie mamy do czynienia z kolejną opowieścią o przejściu bohatera z naszego świata, do świata magicznego, gdzie okazuje się on wyczekiwanym herosem, który ma pokonać Złego.
Takich śmiałków czytelnicy fantastyki (i nie tylko) znają na pęczki - należeli do nich m.in. Holger Carlsen z powieści „Trzy serca i trzy lwy” Poula Andersona, Simon Tregarth ze „Świata Czarownic” Andre Norton czy Thomas Covenant z cyklu Stephena Donaldsona. I na pierwszy rzut oka również bohaterowie powieści Holdstocka, weteran wojenny oraz jego kompan, pilot RAF-u, są jak postacie z serii Arthura Conan Doyle’a zapoczątkowanej powieścią „Zaginiony świat” lub protagoniści kilku cykli Edgara R. Burroughsa, zapuszczający się w obce, często prehistoryczne światy z rewolwerem w kieszeni i bez mapy. Jednakże Holdstock idzie w kreacji swoich postaci trzy kroki dalej. Uświadamia je na przykład, że są nie tylko sprawcami opowiadanej historii i (s)twórcami kolejnych wcieleń mitotworów, ale także postaciami wpisanymi w jedną z realizacji jakiegoś odwiecznego archetypu czy mitu (chociażby campbellowskiego monomitu) oraz aktywnymi uczestnikami kolejnej jego odsłony. Jest to zatem swoiste burzenie czwartej ściany, tyle że skierowane niejako do wewnątrz, w głąb snutej opowieści, do jej mitologicznych korzeni, a co za tym idzie do korzeni konwencji fantasy, opowieści o archetypach i toposach, których realizacją okazuje się sama powieść Holdstocka. [...]
Cała recenzja pod linkiem:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykła, oryginalna opowieść, w której główny bohater przechodzi ze świata XX wieku do potężnej puszczy, która stanowi wymieszanie czasów i epok. Pozycja zdecydowanie warta poznania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita ksiażka!
Niesamowita ksiażka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMieszanka fantasy i współczesności w przedziwnym lesie. Najciekawszym, najbardziej żywym rozdziałem jest Serce Lasu. Książka jak "Legenda została rozstrzygnięta na korzyść królestwa". Czy również dla czytelnika?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo tego, że warsztatowo zdaje się być przeciętnym czytadłem mieszającym weird i fantasy - to klimat i pomysły pięknie ciągną czytelnika coraz głębiej w głąb Lasu Ożywionego Mitu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham! <3
Kocham! <3