Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka

Okładka książki Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka autorstwa Julie Sykes
Okładka książki Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka autorstwa Julie Sykes
Julie Sykes Wydawnictwo: Wilga Cykl: Akademia Jednorożców (tom 11) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Akademia Jednorożców (tom 11)
2022-01-01
2022-01-01
iola i Migotka kochają Akademię Jednorożców. Jedyne czego pragną, to opiekować się szkołą i piękną Wyspą Jednorożców. Gdyby tylko Migotka odkryła wreszcie swoją moc!

Perypetie prowadzą Wiolę, Migotkę oraz ich przyjaciół do wielkiego niebezpieczeństwa na zamarzniętej lagunie. Czy pod presją czasu Migotce uda się znaleźć swoją magię i uratować przyjaciół?

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Kup Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka

Opinie i dyskusje o książce Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka

Wiola uczęszcza do Akademii Jednorożców, magicznej szkoły, w której każdy z uczniów jest połączony w parę z jednorożcem. Dziewczynka zostaje połączona z Migotką, jednorożcem pełnym pomysłów i energii. Obie bardzo lubią szkołę, jednak nie chcą samotnie w niej pozostać. Aby do tego nie doszło, muszą nawiązać więź, a Migotka odkryć swoją magię. Niestety, chociaż mogłoby się wydawać to łatwe, wcale nie jest. Między nimi dochodzi do spięć, a na dodatek po szkole porusza się tajemnicza postać. Kim jest? Co robi w szkole? Czy Wiola i Migotka nawiążą więź? Czy jednorożec odnajdzie w sobie magię?

Historia ciekawa, pełna magii, jednorożców i przygód.

Książeczka to trochę ponad 100 stron, na których znajdziemy tekst wyraźną, większą czcionką. Doskonale nadaje się dla dzieci dopiero wkraczających w samodzielne czytanie.

Ilustracje ładne, czarno – białe. Moim zdaniem przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.

„Akademia jednorożców. Wiola i Migotka. Tom 11” to książka, która spełni oczekiwania małych fanów magicznych przygód i jednorożców. Polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2022/08/Akademiajednorozcow.WiolaiMigotkaTom11.html

"Wioleta i Migotka" to już jedenaste spotkanie z Akademią Jednorożców, i póki co ostatnie, w którym główni bohaterowie martwią się, czy zdążą stworzyć więź przed zakończeniem roku szkolnego. Wioleta czuje się źle, ponieważ Miodunka decyduje za nią w różnych sytuacjach, czego dziewczynka nie do końca popiera. Pewnego wieczoru docierają na Lodową Lagunę, gdzie przyjdzie im się zmierzyć z osobą, która ponownie atakuje Wyspę Jednorożców.

Pewnie nie jeden z Was zna już serię książeczek „Akademia Jednorożców”. Czym jest w ogóle owa Akademia? Jest to szkoła, w której spotyka się swojego własnego jednorożca. A znajduje się ona na przepięknej Wyspie Jednorożców. Brzmi ciekawie, prawda?
Jedenasty tom „Wioleta i Migotka” to przygody Wioli i innych dziewczynek, które są bardzo ciekawe i wciągają od pierwszej strony. Tym razem członkinie szkoły już ją kończą a warunkiem by zakończyć z pozytywnym wynikiem akademie jest nawiązanie więzi z swoim jednorożcem. Migotka nie może odnaleźć swojej mocy przez co Wiola boi się, że jako jedyna nie ukończy w terminie szkoły. Pewnego dnia grupka przyjaciół trafiają na wielkie niebezpieczeństwo na zamarzniętej lagunie. Czy w końcu Migotce uda się wyzwolić swoją magię i uratuje swoich przyjaciół? Przekonajcie się sami.
Książeczka jak i 10 pozostałych z serii wciąga od pierwszych stron. Została napisana prostym i zrozumiałym językiem. Posiada duże litery co na pewno ułatwia samodzielne czytanie młodszym dzieciom. Rozdziały są dość krótkie, co również jest dodatkowym plusem dla dzieci podejmujących pierwsze próby czytania książeczek przygodowych. I na pewno nie można jej zarzucić, że jest nudna. Posiada wiele zwrotów akcji oraz przepiękne ilustrację, które pomagają zrozumieć czytany tekst, jak również pobudzają wyobraźnię.
Książeczkę polecam nie tylko ze względu na podejmowanie prób samodzielnego czytania, ale również ze względu na to by trochę porozmawiać ze swoimi dziećmi o uczuciach, jakie przeżywają bohaterki. Bowiem „Wioleta i Migotka” dostarczają nam wielu emocji.

16 użytkowników ma tytuł Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka na półkach głównych

Czytelnicy Akademia Jednorożców. Wioleta i Migotka przeczytali również

Hania i beksa-lale Michał Jachimek
Hania i beksa-lale
Michał Jachimek Zofia Bębenek
"Hania i beksa-lale" Michała Jachimka jest opowieścią, która wpisuje się w refleksyjny, listopadowy nastrój. Jednakże dotyczy śmierci najbliższych, dlatego z pewnością nie jest lekturą sezonową, bo taka strata może dotknąć każde dziecko w każdej chwili. Dlaczego warto zwrócić na nią uwagę? Książkę "Hania i beksa-lale" trzeba interpretować na wielu poziomach. Przede wszystkim jest to opowieść o dziewczynce, która traci ukochanego tatę. Razem z mamą próbują poradzić sobie z żalem i tęsknotą za uwielbianym mężczyzną. Książka pokazuje, że śmierć najbliższej osoby jest bardzo trudnym przeżyciem dla dziecka. Dorosłym często zdarza się bagatelizować emocje, z którymi musi się mierzyć mały człowiek w takiej sytuacji. Do pewnego stopnia można to zrozumieć, bo dorośli również są zajęci własnym żalem, jednak na dłuższą metę nie wolno tego akceptować. Śmierć taty jest dla Hani pewną okazją do przemyślenia, co tak naprawdę jest w życiu ważne. Dochodzi do wniosku, że trzeba żyć tak, aby na naszym pogrzebie pojawiło się wiele osób. Słowem – należy dbać o przyjaciół, z którymi łatwiej poradzić sobie z trudnościami. Pamięć o zmarłych można pielęgnować na wiele sposobów. Odwiedzanie cmentarza to jeden z nich. Przechowywanie pamiątek również. Bajka o Strzygoniu, którą tata opowiedział Hani, pokazuje, że na to, kim jesteśmy, składa się mnóstwo drobnych cech, przyzwyczajeń i upodobań. Nawet drobna rzecz, która wydaje się mało ważna, w rzeczywistości ma ogromne znaczenie. Choćby możliwość odczuwania smaku porzeczek. Ponadto natura Strzygonia uczy, że w życiu nie ma nic za darmo. "Hania i beksa-lale" jest w gruncie rzeczy dość krótką opowieścią, napisaną w oszczędnym stylu. Panuje w niej nastrój skupienia i refleksji, który dodatkowo jest podkreślony monochromatyczną grafiką. Czarno-białe ilustracje doskonale pasują do zwięzłego tekstu. Niektóre strony są czarne, a tekst na nich zapisano białą czcionką. Mam tylko jedną uwagę odnośnie do formy. Nie podoba mi się czcionka, którą zastosowano w publikacji. Uważam, że w dziecięcych książkach powinno stosować się krój pisma możliwie uproszczony, bez niepotrzebnych ozdobników. Pomaga to dzieciom poznawać tekst samodzielnie. Nie potrafię sobie wyobrazić, że kiedyś stanę w obliczu konieczności poradzenia sobie ze śmiercią kogoś bliskiego i pomocy dzieciom w tym trudnym czasie. "Hania i beksa-lale" pozwala zrozumieć emocje towarzyszące śmierci i żałobie, dlatego warto mieć tę lekturę w swojej biblioteczce. Opisana historia niesie nadzieję, bo życie Hani, mimo tragedii, toczy się dalej i przynosi jej satysfakcję, a gdzieś na jego końcu tli się nadzieja, że jeszcze kiedyś spotka swoich najbliższych.
LiterAnka - awatar LiterAnka
oceniła na83 lata temu
Zgubiłem babcię w supermarkecie Jo Simmons
Zgubiłem babcię w supermarkecie
Jo Simmons
Poznajcie najbardziej szaloną babcię wszechczasów! . 11-letni Harry od lat marzy o psie. Jego mama po dotychczasowych doświadczeniach syna ze zwierzętami, nie wykazuje jednak chęci kupienia pupila. Wymyśla za to system psich punktów i jeżeli Harry zdobędzie ich 500, to dostanie wymarzonego zwierzaka. Na horyzoncie pojawia się możliwość zdobycia aż 50 punktów, no kto by nie skorzystał prawda? Wystarczy TYLKO zająć się babcią, zabrać ją na zakupy, do fryzjera i szczęśliwie doprowadzić na galę rozdania nagród Złotej Rolki. Mini bowiem jest królową branży toaletowej, a na gali ma odebrać nagrodę za życiowe dokonania. Co może pójść nie tak? Okazuje się, że wszystko! Mini to totalne przeciwieństwo babci z naszych wyobrażeń. To niezwykła staruszka poruszająca się niczym pendolino, o szalonych pomysłach, skrytych marzeniach i uzależnieniu od cukierków Toffi, po których robi się dziwna. Łamiąc wszelkie zasady, jeździ po mieście wózkiem widłowym, kradnie cukierki w supermarkecie, farbuje włosy na kolor niebiańskiej lawendy, a nawet ma etat ratowniczki na pobliskim basenie! Harry ma nie spuszczać oka z babci, tymczasem gubi ją zaraz po wyjściu z domu. Mini pokazuje, kto tu rządzi i nieumyślnie pakuje wnuka w tarapaty. Czy Harry zdobędzie psie punkty, a babcią złotą statuetkę? To już musicie doczytać sami. . Na boga przepysznych gofrów jakaż to jest genialna książka! Doprawdy nie mam pojęcia, dlaczego tak długo kazałam jej czekać na półce... Mimo aż 304 stron już po chwili zamykacie tylną okładkę, kończąc książkę. Akcja pędzi szybko niczym Mini! Doskonały humor oraz komiczne sytuacje, w jakie pakuje się Harry, doprowadzają do wybuchów śmiechu. Bohaterowie dają się lubić od pierwszych stron, co zdecydowanie pomaga wciągnąć czytelnika w fabułę. Oprócz dobrego humoru autor łamie stereotyp o starszych osobach. Udowadnia, że starsi ludzie nadal mają marzenia, jak i prawo do decydowania o sobie. Poza tym ta historia jest świetnym przykładem, że warto pamiętać o staruszkach i wspólnie z nimi przeżywać przygody. PS. Wiecie, czym różni się kangur od walabii?
Gramyiczytamy - awatar Gramyiczytamy
Kubuś i Anioł Snu Lucinda Riley
Kubuś i Anioł Snu
Lucinda Riley Harry Whittaker Jane Ray
Książka dla dzieci. I tom z serii ,, Aniołki’’. Duży format. Twarda oprawa. Posrebrzane tłoczone litery. Dobry gatunek papieru. Wyraźna czarna czcionka. Przepięknie zilustrowała Jane Ray. Najpierw czytałam z dziećmi tom II. Teraz doczekaliśmy się tomu I. W niczym to nie przeszkadza. Uważam , że II był dużo lepszy. To nie jest taka typowa religijna książka. Myślę, że każdy nawet niewierzący człowiek czuje jakąś obecność swojego Anioła Stróża, który się nim opiekuje. O ile II tom był świąteczny w podniosłym nastroju, ten jest taki bardziej zwyczajny, codzienny. W tej części Anioł Stróż ma na imię Przeznaczenie. ,,Czasami ludzie potrzebują odrobiny pomocy, żeby zobaczyć , czym naprawdę są rzeczy, których się boją’’. ,, Przeznaczenie jest Aniołem Snu i wie lepiej niż wszyscy inni, że sny są cudownym darem’’. Głównym bohaterem jest mały chłopczyk Kuba, który przeprowadził się wraz z rodzicami z miasta do domu na wsi. Tak się nieraz zdarza ,że są plusy i minusy takiej przeprowadzki. Z jednej strony dużo przestrzeni, wielki pokój własny dla chłopca. Problem jednak okazał się inny. W oknie co noc ukazują się małemu wielkie świetliste oczy potwora. Chłopiec jest przerażony. Nie chce tu mieszkać. Marzy o powrocie do miasta. Co to za monstrum straszy dziecko? Czy strach ma wielkie oczy? W jaki sposób Anioł Stróż pomógł małemu? O tym przeczytacie sami. Ładna książeczka, taka budująca na duchu dla dziecka, żeby umiało pokonywać swoje lęki, żeby wiedziało ,że zawsze siła wyższa nad nim czuwa. Polecam w szczególności dla mniejszych dzieci w wieku przedszkolnym.
Anka - awatar Anka
oceniła na81 rok temu
Akademia Jednorożców. Frania i Miodunka. Julie Sykes
Akademia Jednorożców. Frania i Miodunka.
Julie Sykes
To już ostatnia dawka recenzji książek o Akademii Jednorożców, które zachwyciły moje córki. Już same kolorowe okładki przyciągają dziecięcy wzrok, a treść dotycząca jednorożców, przyjaźni i wielu perypetii bohaterów pozwala na miłe, ale też pouczające, spędzenie czasu. "Frania i Miodunka" to dziesiąty tom Akademii Jednorożców, w którym Frania odkrywa sekretne pomieszczenie i tunel. Chce sprawdzić, gdzie on prowadzi. Szykuje także prezent dla swojego jednorożca tworząc wynalazek, który powinien się spodobać Miodunce. Niestety łączy się to z brakiem czasu dla przyjaciół i ukochanego jednorożca, co niekorzystnie wpływa na ich relacje. Książeczki napisane są prostym językiem, dzięki czemu treść jest zrozumiała i przejrzysta dla młodszych czytelników. Czarno-białe ilustracje dopełniają historie zapisane na kartach książek. Rozdziały są dość krótkie, a całość liczy nieco ponad 100 stron, więc czyta się bardzo szybko. Perypetie koleżanek z Sali Diamentowej dostarczają czytelnikowi nowych przygód, dzięki którym spędzą miło czas i będą mieli możliwość porozmawiania z rodzicami o emocjach i sytuacjach towarzyszącym bohaterkom. Moje córki są zachwycone i prawie codziennie sięgają po książeczki, by przynajmniej obejrzeć ilustracje i przypomnieć sobie o perypetiach w Akademii Jednorożców. My z czystym sumieniem polecamy.
gdzie_ja_tam_ksiazka - awatar gdzie_ja_tam_ksiazka
oceniła na73 lata temu
Akademia Jednorożców. Oliwia i Śnieżynka Julie Sykes
Akademia Jednorożców. Oliwia i Śnieżynka
Julie Sykes
Poznajemy kolejne przyjaciółki, które mieszkają w Sali Szafirowej. Wyspa Jednorożców cały czas jest podatna na złą magię, która sprawia, że życie jednorożców i uczniów akademii może być zagrożone. W "Oliwii i Śnieżynce" zbliża się zakończenie roku szkolnego. Wszyscy się do niego przygotowują, ale niektórzy martwią się, że nie skończą szkoły, gdyż jeszcze nie nawiązali więzi ze swoimi jednorożcami. Taką osobą jest właśnie Oliwia. W dodatku Śnieżynka nadal nie odkryła swojej magii. Na Wyspie Jednorożców czyha niebezpieczeństwo i dziewczynka przekona się o tym na własnej skórze. Dziewczynki z Sali Szafirowej dzielnie trwają u boku swoich jednorożców, mimo niebezpieczeństwa, które dotyka ich co jakiś czas. Czy dowiedzą się, kto stoi za wydarzeniami, które miały miejsce na Wyspie Jednorożców? Tego dowiecie się tylko czytając tę serię. Przyjaciółki i jednorożce wyróżniają się odwagą i chęcią niesienia pomocy, czym są przykładem dla młodych czytelników. Każdego dnia zmagają się ze swoimi lękami, obawami, ale walczą z nimi u boku wspaniałych przyjaciół, którzy ich wspierają. Książeczki uczą, że nie powinno się nikogo zmuszać do tego, czego się boi lub nie ma na to ochoty. To my musimy przezwyciężyć ten lęk w odpowiednim dla siebie momencie, a jeśli jest ktoś, kto nas wpiera, tym lepiej i raźniej. Książeczki z "Akademii Jednorożców" czyta się z czystą przyjemnością, a każdy tom zwiastuje nowe przygody. Treść jest przejrzysta, ilustracje choć czarno-białe, są miłe dla oka. Zdecydowanie polecam!
gdzie_ja_tam_ksiazka - awatar gdzie_ja_tam_ksiazka
oceniła na73 lata temu