My Phantoms

angielski

Kup My Phantoms w ulubionej księgarnii

Oceny książki My Phantoms

OPINIE i DYSKUSJE o książce My Phantoms

Mam pewien problem z tą książką.... Nie do końca umiem zrozumieć pewne odczucia córki... Doszłam do wniosku, że głównym problemem matki jest brak autentyczności...Lecz mimo to, czegoś tu brakuje.

Nie chwal dnia przed zachodem słońca, mawiają pesymiści. I niekiedy miewają rację. Na przykład tym razem. Pochwaliłam bowiem tu i ówdzie tę serię powieściową wydawnictwa Czarne (że świetna i nie ma w niej słabszych pozycji),po czym – ups! – trafiłam na „Moje zmory”.
To nie jest zła książka, jest jednak jakaś taka nijaka. Jest jedną z wielu historii o tym, że dorosłe już dziecko (w tym przypadku córka) rozlicza swoich rodziców z tego jak wywiązali się ze swojej roli i bilans wychodzi zdecydowanie ujemny. Rozumiem, że niektórzy tego potrzebują, ja jednak mam już lekko dość lektur tego typu, zwłaszcza gdy – jak w przypadku „Moich zmór” – całość nie jest zbyt odkrywcza.
I tak, jest tu parę zdań czy nawet akapitów, przy czytaniu których nerwowo drgnęłam, gdyż były jakby o mnie i mojej relacji z matką mą rodzoną (to relacji z matką narratorka książki poświęca zdecydowaną większość swoich rozważań),ale poza drgnięciem nie doszło do niczego więcej. Jestem więcej niż pewna, że za miesiąc szczegóły tej lektury rozmażą się w mojej pamięci.

Ta książka mogłaby być dziennikiem zaleconym przez terapeutę z polecenie - opisz swoich beznadziejnych rodziców i to jak się z nimi męczyłaś, cały czas próbując akceptować, i być "dobrą córką" . A na koniec przyznaj sobie nagrodę , że wytrzymałaś to do końca. A ja przyznaję sobie nagrodę, że dotrwałam do końca i przełknęłam rozczarowanie, że o nic więcej w tej książce nie chodziło.

349 użytkowników ma tytuł My Phantoms na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł My Phantoms na półkach dodatkowych