Gdy gwiazdy ciemnieją

- When the Stars Go Dark
- 2022-06-29
- 2022-06-29
- Ewa Ratajczyk
W mroku nie czają się potwory, tylko ludzie
Anna Hart rozwikłała dziesiątki spraw tajemniczych morderstw i poznała najciemniejszą stronę ludzkiej natury. Gdy jednak dotyka ją osobista tragedia, wyjeżdża na wieś, gdzie wychowała się w rodzinie zastępczej, i… trafia w oko cyklonu.
Na miejscu w dziwnych okolicznościach ginie nastolatka. Dziewczyna znika tak, jak przed laty rówieśniczka Anny. Niewyjaśnione dotąd morderstwo nadal prześladuje małą społeczność, a kolejne zaginięcie wywołuje histerię.
Anna rozpoczyna śledztwo na własną rękę. Aby schwytać porywacza, musi nie tylko odnaleźć drogę w skrywającym mroczne sekrety leśnym labiryncie, ale także wrócić do najstraszniejszego okresu w swoim dzieciństwie.
Przeznaczenie, osobiste traumy, rzeczywiste przypadki zaginięć. Głęboko poruszająca powieść, w której pisarska brawura łączy się z przerażającymi faktami.
Najodważniejsza i najbardziej osobista książka Pauli McLain
Kup Gdy gwiazdy ciemnieją w ulubionej księgarni
Oceny książki Gdy gwiazdy ciemnieją
434 użytkowników ma tytuł Gdy gwiazdy ciemnieją na półkach głównych- Przeczytane 226
- 2022 12
- 2023 6
- Legimi 5
- Ebook 3
- 2024 3
- Egzemplarz recenzencki 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdy gwiazdy ciemnieją
Detektyw Anna Hart podczas swojej pracy spotykała straszne okrucieństwo, ma na swoim koncie mnóstwo rozwiązanych spraw. A za sobą trudne dzieciństwo.
Gdy na skutek wypadku ginie jej maleńka córeczka Anna wyjeżdża na wieś, gdzie została wychowana przez rodzinę zastępczą. Wyjazd, który miał na celu zrehabilitowanie się u męża, odpoczynek i przemyślenie swojego postępowania w życiu, zamienia się w pogoń, prowadzenie kolejnego śledztwa i wyścig z czasem. Zaginęła kilkunastoletnia Cameron.
W małej miejscowości wszyscy się znają i Annę pamiętają. Wraz z szeryfem, FBI, mieszkańcami Anna próbuje się w jakiś sposób zrehabilitować.
To bardzo poruszająca historia na bazie prawdziwych wydarzeń, bowiem sama autorka przyznała, że w dzieciństwie była molestowania seksualnie.
To splot historii zaginionych dziewczyn, bardzo trudnego śledztwa, niewiarygodnych poszukiwań, a na tym wszystkim kładzie się historia i przejścia głównej bohaterki, która ciągle obwinia się o to, co stało się w dzieciństwie.
Bardzo polecam. Jeden z lepszych thrillerów jakie dotąd czytałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy na skutek wypadku ginie jej maleńka córeczka Anna wyjeżdża na wieś, gdzie została wychowana przez rodzinę zastępczą. Wyjazd, który miał na celu zrehabilitowanie się u męża, odpoczynek i przemyślenie swojego postępowania...
Ciekawa książka
Ciekawa książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł wydaje się być taki lekko romansowy, ale fabuła wcale taka nie jest.
Książka Pauli McLain, to wciągająca powieść łącząca napięcie, emocje i prawdziwe dramaty. W swojej powieści, autorka idealnie połączyła gatunek thrillera psychologicznego z literaturą obyczajową i z wyczuciem zbudowała napięcie oraz atmosferę tajemniczości i grozy, co w rezultacie dało nam książkę przykuwającą uwagę czytelnika już od pierwszych stron.
Przeplatanie teraźniejszości z retrospekcjami pozwala lepiej zrozumieć Annę i wagę jej zmagań. Choć akcja skupia się na rozwiązaniu zagadki kryminalnej, równie istotne są kwestie emocjonalne – jak żałoba, poczucie winy i odnajdywanie siebie po traumie. Ważne są też mroczne zakamarki ludzkiej natury oraz siła ciemności kryjącej się w ludzkiej duszy.
Tempo powieści może wydawać się momentami powolne, ale nie mniej angażujące w całą fabułę. I chociaż nie jest to powieść, która wielu czytelnikom zapadnie w pamięć na wieki wieków, to uważam że pomysł na historię był bardzo dobry.
Tytuł wydaje się być taki lekko romansowy, ale fabuła wcale taka nie jest.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa to mamy tutaj dużo mroku, niepokoju i tajemnic. W tej historii znalazłam taki mix stylu Cobena i Chattama. A dla mnie to super połączenie.
Dosyć stereotypowo. Policjantka z problemami wraca w rodzinne strony.
Nie mogłam się jakoś skupić przy czytaniu 🤷
Dosyć stereotypowo. Policjantka z problemami wraca w rodzinne strony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogłam się jakoś skupić przy czytaniu 🤷
Na początku niepokojąca i nieprzenikniona, potem pełna bólu, napięcia i skrywanych ran, którymi wypełniona była przeszłość, a które nie zdążyły się wciąż zamknąć. Poczucie winy, straty, trudne relacje ze samą sobą. Olbrzymie brzemię i świat bez portali społecznościowych, bez sztucznego tworzenia uczuć i jednobarwnej rzeczywistości. Tu się przeżywa, odkrywa i szuka ukojenia. W nieprzeniknionych lasach, wzburzonych falach oceanu, kontakcie z przyrodą.
Tak niewiele trzeba by zabrakło miłości. A bez niej tylko krok dzieli człowieka od potwora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno tak długo nie czytałam danej książki, ale ta w mojej opinii była trochę nużąca, rozdziały niby są krótkie, ale dużo było przeciągnięć akcji. Sporo rozproszeń smutku i wspomnień bohaterki. Spodziewałam się czegoś zdecydowanie lepszego patrząc opinie. Niemniej nie żałuje, że ją przeczytałam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Gdy gwiazdy ciemnieją" Pauli McLain to mieszanka kryminału, dramatu i powrotu do korzeni. Anna Hart, doświadczona śledcza, przenosi się na wieś, aby zmierzyć się z osobistym ciosem. Tajemnicze zaginięcie nastolatki otwiera dawne rany, a Anna decyduje się na samotne śledztwo. McLain wspaniale ukazuje labirynt emocji i mrocznych tajemnic, tworząc atmosferę pełną napięcia. Przeszłość bohaterki splata się z teraźniejszością, prowadząc przez emocjonalne wybory i intrygujące zwroty akcji. "Gdy gwiazdy ciemnieją" to fascynująca podróż przez psychikę ludzką, gdzie mroczne sekrety są równie groźne, jak zewnętrzne zagrożenia. McLain zgrabnie porusza tematykę ludzkiej natury, tworząc trzymającą w napięciu opowieść.
Opowieść wplata wątki psychologiczne i społeczne, rzucając światło na zawiłe relacje między postaciami, jednocześnie podkreślając, że prawdziwe potwory nie zawsze ukrywają się w ciemnościach, lecz często tkwią w ludzkiej duszy.
Autorka umiejętnie balansuje pomiędzy odniesieniem do przeszłości Anny a współczesnymi wydarzeniami, co sprawia, że czytanie staje się nie tylko emocjonalnym doświadczeniem, ale też intelektualnym wyzwaniem. McLain ujawnia warstwy postaci, odsłaniając ich najgłębsze lęki i tajemnice.
Język użyty w książce jest sugestywny, pozwalając nam wczuć się w atmosferę małej społeczności ogarniętej strachem i niepewnością. Wreszcie, zaskakujący finał splata wszystkie wątki w spójną całość, pozostawiając czytelnika zastanawiającego się nad naturą zła i siłą ludzkiego charakteru.
"Gdy gwiazdy ciemnieją" to nie tylko kryminał, ale także głęboka refleksja nad moralnością, przemijaniem i ceną prawdy. McLain po raz kolejny udowadnia swoje umiejętności jako znakomita autorka, potrafiąca poruszyć zarówno serce, jak i umysł czytelnika.
Wartka akcja "Gdy gwiazdy ciemnieją" nie tylko trzyma w napięciu, ale także skłania do refleksji nad kondycją ludzką. McLain, poprzez misternie konstruowany świat powieści, ukazuje, że prawdziwe wyzwania często pochodzą z naszych własnych umysłów i serc. Anna Hart staje się symbolem siły w obliczu tragedii, a jednocześnie człowiekiem zmagającym się ze swoimi wewnętrznymi demonami.
Równie imponujące jest przedstawienie społeczności wiejskiej, w której zło nie jest jednoznaczne i może przybierać różne formy. McLain wnikliwie analizuje relacje między mieszkańcami, ukazując, że każda tajemnica, nawet najdrobniejsza, może rzutować cień na całe społeczeństwo.
Dodatkowym atutem powieści jest subtelne poruszenie tematu traumy i jej wpływu na kształtowanie tożsamości. Przeszłość Anny staje się nie tylko tłem dla obecnych wydarzeń, lecz istotnym elementem kształtującym jej postać i podejście do świata.
Jednak "Gdy gwiazdy ciemnieją" to nie tylko morał czy psychologiczne rozważania – to także historia, która wciąga od pierwszej strony, skłaniając do czytania. Zakończenie pozostawia nas z głębokim uczuciem satysfakcji, zaangażowanym emocjonalnie i intelektualnie.
Podsumowując, Paula McLain zaserwowała nam kolejne literackie dzieło, potrafiące zainteresować zarówno miłośników kryminałów, jak i tych, którzy poszukują głębszych, filozoficznych aspektów w literaturze. "Gdy gwiazdy ciemnieją" to podróż pełna niespodzianek, poruszająca zarówno serce, jak i umysł, pozostawiająca czytelnika z refleksjami na temat ludzkiej natury.
"Gdy gwiazdy ciemnieją" Pauli McLain to mieszanka kryminału, dramatu i powrotu do korzeni. Anna Hart, doświadczona śledcza, przenosi się na wieś, aby zmierzyć się z osobistym ciosem. Tajemnicze zaginięcie nastolatki otwiera dawne rany, a Anna decyduje się na samotne śledztwo. McLain wspaniale ukazuje labirynt emocji i mrocznych tajemnic, tworząc atmosferę pełną napięcia....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz czytałam książkę tej autorki i bardzo mi się podobała. To nie tylko thriller, ale i książka psychologiczna. Autorka z wielkim wyczuciem i wiedzą opisuje wielość zranień, które dotykają ludzi, zwłaszcza dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Gdy gwiazdy ciemnieją" to bardzo ciekawa i wciągająca historia. Z początku miałam problem, żeby się w nią wbić. Przede wszystkim przeszkadzała mi narracja w czasie teraźniejszym, której bardzo nie lubię, bo jakoś ciężko mi się przyzwyczaić do takiej wersji. Zniechęciła mnie też depresyjna postawa głównej bohaterki, ujawniona właściwie od samego początku. A jednak coś w tej historii tak mnie wciągnęło, że mimo początkowych obiekcji przeczytałam książkę bardzo szybko, nie mogąc doczekać się zakończenia.
Bardzo spodobał mi się klimat, jaki udało się uzyskać autorce. Małe miasteczko gdzieś w Kalifornii nad brzegiem oceanu, posiadające swoje nierozwiązane tajemnice. Bohaterowie z dużymi ranami emocjonalnymi, niekoniecznie zagojonymi czy chociażby zaleczonymi. Zaginiona dziewczyna, której szuka tylko miejscowa policja. Dużo opisów niesamowitej przyrody. Akcja, która poprzez dowody i domysły zaczyna powoli zapętlać się i zacieśniać, sprawiając, że czytelnik sam może poczuć się jak bohater tej powieści.
Nie jestem pewna, czy postulaty psychologiczne zawarte w tej książce pasują do roku 1993 -bo to wtedy dzieje się akcja. Mam wrażenie, że autorka mogła zawrzeć nieco zbyt dużo współczesnego podejścia. Mimo wszystko nie rzuca się to jakoś mocno w oczy, nie przeszkadza podczas czytania.
Zagadka zaginięcia Cameron jest czynnikiem napędzającym akcję, ale poza tym mamy tutaj też spory opis przeżyć wewnętrznych głównej bohaterki, bardzo trudnych, depresyjnych. To wszystko dobrze się zazębia i nie przeszkadza sobie nawzajem. Dodatkowym plusem jest to, że właściwie przez większość czasu nie wiadomo, kto stoi za zniknięciem dziewczyny.
Myślę, że warto przeczytać tę lekturę nie tylko ze względu na wątek kryminalny, ale też na dodatkowe aspekty, na które książka i samą autorką zwracają nasza uwagę. Historia i posłowie od autorki zmuszają do refleksji.
"Gdy gwiazdy ciemnieją" to bardzo ciekawa i wciągająca historia. Z początku miałam problem, żeby się w nią wbić. Przede wszystkim przeszkadzała mi narracja w czasie teraźniejszym, której bardzo nie lubię, bo jakoś ciężko mi się przyzwyczaić do takiej wersji. Zniechęciła mnie też depresyjna postawa głównej bohaterki, ujawniona właściwie od samego początku. A jednak coś w tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że jest to wartościowa lektura, uczulające na pewne kwestie, które mogą być przez dorosłych przeoczane lub po prostu bagatelizowane, a które potrafią być naprawdę traumatycznymi w życiu dziecka. Przeczytałam jednym tchem, choć momentami musiałam robić przerwy z powodu dużych emocji.