RG Veda, Vol. 08

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup RG Veda, Vol. 08 w ulubionej księgarnii

Oceny książki RG Veda, Vol. 08

OPINIE i DYSKUSJE o książce RG Veda, Vol. 08

Oto mamy przedostatni tom. Było kilka emocjonalnych chwil i parę scen walk, ale na ogół bohaterowie nie poruszyli się zbytnio do przodu w swojej podróży. W poprzedniej części poznaliśmy przyrodniego brata Yashy Rasetsu, który bardzo szybko zginął w starciu z niebiańskim generałem i jego ludźmi, by umożliwić grupie Ashury ucieczkę. W tej części grupka uciekinierów dociera do domostwa, w którym mieszka młoda kobieta o imieniu Shara, która w każdą noc wchodzi na wzgórze i pali lampion w nadziei, że zaginiony mąż odnajdzie drogę powrotną. Bohaterowie zatrzymują się u niej przez jakiś czas i szybko się do niej przywiązują, ale wrogowie zbliżają się z każdą chwilą do ich kryjówki.

Spragniona zemsty bogini Karura, która tylko cudem uniknęła śmierci, także zmierza do nich w nadziei, że ten wyznaczony przez przeznaczenie sojusz pomoże jej osiągnąć cel. Narracja często też skupia się na pięknej królowej Kendapie i zakochanym w niej Teno, który jest rodzonym bratem Ashury. Przypadkowo para natyka się na grupę Ashury, ale walka z generałem przerywa ich spotkanie. Powoli nieunikniona przepowiednia zaczyna się spełniać i całość zmierza do dramatycznego finału.

Podtrzymuje swoje zdanie, które wyrobiłam już w poprzednich częściach. Przerost formy nad treścią w tym wydaniu tylko kłuje w oczy. Dostrzegam też w rysunkach pewną teatralność. Autorki skupiają się na tym, by ich bohaterowie wyglądali ładnie, a później myślą o reszcie. Tymczasem historia stoi często w miejscu. Niby są jakieś pościgi, ktoś się zawsze poświęca często w patetyczny sposób. Antagoniści i ich jednowymiarowość też mnie niezbyt zachwyciły.

Przede mną jednak ostatni tom, więc mam w planach większe podsumowanie.

Manga nie należy do najprostszych w odbiorze, a to za sprawą dużej liczy postaci na starcie historii.
Na szczęście w miarę szybko można się zorientować, kto jest kim w hierarchii. Historia staje się coraz bardziej mroczna, dostajemy też coraz więcej informacji nt postaci. Ciężko oderwać się od czytania. Ciekawą historię uzupełnia magiczna wprost kreska, na której warto zawiesić spojrzenie na dłużej. Detale są niesamowite, za co bardzo cenię sobie twórczość Pań z Grupy CLAPM.

Kolejny sekrecik się pojawił.

Kolejny sekrecik się pojawił.

49 użytkowników ma tytuł RG Veda, Vol. 08 na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł RG Veda, Vol. 08 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki RG Veda, Vol. 08

Okładka książki Cardcaptor Sakura: Clear Card Vol. 1 Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa
Okładka książki Tsubasa Reservoir Chronicle tom 03 Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa
Okładka książki Tsubasa Reservoir Chronicle tom 02 Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa
Okładka książki Człowiek o wielu twarzach Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa
Okładka książki CLAMP COLOR KURO Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa
CLAMP COLOR KURO Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa
Okładka książki Tsubasa Reservoir Chronicle tom 01 Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa
Okładka książki Chobits DELUXE tom 04 Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa

Okładka książki RG Veda tom 3 Mokona Apapa, Nanase Ohkawa
RG Veda tom 3 Mokona Apapa, Nanase Ohkawa
Okładka książki Magic Knight Rayearth #6 Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Tsubaki Nekoi, Nanase Ohkawa

Cytaty z książki RG Veda, Vol. 08

Dodaj cytat z książki RG Veda, Vol. 08