The Spanish Love Deception

Okładka książki The Spanish Love Deception
Elena Armas Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Love Deception (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans

Wielki miłosny przekręt

2303 194 124

Oceny książki The Spanish Love Deception

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Spanish Love Deception

Catalina Martín to team leaderka w dużej nowojorskiej firmie. Generalnie lubi swoją pracę i ludzi, z którymi współpracuje. Jest jednak ktoś, kto powoduje u niej wzrost ciśnienia, i jest to Aaron Blackford. Już drugiego dnia pracy trafił na czarną listę. Tym bardziej więc Catalina doznaje szoku, kiedy ten zaproponował jej, że będzie jej towarzyszył na ślubie jej siostry w Hiszpanii. Kobieta odrzuca jego propozycję, choć pilnie poszukuje kogoś, kto będzie udawał jej chłopaka, bo rozmawiając przez telefon z mamą, pod wpływem impulsu, skłamała, że z kimś się spotyka. Czy uda jej się wybrnąć z tego cało?

Zamysł na fabułę i bohaterów był ciekawy. Mamy tutaj popularne motywy „fake dating” i „slow burn” z udziałem pogodnej i żywiołowej Hiszpanki oraz przystojnego i zapracowanego Amerykanina. Jednak wykonanie, a konkretnie postać głównej bohaterki, wszystko popsuło. Irytowało mnie jej zachowanie i ciągłe odrzucanie starań Aarona. Wiem, że to jest częste w romansach i nie przeszkadza mi to, ale tutaj w niektórych sytuacjach to już było za dużo. W rezultacie prawie wcale nie czułam chemii pomiędzy bohaterami, a ich relacja była dla mnie sztuczna. A to z kolei sprawiło, że nie potrafiłam się wkręcić w czytanie i trochę mnie ta książka wymęczyła.

Na plus natomiast był lekki styl autorki z akcentem humorystycznym. Bardzo też podobała mi się ta część akcji osadzona w Hiszpanii. Dawała ona ciepły i rodzinny klimat hiszpańskiej wioski, co w obliczu ostatniej pogody było mi potrzebne. Trzeba też przyznać, że przejście bohaterów z etapu „udawanie” do „prawdziwa relacja” nie było aż tak drastyczne, jak zazwyczaj w tego typu romansach, co mnie pozytywnie zaskoczyło. Choć oczywiście nie zabrakło końcowego plot twistu.

Czuję lekkie rozczarowanie po przeczytaniu tego tytułu, ale postanowiłam dać jeszcze szansę tej autorce.

📚Elena Armas "The Spanish Love Deception"
📖wyd. @otwarte

Catalina ma bardzo duży problem, ponieważ w jej rodzinie jest wesele a ona nie ma osoby towarzyszącej. Niestety bardzo ciężko przeżywa rozstanie a na dodatek świadkiem na weselu będzie jej były, który jak się okazało ma nową narzeczoną. Dziewczyna nagle dostaje propozycję, że jej partnerem na to wesele może zostać ktoś kogo na co dzień nienawidzi. Aron składa jej propozycję nie do odrzucenia. Mimo początkowych oporów dziewczyna postanawia przyjąć jego propozycje. Jak się okazuje to jest dopiero początek jej problemów a jak się okazuje On również musi udawać jej chłopaka. To wcale nie jest takie proste, gdy dochodzą nowe uczucia.
Z piórem tej autorki spotkałam się już jakiś czas temu i od razu je pokochałam. Kiedy tylko znalazłam wolną chwilę postanowiłam, że do mojej biblioteczki musi dołączyć każda z jej powieści. Kiedy, więc sięgnęłam po tą historię od razu przepadłam. Podczas czytania tej historii moje serce pokochało wszystko to co się w niej znalazło. Jeżeli miałabym jednym zdaniem opisać tą książkę to byłoby to "Miłość od pierwszego przeczytania ".
Catalina to jedna z tych postaci, które od początku da się lubić. Zwariowana, radosna i pełna dobroci dziewczyna, której los postanowił podłożyć kłody pod nogi. Aby uratować swoją reputację i udowodnić w rodzinie i swojemu byłemu narzeczonemu, że ułożyła sobie życie podejmuje dość mocne kroki. Niestety na samym początku relacja z jej kolegą z pracy jest bardzo zła i już od samego początku ją bardzo zranił. Tak właśnie zaczęła się jej nienawiść do niego. Jednak kiedy wyciąga do niej pomocną dłoń jest w totalnym szoku. Aby jednak jej plan się powiódł musi przyjąć jego ofertę. Tą postać uwielbiam również za poczucie humoru i to, że zawsze roztacza wokół siebie pełno dobroci. Jest takim promyczkiem, który potrafi poprawić czytelnikowi humor.
Aron to mój książkowy mąż. Mimo, że bardzo sprawił mi przykrość tym jak traktował na początku naszą główną bohaterkę to wybaczyłam mu to wszystko poznając prawdziwe powody jego zachowania. To jak ją później traktował to było miód na moje serce. Jego uczucia, które zaczęły wypływać do naszej bohaterki były tak piękne i słodkie, że moje motylki w brzuchu co chwilę podrywały się do lotu. Totalnie owinął sobie mnie wokół palca i sprawił, że czytanie o nim było dla mnie czymś naprawdę niesamowitym. To właśnie dla takich bohaterów kocham czytać romanse.
Ta historia to typowy slow burn z motywem enemies to lovers. Idealne połączenie, które zawsze całkowicie mnie pochłania. Ta historia to kawał przeuroczego romansu, który będzie czymś co potrzebuje każda romantyczna dusza. Momentami moja romantyczna dusza aż krzyczała, że tego właśnie potrzebuję. Każde słowo wypływające z ust Arona było niczym moje lekarstwo. On jest po prostu dla mnie idealny.
Ta historia zostanie ze mną na bardzo długi czas i wrócę do niej jeszcze nie raz. Pokochałam również pobocznych bohaterów i cały ten klimat jaki poprowadziła tutaj autorka. Jestem pewna, że wielu z was pokocha ją od samego początku do końca. Gdyby wyszła ekranizacja tej książki byłabym chyba pierwsza w kolejce do kina. Autorka ma ode mnie szacunek i miłość za to co tworzy. Jeżeli jeszcze jej nie znacie to nawet się nie zastanawiajcie tylko sięgajcie po nią w ciemno a wiem, że będziecie nią zachwyceni.

📚Elena Armas "The Spanish Love Deception"
📖wyd. @otwarte

I liked it. Nothing more, nothing less.

I liked it. Nothing more, nothing less.

Tragiczna. Tak rozwleczona historia że ciężko za nią podążać. W zasadzie nie dzieje się nic ciekawego
Głowa bohaterka irytująca. Bohater też mnie nie zachwycił. Zawiodłam się

Głowa bohaterka irytująca. Bohater też mnie nie zachwycił. Zawiodłam się

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Do pewnego momentu była całkiem ciekawa i wciągająca, czytało się ją lekko i z zainteresowaniem. Niestety później wszystko skręca w stronę niepotrzebnego melodramatu, problem zostaje sztucznie nadmuchany, a napięcie robi się bardziej irytujące niż emocjonujące.

Miałam wobec tej historii spore oczekiwania, bo wcześniej słyszałam o niej mnóstwo zachwytów i bardzo chciałam ją przeczytać. Ostatecznie okazało się, że to nic nadzwyczajnego, przyjemna, ale zdecydowanie przereklamowana.

Mam mieszane uczucia. Książka generalnie bardzo mnie wciągnęła, świetnie mi się ją czytało, pomysł na historię ekstra, ale... moim zdaniem tylko do połowy. Druga połowa zupełnie mi się nie podobała. Uważam, że wątek melodramatyczny na końcówce był absolutnie niepotrzebny i nic nie wnoszący w historię, mnie tylko zasmucił po zabawnych wydarzeniach przedtem.

Tak więc jak dla mnie w porządku tylko do połowy. Dalsze historie zupełnie niepotrzebne i rozwleczone.

Tak więc jak...

Są takie momenty, kiedy trzeba oderwać się od codzienności i po prostu pozwolić sobie na lekką, niezobowiązującą lekturę — z prostą fabułą i oczywistym zakończeniem. Jeśli właśnie tego potrzebujesz, Spanish Love Deception będzie dobrym wyborem.

To książka, po którą sięga się bez oczekiwań na zaskakujące zwroty akcji czy literackie odkrycia. Jest przewidywalna i nie będę udawać — momentami jest zbyt długa. Z drugiej strony może właśnie tego czasem nam potrzeba: zwolnić tempo, zanurzyć się w historii „o niczym” i po prostu odpocząć przy książce?

Na półkach: , , , ,

Urocza! Jest idealnym romansem z motywem hate to love (z drobnymi potknięciami, ale to debiut) na długie zimowe wieczory.
Może i trochę za bardzo rozwleczona, a opis uczuć rozciągnięty do granic możliwości. Ale… to wciąż komedia romantyczna i pod tym względem jest bardzo dobrze napisana. Bardzo dokładnie i namacalnie stworzone postaci, fabuła nie zwalniająca tempa. Nie miałam momentu poczucia znużenia. Wręcz przeciwnie, chętnie sięgnę po kolejne tytuły autorki.
W końcu liczy się miłość!

Nawet okej się to czyta, chociaż jeśli ktoś szuka prawdziwego mocnego wątku enemies to lovers to raczej bym tej pozycji nie polecała. Dla mnie trochę za długa - za dużo tu ckliwych rozmów i opisów

5479 użytkowników ma tytuł The Spanish Love Deception na półkach głównych
1119 użytkowników ma tytuł The Spanish Love Deception na półkach dodatkowych