Szczątki. Kod 148: morderstwo

Okładka książki Szczątki. Kod 148: morderstwo autora Janusz Onufrowicz, 9788367217002
Okładka książki Szczątki. Kod 148: morderstwo

Kup Szczątki. Kod 148: morderstwo w ulubionej księgarnii

Szczątki. Kod 148: morderstwo

Oceny książki Szczątki. Kod 148: morderstwo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczątki. Kod 148: morderstwo

Fiodor Gralecki "Gral". Komisarz który bada sprawę odnalezionego ciała, które zostało pocwiartkowane, a następnie na nowo zszyte. Książka powoli się rozwija, jednak po przeczytaniu kilku stron, akcja potrafi wciągnąć. Książka jedna z bardziej brutalniejszych które przeczytałam do tego czasu.

Książka „Szczątki. Kod 148: Morderstwo” autorstwa Janusza Onufrowicza nie spełniła moich oczekiwań. Sięgając po nią liczyłam na wciągający kryminał z ciekawą zagadką i dynamiczną akcją. Niestety podczas czytania często miałam wrażenie, że historia rozwija się dość chaotycznie, a niektóre fragmenty były dla mnie mało interesujące.

Fabuła momentami wydawała mi się zbyt skomplikowana, przez co trudno było mi w pełni skupić się na wydarzeniach. Bohaterowie również nie wzbudzili we mnie większych emocji i jako czytelniczka nie czułam dużego zaangażowania w ich losy.

Moim zdaniem książka ma potencjał i pomysł na ciekawą historię, jednak sposób jej przedstawienia nie do końca mnie przekonał. Ostatecznie była to dla mnie raczej przeciętna lektura, która nie pozostawiła po sobie większego wrażenia.

Fabuła momentami wydawała mi się zbyt...

Do pewnego momentu genialna książka. Świetna akcja, mylne tropy, ciekawa fabuła, naprawdę mocno trzyma w napięciu i wciąga. I taka by została, gdyby autor nie dodał ostatnich 100 stron. Zdradzę fabułę, ale... Groźny morderca, brat prowadzącego śledztwo, zmienia płeć i zostaje dziewczyną komisarza, swojego brata. Serio? Dość niesmaczne. Burzy cały zachwyt nad książką.

167 użytkowników ma tytuł Szczątki. Kod 148: morderstwo na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Szczątki. Kod 148: morderstwo na półkach dodatkowych

Okładka książki Zbrodnia w operze Katarzyna Gacek, Gaja Grzegorzewska, Joanna Jodełka, Janusz Onufrowicz, Robert Ostaszewski, Alek Rogoziński, Anna Rozenberg, Maciej Siembieda, Grzegorz Skorupski, Bartosz Szczygielski
Okładka książki Komiks i My - 6 Robert Konsztat, Zygmunt Kowal "Zeke", Andrzej Krawczyk (autor komiksów), Janusz Onufrowicz, Jerzy Ozga, Łukasz Pawlak, Mieczysław Skalimowski, Mikołaj Spionek, Grzegorz Weigt, Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Janusz Onufrowicz
Janusz Onufrowicz
Janusz Onufrowicz – polski aktor, autor tekstów piosenek, satyryk i pisarz. W 1994 ukończył studia na Wydziale Aktorskim PWSFTviT w Łodzi. Występował w teatrach warszawskich: Teatrze Studio i Teatrze Nowym.

Tysiąc ciętych róż Robert Ostaszewski
Tysiąc ciętych róż
Robert Ostaszewski
Jak i kiedy ta książka znalazła się u mnie? Nie mam pojęcia 🤣 gdzieś ja pewnie zobaczyłam i wzięłam 😂 wiecie jak bardzo się zdziwiłam po jej przeczytaniu, że jest trzecią częścią cyklu i detektywie Rowickim? Możecie się tylko domyślać 😅 Jednak nie czułam, żeby przeszkadzał mi brak znajomości poprzednich części. Konrad Rowicki to były policjant, który zaczął pracę jako prywatny detektyw. Podejmuje się sprawy zaginięcia młodej Ukrainki – Tatiany. Zlecenie daje mu jej przyjaciółka Oksana, przekonana, że policja nie traktuje sprawy poważnie. W toku dochodzenia bohater zagłębia się w brutalny świat przestępczości, obejmujący handel ludźmi, przemoc i bezwzględne układy. Każdy kolejny trop prowadzi go coraz głębiej w mrok, a jednocześnie zaczyna ujawniać wątki związane z jego własną przeszłością i traumami, które wpływają na jego decyzje oraz sposób działania. Rowicki jest postacią dość wiarygodną, to typ samotnika z bagażem doświadczeń, który zmaga się z własnymi demonami. Styl autora jest poprawny i spójny, jednak nie wyróżnia się niczym szczególnie oryginalnym. Tempo akcji bywało nierówne, podobnie jak i fabuła, miejscami ciężko było mi się na niej skupić. Z drugiej strony ciekawym dla mnie zabiegiem było prowadzenie fabuły w dwóch planach czasowych, co stopniowo odsłaniło kontekst wydarzeń i budowało napięcie. Duży plus dla autora za podejmowanie trudnych tematów, takich jak przemoc czy handel ludźmi, które nadają historii poważniejszy wydźwięk.
zakochanawksiazkach - awatar zakochanawksiazkach
Skowyt Maciej Kaźmierczak
Skowyt
Maciej Kaźmierczak
Skowyt - Maciej Kaźimierczak Na terenie Warszawy dochodzi do serii wyjątkowo brutalnych zbrodnii. Komisarz Robert Foks zostaje wezwany do zamrożonego ciała mężczyzny, z którego usunięto wnętrzności i wyeksponowano w centrum miasta. W niedługim czasie w metrze zostaje znaleziony worek z ludzkimi wnętrznościami. Jest pewne, że sprawa dopiero się rozkręca. W między czasie prokurator Eliza Kowalczyk próbuje rozwiązać zagadkę napaści na przypadkowe osoby. Szybko jednak dochodzi do wniosku że sprawy się łączą. Razem z komisarzem postanawiają połączyć siły. Jednak to co razem odkryją będzie prawdziwym koszmarem i przejdzie ich najśmielsze wyobrażenia. "Skowyt" to druga część serii z Komisarzem Robertem Foksem. Moje kolejne spotkanie z piórem autora uważam za udane i przyjemne. Mało tego kolejny raz autor udowadnia nam, że jest świetny w tym co robi. Napięcie budowane idealnie. Książka praktycznie sama przewraca kartki, maksymalnie ciężko jest się od niej oderwać. Wciąga w wir wydarzeń. Jesteśmy obezwładnieni i chcemy więcej. Bohaterowie skonstruowani w punkt. Zwłaszcza postać głównego bohatera a mowa tutaj o Komisarzu. Słowne przepychanki pomiędzy bohaterami świetne i nie przekombinowane. Dodają całej powieści pikanterii. 'Skowyt' to kolejna perełka kryminalna. Prosty język sprawia że książkę wręcz pochłania się żywcem i za to ogromny plus. Warsztat literacki autora na najwyższym poziomie. Ja jestem pod wrażeniem i to nie małym.
Niie_idealnie - awatar Niie_idealnie
ocenił na81 miesiąc temu
Doberman Jacek Piekiełko
Doberman
Jacek Piekiełko
"Doberman" autorstwa Jacka Piekiełko, to fabularyzowana historia, oparta na prawdziwych wydarzeniach. Jest to dosyć przerażająca lektura, która od samego początku wciąga czytelnika w swój makabryczny wir. Poznajemy w niej życie i wynaturzone działania Aleksandra Nikołajewicza Spiesiwcewa — rosyjskiego seryjnego mordercy i niestety kanibala. Ze względu na okrucieństwo swoich zbrodni przez społeczeństwo został nazwany Potworem z Nowokuźniecka. Działał w latach dziewięćdziesiątych. Autor doskonale przedstawił jego sylwetkę. Dowiadujemy się, w jakim domu się wychował i co skłoniło go, do tak mrocznej działalności. Powiem wam tylko tyle, że nie chciałabym mieć takich rodziców, jak on miał. Śmiało mogę stwierdzić, że niedaleko pada jabłko od jabłoni. Czy gdyby miał normalnych rodziców, byłby zwykłym człowiekiem i miał szansę na szczęśliwe życie? Treść tej książki już na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Opisy są tak realistyczne, że chciałabym się ich jak najszybciej pozbyć. Jacek Piekiełko wykonał kawał dobrej roboty. Dzięki niemu dowiedziałam się o kolejnym potworze. Autor starał się wejść w głowę tego potwora i zrozumieć jego zachowanie. Szczerze, nie da się zrozumieć działania takiej bestii. Jest to bardzo trudna lektura. Nie każdemu czytelnikowi przypadnie do gustu.  Uwielbiam czytać historie o seryjnych mordercach i zaglądać do ich mózgów.  Czy coś jest ze mną nie tak? Treść "Dobermana" poznałam dzięki audiobookowi, czytał Karol Kunysz.
mommy_and_books - awatar mommy_and_books
Śmierć śląskiej matki Robert Ostaszewski
Śmierć śląskiej matki
Robert Ostaszewski
Powieść jest trzecią częścią śląskiej serii powieści kryminalnych, z akcją toczącą się w Katowicach, Gliwicach i innych śląskich miastach. Tym razem nadkomisarz Polański wraz z zespołem śledczych rozwiązuje sprawę śmiertelnego potrącenia na jednej z ulic dzielnicy Załęża starszej kobiety, Zdzisławy Krol. Okazuje się, że rodzina była typem matriarchatu, a członkowie, którzy nie podzielali zdania matki starali się jej unikać. Na dodatek sąsiedzi oraz dalsza rodzina również była wrogo nastawiona do zmarłej. Moim zdaniem postać matki rodziny znacznie odbiega od wizerunku typowej Ślązaczki, której uczucia skupiają się wokół rodziny. Nietypowe jest również wplątanie bohaterki w afery węglowe lat 90. XX wieku. Bardzo cenię sobie cykl krótkich, inteligentnych i błyskotliwych opowiadań kryminalnych z detektywką Renatą Łukowską, ta powieść odbiega jednak od opowiadań nie tylko objętością tekstu. Brak mi w niej typowego kolorytu śląskiego, wątków obyczajowych i opisów ciepłych, rodzinnych relacji. Za dużo bezcelowego jeżdżenia sportowym ulubionym audi TT Renaty z Katowic do Gliwic, topografii ulic, problemów z parkowaniem i czasem na kolejne papierosy. Nużyły mnie również spotkania i śledztwo prowadzone przez nadkomisarza, często prowadzące na przysłowiowe manowce. Zbyt dużo opisów akcji i fałszywych tropów policyjnych, chociaż doceniam pracę tych służb, ich przeciągające się opisy nie wnosiły niczego istotnego do akcji powieści. Na uwagę zasługuje końcówka powieści z jej nieoczekiwanym rozwiązaniem zagadki kryminalnej.
Joanna - awatar Joanna
oceniła na610 miesięcy temu
Swąd Robert Ostaszewski
Swąd
Robert Ostaszewski Bartosz Wojsa
Pewnego wieczoru dochodzi do pożaru na Śląsku. Ginie matka wraz z czwórką dzieci, przeżywają jedynie ojciec i najstarsza córka. Do wyjaśnienia sprawy zostaje wyznaczony młody prokurator, a w odkryciu prawdy ma mu pomóc doświadczona i nieokrzesana policjantka. Okazuje się, że to nie był zwykły pożar, a rodzina nie była tak krystaliczna jakby mogło się wydawać. Do powieści pisanych w oparciu o fakty mam trochę inne podejście niż do czystej fikcji. Czytając i poznając krok po kroku prawdę, kiedy zdajesz sobie sprawę, że to wydarzyło się w rzeczywistym świecie, musisz zmierzyć się z myślą, że te bestialskie zachowania nie zostały wymyślone przez autora, a zadziały się w umyśle człowieka z krwi i kości. Swąd to powieść, gdzie akcja toczy się dość dynamicznie. Skupia się typowo na rozwiązaniu sprawy, z małymi wątkami pobocznymi, które wzbogacają książkę. Śledzimy przebieg dochodzenia, jednocześnie sami zadając sobie pytania: jakie tajemnice skrywała ta rodzina? Co tak naprawdę się wydarzyło? Czy to był przypadek spowodowany problemami z instalacją czy celowe działanie? Poznajemy bliżej ocalałych członków rodziny oraz relacje, które ich łączyły. Zostają nam przybliżone również wydarzenia sprzed pożaru, by lepiej zrozumieć przebieg całej sytuacji. Jest to dość krótka powieść, jednak w pełni satysfakcjonująca i wciągającą. Szybko się czyta, płynnie się przechodzi z rozdziału na rozdział. Dużo wątków zostało dodanych przez autorów, trzeba mieć na uwadze że ta pozycja nie jest odwzorowaniem tragedii, a jest nią jedynie inspirowana. Jednym może przeszkadzać trochę chaos, wprowadzony przez wieloosobową narrację, jednak mi to nie przeszkadzało. Dla mnie książka jak najbardziej na plus, tym bardziej że był to debiut jednego z autorów.
barvicka_books - awatar barvicka_books

Cytaty z książki Szczątki. Kod 148: morderstwo