Hotel spełnionych marzeń

- literatura obyczajowa, romans
- 2022-05-18
- 2022-05-18
Ciepła opowieść o tym, że czasem trzeba stracić wszystko, żeby odzyskać to, co najważniejsze.
Anka za namową narzeczonego zaciąga kredyt na zakup hotelu. Podniszczone Grodzisko, które w krótkim czasie miało stać się świetną inwestycją, okazuje się finansową studnią bez dna, a obłudny partner ulatnia się, zanim jeszcze Anka zostanie bankrutką. Zdesperowana kobieta za ostatnie pieniądze publikuje reklamę podupadłego zamku, w której poleca go jako oryginalne miejsce wypoczynku dla wszystkich, którzy gustują w miejscach z klimatem i szukają nietypowych urlopowych wrażeń.
Wśród koneserów takich wakacji znajdą się: miłośnicy wędrówek śladami pierwszych Piastów, uduchowiona joginka i para staruszków, która dawno temu spędziła w hotelu swoją podróż poślubną. Zaintrygowany ogłoszeniem zjawi się tam także Dawid - znany, ale wyjątkowo niesympatyczny pisarz cierpiący na brak weny twórczej.
Jednak gości jest wciąż zbyt mało, żeby hotel przetrwał. W obliczu nadciągającej katastrofy finansowej, Anka będzie musiała zdecydować, czy chce dalej walczyć o niszczejące mury, siebie i uczucie, które właśnie w niej kiełkuje. A także uświadomić sobie, czego naprawdę chce od życia. Czy Grodzisko to miejsce, w którym spełnią się jej marzenia?
Kup Hotel spełnionych marzeń w ulubionej księgarni
Oceny książki Hotel spełnionych marzeń
159 użytkowników ma tytuł Hotel spełnionych marzeń na półkach głównych- Przeczytane 103
- 2022 11
- Audiobooki 2
- Przeczytane w 2022 2
- 2023 2
- 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hotel spełnionych marzeń
"Hotel spełnionych marzeń” to propozycja, która na pierwszy rzut oka obiecuje czytelnikowi lekką, kojącą ucieczkę od codzienności, ale pod warstwą urokliwej scenerii skrywa nieco więcej emocjonalnego ciężaru, niż można by się spodziewać po tytule. Moja ocena to solidne 7/10 – jest to książka idealnie skrojona pod konkretny nastrój, choć niepozbawiona drobnych gatunkowych uproszczeń.
Akcja powieści koncentruje się wokół losów bohaterki, która znajduje się w życiowym zakręcie i postanawia odmienić swój los, angażując się w projekt renowacji starego pensjonatu. Drzewicka po mistrzowsku kreśli obraz miejsca z duszą – hotel nie jest tu tylko tłem, ale niemal żywym organizmem, który wraz z postępem prac remontowych odkrywa przed nami (i bohaterami) swoje tajemnice. To klasyczny motyw „nowego początku”, który autorka realizuje z dużą wrażliwością, unikając przy tym nadmiernego lukrowania rzeczywistości.
Największym atutem publikacji jest bez wątpienia umiejętność budowania ciepłej, wręcz otulającej atmosfery. Drzewicka ma dar do opisywania detali – zapachu starego drewna, smaku lokalnych potraw czy gry światła w odnawianych pokojach – co sprawia, że czytelnik błyskawicznie przenosi się do świata przedstawionego. Jest to proza niezwykle plastyczna, działająca na zmysły i oferująca swoiste literackie wytchnienie. Ponadto autorka sprawnie kreśli relacje międzyludzkie; spotkania bohaterki z lokalną społecznością są pełne autentyzmu, a rodzące się między nimi więzi wydają się szczere i nienachalne.
Z drugiej strony, ocena nie jest wyższa ze względu na pewną schematyczność fabuły. Czytelnik obeznany z literaturą obyczajową dość szybko domyśli się kierunku, w którym zmierza główny wątek romantyczny oraz finał starań o uratowanie hotelu. Momentami dialogi wydają się nieco zbyt wyidealizowane, a tempo akcji w środkowej części książki mogłoby być nieco bardziej dynamiczne. Nie zmienia to jednak faktu, że jako „pocieszajka” i literatura typu feel-good, książka sprawdza się znakomicie.
Podsumowując mocne strony tej pozycji, należy wyróżnić przede wszystkim niezwykły dar autorki do tworzenia klimatu, który pozwala zapomnieć o świecie zewnętrznym, oraz umiejętnie dawkowane wzruszenia, które nie osiadają w kiczowatych rejonach. Z kolei po stronie słabszych punktów zapisać trzeba pewną przewidywalność oraz drobne przestoje narracyjne, które mogą znużyć osoby szukające mocniejszych wrażeń. „Hotel spełnionych marzeń” to jednak przede wszystkim opowieść o nadziei i o tym, że dom to nie mury, ale ludzie i pasja, jaką wkładamy w tworzenie własnego miejsca na ziemi. To bardzo przyzwoita, rzemieślniczo sprawna lektura, która zadowoli każdą fankę prozy w stylu Magdaleny Witkiewicz czy Katarzyny Michalak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, cukierkowa, dla wielbicielek romantycznych happyendów
Lekka, cukierkowa, dla wielbicielek romantycznych happyendów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka przenosi nas do starego, dwunastowiecznego zamku w Grodzisku, który główna bohaterka Anka kupiła wraz ze swoim partnerem Krzysztofem. Narzeczony jednak okazuje się dupkiem, a zamek - ruiną, która pochłania bardzo dużo pieniędzy. Anka zostaje sama z ogromnym kredytem i wizją bankructwa.
Książkę czyta się lekko i przyjemnie, minus za przewidywalność i zbyt cukierkowe zakończenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się lekko i przyjemnie, minus za przewidywalność i zbyt cukierkowe...
Bez wahania daję 8. Książka jest rewelacyjna :) czyta się lekko, przyjemnie. Aż szkoda że żadna z pozostałych książek autorki nie jest z tej samej dziedziny bo z chęcią bym przeczytała. Polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://czytamdlaprzyjemnosci.pl/2024/04/48-24-hotel-spelnionych-marzen-justyna-drzewiecka/
“Hotel spełnionych marzeń” Justyny Drzewieckiej to opowieść o tym, że nie należy się poddawać. I chociaż momentami sytuacja wydaje się bez wyjścia, to warto zaufać ludziom i otoczyć się przyjaciółmi. Oni patrząc z boku na daną sytuację są bardziej obiektywni od nas, bo nie angażują tak emocjonalnie jak my.
W Grodzisku znajdziecie intrygę, kłamstwo, sławę literacką, ale też prawdziwą przyjaźń i miłość. Poruszy was sprawa wolontariatu na oddziale onkologicznym i związane z tym historie pacjentów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Hotel spełnionych marzeń” Justyny Drzewieckiej to opowieść o tym, że nie należy się poddawać. I chociaż momentami sytuacja wydaje się bez wyjścia, to warto zaufać ludziom i otoczyć się przyjaciółmi. Oni patrząc z boku na daną sytuację są bardziej obiektywni od nas, bo nie angażują...
HOTELOWY ZAWRÓT GŁOWY
Tytułowy "Hotel spełnionych marzeń" to miejsce niezwykłe, obdarzone pozytywną energią, ale też obiekt, który spędza sen z powiek właścicielce i pracującym tam osobom. Anka w porozumieniu ze swoim narzeczonym Krzysztofem zdecydowała się kupić stary, dwunastowieczny zamek w Grodzisku, który możnaby określić jako ruinę z potencjałem. Miała być to świetna inwestycja, która zwróci się z nawiązką. Milionowe kredyty pozwoliły przygotować posiadłość dla turystów, jednak utrzymanie obiektu kosztuje, konserwator zabytków nie ułatwia sprawy, potrzeby są ogromne, zobowiązania trzeba spłacać, a rezerwacji jest niewiele. Na domiar złego Anka zostaje sama z problemem, gdyż Krzysztof to dupek i cwaniak, który, delikatnie mówiąc, nie widzi już dla nich wspólnej przyszłości. Kobieta jest załamana, gdyż firmie grozi bankructwo, a jej utrata wszelkich szans na szczęśliwe życie. Zdesperowana właścicielka poszukuje przeróżnych sposobów na zareklamowanie Grodziska i ściągnięcie do zamku kolejnych gości. Jest wśród nich starsze małżeństwo, które przed laty spędziło w Grodzisku podróż poślubną, jest joginka poszukująca tu czakramu czyli miejsca wysoce energetycznego, jest też pisarz, który cierpi na brak natchnienia i ma nadzieję odblokować swój umysł, są też miłośnicy pieszych wędrówek. Jednak to wszystko to jedynie kropla w morzu potrzeb...
Czy Anka znajdzie sposób na poprawę sytuacji? Czy uda jej się spełnić marzenia? Jakie niespodzianki przygotował dla niej los?
Powieść oczarowała mnie swoim klimatem. Stare zamczysko zamienione na hotel, w którym spotkać można prawdziwe indywidualności, naprawdę robi wrażenie. To idealne miejsce na jakiś wątek z dreszczykiem, który mógłby dodatkowo uatrakcyjnić fabułę.
Książka jest bardzo wdzięczna, ciepła i przyjemna w odbiorze. Opisana historia daje nadzieję i zaraża optymizmem. Pokazuje, że nawet z największych opresji można wyjść obronną ręką. Potrzeba determinacji, odwagi, kreatywności i... wsparcia przyjaciół. Taka jest Anka - potrafi zawalczyć o hotel i pracujących w nim ludzi, a tym samym o marzenia. Jest bardzo sympatyczna, jesteśmy w stanie wiele jej wybaczyć. Generalnie bohaterowie tej powieści to postaci charakterystyczne, które wzbudzają emocje - albo się ich lubi, albo nienawidzi. To prawdziwi ludzie z krwi i kości, których zachowanie nie jest sztuczne, czy wymuszone.
Autorka postawiła na ważkie kwestie takie jak determinacja w dążeniu do celu, odkrywanie swojej ścieżki w życiu, odzyskiwanie wiary w ludzi. Podjęła trudny wątek pacjentów onkologicznych, którzy za wszelką cenę starają się myśleć pozytywnie i uciekać śmierci. Miłość i przyjaźń to wartości nadrzędne. Wzruszamy się, uśmiechamy, czasem także przez łzy i bardzo mocno kibicujemy bohaterom. Justyna Drzewicka pisze barwnie, opisowo, z polotem. Bez problemu stajemy się niemymi uczestnikami powieściowej rzeczywistości, która pochłania nas bez reszty.
Zastrzeżenia mam jedynie do zakończenia. Jak dla mnie okazało się zbyt przewidywalne, poukładane i przesłodzone. Cieszę się, że autorka postanowiła podarować bohaterom odrobinę szczęścia w ich słodko - gorzkim życiu, ale oczekiwałam jakiegoś zwrotu, kulminacji, elementu zaskoczenia. A tymczasem finał pokrywa się w stu procentach z naszymi założeniami.
Jeśli macie ochotę na krótki pobyt w średniowiecznym zamczysku, które otoczy Was magią i prześle pozytywną energię, albo zechcecie odbyć ciekawe spotkania przy kawie lub wędrówki szlakiem dawnych wieków, to sięgnijcie po powieść Justyny Drzewickiej. Hotel spełnionych marzeń zaprasza o każdej porze roku.
HOTELOWY ZAWRÓT GŁOWY
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowy "Hotel spełnionych marzeń" to miejsce niezwykłe, obdarzone pozytywną energią, ale też obiekt, który spędza sen z powiek właścicielce i pracującym tam osobom. Anka w porozumieniu ze swoim narzeczonym Krzysztofem zdecydowała się kupić stary, dwunastowieczny zamek w Grodzisku, który możnaby określić jako ruinę z potencjałem. Miała być to...
Historia, w której "dzieje się". Partner okazuje się oszustem, zadufanym w sobie cwaniaczkiem. Anna zaczyna to dopiero z czasem dostrzegać. Rozstanie z nim wyzwala w niej determinację do spełniania własnych i cudzych marzeń. Odkrywa u siebie zdolności, których wcześniej odmawiał jej Krzysztof. Potrafi zawalczyć o miejsce i ludzi, wykazuje się kreatywnością strategicznym myśleniem, a do tego ma wsparcie przyjaciół. To dzięki nim i Dawidowi, z którym łączy ją zawiła relacja, może uratować swój hotel.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna i lekka. Zawirowania bohaterki były najciekawsze w tej powieści, niestety sam koniec jak dla mnie trochę przesłodzony, ale wyszło bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnka zaradna babka, która nie da się tak łatwo pokonać, irytujący i podnoszący ciśnienie Krzysztof oraz Dawid pisarz poszukujący weny, który w krótkim czasie zaliczył masę wzlotów i upadków. Zdecydowanie bohaterów tej opowieści nie można zaliczyć do nijakich. Jednych się nienawidzi, innym kibicuje. Zdecydowanie jest to urzekająco prosta historia o miłości na jesienny wieczór 🍁🧡
Momentami jednak trochę mi się dłużyła, nie na tyle żeby ją odłożyć, ale czekałam aż pojawi się wątek Dawida, czy Krzysztofa. Reszta, która wypełniała powieść nie porywała mnie. Niemniej jest to przyjemna historia 😊
Anka zaradna babka, która nie da się tak łatwo pokonać, irytujący i podnoszący ciśnienie Krzysztof oraz Dawid pisarz poszukujący weny, który w krótkim czasie zaliczył masę wzlotów i upadków. Zdecydowanie bohaterów tej opowieści nie można zaliczyć do nijakich. Jednych się nienawidzi, innym kibicuje. Zdecydowanie jest to urzekająco prosta historia o miłości na jesienny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo pozytywna i ciepła opowieść.Idealna lektura na jesienne, szare wieczory.Zaraża optymizmem i pozwala wierzyć, że można wyjść zwycięsko nawet z beznadziejnie wyglądającej sytuacji.Czyta się lekko, z dużą przyjemnością. Polecam.