Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2

Okładka książki Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2 autora Jerzy Żuławski,
Okładka książki Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2
Jerzy Żuławski Wydawnictwo: Biblioteka Groszowa Cykl: Trylogia Księżycowa (tom 1) Seria: Biblioteka Groszowa fantasy, science fiction
Trylogia Księżycowa (tom 1)
Biblioteka Groszowa
1924-01-01
1924-01-01

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2

10. Nie mogłem dać innej oceny.
Najlepsza książka o podróżnikach na księżyc, samotności, miłości platonicznej i odrzuceniu dla dobra innych.

Grupka ludzi odnajduje sposób na dostanie się na Księżyc. Niestety śmierć zbierania żniwo i zostaje Jan razem z nowym pokoleniem księżycowych ludzi.

Zdziwiłem się, że ta książka ma już tyle, mimo tego nie starzeje się w ogóle.
Gorąco polecam.

Nie mogę bardziej się rozwinąć, bo bym za bardzo zaspojlerował., do tego nie ma słów, które wyrazić mogą to, jak mi się spodobała ta książka.

10. Nie mogłem dać innej oceny.

Zdziwiłem się, że ta książka ma już tyle, mimo tego nie starzeje się w ogóle....

Najpiękniejsza historia o samotności odkrywców jaką czytałam.

"Na srebrnym globie" jest o śmiałkach, którzy jako pierwsi przybyli z Ziemi na Księżyc za pomocą pocisku. Wylądowali w trudnych warunkach, daleko od wyznaczonego miejsca, z błędnymi obliczeniami, ograniczonymi zasobami, ale z ogromną determinacją.

Nie mają kontaktu z Błękitną Planetą (chociaż ta wygląda z ich perspektywy jak jasna gwiazda, z kwadrami, pełnią i nowiem).

Kierują się ku biegunowi (patrz mapa dołączona do książki). Nie będzie stratą dla czytelników jeśli powiem, że tam dotrą, bo sednem tej opowieści jest nie cel, a droga (fizyczna i intelektualna). Zwykle żmudna, trudna, zaskakująca, wymagająca, a czasem nie do przebycia.

I świadomość, że są sami i z nikim nie podzielą się odkryciami (pamiętacie "Boga zero jeden" Kłodawskiego, dylatację czasu i dylemat astronautów, którzy nie mogliby wysłać danych na Ziemię?).

Zadają sobie w końcu pytanie o sens takiej wyprawy, jeśli wszystko ma przepaść wraz z nimi.

Ale jest nadzieja, bo w grupie jest kobieta, która rodzi syna. I córki, które mają służyć chłopcu jako żony (pomysł z takim przetrwaniem gatunku zobaczymy później też w serii o Ramie A.C.Clarke'a),chociaż nikt nie myśli jeszcze wtedy o chowie wsobnym.

Brzmi nieco sensownie, póki nie weźmiemy pod uwagę, że nowe pokolenie wyrośnie na tym, czego nauczą rodzice. A tutaj matka uczy pierworodnego, że jego siostry mają być jego niewolnicami.

A co jeśli do tego przyszłe pokolenia będą słabsze fizycznie i intelektualnie? Co jeśli widząc technologię i wzrost Ziemian uznają ich za coś więcej niż ludzi i stworzą religię? Co jeśli odrzucą prawdę i ją zniekształcą wg własnych filtrów i ułomności intelektualnych? I czy nie przypomina to czegoś, co już znamy?

Zdaje się, że misja Exodus ma więcej znaczeń, a Kosmos jest tylko tłem.

PS. Koniecznie trzeba pamiętać o czasie, kiedy Żuławski pisał tę powieść. A to dopiero pierwszy tom.

Najpiękniejsza historia o samotności odkrywców jaką czytałam.

Nie mają kontaktu z Błękitną Planetą (chociaż ta wygląda z ich...

Biorąc pod uwagę kiedy została napisana ta książka, wyobraźnia autora robi wrażenie. Jest tu wiele naprawdę wspaniałych fragmentów. Jest też niestety dużo takich, które mnie naprawdę nużyły i można by je znacząco skrócić, bez szkody dla fabuły.

Jest to jednak przede wszystkim niezwykły obraz potrzeb, dążeń i pragnień człowieka, dla którego z jednej strony Ziemia to zbyt mało, gdyż pragnie odkryć to, co jest ukryte w gwiazdach, a potem ponad wszystko tęskni do planety, z której przybył.

1515 użytkowników ma tytuł Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2 na półkach głównych
331 użytkowników ma tytuł Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2 na półkach dodatkowych

Okładka książki Hynh+ 15, Wnuk Fausta Antonin Artaud, Charles Barbara, Charles Baudelaire, Dariusz Bednarczyk, Félicien Champsaur, Paul Compton, Ernest Dowson, Xavier Forneret, Alfred Jarry, Jean Lorrain, Octave Mirbeau, Henri de Régnier, Jean Richepin, Oscar Schmitz, Marcel Schwob, Eric Stenbock, Émile Verhaeren, Oscar Wilde, Jacek Wójciak, Farnsworth Wright, Jerzy Żuławski, Remy de Gourmont, Jane de La Vaudère, Gaston de Pawlowski

Okładka książki Droga do science fiction. Od Gilgamesza do Wellsa Edward Bellamy, Ambrose Bierce, Henry Rider Haggard, Nathaniel Hawthorne, Rudyard Kipling, John Mandeville, Edgar Allan Poe, Jonathan Swift, Juliusz Verne, Herbert George Wells
Okładka książki Don Wollheim proponuje 1989 David Brin, George Alec Effinger, Tanith Lee, Frederik Pohl, Ian Watson, Donald Allen Wollheim

Cytaty z książki Na srebrnym globie. Rękopis z Księżyca. Tom 2