Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym

Okładka książki Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym autora Gerald Hüther, 9788367173063
Gerald Hüther Wydawnictwo: Dobra Literatura poradniki
poradniki
2022-03-10
2022-03-10

Kup Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym

Niewielka książka (150 str),która można przeczytać w jeden wieczór. Dla mnie był to bardziej zbiór rozmyślań neurobiologa na temat traktowania siebie z miłością i dbania o swój dobrostan. Niż poradnik, z którego mozna sie dowiedzieć konkretnie, w jaki sposób to robić. Oczekiwałam czegoś innego po tej książce. Wiele treści jest powtarzanych kilkukrotnie. Tekst omiata sie wzrokiem i niestety szybko zapomina.

Gerald Hüther w swojej książce porusza ważny temat – jak troska i łagodność wobec siebie mogą wpływać na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne. Niestety, mimo wartościowego przesłania, książka pozostawia niedosyt. Choć autor stara się przekazać uniwersalne prawdy w przystępny sposób, narracja bywa rozwlekła, a niektóre rozdziały powtarzają te same myśli innymi słowami. Brakuje też konkretnych narzędzi czy wskazówek, które można by zastosować w codziennym życiu. Książka sprawia wrażenie bardziej filozoficznego eseju niż praktycznego przewodnika. Dla osób szukających inspiracji do zatrzymania się i refleksji może być wartościowa, ale czytelnikom oczekującym konkretnych rozwiązań raczej nie wystarczy.

Kiedy polecam Wam jakąś książkę, zakładam, że dzięki moim rekomendacjom zrobicie komuś cudowny prezent i kupicie mu konkretną pozycję. Według mnie to najlepszy upominek, bo głęboko wierzę, że słowa mają ogromną moc. Rzadko więc piszę, że dana publikacja „jest idealna na prezent”, bo zawsze mam to w głowie, ale dziś chciałabym, żeby akurat to zdanie wybrzmiało bardzo dobitnie. Bo jeśli komuś życzycie dobrze, to sprawicie mu właśnie „Z czułością dla siebie” od Wydawnictwa Dobra Literatura.

Jako brainolog znam techniki budowania rezyliencji, doskonale wiem, co robić, by w zgodzie ze sobą budować dobrostan. Jako osoba nadwrażliwa i empatyczna przejmuję jednak energię innych, zapominając często, że nie mogę żyć wypaleniem otoczenia. Jako typowy choleryk – z łatwością się zapalam… i równie szybko spalam🔥. Pewnie już dostrzegacie, że wiedza to jedno, a życie, zwłaszcza to zawodowe, to zupełnie inna para kaloszy. Czerpię więc z doświadczenia specjalistów, by za pomocą takich książek wspierać swoje mechanizmy samouzdrawiania. I może brzmi to dość banalnie, ale z coraz większym przerażeniem obserwuję, że nie tylko ja potrzebuję takich publikacji.

Tym, co podoba mi się w tej książce najbardziej, jest naukowe podejście do prezentowanych treści. Rady uznanego neurobiologa zawsze przyjmę garściami. I chociaż ta książka wygląda dość niepozornie, praktycznych wskazówek od pana Geralda jest tu całkiem sporo, a poparte są informacjami na temat funkcjonowania naszego mózgu i zachodzących w nim procesów. Niech Was nie zwiedzie okładka – wygląda dziecinnie, ale w zasadzie dobrze oddaje wyłaniające się z tej książki przesłanie💕.

Dowiecie się z niej, jakie są skutki braku miłości dla siebie. Przeczytacie, które warunki muszą zostać spełnione, by powstało coś nowego w złożonym i nieprzerwanie zmieniającym się świecie. Co najważniejsze, zrozumiecie, jak zapobiec, by nasze wyobrażenia o tym, co jest istotne dla zdrowego życia, nie stały się więzami, których nie będzie można zerwać, nie rozrywając przy tym serca.

W „Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym” nie ma wypunktowanych porad, próżno szukać tabelek, wykresów. Jest za to wnikliwy opis, spójna myśl podzielona na 10 rozdziałów. Ciężka, ale wyjątkowo potrzebna książka dla tych, którzy pragnąć być świadomi swojej wartości, by z otwartością i czułością dbać o swój umysł i ciało.

153 użytkowników ma tytuł Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym

Gerald Hüther Z czułością dla siebie. Co możemy zrobić, aby być zdrowszym i szczęśliwszym Zobacz więcej