Okładka książki Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika autora Marcin Szymański, 9788311165267
Marcin Szymański Wydawnictwo: Bellona biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2022-04-13
2022-04-13

Kup Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika

Część historii, której nie znamy. Pisana przez człowieka, który był w środku tego co działo się w Afganistanie. Zaskakuje wrażliwość autora, żołnierza. Warto przeczytać, przemyśleć.

W połowie maja 2008 roku w Afganistanie rozpoczęła się trzecia zmiana polskich żołnierzy wchodząca w skład Międzynarodowej Siły Wsparcia Bezpieczeństwa, ISAF. Maj w Afganistanie to niczym rozpoczęcie nowego sezonu, niczym żniwa śmierci, bo w tym czasie talibowie uaktywniają swoją brutalną działalność. Idealny moment na wymianę personelu, nowe twarze, które w najtrudniejszym okresie musiały na nowo pozyskać zaufanie okolicznych władz.

Sześćdziesiąt dni, to oczywiście wycinek trzeciej zmiany, w której Marcin Szymański przez pół roku obejmował dowództwo nad grupą bojową w prowincji Paktika, w południowo wschodniej części Afganistanu. Sześćdziesiąt dni, podczas których zawsze coś musiało pójść nie tak. To czas kiedy Polacy odnosili rany i niestety ginęli. To czas trudnych decyzji, współpracy ze sprzymierzeńcami, które mimo strat przynosiły efekty.

"Na sprzedanej wojnie" to dziennik z pola walki. Dzień po dniu, noc po nocy śledzimy zmagania polskiego dowódcy. Brak snu, czasu czy targające nim wątpliwości to codzienne tło, w której musi podejmować decyzje, często decydujące o czyimś życiu, czy śmierci.

Świetna narracja, trudny temat. Kompozycja idealna.

Gdyby nie przypadek, pewnie nigdy nie sięgnęłabym po dziennik dowódcy grupy bojowej w Afganistanie, wymownie zatytułowany „Na sprzedajnej wojnie”, ponieważ tematyka wojenna nigdy nie była w kręgu mojego zainteresowania. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, po przeczytaniu zaledwie kilku pierwszych stron książki wiedziałam już, że nie odłożę jej na półkę, dopóki nie przeczytam ostatniej strony. Nawet gdyby ceną miałaby być nieprzespana noc. Tak się właśnie stało, ale nie żałuję ani jednej, poświęconej na ten cel minuty.
Autorem dziennika jest pułkownik Marcin Szymański, który trzykrotnie brał udział w misjach zagranicznych, w tym w Iraku i Afganistanie. Podczas 25-letniej służby zajmował wiele stanowisk związanych z dowodzeniem i pracą w sztabie. Dziennik „Na sprzedajnej wojnie” to wspomnienia sześćdziesięciu dni, wypełnionych wojenną codziennością, obawami, zmęczeniem, planowaniem i prowadzeniem operacji, budową i obroną baz, patrolami i konwojami podczas przeniesienia polskiej strefy odpowiedzialności z prowincji Paktika do Ghazni. Niezwykle ciekawe i trzymające w napięciu opowieści o życiu w samym centrum wojennych zdarzeń przeplatają się z bardzo osobistymi, emocjonalnymi i pełnymi empatii wspomnieniami autora. Zacytuję tylko jeden z poruszających fragmentów dziennika, który na długo utkwił w mojej pamięci: „Jako oficer dowódca doświadczałem zmysłami rannych kolegów, dotykałem trumien poległych dłońmi ich rodzin, patrzyłem oczyma głodnych dzieci i przerażonych matek, serce broczyło mi goryczą zrozpaczonych ojców.” Epilog książki stanowi próbę odpowiedzi autora na pytanie dotyczące przyczyn niepowodzenia polityki USA w Afganistanie, wycofania wojsk amerykańskich i szybkiego przejęcia władzy przez talibów w 2021 roku. Z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że lektura dziennika „Na sprzedajnej wojnie” pomogła mi w zrozumieniu przyczyn tej porażki, którą większość ludzi utożsamia wyłącznie z dramatycznymi scenami na lotnisku w Kabulu, skąd tysiące Afgańczyków próbowało opuścić swój kraj w obawie przed rządami talibów.
„Na sprzedajnej wojnie” to bez wątpienia jedna z ciekawszych pozycji wydawniczych, którą przeczytałam ostatnio. Autorowi gratuluję i czekam z niecierpliwością na kolejne książki.

268 użytkowników ma tytuł Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika

Cytaty z książki Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika

Marcin Szymański Na sprzedanej wojnie: Dziennik dowódcy grupy bojowej, Sześćdziesiąt dni - misja Afganistan/Paktika Zobacz więcej