Ta książka naprawi Twoje życie

2022-02-16

Kup Ta książka naprawi Twoje życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ta książka naprawi Twoje życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ta książka naprawi Twoje życie

Czy kolejny raz dałam szanse poradnikowi? Tak. Czy kolejny raz się zawiodłam? Nie. Czy jestem usatysfakcjonowana? Tak. Czy ta książka odmieni moje życie? Nie.

Ta konkretna pozycja ma za zadanie polepszyć jakość życia. Powinna nam wskazać przydatne rozwiązania i sprawdzone rady. Dwanaście rozdziałów typu; jak być szczęśliwym, jak się nie martwić, jak nabrać pewności siebie itp. może wydawać się banałem. Tak nie jest. Autorka ma ogromny zasób wiedzy, podaje wiele przykładów z życia codziennego. Pod koniec każdego z rozdziałów jest pigułka z najważniejszymi informacjami. Można do nich wrócić w dowolnym momencie. Z tej książki na prawdę można coś dla siebie wyciągnąć i wprowadzić do codziennego życia. Najważniejsze są małe kroczki. Powoli, konsekwentnie należy wprowadzać zmiany a powiedzenie rzucić na głęboką wodę tutaj nie zadziała. Myślę, że mogę wam ją polecić i nie będzie to stracony czas.

Książka ta budzi we mnie mieszane uczucia. Zawiera cenne porad, które mogą wpłynąć pozytywnie na różne aspekty życia, ale jednocześnie nie wszystkie z tych rad mnie zainspirowały (odkryły coś nadzwyczajnego). Autorka dostarcza szeroki wachlarz skutecznych wskazówek, które są poparte badaniami i prezentuje je w sposób klarowny i przystępny. Czytelnik otrzymuje gotowe instrukcje, co ułatwia próbowanie ich w praktyce.
Niemniej jednak, istotne jest, aby pamiętać, że każdy z nas jest unikalny, a wybór nad tym, nad którymi cechami charakteru lub aspektami życia chcemy pracować, powinien być dokonywany indywidualnie. Nie wolno podążać za radami jedynie z powodu presji społecznej. W związku z tym mimo pewnych zastrzeżeń, ta książka ma potencjał, aby pomóc w rozwoju osobistym, pod warunkiem, że czytelnik wybierze dla siebie odpowiednie wskazówki i podejdzie do nich z indywidualnym podejściem.

Zapraszam na recenzję poradnika pt. "Ta książka naprawi Twoje życie" autorstwa Helen Thomson.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Muza

Niniejsza książka to recepta na polepszenie swojego życia, zapewnienie sobie zdrowia, spokoju, lepszych relacji międzyludzkich. Jak to osiągnąć? Choćby zacząć od tego co jemy, a co powinniśmy jeść. Książka oparta na najlepszych, najnowszych badaniach naukowych. Sama autorka, neurobiolog stara się żyć według zaleceń. Udziela kilku rad dotyczących aspektów życia, jak zwiększyć poczucie szczęścia, zwalczyć w sobie uprzedzenia, wzmocnić pewność siebie, zapanować nad nałogami i walczyć ze stresem. Odpowiedzi kryją się w naszym mózgu, jak go używać, żeby w pełni czerpać z tego, co w życiu najlepsze. Niekontrolowana samotność może skracać życie, tak jak picie alkoholu i brak ruchu, zwiększać podatność na choroby.

Autorka udziela wskazówek jak znaleźć miłość. Gdy trwamy w miłosnym związku odczuwamy więcej spokoju i szczęścia, trzeba się traktować z czułością i szacunkiem, według Gottmana pogarda, krytyka i obojętność prowadzą do rozwodu. Czy paracetamol może pomóc uporać się z emocjonalnym bólem serca? Jak zachować zdrowie na dłużej? Nie używane mięśnie zmniejszają się, spalają mniej tłuszczu. Najlepszym lekiem to wysiłek fizyczny, trening siłowy i aerobowy. Koktajlem dobroczynnych substancji jest także Joga i medytacja. Czy mózg 50 - letniego jogina może przypominać mózg 25 - latka? Obok odżywiania i wysiłku fizycznego sen stanowi trzeci filar zdrowia. Jest niezbędny do życia jak jedzenie, czy woda. Ile go potrzebujemy i jak uniknąć bezsenności? Jak poprawić jakość snu? Nawet drzemka w ciągu dnia zwiększa naszą wydajność, 10 minut poprawia koncentrację, a 20 minut zapamiętywanie...

Dzięki informacjom zebranym w książce znajdziemy odpowiedzi na życiowe problemy, szczęście, nałogi, przyjaźnie, życie uczuciowe, pewność siebie. Autorka Helen Thomson udziela najważniejszych wskazówek jak poprawić zarówno funkcjonalną inteligencję, jak i pamięć, i co zrobić, żeby pozostały sprawne do później starości. Ćwiczenia w niej zawarte można wypróbować na sobie, są proste i pomogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób, cukrzycy, chorób serca... W każdym rozdziale są badania i historie poszczególnych porad. Każdy rozdział podsumowany jest pięcioma ważnymi punktami do zapamiętania, to wskazówka dla zabieganych osób, aby odmienić swoje życie na lepsze. Każdy z nas może wprowadzić świadomie zmiany, żeby poprawić jakość swojego życia.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Muza

231 użytkowników ma tytuł Ta książka naprawi Twoje życie na półkach głównych