Obiecałem ci gwiazdy

Okładka książki Obiecałem ci gwiazdy autora Weronika Schmidt, 9788396287823
Okładka książki Obiecałem ci gwiazdy
Weronika Schmidt Wydawnictwo: Imagine Books Cykl: Trylogia Moon (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Trylogia Moon (tom 1)
2022-03-17
2022-03-17

Kup Obiecałem ci gwiazdy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obiecałem ci gwiazdy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obiecałem ci gwiazdy

Muszę przyznać że książka wciągnęła mnie od samego początku. Sama fabuła była dość ciekawa chociaż brakowało tam czegoś innego. Postacie były ciekawie opisane-tak jak ich historia. Nie miałam jeszcze przyjemności przeczytać kolejnych tomów ale mam nadzieję ze będą również ciekawe.

Pamiętam bardzo dobrze dzień, w którym zdecydowałam się wziąć książkę do szkoły. Rzadko to robiłam, bo zazwyczaj nie miałam czasu na czytanie, a noszenie jej w plecaku kończyło się tylko zniszczoną okładką. Trafił się jednak okres z luźniejszym planem lekcji, więc postanowiłam zabrać pierwszy tom tej trylogii. Wciągnęłam się w nią tak bardzo, że wracając do domu, szłam ulicą z nosem w książce, całkowicie pochłonięta kolejnymi wydarzeniami.

Kiedy później kupiłam następne tomy, okazało się, że z pierwszego pamiętam już niewiele, dlatego przeczytałam go ponownie. Dziś nie mam pojęcia, co kilka lat temu tak bardzo mnie w tej historii zachwyciło.

Najbardziej przeszkadzał mi styl pisania autorki. Mimo że książki nie należą do szczególnie obszernych, czytało mi się je wyjątkowo długo. Każda przerwa sprawiała, że trudno było mi do nich wrócić. Być może wynikało to z faktu, że niewiele się w nich działo. Wciąż powracał ten sam schemat, brak porozumienia i niedopowiedzenia między Madison a Noah, które zamiast budować napięcie, wywoływały jedynie irytację.

Większość bohaterów była pozbawiona wyrazistej osobowości czy charakterystycznych cech. Pojawiali się głównie wtedy, gdy trzeba było popchnąć fabułę do przodu, która w wielu momentach wyraźnie stała w miejscu. Brakowało mi głębi, emocji i autentyczności w relacjach między postaciami.

Kiedy książki te ukazywały się na rynku, wiele osób, także takich, które znam osobiście, polecało je każdemu i zachwycało się tą historią. Ja jednak nie podzielam tego entuzjazmu. Nie jestem ich fanką i z perspektywy czasu zastanawiam się, co widziała w nich moja młodsza wersja. Być może wtedy wystarczał mi sam klimat historii, a może po prostu czytałam je w odpowiednim dla siebie momencie. Dziś jednak ta trylogia nie wywołuje we mnie większych emocji, poza lekkim zdziwieniem, że kiedyś potrafiła mnie aż tak pochłonąć.

Ta książka i bohaterka Maddy to opis mnie gdy czytam tą książkę znikam A spis piosenek to przeniesienie się do innego wymiaru

1930 użytkowników ma tytuł Obiecałem ci gwiazdy na półkach głównych
326 użytkowników ma tytuł Obiecałem ci gwiazdy na półkach dodatkowych

Weronika Schmidt
Weronika Schmidt
Urodzona w 1997 roku w Zielonej Górze. Obecnie od kilku lat mieszka w Niemczech. Od najmłodszych lat interesuje się literaturą, a wydanie własnej książki było jej największym marzeniem. Debiutowała powieścią „Obiecałem ci gwiazdy”. Prywatnie jest wielką fanką filmów Marvela, Japonii, kawy oraz swojej kotki — Nali. Uwielbia podróżować, poznawać oraz odkrywać nowe miejsca i snuć pomysły na kolejne historie

Cytaty z książki Obiecałem ci gwiazdy