Letarg

- 2022-03-18
- 2022-03-18
Adam Lanke wiedzie ustabilizowane życie u boku kochającej żony i dwójki dzieci. Spokój rodziny zostaje jednak zburzony podczas sobotniego wyjazdu na zakupy. To miał być zwyczajny dzień, zwyczajne popołudnie... Nic nie zapowiadało dramatu. Echo wystrzału rozchodzące się po galerii handlowej stanowi jedynie początek makabrycznych wydarzeń, które wciągną Adama Lankego i jego bliskich w otchłań tragedii, a z czasem i nieludzkiego obłędu.
Wstrząsająca historia, nietuzinkowi bohaterowie, oniryczny klimat. Kamil Piechura w wyrafinowany sposób zaprasza czytelnika do mrocznego świata, gdzie nikomu nie można ufać, a zwłaszcza samemu sobie i własnym zmysłom.
Hipnotyzujący, zupełnie nieprzewidywalny "Letarg" wciągnie czytelnika w odmęty szaleństwa. Szaleństwa, od którego nie ma ucieczki...
Kup Letarg w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Letarg
Będąc w trakcie czytania książki wiedziałam co chcę o niej napisać w swojej opinii. Ostatni rozdział zburzył mi cały zamysł i całkowicie zmienił finalny odbiór "Letargu". Niepomierne nieszczęścia, jakie spadają na rodzinę Lanke, doprowadzają głowę rodziny, Adama, do załamania psychicznego. Ciężko to nawet nazwać załamaniem, bo skala zniszczeń jego umysłu jest horrendalna. Choć ani on, ani jego żona nie mieli łatwego dzieciństwa, a przeszłość ciągnie się za nimi definiując przyszłość, stworzyli kochającą się rodzinę. Wrażliwość, ciepło, szacunek to to co przekazali swojej dwójce dzieci - 18-letniemu Danielowi i 5-letniej słodkiej Oliwce. Jednak życie zrzuca na ich barki cały szereg nieszczęść traumatyzując rodzinę coraz bardziej, wpędzając w macki obłędu, który z każdym dniem staje się coraz głębszy, mroczniejszy i trudniejszy do pokonania. Powieść ma formę pamiętnika, gdzie autor oddał narracyjny głos Adamowi. Psychiatra zalecił mu mówienie o traumatycznych zdarzeniach i uczuciach, które go dręczą. To z jego wspomnień, uzewnętrznień czytelnik dowiaduje się co doprowadziło do bezgranicznego szaleństwa. Na obiekt do zwierzeń bohater wybrał misia córki, który został w pewien sposób spersonifikowany. "Postaram się pisać autentycznie i starannie, ale drugiego Kinga się nie spodziewaj, bo to nie ten typ historii, w której ktoś dobiera sobie elementy tak, aby stanowiły ładnie brzmiącą całość. To, co zostanie zawarte na białych stronach tego dziennika, będzie tylko swobodnym zlepkiem przemyśleń oraz biegu wydarzeń, przez które przeszła moja rodzina. Bez koloryzacji, bez spoufalania się z emocjami." - ten cytat z książki był dokładnym przeciwieństwem tego, co od niej dostałam. Porównanie do Kinga - w powieści znalazło się bardzo dużo wszelakiej maści opisów, które swoją objętością nieco przypominały książki wspomnianego mistrza grozy, który jak wiadomo lubi pisać obszernie. Osobiście uważam, że filozofowania było za dużo. Nie budowało to niepokoju, a wyrywało czytelnika ze stanu napięcia. "Swobodny zlepek przemyśleń oraz biegu wydarzeń" - fabuła zdawała się systematyczna, chronologiczna i poukładana. Fakt - znalazły się w niej urwane wspomnienia, ale dotyczyły opowiadanej historii przez jednego z bohaterów, a wiadomo, że ludzki umysł płata figle i pamięć może być zawodna. Również z tego powodu była trochę przekoloryzowana. Jest to debiut autora, jednak ciężko się tego domyślić czytając tak dopracowaną, dojrzałą powieść. Używając metafor nadaje głębi cierpienia i podkreśla dramatyczne relacje, które zawarte są w tej historii. Pisarzowi udało się scedować na czytelnika odczuwanie wszystkich koszmarnych emocji.
Oceny książki Letarg
346 użytkowników ma tytuł Letarg na półkach głównych- Przeczytane 197
- 2022 11
- 2024 5
- Legimi 3
- Audiobooki 3
- Recenzenckie 3
Cytaty z książki Letarg
....ludzie nie są w stanie utożsamić się z cierpieniem i traumą, dopóki sami nie zostaną doświadczeni przez los Boga czy co tam jeszcze przy...
RozwińNiezaprzeczalnie żyjemy w kraju, gdzie człowiek czerpie nieodpartą przyjemność z niepowodzeń partnera, kolegi z pracy cz...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Letarg
Do książki mam mieszane uczucia można powiec że jakiś facet opowiada o swym życiu jak poznał żonę i miał dwoje dzieci a potem stała się tragedia i zginęła jego córka potem trochę się pogubiłam co dalej się działo dlatego mam do tej książki mieszane uczucia acz kolwiek fajny i ciekawy początek potem pogubiłam się ale i tak całkiem spoko historia i książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka debiutancka autora,tak dobra ,że aż trudno uwierzyć,że to jego pierwsza...,czyta się ją dobrze i szybko ,a zakończenie 😳 - zbierałam szczękę z podłogi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIntrygująca, nieodkładalna historia, o której się nie zapomina. Adam ma żonę i dwójkę dzieci, jego życie można określić udanym i szczęśliwym. Aż do tamtej soboty, kiedy wydarzyła się tragedia. Tragedia, która była zapowiedzią kolejnej tragedii. Ile bólu i cierpienia może znieść człowiek? Jak po traumatycznych wydarzeniach powrócić do normalności? Jak po stracie bliskiej osoby zacząć odnowa żyć? Ta historia porusza temat żałoby, traumy i chorób psychicznych. Ta historia to emocje a zakończenie zaskakuje. Tą książką warto przeczytać! Polecam gorąco!
Intrygująca, nieodkładalna historia, o której się nie zapomina. Adam ma żonę i dwójkę dzieci, jego życie można określić udanym i szczęśliwym. Aż do tamtej soboty, kiedy wydarzyła się tragedia. Tragedia, która była zapowiedzią kolejnej tragedii. Ile bólu i cierpienia może znieść człowiek? Jak po traumatycznych wydarzeniach powrócić do normalności? Jak po stracie bliskiej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czemu Letarg znajduje się w kategorii sensacja i nie wiem jak ją ocenić. Jeżeli wszystko co znalazło się w książce to były zamierzone słowa Lankego to bardzo dobrze. Ale jeśli te milusiosłodziusie do nudności i mega patetyczne wstawki, które powodowały już nie ciarki a drgawki żenady są w stylu pisania autora, to bardzo źle. Wszystko pokażą kolejne książki i mam nadzieję, że będzie w nich już 100% Piechury a nie King i Lehane jak w tej.
Nie wiem czemu Letarg znajduje się w kategorii sensacja i nie wiem jak ją ocenić. Jeżeli wszystko co znalazło się w książce to były zamierzone słowa Lankego to bardzo dobrze. Ale jeśli te milusiosłodziusie do nudności i mega patetyczne wstawki, które powodowały już nie ciarki a drgawki żenady są w stylu pisania autora, to bardzo źle. Wszystko pokażą kolejne książki i mam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohater książki Adam Lanke wiedzie spokojne życie u boku kochającej żony, córki i syna. Niestety jeden dzień zmienia jego poukładane życie. Podczas wspólnych zakupów w galerii handlowej dochodzi do strzelaniny. Mimo iż rodzina Adama przeżyła tę tragedię, odbiło się to na ich psychice. Niestety w krótkim odstępie czasu dochodzi do kolejnej tragedii, bardziej osobistej, po której Adam nie potrafi się już podnieść. Dokąd zaprowadzi go rozpacz?
To była intrygująca, interesująca powieść. Niezłe pranie mózgu zafundował mi autor zakończeniem, którego naprawdę się nie domyślałam. Autor tak celnie mylił tropy, że zaprowadził mnie tam, gdzie nie spodziewałam się zajść. Niestety patrząc nieco szerzej, czuję niedosyt. Sam pomysł był super, ale brakowało mi kropki nad i w środku powieści. Wiem, że dziwnie to zabrzmi, ale nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć. Ode mnie solidne 7/10.
Bohater książki Adam Lanke wiedzie spokojne życie u boku kochającej żony, córki i syna. Niestety jeden dzień zmienia jego poukładane życie. Podczas wspólnych zakupów w galerii handlowej dochodzi do strzelaniny. Mimo iż rodzina Adama przeżyła tę tragedię, odbiło się to na ich psychice. Niestety w krótkim odstępie czasu dochodzi do kolejnej tragedii, bardziej osobistej, po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno już nie zaskoczyło mnie zakończenia książki, jak w "Letargu". Polecam
Dawno już nie zaskoczyło mnie zakończenia książki, jak w "Letargu". Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo opisie spodziewałem się czegoś lepszego. Niestety książka mnie rozczarowała i w ogóle nie trzymała w napięciu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Letarg" Kamil Piechura
Autor nie szczędził mi drastycznych momentów zmuszających do zatrzymania się i zastanowienia. Z jednej strony, widziałam Adama jako kochającego ojca i męża, którego świat zostaje brutalnie zniszczony przez nieprzewidywalną tragedię. Z drugiej zaś, jego powolny, bolesny upadek w otchłań szaleństwa, gdzie granice między rzeczywistością a halucynacjami stają się niewyraźne.
Książka z pewnością zmusza do przeżywania skrajnych emocji - od smutku, przez gniew, po lęk i bezsilność. To, co najbardziej mnie uderzyło, to umiejętność autora do oddania stanu psychicznego bohatera w sposób, który jest niemal namacalny.
Historia ta ocenia też społeczne podejście do traumy i chorób psychicznych. Przypomina, że osoby dotknięte tragedią często zostają pozostawione same sobie, a ich walka z demonami jest ignorowana lub bagatelizowana.
A końcówka? Zaskakująca i jednocześnie wstrząsająca. Zupełnie nie spodziewałam się takiego obrotu spraw. Trochę jak w "Bezmiłości" Marka Zychli.
"Letarg" Kamil Piechura
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki terapeutycznym zapiskom głównego bohatera (adresowanym do truskawkowego misia zmarłej córki) mogłam zanurzyć się w jego świat, znaleźć się pomiędzy prawdą a fikcją, rzeczywistością a wizjami. Pamiętnik symbolizuje desperacką próbę uchwycenia choćby fragmentu normalności w świecie, który stał się niezrozumiały i wrogi.
Autor nie szczędził mi...
“Letarg”, to opowieść o bezgranicznej miłości rodzicielskiej i traumie związanej z utratą ukochanego dziecka. Nie jest to jednak typowe studium przypadku, a kapitalnie rozpisany thriller, który autor gładko owinął wokół szaleństwa głównego bohatera.
Oryginalny pomysł, który z powodzeniem zastosował Kamil Piechura w swojej książce, zaowocował pełną niepokoju i strachu historią, która potrafi przyssać się do czytelnika niczym niewidzialne macki, zamknąć go w swego rodzaju kokonie i trzymać w napięciu do ostatniej strony.
Autor operuje tu kapitalnym doborem słów. Język, którym się posługuje jest jak powiew świeżości w literaturze tego typu. Lekki, czupurny i zaczepny. Język, żyjący własnym życiem i ilustrujący wspaniale każdą scenę tej powieści. Potrafi urzekać i niemal pachnieć domowym zaciszem i sielanką rodzinną, w odpowiednich momentach przyprawiać o porywy serca, ale w kulminacyjnych punktach zafundować solidną dawkę strachu i niepewności, a nawet przerazić. To oraz dokładnie rozpisane postaci, które dźwigają ze sobą bagaż życiowych doświadczeń, powoduje, że opowieść jest niemal namacalna i żyje własnym życiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOryginalny pomysł, który z powodzeniem zastosował Kamil Piechura w swojej książce, zaowocował pełną niepokoju i strachu...
Nie wciąga, historia słaba. Nie polecam.
Nie wciąga, historia słaba. Nie polecam.