Zaginiona wiolonczelistka

- literatura obyczajowa, romans
- 2022-03-23
- 2022-03-23
Czy pewne decyzje mogą zmienić to, co było nam jeszcze niegdyś pisane? Czy ktoś, kogo widzimy po raz pierwszy w życiu, może wydać nam się szczególnie bliski?
Szeroka plaża Walencji, majestatyczny gmach wiedeńskiej opery, krakowskie Planty oświetlone jedynie nikłym światłem latarni… Przeszłość i teraźniejszość, jawa i sen, muzyka wypełniająca całe życie i miłość. Ta młodzieńcza, burzliwa i ktoś powiedziałby, że jeszcze niedojrzała. Ta, która zdarza się w życiu tylko raz. I ta trudna, uzależniająca i niebezpieczna. Maja odkrywa, że za jej wylotem do Walencji kryje się coś więcej niż tylko kurs językowy. Zostawia za sobą swoje dotychczasowe życie i przylatuje do miasta ze swoich snów. A kiedy odkrywa historię Blanki, która przed laty zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach, już wie, że jest za późno, by zawrócić.
Kup Zaginiona wiolonczelistka w ulubionej księgarni
Oceny książki Zaginiona wiolonczelistka
339 użytkowników ma tytuł Zaginiona wiolonczelistka na półkach głównych- Przeczytane 196
- 2022 8
- Legimi 8
- 2023 6
- Rok 2022 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginiona wiolonczelistka
Piękna powieść o zagubionych duszach, rozstaniu i odnajdowaniu swojej drogi.
Piękna powieść o zagubionych duszach, rozstaniu i odnajdowaniu swojej drogi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka ma piękny styl i sposób wyrażania swoich emocji. Dzięki tej książce przeżyłam intrygującą i wspaniałą podróż do Walencji.
Dłużyła mi się ta książka, na początku wydawała się intrygująca. Autorka rozwinęła kilka wątków dziejących się w różnych czasach i nie miałam pojęcia jak to się ze sobą zepnie. No i się nie spięło.
Końcówka była dla mnie niezrozumiała, rozczarowująca. Według mnie zabrakło tu pomysłu jak można z tego wybrnąć, więc na szybko podano jakieś migawki, które według mnie w ogóle do siebie nie pasują. Widzę jednak, że wielu ludziom te niedopowiedzenia się podobają. Ja nie jestem fanką.
Żałuję straconego nad tą książką czasu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKońcówka była dla mnie niezrozumiała, rozczarowująca. Według mnie zabrakło tu pomysłu jak można z tego wybrnąć, więc na szybko podano jakieś migawki, które według mnie w ogóle...
Maja rozstaje się ze swoim chłopakiem Oskarem. Załamana dziewczyna postanawia odciąć się od przeszłości. Zapisuje się więc na kurs języka hiszpańskiego, który odbywa się w Walencji. Niebawem Maja natrafia na historię o Blance, dobrze zapowiadającej się wiolonczelistce, która zaginęła w nieznanych okolicznościach. Pragnie ona dowiedzieć się, co stało za jej zniknięciem. Kluczem do rozwiązania zagadki może okazać się znajomość dziewczyny ze skrywającym straszliwy sekret Juanem.
"Zaginiona wiolonczelistka" jest debiutancką powieścią Anny Bałenkowskiej, pianistki z wykształcenia oraz absolwentki Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Swoją miłość do muzyki postanowiła przelać na papier, tworząc pełną emocji książkę o zagubionych duszach, ludziach ze skomplikowaną przeszłością i zmagających się z własnymi demonami. Jej akcję umieściła w Walencji - mieście które, jest częstą destynacją dla turystów z całego świata, a jednocześnie kryje w sobie ogrom tajemnic oraz zaułki do których niewielu miejscowych ma odwagę zajrzeć. Autorka stworzyła więc książkę pełną emocji oraz zaskakujących niespodzianek.
W tej powieści wiele rzeczy nie jest czarno-białych, zaś bohaterowie targani są różnego rodzaju rozterkami, a także są zmuszeni przez sytuację w jakiej się znaleźli do podejmowania trudnych, często bolesnych dla nich decyzji. Buduje to klimat tej książki oraz sprawiło, że trudno było mi się od niej oderwać. Bardzo ciekawa powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBył potencjał, ale coś nie zagrało. Jak dla mnie mocno zagmatwana, chwilami niezrozumiała, w rezultacie mało przyjemna w odbiorze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNietuzinkowa, głęboka, wciągająca. Nie mogłam oderwać się od lektury. Z chęcią sięgnę po kolejną książkę autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpisy muzyki piękne. Reszta rozwlekła lub naiwna jak tanie romansidło.
Opisy muzyki piękne. Reszta rozwlekła lub naiwna jak tanie romansidło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna opowieść o miłości i muzyce...
Wzruszająca, zaskakująca...
Chylę czoła przed autorką.
Polecam również jej drugą powieść "Wyśniony koncert"
Przepiękna opowieść o miłości i muzyce...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca, zaskakująca...
Chylę czoła przed autorką.
Polecam również jej drugą powieść "Wyśniony koncert"
Bardzo ciekawa fabuła. Książka jest prowadzona dwutorowo, pojawia się coraz więcej niewiadomych i tajemnic. Nie mogłam odłożyć lektury. Ale finał nie satysfakcjonuje. No i trzeba zauważyć, że niektóre dialogi czy opisy pozostawiają wiele do życzenia, jak tanie romansidło. Redakcja też ma sporo niedociągnięć. Książka nadrabia jednak ciekawą koncepcją, z niecierpliwością śledziłam losy Blanki i Mai.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMohabbatein - Miłość żyje wiecznie
Wierzysz w przeznaczenie? W sny? Wierzysz, że prawdziwa miłość istnieje?
"Zaginiona wiolonczelistka" opowiada o losach dwóch uzdolnionych dziewczyn, które połączy muzyka i Walencja.
"Jak to się dzieje, że przypadkowa osoba nagle staje się dla kogoś całym światem?"
Maję od pewnego czasu we snach nawiedza pewna kobieta, Blanka, która zdaje się, że chce jej coś przekazać, opowiedzieć, że oczekuje jej pomocy. Gdy Maja przyjeżdża do Walencji okazuje się, że to miasto z jej snów i że chce odkryć prawdę o Blancę, zaginionej przed laty wiolonczelistce.
"Że miłość też ma swoje granice."
Książka składa się z rozdziałów o Blance, Mai, a także Emmie. Trzeba zatem dobrze się skupić na lekturze bo łatwo zgubić się w snutych przez autorkę historiach.
"Bo przecież nie zawsze miłość spada na nas jak grom z jasnego nieba. Czasem trzeba na nią poczekać."
Książka jest ciekawa, czyta się ją dość szybko, by odkryć rozwiązanie sprawy Blanki. Ale samo rozwiązanie, zakończenie mnie rozczarowało i zasmuciło. Liczyłam na jakiś happy end, a tu niestety otrzymujemy dawkę smutku na koniec...
"To przypadki określają naszą drogę. Czasem wydaje mi się, że większość z nas pojawiła się na tym świecie za sprawą przypadku."
" Niekiedy milczenie staje się przekleństwem."
"Co ta miłość robi z ludźmi..."
"Zaginiona wiolonczelistka" łączy w sobie muzykę i literaturę, dlatego jest piękną opowieścią, choć łamiącą serce.
"Chciałabym znów zacząć wszystko od początku."
"Nigdy nie powinno się niczego obiecywać."
"Bo bez miłości nie można niczego budować."
Opowiada o prawdziwej miłości i choć spodziewałam się szczęśliwszego zakończenia, to jeśli lubisz takie historie, łączące łzy wzruszenia, smutku, żalu, miłości z muzyką i pięknymi zakątkami na świecie to sięgaj po powieść pani Ani i czytaj i zakochuj się w losach Blanki, Mai.
Ta książka na długo zostanie w mojej pamięci, a jak widać po tej recenzji, wiele pięknych myśli, cytatów zapadło mi w głowę i zostanie w niej na długo. To piękna książka przywołująca na myśl najpiękniejsze historie miłosne świata, takie jak Romeo i Julia, Tristan i Izolda, czy historia miłosna z filmu bollywood, który przywołuję w tytule recenzji. Myślę, że warto przeczytać tę powieść, polecam ją Wam z całego serca.
"Czyli marzenia się jednak spełniają i nie można się ich bać."
"Jak to się dzieje, że ludzi, z którymi kiedyś łączyło nas coś niezwykłego, tak łatwo znienawidzić?"
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zwierciadło.
Mohabbatein - Miłość żyje wiecznie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWierzysz w przeznaczenie? W sny? Wierzysz, że prawdziwa miłość istnieje?
Maję od pewnego czasu we snach nawiedza pewna kobieta, Blanka, która...
Po książkę Zaginiona wiolonczelistka sięgnęłam z dwóch powodów. Po pierwsze przekonał mnie opis. Po drugie umiejscowienie części akcji w Hiszpanii a dokładnie w Walencji, którą chciałabym kiedyś odwiedzić, było spełnieniem moich marzeń.
Maja decyduje się wyjechać do Walencji na kurs językowy. Kiedy dociera na miejsce, okazuje się, że przyleciała do miasta ze swoich snów. Przypadkowo trafia na historię Blanki, która przed laty zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach. Czy Maja zdecyduje się rozwiązać zagadkę sprzed lat, podążając za swoimi snami?
Nawet nie wiecie, jak bardzo chciałabym się zachwycić tą historią. I połowicznie za sprawą języka i stylu tak się stało. Niestety fabularnie coś nie pykło. Początek historii był obiecujący, intrygujący. Im więcej kartek przekładałam, tym częściej zastanawiałam się, z jakim gatunkiem będę miała do czynienia, bo czułam, że jest to powieść na granicy obyczajówki i thrillera. Tym, co mnie wytrącało z uwagi to nakładające się życiorysy głównych postaci. Musiałam się bardzo skupić, zwłaszcza pod koniec, bo w mojej głowie zacierała się granica, między Mają a Blanką. Być może taki był zabieg autorki i mi jako czytelnikowi przyszło się z tym zmierzyć i to zaakceptować. Mam nadzieję, że druga powieści pani Ani fabularnie bardziej przypadnie mi do gustu, mimo iż motyw ze snami się powtórzy, bo o resztę nie muszę się martwić. Ode mnie 6/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaja decyduje się wyjechać do Walencji na kurs językowy. Kiedy dociera na miejsce, okazuje się, że przyleciała do miasta ze swoich snów....