Korsarz. Bajki baletowe

- bajki
- Bajki Baletowe
- 2020-03-01
- 2020-03-01
Opowieść rodem z bliskowschodnich pałaców: piękna Greczynka Medora nie godzi się na turecką niewolę, nawet na dworze władcy. Kocha wolność i korsarza Konrada – z wzajemnością. Czy ich miłość pokona piętrzące się przeszkody: straże paszy, bunt piratów i sieć pałacowych intryg? Przeczytajcie.
Piraci i taniec klasyczny na dworze paszy Saida
Książka przybliża dzieło baletowe, którego libretto powstało na motywach modnego w swoim czasie poematu George'a Byrona o tym samym tytule. Tytułowy korsarz Konrad to bohater o cechach charakterystycznych dla okresu romantyzmu: odważny, waleczny, przekuwający idee w czyn, zdolny do wielkich uczuć i nieprzejednany. Odbija z niewoli Medorę, piękność, której oddał swe serce. Po wielu nieoczekiwanych zwrotach akcji udaje im się uciec z dala od paszy Saida i jego dworu.
Fabuła tego dzieła baletowego jest wyjątkowo zawiła i, mimo kunsztu wykonawców, może być dość trudna do odczytania wyłącznie z muzyki i tańca. Tadeusz Rybicki, autor baśni, opowiada ją jednak w klarowny, ale jednocześnie porywający sposób. Poczujecie zapach różanego olejku i pieczywa z bazaru w Adrianopolu i bryzę znad morza Trackiego.
Katarzyna Gardzina-Kubała pisze o niejednokrotnie skomplikowanych układach choreograficznych które tworzą dzieło na scenie. Aby zespół baletowy potrafił je pięknie zatańczyć potrzebna jest doskonała organizacja i precyzja wykonania – poznacie rangi tancerek i tancerzy baletowych. Dzięki pracy wielu osób gwiazdy baletu mogą rozbłysnąć na baletowej podczas przedstawień.
Nie tylko bajka
Baśń Tadeusza Rybickiego i rysunki piórkiem Klaudii Polak-Szewczyk przybliżają czytelnikom baletową wersję opowieści. Natomiast okoliczności powstania tego pięknego baletu Korsarz oraz etapy pracy nad spektaklem – w formie gawędy – przedstawia Katarzyna Gardzina-Kubała. Znajdujące się na końcu książki tablice edukacyjne prezentują wybrane pozy tańca klasycznego – takie, jakie można zobaczyć podczas widowiska Śpiąca Królewna.
Kup Korsarz. Bajki baletowe w ulubionej księgarni
Oceny książki Korsarz. Bajki baletowe
10 użytkowników ma tytuł Korsarz. Bajki baletowe na półkach dodatkowych- Wokół Europy Zachodniej 1
- Z różnych czasów z różnych stron 1
- Wokół Azji Zachodniej 1