Obrońca ulicy

- The Street Lawyer
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- Andrzej Leszczyńsk
Klasyczny grishamowski bohater uwikłany w intrygę pozornie bez wyjścia w jednym z najsławniejszych thrillerów prawniczych mistrza
Obdarty facet z pistoletem wdziera się do znanej waszyngtońskiej kancelarii i zostaje zastrzelony przez brygadę antyterrorystyczną. Michael Brock, wschodząca gwiazda firmy, postanawia dowiedzieć się, kim był napastnik. To, co odkrywa, zagraża nie tylko jego karierze, ale i życiu…
Kup Obrońca ulicy w ulubionej księgarni
Oceny książki Obrońca ulicy

Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda książka Grishama to arcydzieło
Każda książka Grishama to arcydzieło
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomity thriller prawniczy. Grisham to Grisham!
Znakomity thriller prawniczy. Grisham to Grisham!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka więcej obiecuje, niż daje. W sumie nie jest zła,ale raczej jako przyczynek do sytuacji ludzi bezdomnych, bezrobotnych, takich, którzy z różnych przyczyn żyją w Stanach z dnia na dzień na ulicy. Bohater doznaje jakiegoś syndromu sztokholmskiego, rzuca dobrą pracę,przyspiesza rozwód, żyje w norze na poddaszu i z zapałem szuka powodów, dla których był parę godzin zakładnikiem bezdomnego włóczęgi. Właściwie reszta to prawnicze podchody , cały ten korowód sztuczek znanych z wielu filmów, czy książek. Jeśli ktoś to lubi, ok! Jednak czytając, czekamy,aż wydarzy się coś ciekawego i poza tym co wyżej - nic! Dla mnie te prawnicze sztuczki jako uzasadnienie powieści okazały się zbyt nudne, jak na kilkaset stron.
Ta książka więcej obiecuje, niż daje. W sumie nie jest zła,ale raczej jako przyczynek do sytuacji ludzi bezdomnych, bezrobotnych, takich, którzy z różnych przyczyn żyją w Stanach z dnia na dzień na ulicy. Bohater doznaje jakiegoś syndromu sztokholmskiego, rzuca dobrą pracę,przyspiesza rozwód, żyje w norze na poddaszu i z zapałem szuka powodów, dla których był parę godzin...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowanie. Mam wrażenie, że książka napisana "na kolanie". Jak na Grishama to wręcz słabiutko, przewidywalnie, bez napięcia. Szkoda, bo historia ma potencjał, który Autor z pewnością umiałby wykorzystać (kto jeżeli nie On, Mistrz). Rozumiem, że to miał być hołd dla owych prawników ulicy i doceniam. Ale od zachwytu nad samą książką jestem daleki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMichael Brock to ambitny prawnik, który dla kariery poświęcił wszystko, podporządkowując swoje życie jednemu celowi - zostać partnerem w kancelarii. 👨⚖️ Przez 7 lat mørdɛrczɛj pracy mężczyzna zdążył zatracić się w pogoni za sukcesem, zapominając o wartościach, które kiedyś były dla niego ważne. 😟 Gdy swoje marzenie ma już niemal na wyciągnięcie ręki, w jego życiu następuje moment przełomowy, jakim jest dr@matƴcznɛ wydarzenie w kancelarii - śmïɛrć uzbrøjønego bezdomnego. 😲 Od tego momentu Brock zaczyna dostrzegać świat, którego wcześniej nie chciał widzieć, a w jego głowie pojawia się lawina pytań i wątpliwości. Czy mężczyzna postąpi zgodnie z budzącym się w nim sumieniem, czy ostatecznie postawi na karierę❓️🤔
Grisham znany jest przede wszystkim ze swoich thrillerów prawniczych i ta książka również tego typu historią jest, aczkolwiek poczuć można w niej jakiś powiew świeżości. 👍 Autor, serwując nam pierwszoosobową narrację, zabiera nas w podróż przez myśli i emocje głównego bohatera. Poznajemy go jako człowieka sukcesu, 🏆 cenionego pracownika prestiżowej firmy, który walczy o pozycję w hierarchii za cenę własnego człowieczeństwa, aby za chwilę obserwować jego głęboką wewnętrzną przemianę. 😯 I o tym przede wszystkim jest ta książka, ale dochodzenia prawdy w pewnej intrygującej sprawie również możecie się tu spodziewać. 🔎 Jest bardzo ciekawie, jest wciągająco, ale jest też i refleksyjnie.
Uważam, że "Obrońca ulicy" to coś więcej niż tylko thriller prawniczy. To pozycja ważna, niosąca istotne przesłanie i zadająca niewygodne pytania, ale nadal dostarczająca świetnej rozrywki. Gorąco polecam❗️☺️
Michael Brock to ambitny prawnik, który dla kariery poświęcił wszystko, podporządkowując swoje życie jednemu celowi - zostać partnerem w kancelarii. 👨⚖️ Przez 7 lat mørdɛrczɛj pracy mężczyzna zdążył zatracić się w pogoni za sukcesem, zapominając o wartościach, które kiedyś były dla niego ważne. 😟 Gdy swoje marzenie ma już niemal na wyciągnięcie ręki, w jego życiu następuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo poprawna ale mam już lepsze pozycje od Grishama za sobą.
Sympatyczny główny bohater dla kontrastu zarysowane negatywne postacie. I wątek sprawiedliwości.
Finał dający nadzieję na zmiany.
Książka bardzo poprawna ale mam już lepsze pozycje od Grishama za sobą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat przewodni bardzo ważny i czasami nasuwa pytanie "jak to możliwe w tej Wielkiej Ameryce".
Finał dający nadzieję na zmiany.
Ogromna waszyngtońska kancelaria prawnicza skupiająca ludzi, dla których kariera i bogactwo stanowią fundament istnienia, uzbrojony bezdomny, który próbuje zachwiać w posadach tym zepsutym światem i Michael, ambitny prawnik, który staje przed wyjątkowo trudnym wyborem.
Gdzie leży granica między dobrem a złem? Jak daleko można się posunąć dla własnych korzyści? Czy w tej perfidnej grze wygra sumienie, czy rozsądek? Gotowi na podróż, w której świat pełen przepychu, kłamstw i obłudy w sposób niezwykle obrazowy zderza się z tym, w którym tak naprawdę liczy się tylko, by przetrwać kolejny dzień?
„Obrońca ulicy” to nie tylko thriller prawniczy z rozbudowaną warstwą obyczajową, to także opowieść o trudnych wyborach, życiowych zmianach, empatii, walce o sprawiedliwość i ogromnej odwadze. Historia, która ukazuje jak w codzienności oraz dążeniu do obranych celów łatwo można się zatracić, stać się odpornym na potrzeby drugiego człowieka. To także opowieść o przewartościowaniu swojego życia, dostrzeżeniu tego, co ważne. Autor dotyka niezwykle istotnej i jakże aktualnej problematyki społecznej. Maluje bolesny obraz ludzi zmagających się z bezdomnością, kreśli rzeczywistość, która oddziałuje na czytelnika, uwiera, daje do myślenia. Edukuje, uświadamia, porusza czułe struny. To powieść, w której emocjonujące i pełne napięcia sceny rozgrywają się już na jej pierwszych stronach, a kolejne rozdziały stanowią tylko ich pokłosie. Już od pierwszych linijek tekstu zostajemy wciągnięci w wir wydarzeń przepełnionych akcją, a następnie wraz z głównym bohaterem stajemy przed rzeczywistością, która domaga się prawdy, wymaga odpowiedzi na trudne pytania, przemyśleń na temat dręczących nas dylematów. Ależ to była uświadamiająca i cenna podróż.
Jeśli gustujecie w thrillerach prawniczych bądź lubicie wartościowe powieści poruszające trudne i istotne tematy, to zdecydowanie polecam Wam ten tytuł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdzie leży granica między dobrem a złem? Jak daleko można się posunąć dla własnych korzyści? Czy w tej...
W mojej opinii macie przed sobą jedną z najlepszych historii Johna Grishama. Choć nie wszystkie jego powieści mam jeszcze za sobą, ta zdecydowanie zostaje na szczycie mojej listy.
Głównym bohaterem jest jest Michael - prawnik z Waszyngtonu, który dynamicznie wspina się po szczeblach kariery z jednym celem: zostać partnerem w prestiżowej kancelarii. Zarobił dla swoich przełożonych miliony, aż do momentu gdy do biura wpada uzbrojony bezdomny. Akcja toczy się tragedią, bezdomny mężczyzna zostaje zabity przez brygadę antyterrorystyczną, a w głowie Michaela rodzą się wątpliwości co do sensu jego obecnego życia…
Mężczyzna decyduje się na zmiany, które wywracają jego życie do góry nogami… Z bezpiecznego, opiewającego w luksusy świata trafia do ludzi, żyjących w skrajnym ubóstwie. Michael drąży w przeszłości zabitego bezdomnego. Próbuje zrozumieć, kim był człowiek, który wtargnął do kancelarii i odkrywa coraz więcej niewygodnych spraw. Staje się wrogiem tych, których dotąd uważał za przyjaciół…
Jego życie jest zagrożone. Musi wybrać między głosem własnego sumienia, a głosem rozsądku.
Świetna intryga, która wciąga od pierwszych stron, a z każdą kolejna stroną chcesz tylko więcej i więcej. Opowiada o przemianie i ogromnej odwadze, wyborach które nie są łatwe.
Ogromnie Wam polecam, zwłaszcza jeżeli jesteście fanami opowieści z środowiska prawniczego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem jest jest Michael - prawnik z Waszyngtonu, który dynamicznie wspina się po szczeblach kariery z jednym celem: zostać partnerem w prestiżowej kancelarii. Zarobił dla swoich...
Gdybyś był* świadkiem przemocy/ nieodpowiedniego na ulicy: reagujesz czy odwracasz głowę i nie reagujesz? 🧐
W książce "Obrońca ulicy" Johna Grishama uzbrojony bezdomny wkracza do kancelarii adwokackiej i w sali konferencyjnej zbiera swoich zakładników. Antyterroryst@ wykonuje swoje celne zadanie.
Główny bohater Michael Brock, prawnik, który dotarł prawie na szczyt poświęca wszystko i pomaga innym. Tym, którzy skończyli na ulicy przez swój jeden błąd w życiu.
Przyznam, że to moje pierwsze spotkanie z piórem Grishama i jakże udane, smakujące za więcej. Teraz wiem, skąd popularność autora. Jego pióro jest niezwykle lekkie i wciągające, że chce się czytać więcej i więcej.
Grisham zwraca uwagę na bezdomnych, czyli tę część społeczeństwa, na którą większość odwraca wzrok. Książka powstała wiele lat temu, a problemy, które są w niej poruszone niestety nadal aktualne...
Polecam ❤️
Za egzemplarz dziękuję @wydawnictwoalbatros ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam tutaj na myśli pewne zachowania społeczne, które mogą nam się nie podobać jako członkom ogólnie pojętego społeczeństwa. Są zachowania takie jak np. parkowanie w niedozwolonych miejscach. Nie jest to przemoc, ale świadome lekceważenie np. inwalidów itp.
W książce...