Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji

Okładka książki Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji autora Michael Yardney, 9788396219114
Okładka książki Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji
Michael Yardney Wydawnictwo: Kompania Mediowa Cykl: Inwestuj w siebie (tom 9) poradniki
poradniki
Inwestuj w siebie (tom 9)
Negotiate, Influence, Persuade: Get the Best Deal Every Time - whether you’re buying or selling
2022-01-26
2021-12-20
9788396219114

Kup Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji

Audiobook. To całkiem dobra książka. Na samym początku autor uświadamia Czytelnikowi, że naprawdę wszystko w życiu podlega negocjacjom. Nieświadomy człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, że nawet jego własne, najmłodsze dzieci potrafią podświadomie z nim negocjować. Książka czerpie sporo z twórczości Cialdiniego i Carnegiego czego Yardney wcale nie ukrywa. Myślę, że dla Czytelników znających już tą tematykę, a zwłaszcza twórczość powyżej wymienionych pisarzy, ta książka nie zaskoczy. Ponownie zwraca się w niej uwagę na konieczność zbudowania relacji z "drugą stroną stołu". Ponadto Yardney wskazuje na kilka technik m.in kotwiczenie, możliwość utracenia okazji i wiele, wiele innych. Cóż się dziwić - te metody znane są od wielu lat. Ponadto ten poradnik przedstawia również tematykę negocjacji przy zakupie nieruchomości - co jest dosyć ciekawe.
Reasumując - myślę, że warto sięgnąć po tę książkę, ponieważ utrwala ona zdobyte już wcześniej informacje. Jej lektura będzie odkrywcza jedynie w przypadku, gdy Czytelnik nie miał wcześniej do czynienia z tematyką negocjacji. Ponadto warto wspomnieć, że jest ona napisana bardzo przystępnym językiem i myślę, że jej lektura zachęca do zgłębiania tematu rozwoju osobistego - a to jest wartość.

Ciekawa treść proponowana przez autora. Można wykorzystać wiele wskazówek w życiu codziennym.
Natomiast spodziewałam się chyba "czegoś" lepszego.
Nie jest to ksiazka która powinna znaleźć się na liście koniecznych do przeczytania.

Natomiast spodziewałam się chyba "czegoś" lepszego.

W ostatnim czasie życie potoczyło się tak, a nie inaczej. Wierzę w to, że nic nie dzieje się bez powodu, a odpowiedzi na większości pytań są już gdzieś spisane. Wystarczy poszukać. I tym razem padło na zagadnienie negocjacji i komunikacji. Trafiłam na tę książkę. „Dogadaj się” brzmiało obiecująco, w teorii powinno zaspokoić wszystkie moje potrzeby. Jak wyszło w praktyce?
Przesłuchałam, ale z trudnem dobrnęłam do końca. Autor zarzeka się, że to nie jest książka jedynie dla sprzedawców, że można wiedzę w niej zawartą zastosować w życiu codziennym. Ja tego tak nie odebrałam. Mam wrażenie, że to książka czysto o negocjacjach biznesowych, w których Autor jest niezwykle biegły.
Jeden plus - Autor zwraca uwagę sprzedawców, że jego techniki nie służą do manipulowania ludźmi i najważniejsze to spełniać potrzeby, które w klientach są. Pytanie, w którym momencie przekraczamy granicę i tworzymy w drugiej osobie potrzebę, która wcale nie jest jej. Uważam, że granica między manipulacją, a zaspokajaniem potrzeb jest cienka i Autor bardzo niebezpiecznie balansuje w tym temacie.
Szukam dalej idealnej pozycji o negocjacjach.
(Instagram @eaw.books)

182 użytkowników ma tytuł Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Dogadaj się. Sztuka codziennych negocjacji na półkach dodatkowych

Okładka książki Nawyki bogatych i biednych Tom Corley, Michael Yardney
Nawyki bogatych i biednych Tom Corley, Michael Yardney