Agencja Barnett i spółka

Okładka książki Agencja Barnett i spółka autora Maurice Leblanc, 9788366704800
Okładka książki Agencja Barnett i spółka
Maurice Leblanc Wydawnictwo: Wydawnictwo CM Cykl: Arsene Lupin (tom 14) Seria: Klasyka francuskiego kryminału (CM) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Arsene Lupin (tom 14)
Klasyka francuskiego kryminału (CM)
L'Aence Barnett et Cie
2021-01-01
1928-01-01
2017-05-25
Magdalena Cuisset, Wiktor Zieliński

Kup Agencja Barnett i spółka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Agencja Barnett i spółka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agencja Barnett i spółka

" Agencja Barnett i Spółka" to zbiór krótkich kryminalnych opowiadań. W każdym z nich możesz wspólnie z detektywem Barnett odkrywać sprawców tych sytuacji . Jest to pełna humoru ,ciekawa książka którą warto przeczytać , nawet jeśli wczęśniej nie mieliście styczności z Arsenem Lupinem( ja polubiłam tą książkę już od pierwszych stron) Gorąco polecam !

Książka ta jest zbiorem opowiadań, w którym bardzo ekscentryczny detektyw pomaga śledczemu Béchoux (albo raczej śledczy pomaga Barnettowi) w przeróżnych zagadkach. Czy konieczna jest pomoc detektywa? Béchoux wolałby nie korzystać z jego pomocy ale Jimowi to nie przeszkadza. Pomaga tam gdzie go nie chcą i do tego za darmo.

Pomyślicie - co za charytatywność i dobroć ze strony detektywa. No cóż… nie do końca działa za darmo, jego cennik określa on sam i pobiera opłaty… tak jak on sobie wyznacza… Dżentelmen Włamywacz zostaje na zawsze Dżentelmenem Włamywaczem.

Te opowiadania czasami są tak nieprawdopodobne i tak absurdalne (zwłaszcza rozwiązania zagadek),że mi się uśmiech na ustach sam układa 😃 To nie są ukryte i uknute sprawy, gdzie z trudnością możemy doszukać się poszlaków. Opowiadania mają po kilkanaście stron, więc to jest na tyle coś lekkiego, że wystarczą wam dwa wieczory na przeczytanie całej książki. Przeczytacie, pośmiejecie się i zapomnicie.

„Agencja Barnett i spółka” ma więcej komedii, absurdu i ironii aniżeli kryminału, a zawsze zwycięsko wychodzi nasz Dżentelmen 😃 Czy to jednak sprawia, że nie warto po nią sięgnąć? Absolutnie nie, bo przez narrację i charakter jaki tworzy autor to chce się po to sięgać. Poza tym sprawy pomimo braku głębi i skomplikowanych akcji są ciekawe, no i są związane z np. historycznymi przedmiotami.

Ja bawiłam się świetnie i jeśli będziecie mieć kiedyś okazję przeczytania już jakiejś książki z serii „Arsène Lupin” to sięgnijcie również po nią. Na pewno spędzicie super czas.

Pomyślicie - co za charytatywność i dobroć ze...

„Arsène Lupin: Agencja Barnett i spółka” Maurice’a Leblanca to zbiór opowiadań, w których legendarny złodziej-dżentelmen, Arsène Lupin, po raz kolejny zachwyca czytelników swoimi genialnymi intrygami i bezbłędnym wyczuciem humoru. W tej odsłonie Lupin wciela się w postać Jima Barnetta, szefa tajemniczej agencji oferującej darmowe porady. Książka, pierwotnie wydana w 1928 roku, w polskim tłumaczeniu wznowiona przez Wydawnictwo CM w 2021 roku, wciąż urzeka lekkością stylu i inteligencją fabuły.

W opowiadaniach takich jak „Spadające krople” czy „Listy miłosne króla Jerzego” Leblanc po mistrzowsku łączy elementy kryminalne z psychologiczną głębią i ironią. Jim Barnett, w rzeczywistości Arsène Lupin, rozwiązuje zagadki i wciąga swoich klientów w labirynt intryg, które zawsze kończą się jego triumfem – czy to nad wymiarem sprawiedliwości, czy nad ludzką chciwością. Każda historia jest małym arcydziełem, pełnym napięcia i niespodziewanych zwrotów akcji.

Jednym z największych atutów książki jest sposób, w jaki Leblanc kreuje swojego bohatera – nie tylko jako przebiegłego złodzieja, ale także jako kogoś, kto balansuje na granicy prawa i moralności. Barnett, z pozorną nonszalancją, zawsze osiąga swoje cele, jednocześnie ujawniając prawdziwe oblicza tych, którzy stoją po stronie prawa.

Opowiadania wyróżniają się doskonale skonstruowaną fabułą, w której każdy detal ma znaczenie. Leblanc nie unika również społecznych komentarzy, delikatnie punktując przywary ówczesnej francuskiej elity. Język, choć momentami archaiczny, dodaje uroku i autentyczności przedstawianym historiom.

Dla współczesnego czytelnika książka może wydawać się nieco przewidywalna, ale jej urok tkwi w elegancji i stylu narracji. „Arsène Lupin: Agencja Barnett i spółka” to lektura obowiązkowa dla fanów klasycznych kryminałów, którzy cenią literaturę łączącą humor, napięcie i inteligencję. Leblanc po raz kolejny udowadnia, że Arsène Lupin to bohater ponadczasowy.

187 użytkowników ma tytuł Agencja Barnett i spółka na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Agencja Barnett i spółka na półkach dodatkowych

Maurice Leblanc
Pisarz, nowelista francuski, autor cyklu powieści kryminalnych, których bohaterem jest Arsène Lupin dżentelmen-włamywacz.

Gdy śpiący się zbudzi Herbert George Wells
Gdy śpiący się zbudzi
Herbert George Wells
„Gdy śpiący się zbudzi” Herberta George’a Wellsa to wizjonerska powieść science fiction, która łączy elementy społeczno-politycznej refleksji z dynamiczną narracją. Opublikowana w 1899 roku, książka przedstawia historię Grahama, człowieka, który zapada w kataleptyczny sen na ponad dwa wieki, budząc się w całkowicie odmienionym świecie przyszłości. Fabuła rozpoczyna się w XIX wieku, gdy Graham, zmagający się z bezsennością, niespodziewanie popada w trans. Przebudza się w XXII wieku jako właściciel ogromnego majątku, który przez lata kumulował się dzięki odsetkom. Jego postać staje się symbolem i narzędziem władzy w społeczeństwie kontrolowanym przez technologię i korporacje. Świat, który zastaje, jest dystopią pełną nierówności, gdzie elity żyją w luksusie, a masy cierpią z powodu wyzysku. Wells w mistrzowski sposób kreśli wizję przyszłości, w której postęp technologiczny nie idzie w parze z rozwojem społecznym. Graham, początkowo zagubiony w nowej rzeczywistości, staje się symbolem nadziei dla uciśnionych. Jego decyzje prowadzą do otwartego konfliktu z rządzącą elitą, co nadaje książce dynamiki i dramatyzmu. Powieść wyróżnia się bogactwem szczegółów dotyczących przyszłości: od opisów architektury i technologii po społeczno-polityczne struktury władzy. Wells umiejętnie buduje napięcie, ukazując złożoność konfliktów oraz moralne dylematy bohatera. Jednocześnie książka stanowi ostrzeżenie przed bezrefleksyjnym dążeniem do postępu, który może prowadzić do zniewolenia jednostki. „Gdy śpiący się zbudzi” to klasyka literatury science fiction, która, mimo upływu lat, nie traci na aktualności. To powieść nie tylko o przyszłości, ale także o uniwersalnych ludzkich pragnieniach i obawach. Wells po raz kolejny udowadnia, że jest nie tylko mistrzem fantastyki, ale również przenikliwym obserwatorem ludzkiej natury i społeczeństwa. Dla miłośników literatury spekulacyjnej to pozycja obowiązkowa.
Hobbyksiazka - awatar Hobbyksiazka
oceniła na81 rok temu
Tajemnicze morderstwo nad jeziorem Arthur Conan Doyle
Tajemnicze morderstwo nad jeziorem
Arthur Conan Doyle
„Tajemnica Boscombe Valley” to jedno z ciekawszych opowiadań z Przygód Sherlocka Holmesa, które, mimo że nie należy do najbardziej dynamicznych, urzeka atmosferą i skrupulatnie budowaną intrygą. Na pierwszy rzut oka mamy tu do czynienia z prostą sprawą – konflikt rodzinny, zakończony tragiczną śmiercią starszego mężczyzny, Johna Turnera. Głównym podejrzanym jest jego syn, jednak Holmes, jak zwykle, dostrzega więcej, niż wydaje się wszystkim wokół. Choć zagadka początkowo rozwija się powoli, w miarę postępów śledztwa okazuje się, że zbrodnia ma głębsze podłoże, a każdy szczegół – nawet drobny ślad – prowadzi do odkrycia ukrytych motywów i zaskakującej prawdy. Doyle w tym opowiadaniu świetnie buduje atmosferę tajemnicy i niewiadomego, ukazując jednocześnie nie tylko zdolności dedukcyjne Holmesa, ale też różne niuanse społeczne i rodzinne, które tworzą tło dla fabuły. Holmes, jak zawsze, z łatwością rozwiązuje zagadkę, korzystając ze swojej niezrównanej zdolności obserwacji, ale nie brakuje tu również emocji i ludzkiego dramatu. Finał, choć nie tak efektowny jak w niektórych innych opowiadaniach, pozostawia satysfakcję, dając nam poczucie, że każda zagadka, choćby wydawała się banalna, ma swoje drugie dno. Tajemnica Boscombe Valley to solidna i klimatyczna opowieść, która pokazuje kunszt Doyle’a w tworzeniu prostych, lecz głębokich intryg.
Bob - awatar Bob
Arsène Lupin. Hrabina Cagliostro Maurice Leblanc
Arsène Lupin. Hrabina Cagliostro
Maurice Leblanc
Maurice Leblanc w powieści „Hrabina Cagliostro” odsłania przed czytelnikami genezę jednej z najbardziej fascynujących postaci literatury kryminalnej – Arsène’a Lupina. Ta pełna tajemnic, intryg i przygód historia przenosi nas w młodzieńcze lata Lupina, kiedy to po raz pierwszy zetknął się z hrabiną Cagliostro – enigmatyczną i niebezpieczną kobietą. Fabuła powieści jest dynamiczna, a jej rdzeniem jest relacja między młodym Lupinem, występującym jeszcze pod nazwiskiem Raoul d’Andrassy, a tytułową hrabiną. Spotkanie z Józefiną Balsamo, znaną jako hrabina Cagliostro, nie tylko zainspiruje Lupina do zgłębiania sztuki podstępu i oszustwa, ale również wpłynie na jego przyszłość jako geniusza przestępczości. Hrabina, łącząc urok, inteligencję i wyrachowanie, staje się równą partnerką w niebezpiecznej grze, której stawką są starożytne tajemnice i bogactwa. Leblanc wprowadza elementy mistycyzmu, odwołując się do legendy Cagliostra, co nadaje powieści wyjątkowego klimatu. Postacie są barwnie zarysowane, a dialogi błyskotliwe, co wciąga czytelnika od pierwszych stron. Styl autora, pełen elegancji i humoru, doskonale oddaje ducha francuskiej belle époque. Jednocześnie powieść porusza uniwersalne tematy, takie jak zdrada, ambicja i miłość, które uzupełniają kryminalną intrygę. Wydanie Wydawnictwa CM, oparte na tłumaczeniu Juliusza Feldhorna, podkreśla literacki kunszt autora, oferując czytelnikowi pełne zanurzenie w świat Lupina. „Hrabina Cagliostro” to pozycja obowiązkowa dla miłośników klasyki kryminału i fanów Arsène’a Lupina. Leblanc, odsłaniając początki swojej ikonicznej postaci, przypomina, dlaczego jego twórczość pozostaje ponadczasowa.
Hobbyksiazka - awatar Hobbyksiazka
oceniła na81 rok temu
Chodźcie w światłości, dopóki jest światłość Lew Tołstoj
Chodźcie w światłości, dopóki jest światłość
Lew Tołstoj
Nowela Tołstoja silnie przesycona jego moralizatorskim chrześcijaństwem, a raczej chrystianizmem. Ciekawy jest wstęp, będący swego rodzaju satyrą na admiratorów drogi kluczowej postaci panującej wówczas religii. Podziw szedł bowiem w parze z … niechęcią pójścia tym śladem. Głowna część noweli rozgrywa się w II w n.e. na terenie obecnej Turcji, a wówczas imperium rzymskiego. I generalnie fabuła sprowadza się do kluczowych rozmów pomiędzy bohaterem – Juliuszem, wyzwoleńcem – chrześcijaninem Pamfilem oraz wrogo nastawionym do chrystianizmu lekarzem. Te dialogi to jakby dyskurs pomiędzy starym i nowym, światem starożytnym i chrześcijaństwem, egoizmem i altruizmem, życiem dla siebie i życiem dla innych. Nie sposób oprzeć się wrażeniu, że autor mocno idealizuje starożytnych wyznawców religii Jezusa z Nazaretu. Pokazana gmina chrześcijańska – wcale nie kościół – żyje niczym komuna, a raczej kibuc, wolna od chciwości, pożądania i zazdrości, z radością pracując i wielbiąc Boga. Nie ma mowy o biskupach, obowiązkach, dziesięcinach, piętnowaniu za grzechy etc. Można wręcz powiedzieć, że Tołstoj pokazał idealny model chrześcijańskiej wspólnoty. Być może taki też był jego cel. Tym bardziej, że na pewno chrześcijanie w tej noweli nie przypominają żadnego z kościołów znanych pisarzowi. I większość czytelników na pewno wolałaby żyć wśród chrześcijan stworzonych przez Tołstoja, niż tych zinstytucjonalizowanych wówczas, czy dziś. Wydanie zamyka bajka o chłopie Emelianie i bębnie. Pozycja ciekawa, aczkolwiek słabsza od innych krótkich form autora.
Aguirre - awatar Aguirre

Cytaty z książki Agencja Barnett i spółka