Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata

- sport
- The champion's mind
- 2022-02-01
- 2022-02-01
- Piotr Pazdej
Co w świecie sportu odróżnia kilku najlepszych od całej rzeszy pozostałych zawodników? Mentalność. Znaczenie psychiki zostało kiedyś znakomicie podsumowane przez legendę koszykówki Kareema Abdula-Jabbara: „Twój umysł jest tym, co sprawia, że wszystko inne działa”. A wybitny tenisista Novak Djokovic dodaje: „[Pomiędzy] setką najlepszych graczy nie ma dużej różnicy fizycznej... Decyduje psychiczna zdolność radzenia sobie z presją, do grania na najwyższym poziomie w odpowiednich momentach”.
Oczywiście większość z nas nie zarabia na życie uprawianiem sportu i nie wystąpi na igrzyskach olimpijskich. Ale każdy sportowiec może wypracować taką samą mentalność. Każdy z nas jest w stanie osiągnąć najwyższy poziom w grze w życie, docierając do maksimum własnych możliwości. Możemy walczyć o to, by być najlepszą wersją samych siebie. A kiedy na naszej drodze pojawią się przeciwności losu, każdy z nas może zachować się jak „zawodowiec”. I wypracować taką determinację, silną wolę i mentalność, które będą pchały nas do przodu. Naprawdę każdy człowiek może zacząć stosować mistrzowskie podejście.
W książce Umysł mistrza psycholog sportowy dr Jim Afremow przedstawia metody treningowe, które stosuje w pracy z olimpijczykami, mistrzami świata oraz wieloma zawodowymi sportowcami:
-jak wejść w „strefę”
-jak rozwijać się w zespole i jednocześnie zachować pokorę
-jak robić postępy w danej dyscyplinie sportu i utrzymać doskonałą formę przez długi czas
-jak dopasować skuteczną rutynę przedstartową do własnych potrzeb, aby przezwyciężyć wszelkie przeciwności pojawiające się podczas startu
Kup Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata w ulubionej księgarni
Oceny książki Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata
509 użytkowników ma tytuł Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata na półkach głównych- Chcę przeczytać 291
- Sport 8
- 2024 6
- Psychologia 4
- 2025 4
- Rozwój 2
Cytaty z książki Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata
Dodaj cytat z książki Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata
Pozycja wypełniona truizmami tanimi hasełkami motywacyjnymi, z doklejonymi historiami mistrzów sportu o których w życiu nie słyszałem, bo nie było powodu abym o nich usłyszał. Hasła te uprawomocnione są autorytetem owych mistrzów, i niczym poza tym, a sami rozumiecie jaka siłę mają takie argumenty.
Orginalne wydanie z roku 2013. Gdyby nie ten fakt, uznał bym że książkę w 90% wypluł chatGPT premium, język płytki, schematyczny, proste krótkie zdania często nic nie wnoszące do rozważań.
Dodatkowo jeśli naprawdę zależy ci czytelniku nad rozwojem sfery mentalnej w twojej dyscyplinie, uważam że pozycja ta jest momentami wręcz szkodliwa. Autor stara się przekonać mnie, że mam uwierzyć w to że, jestem mistrzem, jestem jednym z nich, tylko w to uwierz. Przekonuje mnie tak mocno, że podpada to pod zjawisko określane z angielska - tryhard. Nie musisz mnie przekonywać, szanowny autorze, żebym sam siebie przekonywał, że jestem mistrzem. Ja to po prostu wiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOrginalne wydanie z roku 2013. Gdyby nie ten fakt, uznał bym że książkę w...
Ciekawa książka o spprcie, poradnik dla ludzi uprawiających sport
Ciekawa książka o spprcie, poradnik dla ludzi uprawiających sport
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonad 130 stron odmieniania "jesteś zwycięzcą" przez wszystkie przypadki. Pierwsze 4 rozdziały były tak nudne, że zwątpiłam.
Wróciłam do tej książki, ponieważ ktoś zaczął ją czytać od 8. rozdziału i chciał pożyczyć 😉 Mój wewnętrzny pies ogrodnika nie pozostał dłużny i dzięki niemu przekonałam się, że od rozdziału 5, aż do końca, "Umysł mistrza" to ciekawa i pożyteczna książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWróciłam do tej książki, ponieważ ktoś zaczął ją czytać od 8. rozdziału i chciał pożyczyć 😉 Mój wewnętrzny pies ogrodnika nie pozostał dłużny i dzięki niemu przekonałam się, że od rozdziału 5, aż do końca, "Umysł mistrza" to ciekawa i pożyteczna...
dużo pomogła, wartościowe treści
dużo pomogła, wartościowe treści
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo merytoryki, fajne przykłady, ale dość długo mi zajęło skończenie tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać, tym bardziej jeśli masz problem z zabraniem się do działania. Książka daje dobre sposoby co zrobić aby iść po sukces, problem może być z ich wdrożeniem, ale pracy nikt za nas nie zrobi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja ukazująca jak myślą ponadprzeciętni (mistrzowie) sportowi. Jak podchodzą do porażek, zwycięstw oraz przede wszystkim do przygotowań.
Książka mi się podobała.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mi się podobała.
Polecam
Uprawiacie amatorsko bądź zawodowo jakąś dyscyplinę sportu i często tracicie motywację oraz zapał do treningów? Jeśli tak, to poradnik pt. "Umysł mistrza. Jak myślą i trenują najlepsi sportowcy świata" napisany przez Jima Afremowa jest pozycją dla Was. Autor książki korzystając z badań innych sportowych naukowców oraz własnych, serwuje czytelnikowi rady w obszarze mentalnego podejścia do treningów oraz zawodów, a także uzupełnia powyższą wiedzę wywiadami z olimpijczykami, którzy odnosili życiowe sukcesy na niejednych Igrzyskach Olimpijskich. W książce odnajdziemy niezwykle sporo porad w odniesieniu do sfery psychologicznej sportu a także treningi i ćwiczenia z tym związane. Sam jako sportowiec amator po przeczytaniu ww. poradnika zacząłem stosować część
z nich.
Polecam!
8/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo ciekawych przykładów, jak różni wybitni sportowcy radzą sobie, przede wszytskim mentalnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod crossfit i biznes super :)
Pod crossfit i biznes super :)