Słodkie chłopaki

Piotr Marzec Wydawnictwo: Kultura Gniewu komiksy
komiksy
2021-11-25
2020-09-26

Kup Słodkie chłopaki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słodkie chłopaki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słodkie chłopaki

To chyba nie powinna być ta kolejność, bo najpierw przeczytałem fantastyczną „Smołę”, która jest jednym z najlepszych polskich komiksów w historii. Po takiej lekturze chciałoby się kolejnego kopa, chciałoby się tych dusznych klimatów, gdzie trudno o łyk powietrza, a senny koszmar śmiało przenika do posępnej rzeczywistości. I teraz co? Mam się jarać chłopacką opowieścią o młodzieńczych imprezach, rozróbach i całym tym micie braterskiej miłości?

A właśnie, że się jaram, bo mimo osiedlowego anturażu, nie przeczytacie drugiej takiej relacji, nawet jeśli macie przerobione raporty z blokowisk, od „Osiedla Swoboda” po „Tam, gdzie rosły mirabelki”. To nadal bardzo „marcowa” pozycja, balansująca na pograniczu tradycyjnej fabuły, a czymś bliższym strumienia świadomości. Jeśli miałbym użyć jakichś porównań to wskazałbym powieści, w których formalnie nie wydzielono dialogów, przez co całość się zlewa, tworząc płynną, deliryczną fabułę, w tym przypadku lawirującą między naiwnym młodzieńczym patosem, a brutalną rzeczywistością.

Koniecznie

250 stron męczenia buły, ani to śmieszne, ani ciekawe. Komiks jest monotonny pod względem graficznym.

Całkiem spoko, ale nie w moim klimacie. Takie polskie "Czary zjary". Tego typu historie są lepsze, kiedy się je słyszy z pierwszej ręki. Mocno jednorazowy komiks.

Liternictwo, kontrastowe grafiki, budowa zdań – bardzo na plus.

Liternictwo, kontrastowe grafiki, budowa zdań – bardzo na plus.

74 użytkowników ma tytuł Słodkie chłopaki na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Słodkie chłopaki na półkach dodatkowych

Okładka książki Produkt #25 Katarzyna Czarna, Sylwia Kaźmierczak, Arkadiusz Klimek, Tomasz Kontny, Kamila Król, Anna Krztoń, Marcin Łuczak, Paweł Mączewski, Piotr Marzec, Damian Masłowski, Łukasz Mazur, Katarzyna Niemczyk, Piotr Nowacki, Krzysztof Nowak, Unka Odya, Robert Sienicki, Jan Sławiński, Michał Śledziński, Bartosz Sztybor, Katarzyna Witerscheim, Krzysztof Ryszard Wojciechowski
Okładka książki Stworzone nie kradzione. Komiksy od ludzi dla ludzi Edyta Bystroń, Agnieszka Czachór, Katarzyna Czarna, Jakub Demiańczuk, Jacek Frąś, Ernesto Gonzales, Tomasz Kontny, Janek Koza, Anna Krztoń, Jerzy Łanuszewski, Tomasz Leśniak, Piotr Marzec, Jan Mazur, Piotr Nowacki, Agata Nowicka, Unka Odya, Tomasz Pastuszka, Anna Poszepczyńska, Beata Pytko, Michał Rzecznik, Rafał Skarżycki, Rafał Skwierawski, Michał Śledziński, Tomasz Spell, Wojciech Stefaniec, Jakub Topor, Mateusz Wiśniewski, Marek Wojas, Ewa Zaremba
Okładka książki Błonia tajemnicy Michał Araszewicz, Stefan Grabiński, Piotr Marzec, Antoni Serkowski, Judyta Sosna, Mateusz Wiśniewski, Magdalena Zwierzchowska
Okładka książki Dreszczyk #4 Lekcje tonięcia Diega Fortuny Alisunki, Michał Bogulski, Martyna Bolanowska, Miko Dołhun, Feliks Fundowicz, Rafa Janko, Jovolsky, Tomasz Kontny, Kosmiczna ekspedycja kube, Błażej Kurowski, Jerzy Łanuszewski, Piotr Marzec, Błażej Milewski, Eśka Możejko, Kinga Olszańska, Joanna Rzepecka, Magdalena Rzepecka, Pies Sąsiada, Laura Skibińska, Ania Smołka, robowizor9000
Okładka książki Stoned Age Marta Falkowska, Arkadiusz Klimek, Tomasz Leśniak, Piotr Marzec, Łukasz Mazur, Tomasz Niewiadomski, Piotr Nowacki, Piotr Rosner, Michał Śledziński, Bartosz Sztybor, Mateusz Wiśniewski, Filip Wiśniowski

Cytaty z książki Słodkie chłopaki

Dodaj cytat z książki Słodkie chłopaki