Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2021-11-24
- 2021-11-24
Kamil Stoch padł na kolana w błoto, by poprosić ukochaną kobietę o rękę.
Martyna Wojciechowska wskoczy z tobą w kałużę, a jak trzeba będzie, to raz jeszcze spojrzy na nas z dachu świata.
Krzysztof Hołowczyc wciska gaz do dechy, by kolejny raz otrzeć się o szaleństwo.
Tomasz Stańko opowiada w swoim ostatnim w życiu wywiadzie, jak gubił kapelusze, by mieć frajdę z kupowania nowych.
Jerzy Pilch z dziką radością gromadził ołówki, a potem upychał je po szufladach.
Franciszek Pieczka zawsze nosi przy sobie słodkie wafelki.
Magda Umer zapomina o całym świecie, kiedy wnuki wyciągają z szuflady klocki.
Józef Hen robi literackie psikusy tym, których uwiecznia w swoich książkach.
Lech Janerka kupuje emaliowane sowy.
Wzruszające, pełne humoru i wspomnień rozmowy z gośćmi audycji Myślidziecka 3/5/7 stały się inspiracją do powstania książki, wzbogaconej o dotąd nieznane wypowiedzi wielkich osobowości.
Czy dzieciństwo może dać ci taką siłę, jaką dało bohaterom książki? A może jest tajemnicą ich sukcesu?
Kup Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk
219 użytkowników ma tytuł Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk na półkach głównych- Przeczytane 110
- 2024 5
- 2023 5
- Legimi 3
- 2025 3
- 2021 3
- 2022 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk
Bardzo inspirujące rozmowy z ludźmi sukcesu. Polecam.
Bardzo inspirujące rozmowy z ludźmi sukcesu. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam się, że dawno nie byłam tak mocno poruszona lekturą książki, której treść wydawać by się mogło, jest lekka i przyjemna. „Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk” to zbiór rozmów ze znanymi osobami, które są literackim odpowiednikiem trójkowej audycji z cyklu Myślidziecka 3/5/7. Publikacja ta wydana była po raz pierwszy w 2021 roku, czyli wydawać by się mogło całkiem niedawno, to jednak między pierwszym i drugim (tegorocznym) jej wydaniem tak wiele się zmieniło... Nie ma już wśród nas autorki książki – Katarzyny Stoparczyk, jak również kilkorga z gości, z którymi rozmawiała, i których wzruszajcie, ale i pełne humoru wypowiedzi możemy znaleźć w jej książce. Pani Kasia dołączyła we wrześniu ubiegłego roku do Franciszka Pieczki, Tomasza Stańko, Jerzego Plicha. Kilkanaście dni temu spotkała się z tym zacnym gronem także Magda Umer. Może tam, gdzieś w lepszym świecie, kontynuują, rozpoczęte, tu na ziemi, rozmowy...
Książka „Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk” przedstawia dziewięć pierwszych rozmów z całego cyklu. Autorka, po czasie, przelała słowa z eteru na papier, dbając o zachowanie atmosfery spotkań, które odbywały się w studyjnych warunkach. Ze Wstępu dowiadujemy się, że rozmowom towarzyszyło przygaszone światło i kubki z parującą, gorącą herbatą. Zapewne, stworzony przez Panią Katarzynę klimat, zachęcał rozmówców do uchylenia drzwi do swojego osobistego świata - tego teraźniejszego, jak również tego z okresu dzieciństwa. W tle rozmów wybrzmiewała wybrana przez gości muzyka, ważna dla nich na jakimś etapie ich życia. Przywoływała ona to co minęło, jak również sprawiała, że na ustach zaproszonych osób pojawiał się uśmiech.
Katarzyna Stoparczyk, w każdym z wywiadów swoimi pytaniami zachęcała rozmówców do podzielenia się wspomnieniami z okresu dzieciństwa – a te były barwne, niekiedy zabawne, często sentymentalne. Zapewne, dzięki osobie dziennikarki, jak również jej umiejętności stworzenia przyjaznej atmosfery spotkań, znane nam osobowości ukazały się najpierw radiosłuchaczom, a później czytelnikom, z całkiem innej, nieznanej strony. Spotkania z nimi były bardzo ciepłe, nostalgiczne, a same rozmowy toczyły się „na luzie”. Wyczuwało się, ze pogaduchy w radiowym studio, obu stronom, zarówno Katarzynie Stoparczyk, jak i jej gościom, sprawiały autentyczną, tytułową frajdę.
Mimo, że sama forma przeprowadzanych rozmów jest niezwykle radosna i przyjemna w odbiorze, to przyznam się, że z powodu braku wśród nas Pani Katarzyny, jak również niektórych jej gości, czytało mi się ją, może nie trudno, ale na pewno ze smutkiem w sercu, świadomością kruchości życia i niepewności kolejnego dnia. Każde nagranie upamiętnione zostało zdjęciem Pani Kasi i jej gościa, a ich uśmiechy utrwalone na fotografiach, tylko potwierdzają wyjątkową atmosferę studyjnych pogaduszek.
Gośćmi dziennikarki byli: Franciszek Pieczka, Tomasz Stańko, Magda Umer, Lech Janerka, Józef Hen, Jerzy Plich, Krzysztof Hołowczyc, Martyna Wojciechowska, Kamil Stoch.
Katarzyna Stoparczyk – dziennikarka, autorka książek, reżyserka spektakli teatralnych. Stworzyła kultową radiową audycję Dzieci wiedzą lepiej, współtworzyła także format telewizyjny Duże Dzieci. Uhonorowana Nagrodą Safony za odwagę pomagania dzieciom i propagowania mądrości dzieci, Odznaką Honorową Rzecznika Praw Dziecka za Zasługi dla Ochrony Praw Dziecka oraz tytułem Mistrz Mowy Polskiej Vox Populi. Zginęła w wypadku samochodowym 5 września 2025.
Przyznam się, że dawno nie byłam tak mocno poruszona lekturą książki, której treść wydawać by się mogło, jest lekka i przyjemna. „Jak mieć w życiu frajdę. Rozmowy Kasi Stoparczyk” to zbiór rozmów ze znanymi osobami, które są literackim odpowiednikiem trójkowej audycji z cyklu Myślidziecka 3/5/7. Publikacja ta wydana była po raz pierwszy w 2021 roku, czyli wydawać by się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe rozmowy na ciekawe tematy
Ciekawe rozmowy na ciekawe tematy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem dlaczego nie napisałam wtedy o tej książce. Była przeczytana a ja wspominałam wszystkie radiowe rozmowy Pani Kasi i byłam poruszona. Było też piękne, wzruszające i mądre spotkanie w przemyskim Dyskusyjnym Klubie Książki. To był powód dla którego założyłam wtedy konto na "lubimyczytać". Od tego czasu jak-mieć-w-życiu-frajdę odpala mi się jako początkowa strona. I tak zostanie. Dziękuję Pani Kasiu za wszystko. Była Pani aniołem w ludzkiej skórze. Życie jest takie kruche. Będę tęsknić. Dla Pani światełko do nieba... 10 za wszystko !
Nie wiem dlaczego nie napisałam wtedy o tej książce. Była przeczytana a ja wspominałam wszystkie radiowe rozmowy Pani Kasi i byłam poruszona. Było też piękne, wzruszające i mądre spotkanie w przemyskim Dyskusyjnym Klubie Książki. To był powód dla którego założyłam wtedy konto na "lubimyczytać". Od tego czasu jak-mieć-w-życiu-frajdę odpala mi się jako początkowa strona. I...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła książka. Miło się czyta takie swobodne, mądre rozmowy z tak różnymi osobami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię sięgnąć czasami po reportaże lub wywiady. Dlatego też z przyjemnością wzięłam się za czytanie rozmów z Kasi Stoparczyk ze swoimi gośćmi. Nietuzinkowe postacie, bardzo ciekawe historie, niecodzienne ciekawostki z życia, to właśnie cechuje tę książkę. Bardzo przyjemnie i szybko się czyta, a dóbr bohaterów jest wręcz wyśmienity.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW ramach odstresowania po zajrzeniu w okna, co rano, polecam. A wieczorem, po sprawdzeniu temperatury na zewnątrz, polecam jakby bardziej.
No. Bez raczej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo. Bez raczej.
Nie wiem czy dużo tego w życiu doświadczacie- ja do zeszłego roku miałam tego mało- mało wsparcia, inspiracji, klepania po ramieniu, pochwał, doceniana, uwagi, mało wiary w siebie- choć przecież POTRAFIĘ! Frajda to już w ogóle abstrakcja i niebyt...
Więc kiedy czytam takie rzeczy, które są teraz że mną bardzo zgodne, bardzo kompatybilne, to robi mi się miło i lekko. Że mimo wszystkich kłód pod nogami, możemy dojść do miejsca, gdzie jest nam zajebiście dobrze! I możemy z dumą powiedziec- tak, jest lepiej niż się spodziewałam!
Więc jeśli macie się teraz trochę źle. Trochę smutno. Ciut słabo. Odrobinę zagubieni- weźcie to do ręki. Doda Wam sił, energii i wiary!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięc kiedy czytam takie rzeczy, które są teraz że mną bardzo zgodne, bardzo kompatybilne, to robi mi się miło i lekko. Że...
Czytając tę książkę zadawałam sobie różne pytania:
- dlaczego tak mało kobiet, a tylu mężczyzn zostało zaproszonych na wywiad?
- dlaczego niektóre pytania wyglądają jak by były bardziej niż nieodpowiednie?
- dlaczego mam wrażenie, że autorka była często wścibska i dopytywała o to samo, jakby zaproszony gość był na terapii, w której dochodzimy do sedna traumy, a tym samym gość zostaje uzdrowiony swoim wyznaniem?
Niestety nie miałam zbyt dużej frajdy czytając tę książkę.
Czytając tę książkę zadawałam sobie różne pytania:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- dlaczego tak mało kobiet, a tylu mężczyzn zostało zaproszonych na wywiad?
- dlaczego niektóre pytania wyglądają jak by były bardziej niż nieodpowiednie?
Katarzyna Stoparczyk, polska dziennikarka znana między innymi z audycji “Myślidziecka 3–5–7” w której przeprowadza wywiady z wieloma znanymi postaciami. Postanawia przelać swoje rozmowy na papier. W książce w formie wywiadu przedstawione są dialogi między innymi z: Kamilem Stochem, Martyną Wojciechowską czy Krzysztofem Hołowczycem. Nie są to tylko i wyłącznie przeprowadzone już wcześniej wywiady i zebrane w całość, ale są one również uatrakcyjnione o niepublikowane fragmenty.
Lista osób, z którymi przeprowadzono wywiad:
Kamil Stoch
Magda Umer
Józef Hen
Lech Janerka
***
W książce można przeczytać wiele ciekawych wywiadów. Jednak dla mnie najbardziej interesującymi były te przeprowadzone z Martyną Wojciechowską, Kamilem Stochem i Franciszkiem Pieczką. Spowodowane jest to tym, że ze wszystkich postaci o tych wiedziałam najwięcej i były one w kręgu moich zainteresowań. Rozmowa z Panem Franciszkiem najbardziej mnie poruszyła szczególnie fragmenty związane z jego żoną. Muszę przyznać, że lekko doskwierała mi budowa książki i podział na pytanie-odpowiedź, ale taki urok wywiadów. Każdy z nich jest na swój sposób piękny i wyjątkowy jak osoby z którymi są przeprowadzane. Jeżeli jesteś zainteresowany głębszym poznaniem tych osób lub dobrze wspominasz audycję Katarzyny Stoparczyk odnajdziesz tu coś dla siebie.
Ocena: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10