Świąteczna sukienka

- literatura obyczajowa, romans
- Christmas dress
- 2021-11-24
- 2021-11-24
Jedna suknia, dwie kobiety i magia świąt.
Świąteczna sukienka to urocza bożonarodzeniowa historia pióra Courtney Cole, bestsellerowej autorki New York Times. Kiedy pełna nadziei fashionistka Meg Julliard musi tuż przed Gwiazdką wrócić do swojego rodzinnego Chicago, aby przejąć zarządzanie odziedziczonym po ojcu budynku z apartamentami, uważa, że jej marzenia o awansie w branży modowej się skończyły. Najemcy są ekscentryczni i egocentryczni, katastrofy się mnożą, a przystojny konserwator ciągle zawstydza Meg. Wszystko wskazuje, że to będą najgorsze święta w jej życiu. Ellie Wade, jedna z wieloletnich mieszkanek apartamentowca, również nie odczuwa świątecznej radości. Przygotowuje się do przeprowadzki do domu opieki (niechętnie) i musi zdecydować, co ze sobą weźmie, a na co miejsca w jej życiu już nie będzie. W każdym zakątku mieszkania Ellie kryją się jej wspomnienia - niektóre dobre, niektóre złe. Jak pewna sukienka - waha się, czy ją spakować, bo jest symbolem zarówno najlepszej jak i najgorszej nocy w jej życiu. Ellie i Meg nawiązują niezwykłą przyjaźń. W efekcie przepiękna suknia trafia do Meg. Ale pod pewnym warunkiem: ma ją założyć na bożonarodzeniowe przyjęcie w budynku.
Tak oto dzięki niezwykłemu strojowi Meg odnajduje drogę do realizacji marzeń, jednocześnie przywracając swojemu rozpadającemu się dziedzictwu, czyli Parkview West, dawną świetność i dając bezpieczny dom wszystkim, dla których to miejsce jest ważne. Dobry duch świąt Bożego narodzenia sprawia, że każdy bohater tej opowieści odnajduje szczęście.
Kup Świąteczna sukienka w ulubionej księgarni
Oceny książki Świąteczna sukienka
426 użytkowników ma tytuł Świąteczna sukienka na półkach głównych- Przeczytane 277
- 2022 22
- 2021 20
- Legimi 15
- Ebook 9
- 2023 6
- E-book 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świąteczna sukienka
Naprawdę polubiłam się z autorką. Książka jest według mnie napisana prostym, ale magicznym językiem na święta. Ciężko mi opisać w słowach, natomiast jest to typ książki która mimo swojej treści nie była typowym romansem. Ta szczypta świąt (a nawet spora garść) sprawiła że nie jest to typowa powieść w stylu 'nie lubię świąt ale nagle znalazł się TEN facet'. polecam dla tych którzy już przebili się przez wiele takich ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabe tłumaczenie psuje przyjemność z czytania książki. Bardzo wiele niezręcznych sformułowań, co wpływa na sztywność przede wszystkim dialogów, ale i narracji. Zamysł fabuły uroczy, ale bardzo schematyczny. Do tego stopnia, że imię "Walt" nie zmyliło mnie w najmniejszym nawet stopniu (a z reguły daję się wyprowadzić w pole zręczniejszym autorom ;) ).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo sympatyczna książka, przeczytałam z przyjemnością.
Bardzo sympatyczna książka, przeczytałam z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta
Można poczuć klimat świąt Bożego Narodzenia
Szybko się czyta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna poczuć klimat świąt Bożego Narodzenia
Meg dostaje w spadku apartament. Jej ojciec niedawno zmarł i musi zmierzyć się z nową rzeczywistością. Zawsze marzyła o karierze projektantki, ale teraz te marzenia muszą zejść na drugi plan. Jedzie do Chicago i poznaje nietuzinkowych lokatorów. Nie zdawała sobie sprawy, ile wysiłku kosztuje zarządzanie takim lokalem. Nagle musi zmierzyć się z zalaniem mieszkania, cukrzycą sąsiada i przeszłością tego miejsca. Okazuje się, że ma on ciekawą historię i Meg ma pomysł, jak to wykorzystać. Od jednej ze swoich nowych sąsiadek dostaje niezwykłą suknię. Musi znaleźć okazję do jej ubrania. Tylko kiedy? Na głowie ma masę załatwień i problemów. Jak to wszystko się skończy? Czy magia świąt zadziała i w tym wypadku?
Historia trochę ckliwa, trochę banalna. Niektóre wątki totalnie niepotrzebne. W trakcie czytania, nie byłam zachwycona. A teraz po czasie stwierdzam, że nie była taka zła! Nawet trochę się polubiłam z tą główną bohaterką
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem przyjemna książka. Czyta się lekko, miło. W tle przygotowania do Świąt. Koniec trochę cukierkowy, ale i tak pozycja godna polecenia 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna historia miłości, przyjaźni, o tym co tak naprawdę ważne. O rodzinie.
Przyjemna historia miłości, przyjaźni, o tym co tak naprawdę ważne. O rodzinie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadało się znacznie lepiej, jednak niewiele ponad sto stron przed końcem poczułam rozczarowanie. Szkoda, że historia pozostała skierowana w tak utarty motyw byłej partnerki Logana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że było tak mało wątków dotyczących udziału w konkursie Meg. Na plus relacje wypadły z kolei sąsiedzkie relacje.
Książka ta to przesłodzony, przewidywalny, bożonarodzeniowy pierdzioszek(pierniczek). Utwor ten jest do połknięcia(przeczytania) za jednym posiedzeniem, a za tem nie bardzo jest się w czym rozsmakowywać. Jedyną zaletą tej książki jest taka iż dzięki niej można odpocząć od foljałów o wiele cięższym kalibrze treści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli szukacie na świąteczny czas książki, która odhaczy wszystkie punkty świątecznej opowieści rodem z filmów Hallmarka, to „Świąteczna sukienka” Courtney Cole sprawdzi się idealnie!
„Świąteczna sukienka” wykorzystuje każdy możliwy chwyt świątecznej opowieści - główna bohaterka wyrwana z wielkiego miasta trafia na łono małej, lokalnej społeczności. Wśród tej lokalnej społeczności jest oczywiście obłędnie przystojny, wrażliwy i pomocny mężczyzna, wręcz skrojony dla naszej bohaterki. Nie zabraknie też motywu złego byłego partnera/partnerki… i miłości odnalezionej po latach. Są więc i wzruszenia i komediowe perypetie. Żeby nie było zbyt cukierkowo, to mamy też motyw żałoby i choroby w rodzinie. Na szczęście, jak to dla świątecznej opowieści, wszystkie przeszkody można pokonać dzięki wsparciu życzliwych osób i odrobinie wiary w siebie.
Powieść Courtney Cole jest do bólu przewidywalna, schematyczna i wtórna, ale czy tym samym zła? Nie, ponieważ sięgając po świąteczną książkę odnalazłam w niej wszystko, czego oczekiwałam. To jednak, co jest dla mnie zupełnie znośne w półtoragodzinnym filmie świątecznym Netflixa, tak przy książce, na której lekturę poświęciłam kilka godziny, w większych ilościach byłoby już mocno irytujące. Język książki jest bardzo prosty, dialogi sztampowe, ale wciąż – wszystko to na miarę historii świątecznej, które mierzę inną miarą. Jedna taka lektura w roku, by wprowadzić się w świąteczny nastrój i nie zaprzątać sobie głowy skomplikowaną fabułą – zupełnie wystarczy.
Więcej moich opinii o książkach znajdziesz na IG: https://www.instagram.com/ksiazkowa.baronowa/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Świąteczna sukienka” wykorzystuje każdy możliwy chwyt świątecznej opowieści - główna bohaterka wyrwana z wielkiego miasta trafia na łono małej, lokalnej społeczności. Wśród tej lokalnej...