Świąteczne życzenie

A Wish for Christmas
2023-11-22
2023-11-22
9788383431963

Kup Świąteczne życzenie w ulubionej księgarnii

Świąteczne życzenie

Oceny książki Świąteczne życzenie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świąteczne życzenie

" Świąteczne życzenie" to przyjemna lektura oczywiście ze świętami w tle.
Jonah Blake i Noel Turner mają mnóstwo sposobności,by ich życie ponownie wskoczyło na właściwe tory. Chociaż są małżeństwem żyją jakby osobno. Kiedy podczas spaceru mastif Elliott wpada jak burza do antykwariatu mamy początek historii idealnej. Właśnie tam pewien staruszek w prezencie wręcza im kulę.

" Gdybyście mogli potrząsnąć tą śnieżną kulą i wypowiedzieć życzenie tworząc świat, jakiego pragniecie... Jaki by był? Pomyślcie o tym oboje."

I już następnego dnia dzieje się magia...

Winter Falls ,czyli ich rodzinne miasteczko odegra kluczową rolę. Oczywiście nie umniejszając zwariowanemu pupilowi, który ciągle popada w tarapaty. Niezwykle ciepła, niosąca nadzieję i ukojenie. Jonah i Noel doznają efektu deja ci, co dodatkowo mnie zaciekawiło czy odkryją całą prawdę.

Takich historii nigdy dosyć. W ten świąteczny czas lubimy zanurzyć się w cieple kominka,zza okna oglądać zimową szatę i cieszyć się tym co mamy. Ale czasami jak ci bohaterowie z filmów czy książek musimy nieco potłuc tyłki na zimowym chodniku, poczuć chłód zimowej aury i szukać ukojenia po trudach życia.

" Świąteczne życzenie" to przyjemna lektura oczywiście ze świętami w tle.

Bardzo przyjemna, choć zakończenie pozostawiło u mnie lekką konsternację. Idealna na świąteczny czas :)

"Świąteczne życzenie" Courtney Cole to urzekająca opowieść, która idealnie wpasowuje się w magiczną atmosferę Bożego Narodzenia. Autorka stworzyła historię, która zachwyca swoją autentycznością i ciepłem, unikając przy tym często spotykanego w świątecznych powieściach przesytu świąteczną atmosferą.
To, co wyróżnia tę książkę spośród innych świątecznych opowieści, to umiejętność przeniesienia czytelnika w sam środek wydarzeń. Narracja jest tak żywa i plastyczna, że niemal czujemy zapach świątecznych wypieków i słyszymy trzask palącego się w kominku drewna.
Głównym motywem książki jest przemiana - pokazanie, jak magia świąt potrafi zmiękczyć nawet najbardziej zatwardziałe serca. Historia ta udowadnia, że okres Bożego Narodzenia ma w sobie szczególną moc, która potrafi odmienić życie każdego człowieka.
Warto również wspomnieć o przepięknej okładce, która doskonale oddaje klimat powieści i stanowi jej dodatkowy atut. Jest jak świąteczny prezent, który aż prosi się o rozpakowanie.
"Świąteczne życzenie" to jedna z tych rzadkich książek świątecznych, które potrafią poruszyć serce czytelnika bez popadania w banał czy przesadny sentymentalizm. To idealna lektura na zimowe wieczory, która przypomina nam o prawdziwym znaczeniu świąt Bożego Narodzenia.

To, co wyróżnia tę książkę spośród innych świątecznych opowieści, to...

347 użytkowników ma tytuł Świąteczne życzenie na półkach głównych
81 użytkowników ma tytuł Świąteczne życzenie na półkach dodatkowych

Zimowe zapomnienie Agata Suchocka
Zimowe zapomnienie
Agata Suchocka
„Zimowe zapomnienie” to lekka, świąteczna opowieść romantyczna, która od początku zapowiada się znajomo – i dokładnie taka jest. Bogaty, przystojny i inteligentny Piotr ulega groźnie wyglądającemu wypadkowi samochodowemu. Trafia do niewielkiego szpitala w małym miasteczku, gdzie otrzymuje pomoc i poznaje ambitną lekarkę, która na co dzień mierzy się nie tylko z trudnymi przypadkami, ale też z bezsilnością wobec braków finansowych placówki. Wypadek powoduje u Piotra amnezję – wybiórczą. Pamięta swoje życie zawodowe, znajomych i fakty, które definiowały jego „dawne ja”, ale nie potrafi przypomnieć sobie narzeczonej. To właśnie ten brak staje się punktem wyjścia do całej historii. Do pytań o to, kim naprawdę jesteśmy i czy czasem los nie zabiera nam czegoś po to, by zrobić miejsce na coś nowego. Fabuła rozwija się dokładnie tak, jak można się tego spodziewać po świątecznej historii. Jest przewidywalnie, momentami wręcz banalnie, ale zupełnie mi to nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie — czytałam ją z przyjemnością i lekkim przymrużeniem oka. To jedna z tych książek, po które sięga się po to, by odpocząć, wyciszyć głowę i na chwilę zanurzyć się w ciepłej, zimowej atmosferze. Autorka przypomina, że każdy z nas może dostać drugą szansę. Pytanie tylko, czy będziemy mieli odwagę ją wykorzystać. Trochę humoru, sporo lekkości i klasyczna romantyczna historia sprawiają, że „Zimowe zapomnienie” idealnie sprawdzi się jako lektura na zimowy wieczór — z herbatą, kocem i bez oczekiwania literackich fajerwerków, ale z nastawieniem na czystą przyjemność z czytania.
zaczytane_kadry - awatar zaczytane_kadry
Zima w Jodłowym Zagajniku Sandra Podleska
Zima w Jodłowym Zagajniku
Sandra Podleska
https://czytamdlaprzyjemnosci.pl/2026/02/22-26-zima-w-jodlowym-zagajniku-sandra-podleska/ Nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po pierwszym wrażeniu. Historia pewnego pensjonatu, który nadzoruje matka, ale większość prac wykonuje córka z pomocą paru osób. Jednak to mama wszystko stworzyła lata temu, a teraz próbuje przyciągać do pensjonatu nowych gości. W końcu zauważyła, że potrzebna jest pomoc i zatrudnia Nataniela, młodego człowieka, ale z dobrymi referencjami. Inga od początku nie lubi chłopaka. Jednak musi mu wszystko wyjaśnić, pokazać i pracować z nim. I tak ta historia powoli rozwija się i pozwala poznać bohaterów lepiej. Historia pokazuje jak mylne jest to, co sądzimy o kimś, nic o nim nie wiedząc. Jak różne są nasze życiowe losy. Ile kto przeżył i jak próbuje sobie to życie teraz ułożyć. Mimo wszystko. Rodzina To historia o dążeniu do marzeń, ale i życiu mimo wszystko. To opowieść o tym, że mimo młodego wieku można wiele osiągnąć, ciężko pracować, kształcić się, ale i rozwijać swoje pasje. To historia o niskiej samoocenie, ale i o odwadze, by sięgać po marzenia. Niektóre momenty jeżą włosy na karku, gdy dowiadujemy się o tym co przeżyli bohaterowie i z czym musieli się mierzyć. Nie dla każdego pisany jest łatwy start, historia dzieje się głównie między dwójką bohaterów, ale dochodzi rodzina i znajomi do całej akcji. Muszę również wspomnieć o psie, który ma tam ważną rolę. Oraz o tym jakie relacje panują między dziećmi a rodzicami. Jaka różna jest twoja rodzina, która tobie może wydawać się zwyczajna. Jednak czasem matki są despotyczne, a czasem dzieci nie mają spokojnego dzieciństwa. Historia z główną rolą młodych bohaterów jednak dla każdego czytelnika. Czy lubisz swoją pracę? Właściwie to pytanie pojawia się ciągle w opowieści w różnych kontekstach. Z jednej strony chodzi o marzenia i wykonywanie tego co się kocha, innym razem chodzi o to, by mieć zatrudnienie i pieniądze, a kolejnym razem by robić to co się lubi i mieć z tego utrzymanie. Czy można utrzymać się dzięki swojej pasji, czy wiecie czym jest snycerstwo? Ta sztuka odgrywa tutaj ważną rolę, jak nuta cynamonu w pierniczkach. Wspaniała historia, życiowa, pełna bólu i walki o siebie. O losach rodzin, o pomocy i echach przeszłości. Niby wszystko jest w najlepszym porządku, ale w środku, w pragnieniach ukrywają się inne marzenia. Tylko czy bohaterowie odważą się po nie sięgnąć? I to akurat przy świątecznej aurze i atmosferze nowego roku?
Rose91 - awatar Rose91
Najcenniejszy podarunek Aleksandra Rochowiak
Najcenniejszy podarunek
Aleksandra Rochowiak
Kochałaś mnie. To, co razem tworzyliśmy. To, jak czuliśmy się w swoim towarzystwie. Marzenia o naszej przyszłości. Tylko że czegoś zabrakło. Mnie zabrakło. Dlatego przestałaś czerpać radość z naszego związku.* Zosia ma 32 lata i pracuje w bardzo popularnej cukierni, ludzie przychodzą tam na smaczne wypieki oraz dla atmosfery. O ile w pracy wszystko się dobrze układa, to w życiu prywatnym już tak kolorowo nie jest. Jej wieloletni związek z Kubą dopadła rutyna i brak perspektyw na przyszłość. Kobieta w końcu postanawia się rozstać, ale do Kuby dociera, że traci właśnie ukochaną osobę i prosi Zosię o ostatnią szansę. Tylko czy uda mu się odzyskać miłość kobiety? Muszę przyznać, że do tej książki przyciągnął mnie opis, głównie zaintrygował mnie motyw kalendarza adwentowego, by spróbować uratować własny związek. Sami przyznajcie, że pomysł dość niecodzienny i intrygujący. Mężczyzna skupia się na wspomnieniach, ale też wymyśla zadania do wykonania. Plusem dla mnie jest to, że bohaterka nie ulega czarowi tego pomysłu od razu, prawdę mówiąc opiera się dość długo. I wcale się nie dziwię po tym wszystkim. Niby nic złego nie robił, ale brak starań w związku potrafi zabić nawet największe uczucie oraz wiarę w człowieka. To nie jest typowy romans, a raczej opowieść skłaniająca do refleksji nad związkiem, relacjami oraz oczekiwaniami. Przypomina, że by miało się cokolwiek udać, starać muszą się obie strony, że każda relacja to sztuka kompromisów oraz szczerości. To też historia, która wzrusza i bawi, a do tego zachwyca klimatem świąt. Jeśli zatem lubicie takie klimatyczne książki obyczajowe, w których możecie zachwycić się Bożym Narodzeniem, poznać realistycznych bohaterów i wraz z nimi kroczyć przez urywek ich losów, to Najcenniejszy podarunek będzie idealnym wyborem.
Zapatrzona_W_Książki - awatar Zapatrzona_W_Książki
Spadające gwiazdy Fern Michaels
Spadające gwiazdy
Fern Michaels
Książka opowiada o losach Emily Ammerman, instruktorki narciarstwa pracującej w górskim kurorcie Snowdrift Summit w Kolorado, co nadaje historii wyjątkowy, nastrojowy klimat. Górska sceneria, śnieg i atmosfera spokoju kontrastują ze światem sławy i blasku fleszy. Życie dziewczyny ziemnia się, gdy do kurortu przyjeżdża Zach Ryder, znany aktor filmowy, który chce przygotować się do nowej roli. Emily ma byx jego instruktorką narciarstwa. Początkowo ich relacja ma charakter zawodowy, jednak z czasem przeradza się w coś głębszego. Autorka pokazuje zderzenie dwóch różnych światów: spokojnego, uporządkowanego życia Emily oraz pełnego presji i pozorów życia celebryty. Bohaterowie są przedstawieni wiarygodnie, a ich emocje i dylematy łatwo zrozumieć. Szczególnie interesujące jest ukazanie Zacha nie tylko jako gwiazdy filmowej, lecz także jako człowieka zmagającego się z samotnością i oczekiwaniami innych. Fern Michaels zwraca uwagę na to, że miłość nie zawsze jest łatwa i wymaga odwagi oraz zaufania. Książka napisana jest prostym i przyjemnym językiem, dzięki czemu czyta się ją szybko. Zimowa sceneria gór nadaje historii wyjątkowy klimat. Fabuła nie jest skomplikowana, ale porusza ważne tematy, takie jak miłość, zaufanie, wybory życiowe oraz odwaga w podążaniu za uczuciami. Uprzedzam od razu - jest to typowy romans, taki dla oderwania się od codzienności. Dla mnie to typ książki, przeczytane - zapomniane.
zakochanawksiazkach - awatar zakochanawksiazkach
Szczęście w prezencie Anna Szczęsna
Szczęście w prezencie
Anna Szczęsna
Szczeście w prezencie autrstwa Anny Szczęsnej to pełna emocji opowieść książka przypadkowo trafiła w moje rece w wersji audiobooku. Chyba zaczynam doceniać coraz bardziej tą formę czytelniczą ksiązek. Emilia samotnie wychowuje swojego siostrzeńca,któremu stara się zapewnić spokojne i szczęśliwe dzieciństwo. Młoda dziewczyna dla tego malca zmienia całe swoje życie tak bardzo,że traci nie tylko wymarzoną pracę ale i ukochanego mężczyznę .Mało tego przez pomoc młodszej sostrze traci wsarcie rodziców. W tym trudnym dla niej czasie jedynym pocieszeniem staje sìe siostrzenic . Życie jednak nie znosi próźni i stawia na drodze mlodej dziewczyny różne osoby które jak dobre anioły pomagają jej w potrzebie. Stajac się dla niej nową rodziną . Niestety gdy tylko staneła na nogi i jako tako ułożyła sobie na nowo życie nagle jej siostra postanowiła odzyskać syna . Niespodziewanym oparciem stał się mężczyzna który podobnie jak ona wiele pezeżył. Czy nowa znajomość przetrwa ? Czy siostra odbierze siostrze dziecko ? Czy Emilia odnajdzie spokój i szczęście ? Tego dowiecie się sięgajac po ksiażķę. Myślę ,że naprawdę warto. Tego dowiecie się czytajac książkę lub słuchajac audiobooku. Ciekawe as czym dla was jest szczęście ? Czy można je kupić prezentami? . Spokojnych przygotowań do śwìat. #polecajki #audiobook #książki #recenzjaczytelnicza
werkabooks - awatar werkabooks
ocenił na81 miesiąc temu