Stacja NL. Kulawe anioły

Okładka książki Stacja NL. Kulawe anioły autora Remigiusz Kalwarski, 9788366995222
Okładka książki Stacja NL. Kulawe anioły
Remigiusz Kalwarski Wydawnictwo: BookEdit literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2021-11-05
2021-11-05

Kup Stacja NL. Kulawe anioły w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stacja NL. Kulawe anioły

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stacja NL. Kulawe anioły

Dzisiaj przedstawiam Wam moi drodzy książkę pt. "Stacja NL. Kulawe anioły" autorstwa @remigiuszkalwarski.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu @bookedit.pl

Historie, które autor @remigiuszkalwarski opisuje w książce doświadczył osobiście i pragnie się tą wiedzą podzielić z czytelnikami.

Z czym zmierzają się nasi bohaterowie, dlaczego trafili do tego miejsca, stacji NL?

Co spowodowało, że taką wybrali ścieżkę? Niektórzy chcą przyszłość układać w Niderlandach, bo jest inaczej. Czasem jest nim inteligentny człowiek zmuszony okolicznościami do pracy, która nie daje mu satysfakcji, a jedynie zapewnia środki do życia. Tutaj są ludzie z różnych krajów, wielu wyznań, kultur, przyzwyczajeń i różnych charakterów. W tym kraju narkotyki dostępne są jak cukierki, rozweselacze są legalne. Większość fleksiworkerów sięga po nie, to sposób radzenia sobie z sytuacją, żeby zachować równowagę psychiczną. Niektórzy przyjeżdżają sezonowo, albo na chwilę, niewielu sobie tu układa życie. Dla niektórych NL - to stacja tylko przesiadkowa, dla innych miejsce pracy, dla kolejnych namiastka domu. Ludzie są tu z różnych powodów, nie mogą znaleźć pracy za dobre pieniądze i decydują się na wyjazd, czasem cierpienie, przemoc ze strony męża. Każdy przybył tu z ciężarem bagażu, każdy czegoś innego szuka, jedni traktują NL jako miejsce przesiadkowe.

Szławek - był po odsiadce, wciąż w sobie żywi poczucie straty i bólu, szuka zapomnienia. Marzena - została pozbawiona możliwości powrotu do wspólnego mieszkania. Artur zwany plecaczkiem - w Holandii mieszka 4 lata cały jego dobytek jest w plecaku. Jakub - prekariusz, 40 - letni blondyn, obeznany w życiu, uśmiechnięty, w NL jest by wydostać się z zadłużenia. Adam - mieszka tu, ale jego korzenie zostały w Polsce, w przeszłości doprowadzony do bankructwa przez pazerność swojej żony. Z tym miejscem w NL się utożsamia, prowadzi filozoficzne rozważania.

Wszystkich tych bohaterów budzących litość, poturbowanych przez los, doświadczonych różnymi traumami poznajemy poprzez historie, którymi dzielą się z Krisem.
Kris po śmierci Violi przyjechał do Holandii, żeby zarobić na podróż do Ameryki Południowej. Stracił wiarę w ludzi. Historie ludzi, których spotkał tutaj wnieśli coś do jego życia, że czuje się lepiej.
Adam, Kuba i Kris wspierali się i pomogli sobie nawzajem, uważa ich za przyjaciół. Zabierze ich z sobą, jako wspomnienia i doświadczenia.

Książka skłania czytelników do refleksji nad własnym życiem, porusza wiele kwestii z jakimi mierzą się zarobkowi emigranci. Kim są? To rodzaj lekcji, jaką drogę wybrać, by nie popełnić błędów. Lekturę czyta się z ogromnym zainteresowaniem. Pozytywne myślenie i czerpanie z każdej rzeczy daje siłę i równowagę. Wielkie gratulacje dla autora @remigiuszkalwarski za podzielenie się z czytelnikami osobistymi doświadczeniami.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu @bookedit.pl

Co...

Na półkach: , , , ,

Opis książki już powinien Was zachęcić do kupna książki. Tak było ze mną bo tematyka bardzo interesująca. Dlaczego? Autor wyjechał do pracy w Holandii. Jednak jak tytuł podaje to tylko stacja. Taka, która przybliży autora do spełnienia marzenia, czy kolejnego etapu w życiu. Jednak w tej książce znajdziecie dużo rozważań z dziedzin jak psychologia i filozofia. Ludzi z którymi pracował i mieszkał jak i przyjaciół. Jego rozmowy i przemyślenia na ich temat. Dlaczego wyjechali z kraju? Oraz kim są lub chcieliby być poza krajem. Dodatkowo książka napisana takim językiem, że książkę czyta się płynnie. Polecam !!!
" W przyjaciołach powinniśmy szukać, tego co w nich najlepsze i obdarzać ich tym, co w nas najlepsze. Wtedy przyjaźń będzie największym skarbem życia."

Dla jednych jest to chwilowy pobyt, wyjazd na pewien okres, aż będzie lepiej. Dla drugich - stacja przesiadkowa. Ale są i tacy dla niektórych to cel podróży.
Świetnie napisana książka o miejscu, ludziach i ludzkich ścieżkach.

Świetnie napisana książka o miejscu, ludziach i ludzkich ścieżkach.

23 użytkowników ma tytuł Stacja NL. Kulawe anioły na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Stacja NL. Kulawe anioły na półkach dodatkowych

Okładka książki Magia Świąt A.P. Mist, Katarzyna Grabowska, Karolina Milcarz
Magia Świąt A.P. Mist, Katarzyna Grabowska, Karolina Milcarz
Okładka książki Zakochane święta P.K. Farion, K. Hellishdeer, Ewa Maciejczuk, Aleksandra Możejko, Alexandra Mroczkowska, Justyna Nowak-Wysocka

Cytaty z książki Stacja NL. Kulawe anioły

Dodaj cytat z książki Stacja NL. Kulawe anioły