Star Wars: Dynastia Thrawna. Chaos

- fantasy, science fiction
- Dynastia Thrawna (tom 1)
- Kanon Star Wars [Olesiejuk]
- Star Wars: Thrawn Ascendancy: Chaos Rising
- 2021-11-10
- 2021-11-10
- 2020-09-01
- Kuba Polkowski
Poza granicami odległej galaktyki leżą Nieznane Regiony: mroczne i niezbadane, pełne tajemnic i niebezpieczeństw. W tym chaosie tylko tajemnicza Dynastia Chissów jest niezmienna, na tle nieustannych przemian wyróżnia się swoją stabilnością. Jednak do czasu… Wypracowane przez setki lat reguły gry mogą okazać się niewystarczające w nowej rzeczywistości. Stolica Chissów została zaatakowana, a po wrogu nie został żaden ślad. By wytropić przeciwników, potrzebny jest ktoś, kto okaże się równie wyjątkowy jak okoliczności ataku. To starszy kapitan Mitth’raw’nuruodo, jeden z najzdolniejszych młodych oficerów Dynastii, urodzony bez tytułu, ale adoptowany przez potężną rodzinę Mitthów, która nadała mu imię Thrawn. Jego niekonwencjonalne podejście do rozwiązywania problemów może okazać się tym, czego Chissowie potrzebują teraz najbardziej. Thrawn rusza na swoją pierwszą misję, ale im bardziej zagłębia się w obszar kosmosu, który jego ludzie nazywają Chaosem, tym lepiej zdaje sobie sprawę, że jego misja nie jest tym, czym mu się wydawała.
"Dynastia Thrawna. Chaos" to pierwsza część nowej epickiej trylogii „Star Wars“ Timothy'ego Zahna, autora bestsellerów „New York Timesa“.
Kup Star Wars: Dynastia Thrawna. Chaos w ulubionej księgarni
Oceny książki Star Wars: Dynastia Thrawna. Chaos
548 użytkowników ma tytuł Star Wars: Dynastia Thrawna. Chaos na półkach głównych- Przeczytane 308
- Star Wars 25
- 2023 6
- 2022 5
- Gwiezdne wojny 4
Tagi i tematy do książki Star Wars: Dynastia Thrawna. Chaos
Cytaty z książki Star Wars: Dynastia Thrawna. Chaos
Niepewność może stać się najtrudniejszym i najbardziej przerażającym stanem umysłu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Dynastia Thrawna. Chaos
Ciekawe wątki, dobre postaci, książka nie z tej galaktyki. Przygody z Uniwersum Star Wars dla prawdziwego fana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpinia co do całej trylogii Thrawna- nijakie. Jeśli jesteś fanem świata Star Wars- nic ciekawego tu nie znajdziesz. Pomimo zdarzeń, które odgrywają się w tej samej galaktyce w czasach filmowych prequeli, nie ma tutaj prawie w ogóle Gwiezdnych Wojen. Żałuję, że zmarnowałem czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pewnością Thrawn to jeden z najciekawszych bohaterów cyklu Gwiezdnych Wojen spoza grona Jedi i Sithów - do tego postać, która była/jest obecna zarówno w kanonie GW sprzed ery Disneya jak i po.
Timothy Zahn potrafi świetnie budować wielowątkową akcję, która w odpowiednim tempie rozwija się na przestrzeni całej książki z dobrą dozą zwrotów akcji - i nie inaczej jest w tej książce. Ponadto poznajemy dogłębnie świat Chissów, z ich polityką, militariami i geopolityką, o których to niewiele można było się dowiedzieć dotychczas z innych dzieł GW.
Bardzo przyzwoity wstęp do niezłej trylogii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTimothy Zahn potrafi świetnie budować wielowątkową akcję, która w odpowiednim tempie rozwija się na przestrzeni całej książki z dobrą dozą zwrotów akcji - i nie inaczej jest w tej...
Naprawdę solidna książka, która nie traktuje czytelnika jak bez emocjonalnego nieuka, co w świecie Star Wars niestety nie jest standardem. Główny bohater jest charyzmatycznym strategiem i przywódcą, jednak popełnia błędy, słucha się rad i wyciąga wnioski. Naprawdę dobra powieść, nie o Jedi, w uniwersum.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki z serii STAR WARS czytam w kolejności chronologicznej, więc główny bohater książki - Thrawn nie był mi wcześniej znany.
Początkowo bardzo ciężko było mi zrozumieć zawiłe relacje całej dynastii. Ciągle próbowałam szukać połączeń między oryginalną trylogią a książką Timothego Zahna. Jednak akcja książki rozgrywa się w głębi Nieznanych Regionów o których wcześniej nigdzie nie słyszymy.
Pozycja jest warta przeczytania, poznajemy inny obszar galaktyki, inne miejsca, inne rasy. Bardzo długo się rozkręca, nie wiemy do czego tak naprawdę prowadzą sytuacje opisane w poszczególnych rozdziałach, wydaje się jakby wszystkie tropy prowadziły do... nikąd.
Jedynym minusem jest dla mnie brak opisów poszczególnych ras. Musiałam posiłkować się wyszukiwarką Google aby zorientować się jak wyglądają przedstawiciele nowych gatunków przedstawionych w książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo bardzo ciężko było mi zrozumieć zawiłe relacje całej dynastii. Ciągle próbowałam szukać połączeń między oryginalną trylogią a książką Timothego Zahna. Jednak akcja książki rozgrywa się w głębi Nieznanych Regionów o których wcześniej...
Tytułowego Thrawna pamiętałam z oryginalnej serii Gwiezdnych Wojen. Zrobił wówczas na mnie wrażenie i stał się jedną z ulubionych postaci, toteż sięgnęłam po trylogię i jeśli o niego chodzi - nie zawiodłam się. To wciąż ten sam lekko autystyczny, nieprzeciętnie inteligentny strateg.
Sama historia nie jest porywająca. Bywały momenty nudne, przez które z ledwością brnęłam, ale też ciekawe i właściwie to one napędzały fabułę, zniechęcając do odstawienia książki na dłużej.
Brakowało mi jednak opisów. Nawet nie szczegółowych, po prostu: opisów. Nie wiem kto, co i jak wygląda, a ras Chaosu jest całkiem sporo. Posiłkowałam się Internetem, ale i tam nie znalazłam wszystkiego, czego potrzebowałam podczas lektury. Przez cały czas nie opuszczało mnie wrażenie, że czytam książkę na podstawie serialu zakładającą, że każdy go już widział i wie, w czym rzecz. Niemniej ogromny plus za wyobraźnię przy tworzeniu imion Chissów. Rewelacyjna systematyka odpowiadająca niebanalnej hierarchii Rodzin.
Miałam nie pisać o literówkach, ale niestety za bardzo rzucały się w oczy, by je zignorować...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama historia nie jest porywająca. Bywały momenty nudne, przez które z ledwością brnęłam,...
To już druga trylogia pana Zahna opisująca losy Thrawna.
Tym razem poznajemy jego perypetie od wczesnego dzieciństwa.
Thrawn to niebieski generał, którego możemy zobaczyć w serialu Ashoka.
Genialny strateg wojenny, działa po stronie imperium. Dzięki temu możemy poznać motywy działania czarnego charakteru.
Pan Zayn jest jednym z najlepszych pisarzy w serii Star Wars. Dostajemy świetną powieść science fiction z elementami nawigacji gwiezdnej, strategii bitwy kosmicznej.
To już druga trylogia pana Zahna opisująca losy Thrawna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem poznajemy jego perypetie od wczesnego dzieciństwa.
Thrawn to niebieski generał, którego możemy zobaczyć w serialu Ashoka.
Pan Zayn jest jednym z najlepszych pisarzy w serii Star Wars....
Jak dla nie to strata czasu na tę książkę :/ możliwe, że dlatego, ponieważ nie jestem fanem uniwersum? Ale książka napisana w nudnym jak dla mnie stylu, dopiero po 300 stronie zaczyna się coś dziać, oczywiście mega przewidywalnego, dlatego taka ocena.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek ze świata gwiezdnych wojen. Bardzo wciąga i przyjemnie się ją czyta. Główny bohater jest jedną z ciekawszych postaci w kanonie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachęcony licznymi pozytywnymi opiniami o tej trylogii postanowiłem sięgnąć po część pierwszą i srogo się rozczarowałem. Zahn barwnie i intuicyjnie przedstawia opisywany świat i losy bohaterów, ale jest tego wszystkiego tak dużo, że trudno jest połapać się kto jest kim. „Chaos” to taka Gra o Tron w świecie… no właśnie jakim? To nie są Gwiezdne Wojny, a zupełnie samodzielna kosmiczna saga, która w ciekawości i uwadze czytelnika na początku mocno rośnie, by później jeszcze szybciej opaść. Na wysokości 300 strony nie miałem już siły dalej kontynuować i odłożyłem książkę na półkę. Może kiedyś spotka mnie zachwyt. Póki co srogi zawód.
Zachęcony licznymi pozytywnymi opiniami o tej trylogii postanowiłem sięgnąć po część pierwszą i srogo się rozczarowałem. Zahn barwnie i intuicyjnie przedstawia opisywany świat i losy bohaterów, ale jest tego wszystkiego tak dużo, że trudno jest połapać się kto jest kim. „Chaos” to taka Gra o Tron w świecie… no właśnie jakim? To nie są Gwiezdne Wojny, a zupełnie samodzielna...