Czerwona Róża. Ilustrowana biografia Róży Luksemburg

- komiksy
- 2020-12-01
- 2020-12-01
- 9788395620003
"Opowieść o Róży Luksemburg to w gruncie rzeczy historia zbuntowanej dziewczyny, która nie pasowała ani do swojej żydowskiej rodziny, ani do konformistycznych znajomych z uniwersytetu. Znająca biedę, wrażliwa i odważna, szybko staje się rozpoznawalną działaczką komunistyczną. Czerwona Róża zawsze wiedziała, co dla niej najważniejsze: równość, sprawiedliwość społeczna i konkretne działanie.
Komiks o życiu tej wyjątkowej działaczki to pozycja obowiązkowa dla osób w każdym wieku".
Sylwia Chutnik
Evans otwiera intelektualny świat Róży dla zupełnie nowej publiczności - zakorzenia teoretyczne osiągnięcia Luksemburg w realiach inspirującego i głęboko poruszającego życiorysu.
Kup Czerwona Róża. Ilustrowana biografia Róży Luksemburg w ulubionej księgarni
Oceny książki Czerwona Róża. Ilustrowana biografia Róży Luksemburg
58 użytkowników ma tytuł Czerwona Róża. Ilustrowana biografia Róży Luksemburg na półkach głównych- Chcę przeczytać 40
- Biografie 2
- 2024 2
- Komiksy 2
- Komiks 1
- Do przeczytania 1
- Historyczne 1
- Na regale 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwona Róża. Ilustrowana biografia Róży Luksemburg
Jeśli chcecie poznać kobietę silną i delikatną zarazem, oddaną sprawie jaką była bez wątpienia obrona słabszych (kobiet, robotników i innych jednostek, które mógł wykorzystać budzący się kapitalizm) - sięgnijcie po „Czerwoną Różę” Kate Evans. Ta ilustrowana biografia Luksemburg łączy życie osobiste bohaterki z jej szeroką działalnością polityczną. Z buntem, który przyniósł wiele strat i bólu, również fizycznego.
Urodzona w zasymilowanej żydowskiej rodzinie w Polsce w 1871 roku zmarła w Berlinie w 1919. Przez jednych uznana za zdrajczynię, przez innych za ikonę ruchu socjaldemokratycznego w Niemczech i Polsce oraz zagorzałą działaczkę antywojenną. Kate Evans w swojej biografii przedstawia ją jako kobietę kochającą i kochaną, polityczkę, ekonomistkę, która starała się przemówić do rozsądku mężczyznom zapatrzonym w wielkie idee. Jestem ciekawa jak patrzyłaby na dzisiejszy świat, który spełnia jej wszystkie nocne koszmary.
Graficznie „Czerwona Róża” jest dość wymagającym komiksem. Przytłaczająca szarość, gęsto zadrukowane strony i sama tematyka dobrze się ze sobą łączą, ale wśród kilku zabawnych sytuacji nie znajdziecie tu wiele nadziei. Warto jednak znać historię kobiety, która żyła według własnych zasad.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo historia czołowej postaci europejskiej lewicy i ruchów robotniczych. Nieco zapomnianej. Dlaczego? Bo była kobietą, a historia lubi je pomijać. To biografia działaczki. Od wczesnego dzieciństwa po śmierć. Autorka nie skupiła się na polityce. Dużo miejsca poświeciła na życie prywatne, które obfitowało w zwroty akcji. Róża Luksemburg jest tu człowiek z krwi i kości. Z ideałami i z wadami. Była postacią złożoną i autorce udało się to oddać.
To książka o dziewczynce, która nie zgadzała się na niesprawiedliwość. Wymykała się stereotypom. Nie mieściła się w ciasnych szufladkach i wąskich pojęciach. Nie chciała, by spychano ją na margines. Była waleczna i odważna. Poświęcona bez reszty swoim celom. Walczyła o praw robotników, ale też wszystkich uciśnionych. Walczyła o prawa kobiet.
Graficznie nie jest to moja bajka, ale nie o grafikę tu chodzi. Powieść graficzna w interesujący sposób może przedstawiać zawiłości teoretyczne. Zdynamizować i uatrakcyjnić fragmenty wymagające koncentracji. Najważniejsze, że historia może być podana w przystępny sposób. Starsi nastolatkowie odnajdą się w tej konwekcji. To sprytny sposób na edukację.
To historia czołowej postaci europejskiej lewicy i ruchów robotniczych. Nieco zapomnianej. Dlaczego? Bo była kobietą, a historia lubi je pomijać. To biografia działaczki. Od wczesnego dzieciństwa po śmierć. Autorka nie skupiła się na polityce. Dużo miejsca poświeciła na życie prywatne, które obfitowało w zwroty akcji. Róża Luksemburg jest tu człowiek z krwi i kości. Z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie było to moje pierwsze spotkanie z osobą Róży Luksemburg, ale też nie miałam o niej wcześniej zbyt dużego pojęcia. Coś tam wiedziałam, ale jednak wciąż mniej niż więcej. Przedstawienie jej życia w postaci komiksu uważam za pomysł genialny i ta książka trafi do grona tytułów dla mnie najważniejszych. Prócz pięknego wydania oczywiście, znajdziemy w tej ilustrowanej biografii osobiste życie Luksemburg, trochę humorystycznych wstawek oraz wiele istotnych, życiowych kwestii dotyczących walki z kapitalizmem, walki o równość społeczną, o poszanowanie i sprawiedliwość. Przede wszystkim ta powieść przepełniona jest historią Róży, która żyła na pohybel, historią walki o lepszą przyszłość, oraz chęci wdrożenia inkluzywnych idei. Słowa Róży wybrzmiewają do dziś i to wybrzmiewają bardzo aktualnie, choć została zabita w 1919 roku. Z biografii wyłania się postać niezwykłej kobiety walczącej o równość płci, równość społeczną, potępiała kolonializm i wszelkie formy wyzysku. Potrafiła głośno krytykować wszelkie przejawy niesprawiedliwości i nie bała się poniesionych konsekwencji. Kobieta niezłomna w swojej wierze o lepsze jutro, buntowniczka, która nie starała się dopasować do zastanego świata.
Myślę, że z tej powieści i dziś możemy wiele wyciągnąć, ucząc się na jej historii. Luksemburg już na początku XX wieku przewidziała wszelkie pułapki kapitalizmu, ostrzegała, że ten karmi się biednymi i przede wszystkim karmi się wojnami. Jest to jedna z ważniejszych książek jakie przeczytałam, ponieważ - jest to opowieść o nieustraszonym życiu, opowieść o tym, że zmiana i społeczny bunt mogą zmienić świat, w którym żyjemy, że warto walczyć o sprawiedliwość. Ta biografia to świetnie skonstruowana historia o wrażliwej kobiecie, pełnej dobroci i twardo stąpającej po ziemi, ale przede wszystkim o kobiecie silnej i pewnej własnej siebie.
Słowa Luksemburg w dalszym ciągu nie tracą na aktualności, choć ona sama zmarła ponad 100 lat temu. W ludziach jest potężny potencjał - trzeba go tylko dobrze wykorzystać.
Bardzo podobało mi się w tej powieści to, że mimo iż jest to powieść graficzna, więc nie ma w niej bardzo dużo rozbudowanego tekstu, to autorka porusza bardzo wiele tematów, które rozwinięte są w przypisach (których jest szalenie dużo - co jest dla mnie wielkim plusem tego wydania). Tak się wkręciłam w czytanie przypisów i posłowia, że przeczytałam nawet podziękowania od autorki.
Powieść będzie miała osobne miejsce w mojej głowie - myślę, że będzie idealnym wyborem dla osób, które interesuje lewacka polityka i istnienie tego świata.
Nie było to moje pierwsze spotkanie z osobą Róży Luksemburg, ale też nie miałam o niej wcześniej zbyt dużego pojęcia. Coś tam wiedziałam, ale jednak wciąż mniej niż więcej. Przedstawienie jej życia w postaci komiksu uważam za pomysł genialny i ta książka trafi do grona tytułów dla mnie najważniejszych. Prócz pięknego wydania oczywiście, znajdziemy w tej ilustrowanej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo nietypowa biografia, bardzo nietypowej osoby. Świetnie się to czyta.
Bardzo nietypowa biografia, bardzo nietypowej osoby. Świetnie się to czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło to moje pierwsze większe zetknięcie z postacią Róży Luksemburg. Zdecydowanie udane! Komiks skupia się na najważniejszych momentach z całego życiorysu polskiej rewolucjonistki, dając czytelnikowi duże pole do własnej oceny postaci.
Poza samym komiksem na końcu mamy niemalże do każdej strony przypisy w postaci wyrywków z tekstów oraz listów samej Luksemburg. Zdecydowanie polecam dla kogoś, kto z tą postacią miał dotychczas niewiele styczności!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza samym komiksem na końcu mamy niemalże do każdej strony przypisy w postaci wyrywków z tekstów oraz listów samej Luksemburg....
Historia przedstawiona w formie ilustrowanej staje się o wiele ciekawsza i jest łatwiej ją przyswoić. Chociaż fakt, że jest to biografia postaci tak niezwykłej i porywającej jak Róża Luksemburg na pewno nie pozostaje tutaj bez znaczenia. Cudo! Więcej takich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze zetknięcie na poważnie zarówno z historią Róży, jak i z komiksami ogółem i absolutnie go nie żałuję. Róża w komiksie jest cudownie ludzka, zachwycają w nim detale. Z komiksu możemy wynieść też podstawy myśli marksistowskiej i to chyba za to najbardziej go cenię.