Jak nie zostać moim pacjentem

- poradniki
- 2021-09-29
- 2021-09-29
- 9788366219472
Profesor Zbigniew Lew-Starowicz to największy polski autorytet w dziedzinie seksu i relacji, ale …. lepiej po prostu nie musieć trafiać do jego gabinetu. W książce „Jak nie zostać moim pacjentem” prof. Lew-Starowicz wyjaśnia w rozmowie z Krystyną Romanowską (ryzykując zmniejszeniem liczby odwiedzających jego gabinet),jakie częste błędne założenia dotyczące relacji, zdrowia, życia seksualnego, prowadzą do kłopotów czy zaburzeń, które kończą się na profesorskiej „kozetce”. Z książki dowiemy się też m.in kiedy zostanie wynaleziona tabletka na orgazm, jak w seksie być sobą, jak rodzą się w związku niepotrzebne tajemnice. Profesor zdradzi też sekret najszczęśliwszych relacji – takich, które nigdy nie trafiły do jego gabinetu. Książka dla wszystkich zastanawiających się nad sekretem (w miarę/bardzo/znośnie) udanego życia.
Kup Jak nie zostać moim pacjentem w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak nie zostać moim pacjentem
295 użytkowników ma tytuł Jak nie zostać moim pacjentem na półkach głównych- Przeczytane 160
- 2022 6
- 2021 5
- Literatura polska 4
- E-book 4
- 2024 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak nie zostać moim pacjentem
Porusza wiele ważnych tematów, forma rozmowy sprawia, że szybko i łatwo się ją czyta. Myślę, że każdy dowie się z niej czegoś wartościowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najlepsza książka prof. Lwa-Starowicza jaką miałem okazję czytać. Jest o tym na czym autor znaj się najlepiej – czyli o zdrowiu psychicznym i seksualnym w związkach. Jako wybitny specjalista (teoretyk i praktyk) ma wgląd w życie tysięcy Polaków. Poprzez swoje doświadczenie terapeutyczne chce zaproponować jak budować i przeżywać związki aby uniknąć wizyt u niego (czy innych specjalistów). Czasem trzeba naprawdę niewiele by związek osadzony był na trwałych fundamentach i prowadzony w sposób zapewniający i autonomię jednostek i realizację ich przestrzeni wspólnotowej. Opowiada nie tylko o sferze czysto fizycznej, ale w wielu momentach (dzięki swojemu bogatemu doświadczeniu terapeutycznemu) również o tym co psuje i buduje relację. Dzieli się życiem innych (w pełni anonimowości) tak by każdy czytający mógł się sam odnaleźć. Mam oczywiście świadomość, że autor w swoich książkach powtarza niekiedy te same argumenty i używa podobnych przykładów, niemniej jednak warto czytać czasem po kilka razy o tym samym, może w końcu trafi to głębiej do wnętrze człowieka niż tylko do przypadkowej przegródki, z której zazwyczaj szybko ulatuje.
Chyba najlepsza książka prof. Lwa-Starowicza jaką miałem okazję czytać. Jest o tym na czym autor znaj się najlepiej – czyli o zdrowiu psychicznym i seksualnym w związkach. Jako wybitny specjalista (teoretyk i praktyk) ma wgląd w życie tysięcy Polaków. Poprzez swoje doświadczenie terapeutyczne chce zaproponować jak budować i przeżywać związki aby uniknąć wizyt u niego (czy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa rozmowa-wywiad z Panem Profesorem. Książka ta jest skierowana tak naprawdę nie tylko do mężczyzn, ale i do kobiet, a więc do osób żyjących w związkach. Zawiera wiele ciekawych uwag i spostrzeżeń z wieloletniej pracy znanego seksuologa. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo książek pana Starowicza przeczytałam, ale ta dla mnie jest chyba najlepsza. Oczywiście, każda z książek o nieco innych aspektach będzie opowiadać, więc trudno to do końca porównać. Ta jednak skupia się na tym, co najważniejsze - bardzo podkreśla potrzebę szczerych rozmów, budowania związku, relacji, więzi. Podkreśla, gdzie czasem jest za dużo niepotrzebnych obaw, które da się bez wizyty u seksuologa spokojnie rozwiązać (okazuje się, że całkiem sporo),a które raczej warto omówić ze specjalistą. Wiele przykładów pokazuje, skąd mogą brać się przyczyny problemów, by działać właśnie w kierunku odbudowy relacji, libido, a nie tylko działań powierzchownych (np. tylko samej farmakologii).
Sporo książek pana Starowicza przeczytałam, ale ta dla mnie jest chyba najlepsza. Oczywiście, każda z książek o nieco innych aspektach będzie opowiadać, więc trudno to do końca porównać. Ta jednak skupia się na tym, co najważniejsze - bardzo podkreśla potrzebę szczerych rozmów, budowania związku, relacji, więzi. Podkreśla, gdzie czasem jest za dużo niepotrzebnych obaw,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja dosyć ciekawa, ale dla kogoś obeznanego w seksualno-relacyjnej tematyce raczej nie wniesie za wiele.
Bardzo słabo pogłębione zagadnienia związane z osobami LGBT+: sprawa przedstawiona tylko i wyłącznie z perspektywy określenia swojej orientacji/tożsamości seksualnej. Żadnego komentarza nt. tego, jak relacje mogą wyglądać w przypadku lesbijek, gejów, osób trans. Ani słowa o osobach biseksualnych, o tym, z jakimi problemami one muszą sobie radzić, jak o ile trudniej może im być określić swoją orientację. Już nie wspominając o pozostałych tęczowych osobach, np. niebinarnych, interseksualnych.
Zupełnie dla mnie niezrozumiały, ledwo tylko wspomniany, związek między osobami trans a liczbą związków poliamorycznych.
Bardzo mało nt. potrzebach i pragnieniach związanych z mniej znanymi aspektami seksu, jak np. BDSM czy tantrą.
Związki na odległość omówione, lecz jedynie w przypadku rozpoczynanych przez internet. Właściciwie brak komunikatu, że takie związki, chociaż wymagające, również mogą być szczęśliwe, pełne i realne (pada wręcz sugestia, że tak być nie może: "czy są drogą do realnego związku? Czy będą spełniały (oczywiście w sposób niepełny) nasze potrzeby", s. 221-222. Brak sugestii, jak do tego doprowadzić.
Bardzo mało nt. tego, jak kultura i społeczeństwo wpływają na relacje i seksualność. W ogóle nieom omówiona kwestia niezgrania poziomu libido. Odniosłam wrażenie, że akcent jest położony na dosyć wysoki jego poziom, a przecież wcale nierzadko bywa, że ktoś jest w pełni usatysfakcjonowany_a seksem np. raz w miesiącu - i nie ma w tym nic złego.
Brak omówienia relacji poliamorycznych i tego, jak nad nimi pracować.
Mimo wszystko dowiedziałam się paru nowych dla mnie rzeczy. Jeśli ktoś dopiero zaczyna edukację seksualną, może wiele się nauczyć i zrozumieć. Sama raczej nie sięgnę po tę książkę ponownie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słabo pogłębione zagadnienia związane z osobami LGBT+: sprawa przedstawiona tylko i wyłącznie z perspektywy określenia swojej orientacji/tożsamości seksualnej. Żadnego komentarza nt. tego, jak relacje mogą wyglądać w przypadku lesbijek, gejów, osób trans. Ani...
zawiera kilka unikalnych wypowiedzi, ale to jest kolejna taka sama książka o seksualności z punktu widzenia terapeuty, lekarza. nudaaaa, szczególnie, jak przesiewa się tematy interesujące bądź problematyczne dla swojej aktualnej sytuacji. tzw. "dowody pacjentowe" mają dla mnie wartość bliską zeru.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja, choć podobna do reszty książek Pana Starowicza.
Ciekawa pozycja, choć podobna do reszty książek Pana Starowicza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI ta pozycja odnosi się do tego, co jest w tytule, czyli o jakich kwestiach warto wiedzieć, żeby nie trafić do gabinetu seksuologa w ogóle albo nie trafić tam z przyczyn, które nie muszą wcale być alarmujące i które można między sobą, w partnerstwie, rozwiązać.
Większy nacisk, w mojej opinii, jest położony jednak na zachowania i kwestie biologiczno-psychologiczne w stosunku do mężczyzn, ale ta różnica nie jest jakoś znaczna, to po prostu bardziej moje odczucie.
Ponieważ mam już za sobą całkiem sporo książek o rozwoju i dbaniu o swoje zdrowie seksualne, to może ta konkretna książka niewiele nowego mi powiedziała, natomiast była fajnym przypomnieniem pewnych podstaw.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiększy nacisk, w mojej opinii, jest położony jednak na zachowania i kwestie biologiczno-psychologiczne w...
Książka warta przeczytania niezależnie od orientacji. Wiedza przekana w formie bardzo przystępnego wywiadu z specjalistą. Nie odpowiem na tytułowe pytanie, każdy odnajdzie tu odpowiedź specjalnie dla siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ całym swoim gabinetowym doświadczeniem - bardzo polecam lekturę. Profesor nie potrzebuje rekomendacji!