A Shadow in the Ember

- romantasy
- Z Ciała i Ognia (tom 1)
- A Shadow in the Ember
- 2021-10-19
- 2021-10-19
- angielski
- 9781952457494
Born shrouded in the veil of the Primals, a Maiden as the Fates promised, Seraphena Mierel’s future has never been hers. Chosen before birth to uphold the desperate deal her ancestor struck to save his people, Sera must leave behind her life and offer herself to the Primal of Death as his Consort.
However, Sera’s real destiny is the most closely guarded secret in all of Lasania—she’s not the well protected Maiden but an assassin with one mission—one target. Make the Primal of Death fall in love, become his weakness, and then…end him. If she fails, she dooms her kingdom to a slow demise at the hands of the Rot.
Sera has always known what she is. Chosen. Consort. Assassin. Weapon. A specter never fully formed yet drenched in blood. A monster. Until him. Until the Primal of Death’s unexpected words and deeds chase away the darkness gathering inside her. And his seductive touch ignites a passion she’s never allowed herself to feel and cannot feel for him. But Sera has never had a choice. Either way, her life is forfeit—it always has been, as she has been forever touched by Life and Death.
Kup A Shadow in the Ember w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
A Shadow in the Ember
Książka „Cień w żarze” Jennifer L. Armentrout zabiera nas do pierwszego tomu cyklu " Z ciała i ognia". Po książkę sięgnęłam w ramach nominacji Książka roku 2023. Jestem zachwycona i oczarowana, słuchało mi się ją wyjątkowo lekko i sprawnie. Nie przypuszczałam, że polubię taki rodzaj literatury. Poznajemy Seraphenę Mierel, która znała swoją przyszłość od urodzenia. Była Panną, Wybraną, oblubienicą przeznaczenia. Na mocy umowy zawartej przez przodka miała się stać Królową Małżonką Pierwotnego Śmierci i uratować kraj przed zagładą. Była ukrywana jej tożsamość, a pod osłoną była szkolona, aby przetrwać. Miała sprawić, aby jej małżonek się w niej zakochał. Wtedy stałaby się jego słabością i mogłaby go zgładzić. Jednak podczas pierwszego spotkania zachowanie oblubieńca niweczy ten przygotowywany plan. Otoczenie obwinia ją za porażkę, matka nieustannie okazuje jej swoje rozczarowanie. Dla Sery życie traci sens. Czuje tylko pustkę i chłód. Do czasu, gdy poznaje boga, któremu los śmiertelników nie jest obojętny. Przeczytam kolejne tomy. Jednak teraz skupiam się na przeczytaniu jeszcze kilku książek nominowanych w plebiscycie.
Oceny książki A Shadow in the Ember
3634 użytkowników ma tytuł A Shadow in the Ember na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 901
- Przeczytane 1 681
- 2023 58
- 2024 46
- Fantasy 23
- Fantastyka 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Shadow in the Ember
Nie jest to pierwsza książka tej autorki, którą czytam. Chociaż mało kiedy sięgam po prequele (z uwagi na to, że nie lubię znać końca przed przeczytaniem książki) to ten czytało się całkiem przyjemnie. Odrębna historia mimo znanego końca to i tak ciekawa. Czyta się szybko i przyjemnie; nie jest to literatura wysokich lotów, a raczej coś po co sięgamy gdy chcemy się odciąć od rzeczywistości czy zająć czymś głowę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgodnie z sugestią samej autorki, po lekturze trzeciego tomu głównej serii Z krwi i popiołu (Korona ze złoconych kości),zrobiłam skok w bok do prequela – czyli I tomu serii Z ciała i ognia. I muszę przyznać, że to była podróż pełna skrajnych emocji.
🍝 Kraina... Lasanii?
Zacznijmy od czegoś, co nie dawało mi spokoju. Śmiech mnie ogarniał za każdym razem, gdy padała nazwa krainy – Lasania. Naprawdę trudno o powagę i mroczny klimat fantasy, kiedy przed oczami staje Ci... pyszna włoska zapiekanka. Czy tylko ja miałam ten problem?
🧩 Układanka z lukami (i młotkiem)
Znajomość pierwszych trzech tomów głównej serii to miecz obosieczny. Z jednej strony, lektura Cienia w żarze pięknie uzupełniła moje luki w wiedzy i rzuciła nowe światło na wydarzenia z drugiej serii. Z drugiej – całkowicie pozbawiła mnie efektu zaskoczenia. Wiedziałam już zbyt wiele o postaciach i wydarzeniach, przez co fabuła momentami wydawała się przewidywalna. Co więcej, chwilami miałam wrażenie, że historia jest „sklejana młotkiem”, byle tylko na siłę dopasowała się do faktów z późniejszej serii. Czuć tu pewne przedumanie konstrukcji świata.
😤 Sera, czyli panna „Na Przekór”
Muszę to z siebie wyrzucić: Sera momentami doprowadzała mnie do szału. Ta dziewczyna nie potrafi wykonać dosłownie ANI JEDNEGO polecenia. Rozumiem bycie badass, ale u niej to jest wręcz sport ekstremalny. Musi zrobić na przekór, choćby miało się to skończyć totalną katastrofą (i oczywiście zawsze się kończy!). Ta jej upartość była dla mnie momentami po prostu nie do irytujący.
🧨 Werdykt To wciąż Armentrout – są emocje, jest napięcie i specyficzny styl, który wciąga. Jednak przez znajomość głównej serii, odebrałam tę historię bardziej jako techniczne dopełnienie świata niż świeżą przygodę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🍝 Kraina... Lasanii?
Fajnie napisana, lekko się czyta. Akcja dość szybko się rozkręca i nabiera tempa zachęcając do pochłaniania kolejnych stron
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciągnęła mnie bezgranicznie, zassała w próżni na 3 dni, o co dokładnie w romantasy chodzi. Żeby zrobić sobie taki “reset”.
Czy jej to wychodzi?
I tak i nie.
Jeśli liczycie na strong female lead, tutaj go nie znajdziecie. Główna bohaterka jest takim romantasy Edypem. Nie kwestionuje swojego przeznaczenia, a nawet jeśli i tak ślepo postanawia je wypełnić.
Pewnie właśnie taka w zamyśle miała być: niedojrzała, irytująca i pyskata (nie lubię tego słowa, ale serio często jej zachowania czy odpowiedzi były bez ładu i składu).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno trzyma w napięciu, nie nudzi i próbuję różnymi plot-twistami zaskakiwać.
Czy jej to wychodzi?
I tak i nie.
Szybko czytasz, szybko kończysz i chcesz więcej. Jak dobrze, że jest jeszcze 3 grubaśne tomy tej serii po polsku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo spodobała mi się ta książka. Wręcz nie mogłam się od niej oderwać więc nie mogę dać mniej niż 8 gwiazdek:) Ciekawa intryga, interesujący bohaterowie i szczypta pikantnego romansu, nic tylko czytać! Polecam wszystkim fanom romantasy, lekkomyślnych ale odważnych i twardych kobiecych bohaterek oraz niezwykle przystojnych i siejących postrach bogów i im podobnych :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja przygoda z daną autorką rozpoczęła się od książki Krew i Popiół i po pierwszej części bałam się sięgać po serię, która rozgrywa się w przeszłości.
Nie ma czego się bać!
Seria jest świetna, czyta się ją lekko i z zainteresowaniem.
Nie chce porównywać jednej serii do drugiej, ale gdzieś w podświadomie się to dzieje u czytelnika.
Autorka fajnie oddała klimat czasu, co mnie miło zaskoczyło. Główni bohaterzy są czytelni, intrygujący, ale moje serce skradły postacie drugoplanowe. Całe tło zaświatów sprawiało, że chciałam iść dalej i sięgnąć po kolejną część.
Nie będę się rozwodzić więc powiem tylko tyle...polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma czego się bać!
Seria jest świetna, czyta się ją lekko i z zainteresowaniem.
Autorka fajnie oddała klimat czasu, co...
❤️🔥 Ta historia to romantasy z krwi i kości. Nie brakuje mi tutaj niczego. Jest oryginalny świat, ciekawa i oryginalna główna bohaterka z pewnym darem, jest oczywiście tajemniczy wysoki bóg, który od początku jest dla niej jak dom, jest intryga, jest kilka plot twistów no i ta chemia między Serą i Ashem... wow.
🤯 Na tej książce nie da się nudzić i już rozumiem, co mają wszyscy na myśli, mówiąc, że ta seria jest lepsza niż "Z krwi i popiołu"... bo tak było! Autorka przywiązuje do książki od pierwszych stron i nie puszcza do samego końca, a fabuła tego prequelu wydaje się zdecydowanie ciekawsza niż głównej serii 🤭
🥰 Najlepszą częścią tej historii jest Sera i Ash - ich relacja, ich uczucie oraz przede wszystkim te dialogi między nimi. "Nieskromne zakątki" stały się moim ulubionym wyrażeniem tej serii 😆 Humor tej dwójki, cięte wymiany zdań przy jednoczesnej ogromnej czułości między nimi totalnie skradły moje serce.
🤨 A tajemnica która skrywa Sera i przeznaczenie, które czai się za rogiem gotowe uderzyć w najmniej oczekiwanym przez nas momencie? Bomba! Jedyny problem jest taki, że czytając zgodnie z zalecaną chronologią powinnam teraz wrócić do Poppy i Casteela, a totalnie nie mam na to ochoty, bo "Cień w żarze" zakończył się tak, że muszę ASAP wiedzieć, co się tam dalej wydarzy 😏 Ta książka dała mi wszystko, czego nie wiedziałam, że potrzebuję 🫶
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🤯 Na tej książce nie da się nudzić i już rozumiem, co mają...
„Cień w żarze” to moja pierwsza książka Jennifer L. Armentrout i niestety muszę przyznać, że ledwo jestem w stanie doczytać pierwszy tom. Moje wrażenia są w większości negatywne, a głównym problemem jest dla mnie sposób prowadzenia narracji. Przede wszystkim, narracja jest wyłącznie pierwszoosobowa i z perspektywy Sery. To bardzo męczące. Nie daje to w ogóle zrozumienia, o czym myślą pozostali bohaterowie, przez co świat i relacje wydają się płaskie. Jesteśmy skazani tylko na to, co dzieje się w głowie Sery, co prowadzi do głównego problemu z jej postacią. Sama Sera jest dla mnie ogromnym rozczarowaniem, jest skrajnie impulsywna, pyskująca i niedojrzała. Jej zachowanie nie pokazuje siły, a wręcz przeciwnie – brakuje jej głębi i opanowania. Jej nieustanne "rozkminy" i wewnętrzne monologi są nużące i sprawiają, że lektura jest po prostu męcząca.
Wątek fabularny niesamowicie się ciągnie. Nadmiar opisów i wewnętrznych przemyśleń Sery sprawia, że w pewnym momencie tracę poczucie, o co w ogóle chodzi w fabule. Dynamika jest znikoma, a książka, zamiast wciągać, przynudza. Po kolejne części ani po inne książki tej autorki nie sięgnę.
Z pozytywów: bogato wykreowany świat bogów i magii oraz wciągającą mitologię, która nadaje historii głębi i sprawia, że uniwersum wydaje się fascynujące. Dla mnie zmarnowany potencjał .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się bawiłam czytając historię Sery i Nyktosa. Uważam, że seria jest ciekawsza niż seria o Poppy i Casteelu. Polecam.