Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6

Okładka książki Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6 autorstwa Dana Simpson
Okładka książki Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6 autorstwa Dana Simpson
Dana Simpson Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: FIBI I JEDNOROŻEC (tom 6) komiksy
komiksy
FIBI I JEDNOROŻEC (tom 6)
2021-08-25
2021-08-25
Szósty tom humorystycznej opowieści o dziewczynce Fibi, której najbliższą przyjaciółką jest jednorożcowa piękność Marigold. Bohaterki postanawiają przyjrzeć się bliżej tajemniczej burzy, przez którą w całym miasteczku zabrakło prądu. Dorośli myślą, że to tylko zimowa niepogoda, ale Fibi i Marigold szybko odkrywają, że źródłem problemów mieszkańców miasta Tipton może być działanie sił magicznych! W celu rozwikłania zagadki łączą siły z Maksem, który bez prądu nie może grać w swoje ulubione gry, oraz z Dakotą i jej zastępem goblinów. Tylko działając razem zdołają uratować miasto przed skutkami magicznej burzy, a przede wszystkim dowiedzieć się, co jest jej powodem.
Dana Simpson zyskała światową sławę serią o Fibi, za którą otrzymała dwie ważne amerykańskie nagrody za twórczość dla dzieci. Jest także autorką cykli przeznaczonych przede wszystkim dla dorosłych czytelników: „Ozzy and Millie”, „I Drew This” i „Raine Dog”.

Kup Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6

Opinie i dyskusje o książce Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6

Książka była bardzo zabawna miła w czytaniu ciekawa wciągająca ogólnie i serio polecam ją przeczytać wygląda dość dziecinnie ale no nie jest taka dzieci No jest taka dosłownie nie wiem w wieku 13 lat można ją czytać nawet polecam!!!

Fantastyka bardzo wiele zawdzięcza średniowiecznej twórczości. Wizerunki jednorożców na gobelinach, pojawiające się w legendach były uosobieniem czysta, piękna i dobra oraz w pewien sposób bezinteresowności. W popkulturze owe wizerunki są kontynuowane. Postacie te często przynosiły wybawienie, leczyły. Czasami wizerunki tych magicznych istot traktowano z lekkim przymrużeniem oka i ironią. Właśnie z takim podejściem mamy do czynienia w serii komiksów Dany Simpson.
„Fibi i Jednorożec” trafił do czytelników dziesięć lat temu w postaci komiksu internetowego, aby następnie pojawiać się w różnorodnych czasopismach. Istniejący na początku w postaci pasków komiks z czasem przerodził się w tomy o określonej tematyce i luźno powiązanej akcji, którą otwiera przygoda 9-letniej Fibi, która przypadkowo uderza jednorożca zapatrzonego w swoje odbicie. Jednorożec jest tu uosobieniem mitycznego Narcyza. Fantastyczny zwierzak o imieniu Marigold Heavenly Nostrils (czyli Marigold Niebiańskie Chrapy) uwolniony z pułapki niemożności oderwania wzroku od własnego odbicia postanawia nagrodzić wyzwolicielkę. Zadanie jednak okaże się bardzo trudne, bo wymaga zaangażowania jednorożca. Rezolutna bohaterka życzy sobie, aby Marigold stała się jej przyjaciółką. Od tej pory stają się niemal nierozłączne. Dzięki temu możemy dowiedzieć się o tych istotach, poznać ich magiczne umiejętności Dzięki nim jest w stanie dokonywać takich wyczynów, jak odwracanie lub przekierowywanie deszczu, wysyłanie wiadomości tekstowych i nadawanie hotspotu Wi-Fi przez klakson. Jednak jej najczęściej używanym zaklęciem jest „Tarcza nudy”, która powoduje, że ludzie postrzegają ją jako nic niezwykłego i pozwala jej na codzienne interakcje.
Tytułowa bohaterka jest rezolutną, ale nieco samotną dziewczynką. Przyjaźń z jednorożcem daje jej możliwość wchodzenia w interakcje, nawiązywanie więzi. Nawet jeśli Marigold jest próżna, zapatrzona w siebie i wydaje się uosobieniem Narcyza. Do tego traktuje wszystkich z góry oraz jest cyniczna. Kiedy przypomnimy sobie inspirację wydaje się to dość dziwne, ale z drugiej strony, co my wiemy o tych istotach, ich charakterach? Poza całą masą negatywnych cech wynikających z przerysowania skupienia się na sobie mamy też sporo pozytywnych. Marigold jest przyjazna, chętnie pomaga, bo to pozwala jej podbudować własne ego, co sprzyja tworzeniu żartów. Bohaterki doskonale do siebie pasują, uzupełniają i przeżywają różnorodne przygody. Każdy tom niesie ze sobą różnorodne wyzwania. W większości pojawia się motyw przebierania się, przygotowywania do niezwykłych wydarzeń, ale też pokazują inne spojrzenie przyjaciółek na świat. Sporo tu też scenek związanych ze szkołą, różnymi doświadczeniami, zaangażowaniem w naukę, a także doświadczeniami związanymi z mediami społecznościowymi.
Z każdym tomem widać zacieśniającą się więź między bohaterkami. Do tego uświadomimy sobie, że nie tylko Fibi ma taką niezwykłą przyjaciółkę. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że niezwykłe dzieci mają cudownych kompanów zabaw. I to sprawia, że lepiej się rozumieją.
Każdy tom to wycinki z codzienności. Obserwujemy jakieś pół roku z życia dziewczynki i jej przyjaciółki, wchodzimy w obszary problemów, z jakimi spotykają się młodzi ludzie, poszukiwania akceptacji, podążaniem za modami, poczucia własnej wartości, szpanowania i pytania o sens wielu działań społecznych.
Bohaterzy są tu bardzo różnorodni. Jedni troszkę fajtłapowaci, inni są takimi miłośnikami technologii, że nawet, kiedy są obok kogoś to wolą do niego pisać niż z nim rozmawiać. Znajdziemy tu postacie popisujące się bogactwem, ale są też oczytane, zaangażowane w zdobywanie wiedzy tak bardzo, że nie dają sobie czasu na wypoczynek nawet w wakacje. Fibi jest zdolną i pilną uczennicą, dzięki czemu zyskała miano kujonki, ale i ona ma słabsze dni, kiedy nie odrobi zadania domowego, bo zew przygody wzywa. A ten wymaga robienia wielu nieprzewidywalnych rzeczy, udawania się na wielkie wyprawy lub zabawy z domowymi zwierzakami. To podsuwa pytania o wolność i zależność od technologii, granice dbania o prywatność.
Ósmy tom to piękna opowieść o prawdziwej przyjaźni, ale też o przepracowaniu własnych emocji, zdystansowaniu się do niektórych spraw. Opowieść zaczyna się od przygotowań Fibi do wyjazdu na obóz teatralny. Ma tam spotkać się z Sue. Z kolei Marigold zabierze na wycieczkę swoją siostrę. Dziewczynka bardzo szybko jest rozczarowana postawą zaprzyjaźnionego jednorożca, który więcej czasu poświęca siostrze niż jej. Przyzwyczajona do ciągłego towarzystwa przyjaciółki bohaterka próbuje odnaleźć się w nowej sytuacji. Od siostry Marigold dowiaduje się jak bardzo udało jej się zmienić towarzyszącego jej jednorożca.
„Królowe dram” to opowieść o sile przyjaźni. Autorka uświadamia młodym czytelnikom, że przyjaciele to osoby bliskie i zmieniające nas. Do tego pokazuje, że każdy może trafić na bratnie dusze. Nie zawsze chodzimy do szkoły z osobami, z którymi coś nas łączy i w których towarzystwie czujemy się swobodnie. Podkreśla też znaczenie wzajemnej inspiracji, ciągłego uczenia się i zmieniania.
„Fibi i jednorożec” to bardzo ciepła seria zawierająca sporą dawkę humoru. Prosta kreska, pastelowe kolory, akcja dostosowana do chwili (czasami mknie, a czasami po prostu musimy się zatrzymać z bohaterami). Autorka wprowadza nas w świat szerokiej gamy emocji: od radości po smutek i tęsknotę.
Bardzo spodobało mi się pokazanie świata dorosłych zajętych sobą i od czasu do czasu wchodzących w interakcję z własnym dzieckiem. Widzimy dziecko mające dużą przestrzeń do rozwijania własnej wyobraźni, oddawania się aktywnościom, które lubi, rozwijania swoich umiejętności.
Komiksy to ten rodzaj lektury, po którą sięgną nawet najbardziej oporni czytelnicy, dlatego polecam każdemu uczniowi. Może dzięki nim odkryją jaką magią jest czytanie i że wcale nie trzeba spędzać całego dnia w telefonie, aby przeżyć niezwykłą przygodę.

Tym razem lekka zmiana formuły. Autorka zaproponowała jedną długą historię zamiast kilku. I to z tematem przewodnim. A jest nim elektryczność. W wersji dla maluczkich, czyli z magią, smokami i petycją w tle. No i nie zapominajmy o goblinach. Pomimo swej nienachalnej urody też są ważne. Fajnym pomysłem jest dodatek, w którym są propozycje eksperymentów, a także trochę informacji o prądzie wraz ze słownikiem pojęć. Trudno powiedzieć, że akcja jest wciągająca, a jej zwroty następują dramatycznie, ale przecież to komiks dla dzieci. I młody czytelnik nie narzekał. A ten starszy to nawet kilka żartów napisanych specjalnie dla niego znalazł. Jeśli lubicie Fibi pozycja obowiązkowa. Jeśli chcielibyście się z nią zapoznać, to ten komiks może być dobrym wyborem. Polecam.

36 użytkowników ma tytuł Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6 na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6 na półkach dodatkowych

Czytelnicy Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6 przeczytali również

Śledztwa Enoli Holmes - 6 - Metro Baker Street Serena Blasco
Śledztwa Enoli Holmes - 6 - Metro Baker Street
Serena Blasco
Lubię, kiedy w komiksach i książkach pokazywane są problemy, z jakimi musiały borykać się kobiety w przeszłości. Wykluczenie kulturowe z różnych dziedzin życia, pokazanie otoczki tych mechanizmów oraz uświadomienie, że kiedy jest się upartą można wiele osiągnąć. Oczywiście wtedy bardzo przyda się wsparcie bliskich. Bez tego nie da się przeciwstawić całemu społeczeństwu. Właśnie z tego powodu z dużym sentymentem sięgam po publikacje zabierające czytelnika w XIX wieczne klimaty, w których spotykamy buntownicze i samodzielne bohaterki walczące z genderem, poszukujące własnej drogi, dążące do samodzielności. Do tego kocham powieści detektywistyczne i w pewien sposób wychowałam się na kultowej postaci Sherlocka Holmesa. Właśnie z tego powodu sięgnęłam po cykl „Śledztwa Enoli Holmes” przenoszący czytelników do realiów wiktoriańskiej Anglii. Jak możecie się domyślać kobiety nie mają wówczas łatwego życia. Ich los zależy od wpływów męskich członków rodziny. O przyszłości decydują opiekunowie. Płeć piękna traktowana jest jak ozdobna żywa własność ojców, mężów i braci (w zależności, kto sprawuje nad nimi opiekę). W zależności od ich intencji życie kobiet bywa różne. Paradoks polega na tym, że w tym czasie na tronie zasiada kobieta, ale niestety o bardzo konserwatywnych poglądach, przez co za czasów jej panowania los przedstawicielek płci pięknej pogarsza się. W takie klimaty przenosi nas Serena Blasco, absolwentka sztuki użytkowej i coraz bardziej znana rysowniczka, autorka komiksów demaskujących kulturowe kajdany nakładane kobietom. Cykl przenoszący nas do XIX wieku pozwala na pokazanie przeszłości, ale też poruszenie wielu aktualnych problemów. Można powiedzieć, że jest opowieścią detektywistyczną z efektem Matyldy w tle. Akcję cyklu otwiera zaginięcie mamy Enoli w dnu jej czternastych urodzin. Nastolatka zaczyna poszukiwania i ściąga do Londynu swoich braci: Sherloka i Mycrofta, którzy chcą wysłać ją na pensję dla panien z wyższych sfer, aby zapewnić jej opiekę i przyuczenie do bycia dobrą żoną. Wyemancypowana przez kontakt z ekscentryczną matką dziewczyna nie zamierza ulegać i robi wszystko, aby zachować niezależność. Przy okazji wplątuje się w różne niebezpieczne sytuacje. Każdy tom to kolejna zagadka do rozwikłania oraz osoba do uratowania. Oczywiście sukces rozwiązania zagadek spada na jej brata będącego detektywem, ale Enoli to nie przeszkadza, bo ważniejsze jest dla niej osiągnięcie celu, czyli bardzo często ratowanie kobiet. Główny cel to oczywiście poszukiwanie matki. Ten wątek będzie ciągnął się przez kilka tomów. A przy okazji bohaterka będzie rozwiązywała inne sprawy i przy okazji autorki poruszą wiele ważnych problemów społecznych. W pierwszym tomie akcja toczy się wokół tajemniczego porwania młodego wicehrabiego, w drugim postanawia rozwikłać sprawę zaginionej córki sir Eustachego Alistaira, w trzecim sprawa będzie bardzo osobista, ponieważ bohaterka będzie musiała odnaleźć doktora Warsona, który jest dla niej niesamowicie ważny. Czwarty to powrót Cecily Alistair. Tym razem Enola musi znaleźć właścicielkę wachlarza u uratować ją przed niechcianym małżeństwem. W piątym spotkamy legendarną Florence Nightingale, która zreformowała pielęgniarstwo, wywalczyła lepsze warunki dla chorych i wykształcenie dla opiekujących się nimi kobiet. Do tego pojawi się temat szyfrowania i klubów w XIX-wiecznej Anglii. W szóstym przy okazji śledztwa przyjrzymy się absurdalnym wymaganiom wobec kobiet. Poruszone są kwestie stroju, wyglądu i zachowania. Siódmy podsuwa temat zamykania niewygodnych żon w zakładach dla osób psychicznie chorych. „Czarny powóz” otwiera wiadomość od Johna Watsona. Dowiemy się, że słynny detektyw przeżywa kryzys i nie chce mu się nic robić. Do tego do Enoli trafia sprawa zaginionej bliźniaczki. Letitia Glover dostała wiadomość od męża siostry, że ta zmarła i została pochowana. Jest jednak przekonana, że bliźniaczka żyje i chce ją odnaleźć. W czasie śledztwa okazuje się, że to nie jedyna żona hrabiego, która zmarła dość szybko po ślubie. Śledztwo Enoli zaprowadzi ją do zakładu osób psychicznie chorych. Co z tego wyniknie? Przekonajcie się sami. Każdy z tomów prezentuje się bardzo interesująco. Piękne ilustracje, dobrze rozplanowane dialogi, w które wpleciono też prawdziwe znaczenie pewnych zwrotów sprawiają, że stworzona przez Nancy Springer postać ożywa, a same opowieści dostają tchnienia świeżości, żywotności. Serena Blasco adaptując powieści umiejętnie prowadzi fabułę, stopniowo odsłania przed czytelnikami nowe fakty. Bohaterka komiksu to przebojowa i wyemancypowana dziewczyna pragnąca uniknięcia wychowania na posłuszną i niemającą zdania żonę. Nastolatka jest buntownicza i po ucieczce z domu radzi sobie sama, a przy okazji wciela się w różne role, aby rozwiązać zagadki. Spostrzegawcza i sprytna kobieta często prześciga swoich braci intelektem, przez co ich pouczenia na temat roli przedstawicielek płci pięknej wyglądają śmiesznie. Pomysł Nancy Springer na postać nawiązującą do książek sir Arthur Conan Doyle sprawił, że na wiele spraw możemy spojrzeć z perspektywy ówczesnych szans dawanych kobietom. Wchodzimy w czasy postępu, kiedy ludzie mogą przemieszczać się pociągami, fabryki pracują pełną parą, istnieje prasa codzienna donosząca o życiu ważnych osób oraz modowych ciekawostkach, a jednocześnie stajemy się świadkami jak niewiele mogły kobiety oraz w jaki sposób starsze przedstawicielki płci pięknej konspirowały z przedstawicielami patriarchalnej dyskryminacji zabraniającej dziewczętom na naukę pozwalającą na finansową niezależność. Kiedy przypomnimy sobie, że był to czas, gdy kobiet było więcej w społeczeństwie, a ich status zależał od tego, czy odpowiednio wcześnie znalazły męża, czy były wykluczane ze społeczności jako „kobiety upadłe” (od samotnych, przez nauczycielki po prostytutki) to widzimy tragizm sytuacji bohaterek komiksu, którego oczywiście można czytać bez otoczki historycznej, ale tylko z nią wiele sytuacji będzie bardziej zrozumiałych dla czytelnika. Myślę, że ten cykl to dobry punkt wyjścia do tego, aby zainteresować młodych czytelników zmianami, jakie zaszły w ciągu dwóch wieków, oswajania z historią, pokazywania jak niezwykle ciekawe może być zgłębianie przeszłości także z wykorzystaniem powieści napisanych przez osoby żyjące w określonych warunkach. Zaproponowane przez Nancy Springer spojrzenie pomaga na uwypuklenie spraw, które przemilczał w swoich dziełach sir Arthur Conan Doyle. Do tego w fabułę wplata wątki historyczne. Polecam.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na102 lata temu
Czarolina - 4 - Zmora Paola Antista
Czarolina - 4 - Zmora
Paola Antista Sylvia Douyé
Im dalej tym bardziej mrocznie i tajemniczo. Tak najlepiej można opisać czwarty tom przygód Czaroliny. Już w poprzednim otrzymaliśmy kilka zaskakujących odpowiedzi, ale tym razem jest ich ogrom i to od pierwszej strony. W końcu poznajemy historię narodzin tytułowej bohaterki, sekret Meroda czy... nowego ucznia na wyspie. I ta ostatnia osoba okaże się być elementem w układance, który zdradzi wiele sekretów tego miejsca. Naprawdę wiele. Na początku profesor Balzar tłumaczy swym sekret narodzin Czaroliny, dlaczego jej matka o niczym nie wie oraz budzi dziewczynę z zaklętego snu. Wtedy ta powoli zaczyna odkrywać kolejne kawałki układanki opisującej jej przeszłość. Głównie dzieciństwo i okres przed adopcją. Wtedy na scenę wkracza Charlie, nowy uczeń profesora, który cierpi jednak na pewien defekt - nie widzi stworzeń magicznych. Owszem, chłopak ma łeb na karku i potrafi szybko się uczyć, jednak nie wyczuwa magii, a to problem. Co jednak ważniejsze, to właśnie Charlie jest kluczem do tego, aby czytelnik rozwiązał zagadkę wyspy. Jest to trudne, choć nie niewykonalne. Mimo wszystko finalna strona potrafi zaskoczyć pozostawiając nas z kolejną serią pytań. Tak, w tym albumie sporo się wyjaśnia, jednak dostajemy nowy bagaż zagadek. Poważnych zagadek, na których rozwiązanie przyjdzie nam trochę poczekać. Ciężko też wyrokować jak dalej potoczy się fabuła, bo możliwości jest kilka. Dzięki właśnie takim zagrywkom nadal wyczekuję niecierpliwie kolejnych tomów przygód o Czarolinie.
WPajęczejSieci - awatar WPajęczejSieci
Sabotaż w punkcie skupu i inne komiksy Martin Widmark
Sabotaż w punkcie skupu i inne komiksy
Martin Widmark Helena Willis
Przygody Lassego i Mai w formie komiksu znacznie bardziej przypadły nam do gustu, niż te w formie opowiadań. Są zwyczajnie konkretne, bez zbędnych, czasami niewiele wnoszących do fabuły opisów. Tym razem ktoś dokonuje sabotażu w punkcie skupu. Przez co nasi bohaterowie nie mają możliwości sprzedania zużytych butelek oraz puszek. Troszeczkę im się spieszy, bo zbierają pieniądze na szkolną wycieczkę. W mig jednak znajdują winowajcę. W drugiej historii w Valleby Ebba i Ramon Persson organizują kiermasz, z którego dochód ma być przeznaczony na schronisko dla kotów. Wielu mieszkańcom miasta jest to nie w smak. W pewnym momencie okazuje się, że zginęły dotychczas uzyskane na kiermaszu pieniądze!!! Podejrzanych jest kilku, ale znalezione ślady wskazują wyłącznie na jedną osobę. Wkrótce w Valleby mają się również odbyć zawody w piłce ręcznej. Obecnie puchar należy do dzieciaków z miasta, ale niestety jest przechodni. Dyrektorce Indze bardzo zależy na kolejnej wygranej. Tymczasem w nieznanych okolicznościach puchar znika. Czy mogła go sobie przywłaszczyć Maria Gonzales de la Cruz? Raczej mało prawdopodobne… Na zakończenie awantura o przedstawienie teatralne organizowane przez Barbarę Palm w muzeum. Gdy Lasse wraz z Mają odmawiają odegrania w nim roli Jasia i Małgosi zaczynają się dziać wokół tego wydarzenia same dziwne rzeczy… Czy zatem dojdzie do wystawienia zaplanowanej sztuki? Jeśli tylko macie ochotę, to sprawdźcie sami. Dobra zabawa gwarantowana. Polecam.
Iska - awatar Iska
oceniła na71 rok temu
Czarolina - 3 - Tajemnica mojego pochodzenia Paola Antista
Czarolina - 3 - Tajemnica mojego pochodzenia
Paola Antista Sylvia Douyé
To już trzeci tom przygód młodej Czaroliny, która ma unikalne zdolności wyczuwania magicznych istot. Seria, mimo adresowania do dość młodego odbiorcy, porusza trudne tematy, jak adopcja, pochodzenie czy żonglowanie uczuciami innych. Jest napisana prosto, ale nie nazbyt prosto, a do tego przecudnie zilustrowana oraz dynamiczna. No może czasem zbyt dynamiczna, bo niektóre wątki chciałbym aby były bardziej rozwinięte. Niemniej trzeci tom dodaje dużo nowych treści i to szalenie cieszy. Sytuacja rozgrywa się już po odejściu Alcyda, który jest pewien, że z winy bycia sylfydem, zamieniał innych w kamień pod wpływem silnych emocji. Na dokładkę na obrzeżach wyspy odnaleziono szkielet człowieka, którego dotknęła klątwa Gryzotrądu (gość żyje, ale wygląda jak kupka kości),a z lecznicy nawiała gorgona, co zagraża stworzeniom na wyspie. Wszak nikt nie chce zamienić się w kamień. A to nie koniec kłopotów, bo te mnożą się z każdą chwilą. Mamy tutaj definitywne zamknięcie wątku kryształowych posągów, w które została zamieniona część ekipy z pierwszego tomu i finalnie odczarowana pod koniec drugiego albumu. Przyznaję, że wszystkie wątki naprawdę solidnie ze sobą spleciono, co dało ciekawy finał. O tyle ciekawszy, że ostatnia scena otwiera zupełnie nową zagadkę i już nie mogę się doczekać czwartego albumu. Na drugim planie mamy też solidne rozwinięcie postaci dalszoplanowych, w tym profesora i Madam C zamieszkujących wyspę. Jednak okazano też tarcia pomiędzy Czaroliną a jej rówieśniczką Tarą, która zdecydowanie nie ma żadnych powodów aby wracać do domu. Innymi słowy musi zakończyć kurs jako najlepsza aby zostać asystentką profesora. Ogólnie wszystkie relacje pomiędzy postaciami są silnie zarysowane i każdy ma tutaj inną rolę. To jest naprawdę fajne, a dodatkowo sprawia, że chcę wracać sobie do tej serii. Przygody Czaroliny to naprawdę porządny kawał fantasy dla dziewczynek i fanów nastoletniego komiksu. Prosta, ale solidna historia, masa magicznych stworzeń oraz tajemnicza i nie do końca bezpieczna wyspa. Jeśli ktoś kocha książki Rowling to w tej serii komiksowej odnajdzie się z automatu.
WPajęczejSieci - awatar WPajęczejSieci

Cytaty z książki Fibi i Jednorożec. Magiczna burza. Tom 6