Sherlock Junior i bezgłowy jeździec

Okładka książki Sherlock Junior i bezgłowy jeździec autora Thilo Petry-Lassak, 9788380088993
Okładka książki Sherlock Junior i bezgłowy jeździec
Thilo Petry-Lassak Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Sherlock Junior (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Miłosz Urban

Kup Sherlock Junior i bezgłowy jeździec w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sherlock Junior i bezgłowy jeździec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sherlock Junior i bezgłowy jeździec

Druga część przygód Sherlocka Juniora - tym razem Sherlock i Watson znajdą się w gronie podejrzanych 🧐 Czy uda im się rozwikłać tajemnicę bezgłowego gońca?♟Bądźcie pewni wyśmienitej zagadki kryminalnej i niezapomnianej lekcji angielskiego z potomkiem genialnego Sherlocka Holmes. Już dla dzieci 5+!

To druga część tej wspanialej serii. Oprócz zagadki do rozwiązania i ciekawych przygód znajdzie się tu miejsce na naukę języka angielskiego. Wiadomo dzieci najlepiej i najszybciej uczą się przez zabawę. I ta seria została stworzona właśnie po to. Dzieci mimowolnie zapamiętują proste zwroty wplecione w ciekawą historię. Historie są wzbogacone w piękne ilustracje, które nawet młodszym dzieciom pozwolą wkręcić się w opowiadanie i poczuć jak prawdziwy detektyw. W książce znajdziecie mapę Londynu, krótkie zagadki pod koniec każdego rozdziału, ćwiczące spostrzegawczość małych detektywów i na samym końcu jest słowniczek, zawierający wszystkie angielskie zwroty, które są przetłumaczone. Dodatkowo można wejść w link podany w książce i posłuchać wszystkich zwrotów. U nas mimo czterolatka i roczniaka w domu seria zagości na długo, ponieważ już teraz jest to świetna zabawa dla dzieci. Codziennie przed snem czytamy i powtarzamy kilka zwrotów.
W tej części podczas wycieczki do muzeum to mali detektywi zostają podejrzanymi, kiedy zgłaszają brak głowy gońca. Okazuje się, że figurka ginie całkowicie, nie ma po niej śladu. A chłopcy stają się podejrzanymi. To nie łatwa zagadka. Czy chłopcy, mimo tego, że są podejrzani, dadzą radę rozwiązać zawiłą zagadkę i co z szachami ma wspólnego krawiec?

Sherlock Junior pochodzi z rodziny detektywistycznej Sherlocka Holmesa. Jest londyńskim detektywem. Zagadki rozwiązuje razem z przyjacielem Walterem, zwanym Watsonem.
W Brytyjskim Muzeum detektywi odkrywają, że figura szachowa- goniec- nie ma głowy. Później okazuje się, że figura ginie. Czy młodzi detektywi rozwiążą zagadkę?

W narrację wprowadzone są słówka, zdania, zwroty w języku angielskim. Czytając książkę, bardzo szybko uczymy się wplecionych słów. Dodatkowo możemy je odsłuchać (w książce podany jest link z wymową zwrotów).
Książka zawiera także wiele zadań dla dzieci, np. odnajdowanie kogoś na rysynku, odczytywanie planu miasta, czytanie listów, znajdywanie przydatnych informacji w rozwiązywaniu zagadki.

Dodatkowo w książce znajdziemy słowniczek użytych słów i mapę Londynu.

Książka dla dzieci około 10-12 lat. Uważamy, że można pracować także z młodszymi dziećmi. Nasze sześciolatki są zachwycone. Przyciągnęły je zagadki do rozwiązania, nauka słówek i piękne ilustracje.

W narrację wprowadzone są słówka, zdania,...

„Sherlock Junior i bezgłowy jeździec” to druga część przygód młodego Sherlocka, następcy sławnego detektywa z Londynu. Tym razem mali detektywi poszli do Muzeum Brytyjskiego, by podziwiać eksponaty. Ich uwagę zwróciły zabytkowe figury szachowe z Lewis z XII wieku, a dokładniej figura gońca, która nie miała głowy. Czy to możliwe, by z doskonale zabezpieczonej gabloty ktoś ukradł gońca? Rozwiązanie tej zagadki zaskoczy najdociekliwszych. Na szczęście Sherlock Junior i jego pomocnik Walter z każdą nawet najtrudniejszą zagadką sobie poradzą.
Seria detektywistyczna o Sherlocku Juniorze to nie tylko wspaniała wakacyjna lektura, lecz także książka z którą angielski nie będzie już problemem. Wplecione w narrację zdania i słówka angielskie ułatwiają przyswajanie tekstu. Każdy tom z Sherlockiem Juniorem zawiera mapkę Londynu, słowniczek wszystkich słówek oraz link do ich odsłuchania. Tą mega ciekawą książkę polecam czytelnikom od 8 lat. Z pewnością będą zadowoleni.

19 użytkowników ma tytuł Sherlock Junior i bezgłowy jeździec na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Sherlock Junior i bezgłowy jeździec na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sherlock Junior i bezgłowy jeździec

Okładka książki Przemoc. Nie! Serge Bloch, Dominique de Saint Mars