Star Stable. Opowieści o zmroku

Okładka książki Star Stable. Opowieści o zmroku autora Helena Dahlgren, 9788324075195
Okładka książki Star Stable. Opowieści o zmroku
Helena Dahlgren Wydawnictwo: Znak emotikon Cykl: Star Stable (tom 0.5) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa

Kup Star Stable. Opowieści o zmroku w ulubionej księgarnii

Star Stable. Opowieści o zmroku

Oceny książki Star Stable. Opowieści o zmroku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Stable. Opowieści o zmroku

Książka jest zbiorem wciągających, przerażających histori 4 przyjaciółek- jeźdzców dusz. Historię są dość straszne jak na 9 plus ale jak do czytania przy ognisku wieczorem mega 😜. Polecam

Od razu się przyznaję, że ja nigdy w tę grę nie grałam. Nie wiem za wiele oprócz tego, że jest o koniach. Jest to też jedyny tom jaki przeczytałam, dlatego też nie wiem o co chodzi z tymi jeźdźcami duszy, choć trochę się domyślam. Także ja mogę ocenić tylko te opowieści, które muszę przyznać, były całkiem straszne, jak na książkę dla dzieci. Nie na tyle, żeby przestraszyć, ale jednak. Wiadomo, że rozwiązanie ich przyszło szybko i łatwo, jednak klimacik niezły.

Kolejny ciekawy dodatek do historii Jeźdźców Duszy. Możemy dowiedzieć się więcej o ich historii. Tak samo jak w "Opowieściach z Jorvik", "Opowieści o zmroku" są pięknie ilustrowane. Polecam dla fanów Star Stable.

127 użytkowników ma tytuł Star Stable. Opowieści o zmroku na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Star Stable. Opowieści o zmroku na półkach dodatkowych

O psie, który uratował święta W. Bruce Cameron
O psie, który uratował święta
W. Bruce Cameron
"Możesz wziąć swój los we własne ręce. Zależy tylko, czego tak naprawdę chcesz". Poznajcie rodzinę Gossów, w której każdy ma jakieś mniejsze lub większe problemy. Nastoletnia Ello jest pogrążona w smutku bo nie ma przyjaciół. Ma za to mnóstwo problemów, z którymi nie potrafi sobie poradzić. Jej 3-letni bracia bliźniacy to rozbrykane dzieciaki, które myślą tylko o zabawie i o tym jak uprzykrzyć życie domownikom. Dziadek Sander po śmierci swojej ukochanej żony przestaje uczestniczyć w życiu rodziny. Mężczyzna zamyka się w swoim pokoju, a jego 9-letni pies patrzy ze smutkiem na to co dzieje się z jego panem. Syn Sandera Hunter ma problemy w pracy i nie wie jak sobie z nimi poradzić. Grozi mu zwolnienie dyscyplinarne. Jego żona Julianna marzy o powrocie do pracy. Jest zmęczona zajmowaniem się domem i rodziną. Kiedy tuż przed zbliżającymi się świętami ciężko chora Julianna trafia do szpitala, życie całej rodziny staje na głowie. I jakby problemów było mało do ich domu trafia drugi pies. Tym razem mały zagubiony szczeniaczek, który z czasem zdobędzie serca wszystkich domowników. Jak zakończy się ta historia? Czy rodzina zacznie wreszcie ze sobą rozmawiać? I czy dane im będzie razem spędzić święta? Niezwykle ciepła historia, którą przeczytałam z przyjemnością. Boże Narodzenie nie jest tu tematem przewodnim. Autor skupia się na relacjach rodzinnych, roli bliskich osób w naszym życiu i pokazuje jak ważna jest konieczność rozmowy i zrozumienia w rodzinie. Pokazuje też ile ciepła, przyjaźni i oddania wnoszą do naszego domu zwierzęta. Ta książka to idealny wybór na długie zimowe wieczory i będę ją wspominała naprawdę dobrze. Zresztą tak jak inne książki tego autora, które też bardzo wam polecam. Nie zabraknie w nich naszych milusińskich przyjaciół. Powiem tylko, że według mnie to nie pies uratował święta tej rodziny. Tytuł jest troszkę mylący, ale jakież to ma znaczenie?
Maria Manterys-Storma - awatar Maria Manterys-Storma
oceniła na83 miesiące temu
All I want for Christmas. Świąteczna zamiana miejsc Beth Garrod
All I want for Christmas. Świąteczna zamiana miejsc
Beth Garrod
Kiedy zobaczyłam okładkę i zapoznałam się z opisem, zapragnęłam poczuć te emocje związane z przygotowaniami do Świąt Bożego Narodzenia. Wprowadzić się w ten magiczny klimat dzięki lekturze książki. Jest to powieść o dla młodzieży, a ja jestem dowodem na to, że starszym czytelnikom również się spodoba. Elle i Holly są nastolatkami, dzieli je ocean, a łączy więcej niż się wydaje. Elle mieszka w Stanach Zjednoczonych, pragnie zaistnieć w mediach społecznościowych, dla większych zasięgów gotowa na wszystko. Bierze udział w wyzwaniu- cel - do Świąt osiągnąć 15k obserwatorów. Przegrany ponieście srogą karę, konkurencja nie śpi, więc trzeba wymyśleć coś extra co przyciągnie ludzi. Wpada więc na szalony pomysł - na kilka dni zamieni się miejscami z jednym ze swoich obserwatorów. Na ogłoszenie odpowiada jej wielka fanka z Wielkiej Brytanii-Holly. Dziewczyna ma bzika na punkcie Świąt i przygotowań związanych z nimi. Wszystko ma zaplanowane, wraz z nadejściem grudnia nosi już świąteczne swetry, by poczuć zbliżające się Boże Narodzenie. Niestety w jej życie wkrada się zamęt, nie wszystko idzie zgodnie z planem, więc chętnie weźmie udział w akcji zamiany. Czy Holly z dala od rodziny i domu, nadal będzie czuła radość oczekiwania na Święta? Czy Ella zajmując jej miejsce, biegając oświetlonymi światełkami ulicami miasta, poczuje klimat Świąt? Czy zatraci się zupełnie w instagramowym wyścigu szczurów? Autorka miała genialny pomysł na powieść. Tematyka bardzo na czasie - klimat Świąt ale i Internetu, który odgrywa istotną rolę w życiu człowieka. Ta historia jest bardzo realna, doskonale wykreowani bohaterowie, podczas czytania naprawdę czujemy, że mamy do czynienia z młodymi ludźmi, ich spojrzeniem na świat, problemami itd. Jest to książka o sile przyjaźni, miłości, więzach rodzinnych, odkrywaniu tego co w życiu ważne. Lekka, przyjemna lektura, obfitująca w zabawne zdarzenia. A wszystko to otulone zimowo-świąteczną atmosferą. Pokazuje nam, że nie wszystko można zaplanować, bo życie lubi zaskakiwać. Ukazuje prawdę o Internecie- ludzie w sieci pokazują to co inni chcą zobaczyć, często udają kogoś kim nie są, dla sławy, rozgłosu, poklasku. A ci których uważamy za przyjaciół nie zawsze nimi są - przez ludzi przemawia zazdrość, zawiść . Poczułam, że blisko mi do Holly, choć przedstawiamy inne pokolenie, obie kochamy Święta, planujemy na długo przed i odczuwamy radość z przygotowań. Dni uciekają i akcja w książce to podkreśla, pędzi, a ja pochylona nad książką, także zaczęłam coraz szybciej czytać, wczuwając się w uciekające minuty. Jestem zadowolona z lektury książki, cel który postawiłam - poczuj magię Świąt, został osiągnięty. Jestem pewna, że nastolatki pokochają tę historię i utożsamią się z bohaterami. Taki przekaz na koniec - pamiętajcie, by w szale przygotowań nie zatracić się, bo to nie ilość dań, czy dekoracji domu, są ważne, a rodzina. Reszta to tylko otoczka, piękny i ważny ale jednak to tylko dodatek.
lovin_reading_ - awatar lovin_reading_
Wilk, lew i ja Christelle Chatel
Wilk, lew i ja
Christelle Chatel
Siła przyjaźni. Niedawno zekranizowany "Wilk, lew i ja" to niesamowita opowieść o przyjaźni między dwójką dzikich zwierząt i młodą dziewczyną. To poruszająca i pełna ciepła historia przyjaciół, których nic nie może rozdzielić. Pachnie to może troszeczkę wtórnością (ileż bowiem znamy wszyscy opowieści o przyjaźni dzieciaka z jakimś zwierzakiem?),jednak całość ma w sobie bardzo przyjemny powiew świeżości, dla którego warto zaryzykować lekturę. Fabuła przedstawia się mniej więcej następująco. Po śmierci swojego dziadka, młoda, utalentowana pianistka Alma powraca do domu swojego dzieciństwa na malowniczej, kanadyjskiej wyspie, z dala od zgiełku Nowego Jorku. Dziwnym zbiegiem okoliczności zostaje przybraną mamą wilczego szczeniaka i lwiątka. Przyjaźń, która się między nimi rozwija, łączy ich na dobre i na złe, a perypetie to tylko kwestia czasu. Gdy troje przyjaciół zostaje rozłączonych, Alma zrobi wszystko, aby odszukać swoich podopiecznych. Wilk również pragnie odnaleźć swojego przybranego brata. Czy uda im się pokonać dzielące ich przeszkody? Opowieść, nawet jeśli nieco wtórna,. potrafi wzruszyć i sprawi przyjemność niejednemu czytelnikowi - dokładnie w ten sam sposób, w jaki przyjemność mógł sprawić niedawny kinowy film pod tym samym tytułem. Takie opowieści czyta się (i ogląda na dużym ekranie) całkiem przyjemnie, nawet jeśli wszystko jest mniej lub bardziej przewidywalne (i nawet jeśli to wszystko już kiedyś było, tyle że w nieco innych odsłonach). Ostatecznie - warto sięgnąć. Dziękuję Wydawnictwu Media Rodzina za egzemplarz recenzencki. #wilklewija #mediarodzina #wydawnictwomediarodzina #christellechatel #dladzieci #ksiazkidladzieci #booksforkids #cosnapolce https://cosnapolce.blogspot.com/2022/03/wilk-lew-i-ja-christelle-chatel.html
Northman - awatar Northman
Lukrecja poza zasięgiem Catel
Lukrecja poza zasięgiem
Catel Anne Goscinny
Lukrecja poza zasięgiem to już szósty tom przygód rezolutnej Lukrecji autorstwa Anne Goscinny. Tym razem bohaterka wraz z rodziną wybiera się na nietypowe wakacje – zamieniają się domami z obcą rodziną i zamiast tradycyjnego hotelu czy domku nad morzem, lądują w… starym zamku w Bretanii. Brzmi jak przygoda? Zdecydowanie tak, zwłaszcza że miejsce to skrywa wiele tajemnic, a dostęp do internetu jest, cóż… właściwie nieistniejący. Pomysł na zamianę domów to zdecydowanie jeden z najciekawszych elementów książki. To intrygujący koncept, który otwiera mnóstwo możliwości – niespodziewane znaleziska, odkrywanie codziennych zwyczajów nieznajomych ludzi i konfrontacja z zupełnie innym stylem życia. Lukrecja, jak zawsze, z właściwą sobie ironią i humorem podchodzi do nowych wyzwań, a czytelnik ma okazję spojrzeć na wakacyjne przygody z zupełnie innej perspektywy. Mimo że książka zachwyca pomysłem i lekkim stylem, jest jeden element, który potrafi mocno irytować – postać babci Scarlett. Jej nieustanne zamiłowanie do alkoholu i hazardu, przedstawione w humorystycznym tonie, w książce dla dzieci wydaje się nieco nie na miejscu. Choć autorka wyraźnie próbuje nadać jej wizerunek ekscentrycznej, niesfornej staruszki, momentami jej zachowanie bardziej drażni niż bawi. Mimo tego Lukrecja poza zasięgiem to pełna humoru i przygód opowieść, która świetnie sprawdzi się jako lekka lektura na wakacje. To książka o odkrywaniu nowych miejsc, przełamywaniu przyzwyczajeń i radzeniu sobie w nietypowych sytuacjach – czyli o wszystkim, co czyni wakacyjne przygody niezapomnianymi.
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na71 rok temu
Spirit Animals. Opowieści upadłych bestii. Wydanie specjalne. Brandon Mull
Spirit Animals. Opowieści upadłych bestii. Wydanie specjalne.
Brandon Mull
Kiedy czytałam kontynuację serii o zwierzoduchach, czyli "Upadek Bestii", to w pewnym momencie się zgubiłam. Brakowało w niej pewnych szczegółów, bardzo istotnych, jak na przykład skąd wziął się robak w ciele Conora? Szukałam w poprzedniej części, ale nie było o tym ani słowa. To duże utrudnienie dla czytelnika. Oczywiście, pobudza to wyobraźnię, ale i tak budzi konsternację. Czytelnik ma wrażenie, że o czymś zapomniał, że nie czytał zbyt uważnie... Rozwiązaniem tego problemu jest właśnie ta książka. Składają się na nią opowiadania o pięciu Wielkich Bestiach, które odradzają się jako zwierzoduchy dzieci. Prawie wszystkie zostają jednak ich szybko pozbawione przez groźnego Pożeracza. Każdy bohater lub bohaterka odkrywa więź ze swoim zwierzoduchem. Również Wielka Bestia się zmienia. Standardowo na lepsze. Wracamy do postaci znanych z dalszych części, ale widzimy też dopracowanie bohaterów do tej pory epizodycznych. To wielka zaleta tej książki i niewątpliwie miło mieć tę książkę w kolekcji. Dla fanów zawsze miły prezent. Można również przeczytać ją niezależnie od całej serii, choć wtedy zdecydowanie gorzej się w niej odnaleźć. Pojawiają się w niej bowiem terminy znane fanom serii. Wielką wadą tej pozycji jest niestaranność korekty. Nie chodzi tylko o interpunkcję, ale w każdym opowiadaniu pojawiają się wyrazy po dwa-trzy razy, w różnej konfiguracji, co zdarza się każdemu, ale jednak nie w każdym opowiadaniu... Dosłownie wygląda to mniej więcej tak: "Pobiegła tam pobiegła"... Nieco irytująca sprawa, prawda? Za to odejmuję jedną gwiazdkę. Może ktoś poprawi te błędy i wtedy książka będzie bardziej przyjemna w odbiorze z redakcyjnego punktu widzenia. Polecam jako luźną lekturę dla młodzieży i dzieci, ale również dorośli znajdą w niej coś dla siebie. Zawsze może zainspirować do rozmowy z pociechą na temat poświęcenia, odpowiedzialności i honoru. Czy w dzisiejszym świecie liczą się tylko pieniądze? Może warto czasem pomyśleć też o innych? Wartka akcja, niespodziewane zwroty akcji i przede wszystkim fakt, że każdy autor pisze inaczej, czynią tę książkę wyjątkową. Polecam
Bettygreen - awatar Bettygreen
Lalani z dalekich mórz Erin Entrada Kelly
Lalani z dalekich mórz
Erin Entrada Kelly
Twórczość autorstwa Pani Erin Entrada Kelly nie jest mi do tej pory znana, lecz chciałam odkryć poniekąd, jak filipiński folklor wpłynie na codzienne życie wszystkich występujących w tej powieści pt. ''Lalani z dalekich mórz'' bohaterów odsłaniających smaki morskich głębin, kiedy to los zależy od wodza i podporządkowania się mu. Interesowało mnie najbardziej, który bohater był wyrazisty, czy jako czytelniczka odnajdę się w splocie wszystkich otaczających wydarzeń, czy poczuje odrobinę gwiezdnego pyłu magii? Czy polubię Lalani główną bohaterkę i co w jej zachowaniu ujmie mnie pozytywnie, a co negatywnie oraz czy na podstawie tekstów dialogowych mogłam zanalizować, jak przebiegnie dalszy ciąg przygód, czy jednak nie było to możliwe? Podoba mi się to, że mogę wyobrazić sobie w trakcie czytania, jak to jest, gdy należy podejmować szybko decyzje, od których tak wiele zależy, a mieszkam na wyspie Salangita towarzyszą mi przyjaciele, ale czy czuje się szczęśliwa, czy jest coś, co powoduje, że muszę pokonać własne słabości, aby móc na szacunek u innych zapracować sama, a może pojawią się pytania, rozterki, z którymi sobie nie poradzę, czy muszę wcześniej dorosnąć, a może wyruszę w podróż, z której nie ma wyjścia i spotkam po drodze coś niezwykłego, z czym będzie mi nieco łatwiej przejść lub muszę poznać przeszłość, z którą nie każdy wygrał, pokonując ją w pojedynkę. Powieści tej nie czyta się szybko, nie posiada rozdziałów. Z czasem należy zrozumieć przekaz, choć nie zawsze bohaterowie potrafią prowadzić ze sobą dialogu. Charaktery mają bardzo różne. Nie da się ich zaakceptować po pierwszym zetknięciu się z nimi, ale za to umieją wyrazić z entuzjazmem emocjonalność i nie ukrywają jej. Zło mocno daje o sobie znać, a szczególnie żądza władzy, pracowitość mamy Lalani, która cierpi skrycie z powodu niewłaściwego zachowania i traktowania niegodnego ze strony syna szwagra, będącego obecnie jej mężem. Mama Lalani jest osobą pełną miłości dla męża i jego syna, choć wieje od niej chłodem w wyrażaniu uczuć wobec córki. U Lalani podoba mi się najbardziej to, że łączy ją z mamą niezwykła więź, pomimo tego, że mama nie zawsze ma chęć, aby poświęcić dla niej czas ze względu na pracę szwaczki, którą wykonuje. Ceni sobie przyjaźń z Veydą oraz jej bratem Hetsbi. Potrafi uważnie słuchać dawnych opowieści z przeszłości. Jest pomocna, wrażliwa, towarzyska, lecz czy to wystarczy pokonać przeszkody, które obecnie się pojawiają i czy uleczy na czas chorą mamę nie mówiąc nikomu o tym, kogo spotkała po drodze wędrując ku dalekim mórz. Nie zawsze jest, tak jakbyśmy tego chcieli i zadanie, które mamy do wykonania bywa łatwe, lecz trudne. Przy ogromnej posiadanej chęci do dzielnego wytrwania od samego początku ku zmierzającego ku zakończeniu jest to wszystko realne, jeśli jest ktoś, kto ma ochotę pomóc, aby nie pozostawić głównej bohaterki działającej w pojedynkę czy tak się właśnie stanie należy się o tym przekonać czytając tę powieść.
Anna - awatar Anna
oceniła na85 miesięcy temu