ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać35
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska169
Szepty z lasu

- Podkomisarz Robert Lew (tom 3)
- 2021-09-22
- 2021-09-22
W gęstym lesie otaczającym małą miejscowość Buków wydarza się tragedia. Na jednym z drzew zostaje znalezione wiszące ciało dziewiętnastoletniej Jagody.
Związane ręce dziewczyny i jej obrażenia wskazują, że doszło do morderstwa. Ponieważ matka ofiary kategorycznie odmawia współpracy z lokalną policją, do sprawy przydzieleni zostają podkomisarz Robert Lew oraz aspirantka Sonia Czech z Warszawy.
Gdy śledztwo nabiera tempa, w Bukowie dochodzi do kolejnych tajemniczych śmierci…
Kup Szepty z lasu w ulubionej księgarnii
Oceny książki Szepty z lasu
1677 użytkowników ma tytuł Szepty z lasu na półkach głównych- Przeczytane 1 414
- 2025 42
- 2021 30
- 2024 29
- 2023 26
- Audiobooki 23
- 2022 22
Tagi i tematy do książki Szepty z lasu

Cytaty z książki Szepty z lasu
Czasem zastanawiałem się, czy prawda jest warta tego bólu. Ale wiedziałem też, że nie mogę pozwolić, by milczenie wygrało.
Gdy kolejna tajemnica wychodziła na jaw, poczułem mieszankę ciekawości i strachu. Prawda była blisko, ale im bliżej ją poznawałem, tym bardziej zdawała się być ciężarem, którego nie chciałem dźwigać.
Rozwiń ZwińGdy poznawałem kolejne fakty o Jagodzie, poczułem, że prawda ma smak gorzki jak mokra ziemia. Nie dawało się jej łatwo złapać ani zrozumieć – uciekała tam, gdzie światło latarki nie sięgało.
Gdy poznawałem kolejne fakty o Jagodzie, poczułem, że prawda ma smak gorzki jak mokra ziemia. Nie dawało się jej łatwo złapać ani zrozumieć ...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szepty z lasu
„Szepty z lasu” totalnie mnie wciągnęły! Już od pierwszych stron czułam dreszczyk emocji – atmosfera jest gęsta, tajemnicza i momentami naprawdę przerażająca. Bardzo spodobało mi się, jak autorka buduje napięcie powoli, nie odkrywając wszystkiego od razu.
Bohaterowie są wiarygodni i łatwo było mi się z nimi utożsamić. Czułam ich lęki, wątpliwości i ciekawość, co dzieje się w lesie. Sama fabuła zaskakuje i wprowadza elementy, których się nie spodziewałam, więc często byłam zaskoczona kolejnymi wydarzeniami.
Czytając tę książkę, miałam wrażenie, że naprawdę spaceruję po tym lesie i słyszę jego szepty. To była wciągająca, tajemnicza i lekko przerażająca lektura, którą z przyjemnością poleciłabym każdemu, kto lubi thrillery z nutą horroru i niespodziewane zwroty akcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie są wiarygodni i łatwo było mi się z nimi utożsamić. Czułam ich lęki, wątpliwości i ciekawość, co dzieje się...
Akcja trzeciej części cyklu kryminalnego z podkomisarzem Robertem Lwem toczy się w Bukowie – niewielkiej, pozornie spokojnej miejscowości, w której każdy coś wie, ale nikt nie chce mówić prawdy. Senna atmosfera miasteczka zostaje brutalnie przerwana, gdy w lesie odnalezione zostają zwłoki Jagody, młodej dziewczyny mieszkającej z babcią na uboczu wśród drzew.
Obie Wawrzyniakowe od lat funkcjonowały na marginesie lokalnej społeczności. Nazywane wiedźmami, wyśmiewane i izolowane, budziły lęk i nieufność. Paradoksalnie jednak wielu mieszkańców korzystało z pomocy starszej kobiety w sprawach zdrowotnych. Ten kontrast – publiczne potępienie i prywatne wizyty po wsparcie – staje się jednym z najmocniejszych motywów powieści. Choć tempo momentami zwalnia, finał przynosi satysfakcjonujące rozwiązanie i pokazuje, że największe zagrożenie często nie kryje się w lesie, lecz w ludziach.
Dużym plusem są mądre trafione obserwacje starej Wawrzyniakowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObie...
Dobra, zajmująca opowieść, podobnie jak wcześniejsze z cyklu. Niestety, w skupieniu przeszkadzały mi liczne błędy językowe: nagminne tautologie i nieprawidłowe użycie imiesłowów. Powieść powinna przejść ponowną redakcję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Szepty z lasu” M.M. Perr – historia pełna niebezpieczeństw, manipulacji i adrenaliny. Jeśli lubisz specyficzną atmosferę małych i dusznych miejscowość, to jest to lektura dla Was.
Buków to mała miejscowość pełna sekretów, kłamstw i przemocy. W lesie odnaleziono ciało nastoletniej Jagody – wszystko wskazuje na morderstwo. Ponieważ jej matka nie chce współpracować z lokalną policją, śledztwo przejmują funkcjonariusze z Warszawy. Wraz z postępem dochodzenia wychodzi na jaw niewygodna prawda, a liczba ofiar rośnie, gdy przeszłość Jagody zaczyna odgrywać kluczową rolę.
„Szepty z lasu” to wyjątkowo klimatyczny kryminał ze świetnie rozwiniętą fabułą, w której miejskie tajemnice wiodą prym. Niewielka miejscowość, w której wszyscy się znają, ale nie każdy się wzajemnie szanuje. Są tu bezkarni przedsiębiorcy, wpływowy proboszcz oraz „wiedźma” z córką – wyśmiewane i wykorzystywane, choć w chwilach strachu wszyscy zwracają się właśnie do Wawrzyniakowej. Gry w okolicy dochodzi do morderstw młodych ludzi, zapada cisza. Ta zmowa milczenia, ukrywanie prawdy i zacieranie wszelkich śladów, to utrapienie każdego policjanta. Ale tylko ci najbardziej zdeterminowani, otwarci na to, czego nie widać oraz ci, którzy wierzą swojej intuicji, mają szansę rozwikłać sprawę morderstwa Jagody i innych ofiar. Teraz wystarczy posegregować wszelkie poszlaki, dowody i sekrety w jedną spójną całość.
I tutaj ponownie pojawia się Robert Lew, który po rodzinnej tragedii, krok po kroku wraca do życia i pracy. Ten stary policyjny wyjadacz, pomimo powierzchownej szorstkości, widzi i rozumie więcej, niż innym się wydaje. Do pomocy ma silną, odważną Sonię Czech, która coraz mocniej walczy z własnymi demonami i nocnymi koszmarami. Autorka pozwoliła nam dokładniej poznać tę dobrze rokującą policjantkę, subtelnie odkrywając karty jej przeszłości oraz zawodowy kryzys, w którym obecnie przebywa. Także, jak można się spodziewać, będzie się tutaj działo i to nie tylko na gruncie kryminalnym, ale i obyczajowym.
„Szepty z lasu” to wyjątkowo frapujące połączenie hermetycznego społeczeństwa, atmosfery grozy i mrocznych tajemnic z charyzmatycznymi bohaterami, wiedźmą, ziołolecznictwem, pewnego rodzaju magią oraz z dynamiczną i nieobliczalną akcją. Przy tej historii nie można się nudzić. Ona wciąga od samego początku, aż do ostatnich stron, w których również kryje się moc i władza.
Jeżeli lubicie kryminalne serie naszych rodzimych pisarzy, to nie zapomnijcie o tej autorce i szybko sięgnijcie po twórczość M.M.Perr.
Moja ocena: 8/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBuków to mała miejscowość pełna sekretów, kłamstw i przemocy. W lesie odnaleziono ciało nastoletniej Jagody – wszystko wskazuje na morderstwo. Ponieważ jej matka nie chce współpracować z lokalną...
Całość naprawdę bardzo dobra, wciągająca i pełna akcji, ale końcówka trochę bulwersuje bo no z tego nie z owego nagle 5 stron i koniec
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook
Trzecia część cyklu z podkomisarzem Lwem.
Bardzo interesująca ,wielowątkowa fabuła.
Polecam
Audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część cyklu z podkomisarzem Lwem.
Bardzo interesująca ,wielowątkowa fabuła.
Polecam
Kolejna świetna pozycja autorki! Z chęcią sięgnę po kolejne z serii.
Kolejna świetna pozycja autorki! Z chęcią sięgnę po kolejne z serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra część cyklu, ze świetnie zbudowaną historią i interesującymi postaciami. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część z cyklu z Robertem Lwem jest jeszcze lepsza niż dwie pierwsze. M. M. Perr to moje tegoroczne odkrycie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna dobra, solidna ksiązka. Połowa przeczytana, połowa dosłuchana w audiobooku bo z braku czasu nie mogłam doczekać się zakonczenia. Uwielbiam ten klimat, te utkane historie, kryminał pełną gębą. Jak wszystkie ksiązki autora.