Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie

Okładka książki Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie autora Tomasz Kryszczyński, 9788328372801
Okładka książki Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie
Tomasz Kryszczyński Wydawnictwo: Sensus literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2021-07-13
2014-05-22

Kup Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie

Książkę czytałem właśnie podczas pobytu w Tajlandii – kraju, który stał się ostatnio bardzo modnym kierunkiem. Lektura była przyjemna, a jeszcze ciekawsza dzięki temu, że kilka z opisanych miejsc miałem okazję zobaczyć. To dodało książce autentyczności i sprawiło, że czytało się ją z jeszcze większym zaangażowaniem.

Pozytywnie zaskoczyła mnie ta książka. Jest o klasztorach, a bardzo dużo mówi o kraju i ludziach. Pomaga zrozumieć mentalność, polecam osobom, które chcą tam pojechać chociażby na krótki urlop. Czyta się szybko, książka jest podzielona na oddzielne opisy klasztorów.

Tajlandia pokazana z oryginalnej perspektywy religijności, duchowości i turystyki medytacyjnej. Autor przedstawia własne doświadczenia z wizyt w klasztorach buddyjskich wraz z praktycznymi wskazówkami dla naśladowców.

278 użytkowników ma tytuł Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie

Tomasz Kryszczyński
Tomasz Kryszczyński
Tomasz Kryszczyński jest psychologiem i certyfikowanym, doświadczonym nauczycielem mindfulness. Pierwszy raz formalną, intensywną praktykę uważności rozpoczął na początku lat dziewięćdziesiątych w Wielkiej Brytanii. Od wielu lat prowadzi zajęcia poświęcone rozwijaniu uważności zarówno w grupach otwartych, jak i zamkniętych, w organizacjach komercyjnych, szkołach wyższych, różnego rodzaju instytucjach. W licznych klasztorach buddyjskich na przestrzeni wielu lat, między innymi w Tajlandii, na Sri Lance, w Anglii i Stanach Zjednoczonych, spędził łącznie kilkanaście miesięcy, badając i doświadczając osobiście u źródeł mindfulness życia we wspólnotach monastycznych.

Jak zerwać z nałogiem bycia sobą Joe Dispenza
Jak zerwać z nałogiem bycia sobą
Joe Dispenza
„Jak zerwać z nałogiem bycia sobą” – książka, która nie tyle zmienia życie, co pozwala je wreszcie stworzyć świadomie. I od razu napiszę, że to nie jest łatwa lektura. Ale nie dlatego, że napisana jest trudnym językiem. Trudna jest w konfrontacji z tym, co już wiemy o sobie – i czego od lat nie chcemy zobaczyć. Joe Dispenza prowadzi przez proces, który zaczyna się od pytania: kim jesteś, kiedy nie odtwarzasz starych schematów? I nagle okazuje się, że większość z nas żyje jak program – emocje, myśli, reakcje, wszystko na autopilocie. I że największym uzależnieniem, jakie mamy… jesteśmy my sami. Ale to nie książka o wyrzutach sumienia. To książka o wolności. O tym, że można siebie przeprogramować, nie udając kogoś innego – tylko odkrywając wersję siebie, która była gdzieś pod spodem przez cały ten czas. Jest w tym podejściu nauka, są konkretne mechanizmy mózgu, fizyki kwantowej, neuroplastyczności. Ale dla mnie najważniejsze było to, że wszystko to prowadzi do jednego: Twoje życie może wyglądać inaczej. I nie musisz czekać na cud, żeby to się stało. Praktyczna, głęboka, momentami aż niepokojąco trafna. Taka, którą się nie tylko czyta – ale przy której robi się notatki, zatrzymuje się co kilka stron, i czuje, że coś się zmienia. Część zawierająca medytacje - fantastyczna. Ja już nie spojrzę na swoje myśli tak samo. I bo dzięki tej książce wiem, że nie jestem swoją przeszłością – tylko możliwością. Polecam
Diana - awatar Diana
oceniła na105 miesięcy temu
Sztuka życia według stoików Piotr Stankiewicz
Sztuka życia według stoików
Piotr Stankiewicz
Autor w bardzo konkretnym i rzeczowym stylu wykłada stoicyzm z perspektywy praktycznej - poprzez analizę tekstów starożytnych reprezentantów tej szkoły filozoficznej próbuje znaleźć receptę na zachowanie spokoju, komfortu i szczęścia w każdej napotykanej sytuacji życiowej. Całość jest napisana w prosty i przystępny sposób, nie przytłacza więc tutaj żaden zbędny intelektualizm, a my dostajemy to, co faktycznie było we wstępnych założeniach. Najbardziej z całego wydźwięku książki dotarło do mnie, że stoicy chcą, abyśmy w swoim życiu wykazywali się aktywną, zdecydowaną, asertywną i pełną energii postawą. Zwracają uwagę na to, abyśmy analizowali bieg różnych wydarzeń pod kątem naszego dobra, abyśmy zastanawiali się, co w naszym życiu jest prawdziwą wartością, a co niezależną od nas (i w gruncie rzeczy niepotrzebną) mrzonką obcych ludzi. Przesłanie bardzo potrzebne w dzisiejszym świecie, pozwoliło mi też rozwinąć moje patrzenie na tę filozofię, gdyż popkulturowe wyobrażenia sugerują nam obraz stoika-dziwaka, który bez słowa i w całkowitym milczeniu ma zgadzać się na wszystko i zachowywać spokój. Spokój zachowuje, ale stoi za tym o wiele bardziej logiczne tło. Jednocześnie jestem też zdania, iż do różnych etapów życia i napotykanych wyzwań należy podchodzić holistycznie, próbować różnych szkół i różnych metod, a wszystko robić w zgodzie z sobą samym - fanatyczna zgoda z każdym zdaniem napisanym w tej książce też nie wchodzi więc w moim przypadku w rachubę, na pewno nie tak szybko i bezrefleksyjnie. Chociażby fakt, iż stoicy akceptują wybór samobójstwa czy eutanazji jako ostateczność niektórych życiowych wypadków jest według mnie nieadekwatny do świata XXI wieku - świadomość ludzka na ten temat mocno się pogłębiła, wytworzyło się mnóstwo nowych opcji czy strategii rozwiązywania sytuacji kryzysowych i ratowania będących w nich ludzi. Ogólnie jednak poradnik wypada w naprawdę przyjemnym i sensownym stylu, autor nie kusi pustymi obietnicami, wręcz przeciwnie - widać, że jest entuzjastą szczęścia i życia pojmowanego przez stoików, a już samo przejście przez tę lekturę było pokrzepiającym zastrzykiem nadziei.
Mateusz - awatar Mateusz

Cytaty z książki Wgląd. Buddyzm, Tajlandia, ludzie