Zrozumieć Amelię

2021-06-30
2015-04-08
2013-04-02
Robert Kędzierski
ILE MOŻNA POWIEDZIEĆ O SOBIE WŁASNEJ MATCE?
ILE MOŻNA WIEDZIEĆ O SWOIM DORASTAJĄCYM DZIECKU?

Samotna matka i ambitna prawniczka Kate Baron odbiera podczas ważnego spotkania telefon. Jej córka Amelia została zawieszona za ściąganie, trzeba po nią pilnie przyjechać do szkoły. Gdy Kate po godzinie dociera do elitarnego prywatnego liceum na Brooklynie, słyszy wiadomość, której żaden rodzic nie chciałby usłyszeć. Amelia popełniła samobójstwo, skacząc z dachu szkoły.
Zrozpaczona matka nie może pogodzić się ze śmiercią córki. Ma też powody, by nie wierzyć, że Amelia sama odebrała sobie życie. Rozmawia z jej koleżankami i nauczycielami, przegląda zeszyty, czyta maile, SMS-y i wpisy na Facebooku, z urywków rekonstruując życie nastolatki, o którym nie miała pojęcia. Prywatne śledztwo, w którym wspiera ją doświadczony policjant, zabiera Kate głęboko w skomplikowany świat Amelii. Nie spodziewa się, jak bolesne będą konsekwencje poznania prawdy o ukochanej córce, ale także prawdy o sobie.

Kup Zrozumieć Amelię w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zrozumieć Amelię

507 442

Oceny książki Zrozumieć Amelię

Opinie i dyskusje o książce Zrozumieć Amelię

Książka w której na początku wiem jak się skończy, to znaczy obojętnie co się wydarzy pomiędzy to efekt jest ten sam-tytułowa bohaterka nie żyje. Mimo tego nie znamy pewnych faktów i z każdą stroną dochodzi kolejna spawa i kolejna intryga.. Temat już znany i oklepany, szczególnie jeśli chodzi o amerykańskie (chociaż już nie tylko) seriale dla młodzieży o i młodzieży. Temat na czasie, bo mówi o tym jak często sami nie znamy własnych dzieci, chociaż wydaje nam się inaczej. Oceniłabym na „może być” ale w skali punktacji jest to za nisko, stąd ocena „dobra”, bo książka nie jest generalnie zła ale nie ma też w niej nic odkrywczego. Plus że jednak dobrze się czyta.

Bardzo dobra, wciągająca opowieść o nastolatce, jej problemach, tożsamością. Dobrze się czytało do samego końca, intrygi, tajemnice.... Polecam.

Tym razem książka kupiona w ciemno.
I po raz kolejny się nie zawiodłam. Świetny thriller. Polecam rodzicom którzy mają nastoletnie dzieci.

Tym razem książka kupiona w ciemno.

920 użytkowników ma tytuł Zrozumieć Amelię na półkach głównych
144 użytkowników ma tytuł Zrozumieć Amelię na półkach dodatkowych

Kimberly McCreight
Kimberly McCreight
Kimberly McCreight attended Vassar College and graduated cum laude from the University of Pennsylvania Law School. After several years as a litigation associate at some of New York City’s biggest law firms, she left the practice of law to write full-time. Her work has appeared in such publications as Antietam Review, Oxford Magazine and Babble. She lives in Park Slope, Brooklyn, with her husband and two daughters. You can find her on Facebook, Twitter and at kimberlymccreight.com

Czytelnicy Zrozumieć Amelię przeczytali również

Gdzie kończy się cisza? C.L. Taylor
Gdzie kończy się cisza?
C.L. Taylor
„Gdzie kończy się cisza?” to historia Susan, której nastoletnia córka zapada w śpiączkę po tajemniczym wypadku. Zdania są podzielone – próba samobójcza czy nieudane zabójstwo? Susan nie ustaje w próbach odkrycia prawdy, a jednocześnie uświadamia sobie, jak niewiele wie o własnym dziecku. Zmuszona jest też zmierzyć się z demonami przeszłości, które zaczynają wracać. Muszę przyznać, że ta historia wciągnęła mnie już od pierwszych stron. Autorka umiejętnie buduje napięcie, stopniowo wprowadzając nowe tropy i pytania bez odpowiedzi. Nie mogłam odłożyć książki – tak bardzo chciałam dowiedzieć się, co naprawdę spotkało 15-letnią Charlotte. Styl jest lekki i przystępny, dzięki czemu powieść czyta się bardzo szybko. Próbowałam sama łączyć fakty, ale nie jest to łatwe – pojawiające się informacje często podważają wcześniejsze wnioski i sprawiają, że czytelnik zaczyna wątpić w to, co jest prawdą, a co tylko iluzją. Nie ma tu zbędnych elementów, które mogłyby nużyć, za to pojawiają się momenty pełne emocji – takie, przy których serce bije szybciej, a po plecach przechodzą dreszcze. To najlepszy dowód na to, że thriller spełnia swoje zadanie. Finał dobrze spina wszystkie wątki. To opowieść o braku komunikacji między rodzicem a dzieckiem, o konsekwencjach wyborów i o tym, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość. Mimo że pod koniec można się domyślić rozwiązania, spędziłam z tą książką bardzo dobry czas i zdecydowanie ją polecam.
COOL-turowo - awatar COOL-turowo
Zamknij oczy Sophie McKenzie
Zamknij oczy
Sophie McKenzie
„Zamknij oczy” to pełen napięcia thriller psychologiczny autorstwa brytyjskiej pisarki Sophie McKenzie, znanej głównie z powieści młodzieżowych. Tym razem autorka wkracza w mroczniejsze rejony literatury, tworząc historię, która gra na emocjach, miesza tropy i trzyma w niepewności aż do ostatnich stron. Główna bohaterka, Geniver Loxley, od ośmiu lat zmaga się z traumą po rzekomej śmierci swojego dziecka – córeczki Beth, która miała umrzeć tuż po porodzie. Pewnego dnia do drzwi Geniver puka nieznajoma kobieta, która twierdzi, że dziecko wcale nie zmarło, lecz zostało odebrane i ukryte. Ta szokująca informacja stawia całe życie Geniver na głowie i popycha ją do niebezpiecznego śledztwa. Czy można ufać obcej kobiecie? Czy to możliwe, że jej mąż, lekarze i bliscy przez lata ją okłamywali? McKenzie umiejętnie buduje napięcie, pokazując, jak cienka jest granica między rzeczywistością a paranoją. Narracja prowadzona z perspektywy Geniver wciąga w jej świat lęków, rozpaczy i rosnącego szaleństwa. Czytelnik z jednej strony kibicuje jej desperackiemu poszukiwaniu prawdy, z drugiej – zaczyna się zastanawiać, czy bohaterka nie traci kontaktu z rzeczywistością. Autorka doskonale wykorzystuje schematy thrillera domowego – z tajemnicami w małżeństwie, manipulacją i pytaniami o zaufanie. Akcja rozwija się stopniowo, aż do zaskakującego i kontrowersyjnego zakończenia, które może podzielić czytelników. Ale mi dało dużo satysfakcji.
magdalena - awatar magdalena
oceniła na81 rok temu

Cytaty z książki Zrozumieć Amelię

Czasem trudno poznać, jak szybki jest prąd, dopóki nie znajdziesz się przy wodospadzie.

Kimberly McCreight Zrozumieć Amelię Zobacz więcej

Ktoś, kto zadawał sobie tyle trudu, żeby o czymś nie mówić, pewnie miał aż za wiele do powiedzenia.

Kimberly McCreight Zrozumieć Amelię Zobacz więcej

Jesteśmy nastolatkami. Wszystkie mamy depresję.

Jesteśmy nastolatkami. Wszystkie mamy depresję.