Ania z Zielonego Wzgórza

Okładka książki Ania z Zielonego Wzgórza Lucy Maud Montgomery
Okładka książki Ania z Zielonego Wzgórza
Lucy Maud Montgomery Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Ania z Zielonego Wzgórza (tom 1) Ekranizacje: Ania z Zielonego Wzgórza (1989) Seria: Ekskluzywna kolekcja klasyki [Świat Książki] literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Ania z Zielonego Wzgórza (tom 1)
Ekskluzywna kolekcja klasyki [Świat Książki]
Anne of Green Gables
Wydawnictwo:
Świat Książki
2021-05-05
2021-05-05
Ewa Łozińska-Małkiewicz, Katarzyna Małkiewicz
Ekranizacje:
Ania z Zielonego Wzgórza (1989)

Patronaty LC

Książki autora

Kocham do dzisiaj ale serial lepszy

Kocham do dzisiaj ale serial lepszy

Jedna z moich ulubionych i najważniejszych powieści w moim życiu. Z radością czytałam ją 20 lat temu i z radością czytam ją teraz. Jest jedyna w swoim rodzaju, niesamowicie klimatyczna, wciągająca, zabawna i wzruszająca. Och, gdyby mieć taką Anię za przyjaciółkę!

Powrót do niektórych książek jest jak powrót na kocyk rozłożony pod jabłonką pełną owoców, jak stokrotki w blasku zachodzącego słońca, jak lwie paszcze, którym przyglądałam się kiedyś z taką zachłannością i rozkoszą z bliska w piękny słoneczny dzień... Jest jak pierwsze przebiśniegi z żółtymi plamkami, które rosły przy samym domu. Jest jak znany szlak, na który wraca się z przyjemnością, bo daje takie drżenie wewnątrz brzucha, które potrafi wywołać i poruszać tylko magiczne i wyjątkowe wspomnienie. Jak ja od zawsze lubiłam być blisko przyrody, wąchać ją obserwować, dotykać, słuchać, czuć. Zapach słomy, małych kotów, bieganie na bosaka, wspinanie się po drzewach... Owoce prosto z drzewa. Jak ja ten zachwyt Ani rozumiem i naturalnie podzielam od dziecka. Teraz szum miasta mi to czasem mocno zakłóca ale pamiętam.

Ta książka to dla mnie zapach domu. To wspomnienie Tej firanki, którą poruszał wiatr i tak piękne tam wpadło zachodzące słońce aby pożegnać dzień. Ten zapach pola latem po burzy. To odkrywanie i poczucie siły jakie ma w sobie tylko młody człowiek.

Tam jest tak magicznie pięknie. Też mialam takie swoje, prywatne Zielone Wzgórze. Chyba każdy ma taką małą ojczyznę duszy. Gdzie wspomnienia z Dzieciństwa nabierają smaku którego później szukamy całe życie i które z taka radością i tęsknotą wspominamy.

Milo było tam być znowu. Dziękuję za tą książkę 💛

zdecydowanie książka mojego dzieciństwa, która miała wpływ na mój rozwój

zdecydowanie książka mojego dzieciństwa, która miała wpływ na mój rozwój

Polecam piękna książka

Polecam piękna książka

Otula i grzeje, idealna książka na jesienne wieczory. Cudownie czytana przez panią Fraszyńską.

Moja ulubiona książka z dzieciństwa. Przeczytałam ją kilka razy i zawsze chętnie do niej wracałam. Przeurocze przygody dziewczynki o rudych włosach.

Fajnaaa ale mało wątku z Gilbertem a szkoda

Fajnaaa ale mało wątku z Gilbertem a szkoda

Moja ulubiona lektura z dzieciństwa:) jest tak samo czarującą jak ją zapamiętałam, choć teraz, jako dorosła osoba, nie mogłam nie spojrzeć na postać Ani bardziej krytycznym okiem. To chyba właśnie znaczy, że się starzeję.

Jest w tej książce coś tak ujmującego, co uwielbiałam zarówno jako dziecko jak i już jako dorosła osoba. Niepowtarzalna atmosfera Wyspy Księcia Edwarda. Marzy mi się, żeby odwiedzić kiedyś tak piękne miejsce, jakiego wyobrażenie daje ta powieść.

• Przeczytane
    52 818