- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent and Lead
- 2021-01-29
- 2013-01-01
- 2013-08-26
- Anna Owsiak
Jak dzięki wrażliwości stajemy się lepszymi rodzicami, partnerami i liderami
Na podstawie ponad dwunastu lat pionierskich badań nad związkami międzyludzkimi oraz takimi uczuciami, jak wstyd czy empatia, dr Brené Brown obala kulturowy mit, zgodnie z którym wrażliwość jest słabością, oraz dowodzi, że tak naprawdę jest ona naszą najdokładniejszą miarą odwagi.
Odwaga do tego, by być wrażliwym
Wrażliwość stanowi sedno trudnych emocji, takich jak lęk, żal i rozczarowanie, a jednocześnie jest miejscem narodzin miłości, uczucia przynależności, radości, empatii, innowacji i kreatywności. Czerpiąc z obszernych badań i własnego doświadczenia, Brené Brown zgłębia paradoksy odwagi: stajemy się silni, gdy angażujemy naszą wrażliwość, wykazujemy się większą śmiałością, gdy uznajemy nasz lęk. Udowadnia, że gdy odcinamy się od naszej wrażliwości, tak naprawdę dystansujemy się od doświadczeń, które nadają naszemu życiu sens i znaczenie.
Odmień swoje życie, będąc tym, kim naprawdę jesteś
Niniejsza książka nie jest poświęcona wygrywaniu bądź przegrywaniu. W świecie, w którym dominuje myślenie w kategoriach „nigdy dość”, a lęk stał się drugą naturą człowieka, wrażliwość jest czymś niemal wywrotowym. Niewygodnym. Czasem nawet nieco niebezpiecznym. Niewątpliwie, jeśli do niej sięgniemy i odsłonimy swoje prawdziwe ja, ryzyko, że ktoś nas skrytykuje lub że zostaniemy zranieni, znacznie wzrośnie. Jednak gdy cofniemy się i prześledzimy nasze życie, odkryjemy, że nic nie jest równie niekomfortowe, niebezpieczne lub bolesne, jak stanie z boku, zaglądanie do środka i zastanawianie się, jak by to było, gdybyśmy mieli odwagę wkroczyć na ring – niezależnie od tego, czy jest to nowy związek, ważne spotkanie, proces twórczy, czy trudna rozmowa z członkami rodziny.
Na kartach tej książki znajdziesz wyśmienitą mieszankę osobistego ciepła, poczucia humoru i umiejętności trafiania w sedno, charakterystyczną dla Brené Brown, a wszystko zebrane po to, by zainspirować nas do wielkiej odwagi.
Gdybym nie odważyła się pójść na kurs trenerski do Szkoły Trop, nie spotkałabym mojej wspaniałej copartnerki Ani, a Ona nie poleciłaby mi książki, która trzymasz w rękach. Nie przeprowadziłabym akcji „A Ty czego się wstydzisz ?”, która dotarła do ponad miliona osób. I nie napisałabym tego tekstu! Brené Brown zmieniła moje życie. Może zmieni i Twoje?
- Joanna Brodzik, aktorka
Samo rozumienie wstydu nie wystarczy. Trzeba jeszcze potrafić z nim żyć. Ta książka jest o tym, jak pomimo potęgi, jaką jest lęk przed oceną każdego dnia wybierać odwagę. Bo odważnymi się nie rodzimy, odważnymi się stajemy.
- Joanna Chmura, psycholożka, certyfikowana facylitatorka The Daring Way™
Wstyd. Jedna z najbardziej niedocenionych sił rządzących światem. Wszyscy go doświadczamy. Wszyscy boimy się o nim mówić. A im mniej rozumiemy wstyd i sposób, w jaki wpływa na nasze emocje, myśli i zachowania, tym większą ma nad nami kontrolę. Ta droga od wstydu do odwagi, do której zaprasza nas BB, nie jest łatwą drogą, ale to właśnie tutaj odzyskujemy siebie.
- Magdalena Kluszczyk, psycholożka, Założycielka Szkoły Odwagi, certyfikowana facylitatorka The Daring Way™
Przedziwna naukowczyni z Texasu - Brene Brown - to jedna z aktualnie najlepszych nauczycielek dla ludzkości. Udowadnia, że tylko ci, którzy idą przez życie z otwartym sercem - otwartym na miłość, ale też na zranienia - żyją pełnią życia. Brene uczy nas jak to zrobić. Bo to przecież niełatwe… Ale jak warto!
- Aga Kozak - dziennikarka, nauczycielka dobrego życia, autorka wywiadu z Brené Brown
Kup Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy w ulubionej księgarni
Oceny książki Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy
1859 użytkowników ma tytuł Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 371
- Psychologia 26
- 2021 10
- 2022 10
- Legimi 10
- Poradniki 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy
Warto przeczytać, zaskakująco wiele podanych teorii ma przełożenie transgraniczne, mimo,że autorka jest Amerykanką to w książce czuć polską duszę i dary jej niedoskonałości. Wiele teorii i myśli Brene Brown jest popartych przykładami co pozwala lepiej zrozumieć co autorka miała na myśli. A na koniec jest nota metodologiczną, treści podane w książce to nie są jakieś tam wynurzenia, autorka jest akademikiem i powołuje się na swoje badania.
Wielce podobał mi się rozdział o rodzicielstwie, ogrom mogą pewnie z niego wyciągnąć rodzice ale też wszyscy którzy chcą być prawdziwi w relacjach dla siebie i dla innych.
Książka ma lepsze i gorsze rozdziały, miejscami się dłuży. Na duży plus świadczy fakt, że to jedyna książka w której zaznaczyłam wiele fragmentów by do nich wracać. Bardzo polecam choć, miejscami lekturą jest trudna, bo przywołuje refleksje z naszego osobistego życia, mimo tego sądzę, że warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę wypożyczyłam z Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej w Wieluniu. Długie rozdziały. Autorka przedstawia wyniki badań nad wrażliwością i wstydem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera wiele cennych wskazówek co do radzenia sobie ze wstydem i rozbiera go - jak cebulkę - na czynniki pierwsze, wskazując po kolei jak wpływa on na poszczególne aspekty naszego życia i pokazuje jak sobie z nim radzić. Napisana w typowo amerykańskim stylu, dużo przykładów, historii z życia autorki i jej rodziny przez co dla mnie w pewnych momentach za bardzo „przegadana”. Polecam czytać ją powoli gdyż ilość informacji może być momentami przytłaczająca jeśli chcemy sobie przyswoić treść i przeanalizować swoje życie pod kątem wskazanych tam problemów (ja tak próbowałam robić). Ogólnie będę polecać gdyż jest to tematyka bardzo życiowa, dużo sobie można uświadomić :)
Książka zawiera wiele cennych wskazówek co do radzenia sobie ze wstydem i rozbiera go - jak cebulkę - na czynniki pierwsze, wskazując po kolei jak wpływa on na poszczególne aspekty naszego życia i pokazuje jak sobie z nim radzić. Napisana w typowo amerykańskim stylu, dużo przykładów, historii z życia autorki i jej rodziny przez co dla mnie w pewnych momentach za bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma pewną wartość, ale jak wszystkie 'przewodniki' tego rodzaju jest mocno przegadana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka namawia nas, czytelników do ODWAGI m.in. odwagi bycia wrażliwym, do opowiedzenia się po stronie wiary w siebie (życia bez przesadnego wstydu i poczucia winy, paraliżującego lęku i zakłopotania, bez kompleksu własnej przeciętności...). Pisze też o swoistym NIEDOSTATKU, NIEDOSYCIE, NIENASYCENIU ("nigdy dość"),który wynika często z naszego porównywania się z innymi i ulegania sugestiom otaczającego nas świata. Rekomenduje świadomość życie (nawiązuje przy tym do życzliwości propagowanej przez K.Neff). Omawia nasze ludzkie maski i zbroje (wyrzeczenie się radości, znieczulenie ...). Uczy, jak stawiać granice, jak dbać o swój komfort, jak HARTOWAĆ swego DUCHA. Zaprasza, aby sięgnąć po bliskość w relacji, być czułym i zaangażowanym. (Ostatni rozdział nie przypadkowo poświęca rodzicielstwu z sercem:). Aż wreszcie z całą mocą zaznacza, iż wrażliwość to zasób, który otwiera w nas nowe przestrzenie, na to, co w istocie ma dla nas znaczenie ... Cenne i warte uwagi!
Autorka namawia nas, czytelników do ODWAGI m.in. odwagi bycia wrażliwym, do opowiedzenia się po stronie wiary w siebie (życia bez przesadnego wstydu i poczucia winy, paraliżującego lęku i zakłopotania, bez kompleksu własnej przeciętności...). Pisze też o swoistym NIEDOSTATKU, NIEDOSYCIE, NIENASYCENIU ("nigdy dość"),który wynika często z naszego porównywania się z innymi i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrene ma zawsze świetne rozumienie tematu
Brene ma zawsze świetne rozumienie tematu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka dodaje historie z życia wzięte dlatego książkę dobrze się czyta. Dużo nawiązań do rodzicielstwa, więc polecam książkę szczególnie rodzicom :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka. Napisana bardzo przystępnym, ciepłym językiem a jednocześnie oparta o 12 lat badań.
Dla osób borykających się z toksycznym wstydem pozycja obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla osób borykających się z toksycznym wstydem pozycja obowiązkowa.
"Z Wielką Odwagą" Brene Brown to książka, po której nie spodziewałam się wiele. Ktoś kiedyś mi ją polecił, a ja dodałam ją na listę książek do przeczytania i tak , od dawna czekała na swoją kolej. Opis mówiący o wrażliwości nie do końca do mnie przemawiał. W końcu jako osoba wrażliwa, nigdy nie uważałam tego, za wartościową cechę osobowości. Ot, raczej za kulę u nogi, a nie wiatr wiejący w skrzydła.
Nadszedł czas, że włączyłam "Z Wielką Odwagą" na Legimi bo lista książek do przesłuchania znacznie mi się skurczyła... I przepadłam...
Autorka bardzo pięknie mówi o takich sprawach jak właśnie wymieniona wcześniej wrażliwość - pokazuje jej dobre strony. Tłumaczy, dlaczego wrażliwość ma wartość. Bardzo życiowo przechodzi przez różne sprawy omówione w książce. Bardzo wartościowo. Czytelnik czuje się zaopiekowany, pogłaskany, chciany. Treść budzi dużo pozytywnych skojarzeń. Ta książka buduje.
Rozdział o wstydzie bardzo mocno mnie poruszył.
Książka pozytywnie mnie zaskoczyła i uważam ją, za godną polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka, pozwala mi stawać na nogi w zmaganiu się z depresją
Ta książka, pozwala mi stawać na nogi w zmaganiu się z depresją