Okładka książki Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy autora Brené Brown, 9788382310016
Brené Brown Wydawnictwo: Laurum nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent and Lead
2021-01-29
2013-01-01
2013-08-26
Anna Owsiak

Kup Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy

Warto przeczytać, zaskakująco wiele podanych teorii ma przełożenie transgraniczne, mimo,że autorka jest Amerykanką to w książce czuć polską duszę i dary jej niedoskonałości. Wiele teorii i myśli Brene Brown jest popartych przykładami co pozwala lepiej zrozumieć co autorka miała na myśli. A na koniec jest nota metodologiczną, treści podane w książce to nie są jakieś tam wynurzenia, autorka jest akademikiem i powołuje się na swoje badania.

Wielce podobał mi się rozdział o rodzicielstwie, ogrom mogą pewnie z niego wyciągnąć rodzice ale też wszyscy którzy chcą być prawdziwi w relacjach dla siebie i dla innych.

Książka ma lepsze i gorsze rozdziały, miejscami się dłuży. Na duży plus świadczy fakt, że to jedyna książka w której zaznaczyłam wiele fragmentów by do nich wracać. Bardzo polecam choć, miejscami lekturą jest trudna, bo przywołuje refleksje z naszego osobistego życia, mimo tego sądzę, że warto.

Książkę wypożyczyłam z Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej w Wieluniu. Długie rozdziały. Autorka przedstawia wyniki badań nad wrażliwością i wstydem.

Książka zawiera wiele cennych wskazówek co do radzenia sobie ze wstydem i rozbiera go - jak cebulkę - na czynniki pierwsze, wskazując po kolei jak wpływa on na poszczególne aspekty naszego życia i pokazuje jak sobie z nim radzić. Napisana w typowo amerykańskim stylu, dużo przykładów, historii z życia autorki i jej rodziny przez co dla mnie w pewnych momentach za bardzo „przegadana”. Polecam czytać ją powoli gdyż ilość informacji może być momentami przytłaczająca jeśli chcemy sobie przyswoić treść i przeanalizować swoje życie pod kątem wskazanych tam problemów (ja tak próbowałam robić). Ogólnie będę polecać gdyż jest to tematyka bardzo życiowa, dużo sobie można uświadomić :)

1859 użytkowników ma tytuł Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy na półkach głównych
155 użytkowników ma tytuł Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy

Cytaty z książki Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy

Brené Brown Z wielką odwagą. Jak odwaga bycia wrażliwym zmienia to, jak żyjemy i kochamy, jakimi rodzicami i liderami jesteśmy Zobacz więcej