Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska

Okładka książki Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska autora Andrzej Niedoba, 9788394840174
Okładka książki Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska
Andrzej Niedoba Wydawnictwo: Regionalny Instytut Kultury w Katowicach reportaż
reportaż
2018-06-12
2018-06-12

Kup Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska

Andrzej Niedoba, Zaolzianin, Wiślanin, człowiek kultury i pióra, wychowany w Głębcach, współautor (z Tatą Adamem) hymnu beskidzkiego, otwierającego co roku Tydzień Kultury Beskidzkiej: "Szumi Jawor". W "Rzece niepokornej" odsłania historię swojej rodziny.

Książka podzielona jest na 3 części. w pierwszej poznamy dzieje starki Ewy (babci Andrzeja - to jej portret widnieje na okładce innej ksiązki autora: Matka Ziemia) i jej synów. Druga opisuje czasy wojenne, a trzecia jest bardziej współczesna. To przeprowadzka do Wisły, otworzenie szkoły w Głębcach, zapoczątkowanie Tygodnia Kultury Beskidzkiej.

Saga cieszyńska to nie tylko zapiski rodu Niedobów, w którym niemal każdy (męski) potomek zasłużył się Polsce na przstrzeni dziejów, ale opis ukochanego miejsca. Ziemi cieszyńskiej, z jej zaletami i wadami. Gdziekolwiek losy by nie skierowały, zawsze się do niej wraca. Do niej się tęskni. I tak jak na początku tej sagi, za czasów Habsburgów, ziemia ta jest jednością bez względu na to czy mieszka na niej Polak czy Czech, katolik, czy ewangelik; każdy żyje w zgodzie. Później wojna i scysje na tle narodowościowym, walka o granice, ale kończy się optymistycznie: likwidacją rogatek, szlabanów (wejście do strefy Schengen). Znów rodzina, może się odwiezać, będąc prezdzieloną jedynie szczytem Stożka i jak się okazuje.. językiem.

Polecam nie tylko Wiślanom.

7 użytkowników ma tytuł Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska na półkach dodatkowych

Okładka książki Pęknięte lustra Temidy Marian Bijoch, Marian Buchowski, Romuald Chełmiński, Alicja Chwałczyk, Jacek Deptuła, Jan Dziadul, Danuta Frey-Majewska, Anna Janigacz, Maciej Karski, Joanna Konieczna, Jan Lewandowski, Jerzy Sławomir Mac, Janina Majer, Andrzej Niedoba, Andrzej Pawlik, Wojciech Pielecki, Jan Płaskoń, Marek Rymuszko, Jan Selmowicz, Sławomir Ślubowski, Maciej Urbaniak (reportażysta), Danuta Wroniszewska, Aleksander Wroniszewski
Okładka książki U nas nie ma przegranych. Byli chłopcy byli. Tysiące fruwały po ulicach Anna Bocian, Andrzej Niedoba, Konrad Turowski

Cytaty z książki Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska

Dodaj cytat z książki Rzeka niepokorna. Saga cieszyńska