W moim śnie

- literatura obyczajowa, romans
- 2021-03-31
- 2021-03-31
"Urzekła mnie niebanalność tej historii. Podoba mi się. Naprawdę!" - poleca Paulina Świst
Pola, zmęczona życiem w wielkim mieście, wraca do rodzinnej miejscowości, by spełnić swoje marzenia. Jednak spokojne życie na prowincji przerywa seria koszmarów nawiedzających ją każdej nocy. Sny są nie tylko wyczerpujące, ale i bardzo tajemnicze. Pola nie potrafi ich zrozumieć. Sytuacja zmienia się, gdy w kolejnym śnie spotyka nieznanego jej wcześniej mężczyznę Wadima, który w tej sennej rzeczywistości jest tak samo zagubiony, jak ona. Od teraz śnią razem. Dowiadują się, że miejsce, do którego zawsze się przenoszą jest związane z przeszłością Wadima.
Sen przeradza się w rzeczywistość, spotykają się na jawie. Decydują się wspólnie podjąć próbę rozwiązania tajemnicy koszmarów.
Czeka ich długa droga pełna cierpienia i bólu, ale także piękna i dzikiej, nieokiełznanej namiętności.
Kup W moim śnie w ulubionej księgarni
Oceny książki W moim śnie
- Przeczytane 2021 5
- Romans 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce W moim śnie
Wow, świetna powieść!
To taki jakby horror-romans, fabuła rozlegle porusza temat podświadomości i świadomego snu. Jest taka trochę paranormalna. Do samego końca trzyma w napięciu i ciekawi. Czyta się ekspresowo.
Autorka wykonała dobrą robotę! Szczerze polecam!
Wow, świetna powieść!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno mnie tak nie wciągnęła powieść polskiej pisarki, aż się zdziwiłam, jaka jest dobra i z dreszczykiem. Momentami chwyta za serce.
Autorka wykonała dobrą...
Nie czytałam
Nie czytałam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze książki o takiej tematyce wiec za to plus,ale historia jakoś specjalnie mnie nie „porwala”.
Polaczenie grozy z romansem.
Nietuzinkowa historia. Polecam!
Polaczenie grozy z romansem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNietuzinkowa historia. Polecam!
Patrząc na te pozytywne opinie i noty, mam wrażenie, że czytałam całkiem inną historię. Niby miała ona trzymać w napięciu ale całość napisana została tak prosto i pobieżnie, że nie szło się wczuć i poczuć jakiekolwiek emocje. Wątek paranormalny mógł być naprawdę ciekawy ale coś tu nie zagrało. To było strasznie nijakie. Dodatkowo relacja bohaterów, która wzięła się dosłownie z nikąd. Bach i już - mamy to. Myślę że moje odczucia biorę się też stąd, że dużo sobie obiecywałam po tej historii bo kocham wątki paranormalne i takich facetów jak Wadim ale niestety nie trawię panienek w stylu Poli, które same nie wiedzą co chcą i mają się za ponad przeciętnie piękne i mądre. Dodatkowo pojawiło się tutaj nieco absurdalnych wydarzeń, co dodatkowo zburzyło mój odbiór. Wielka szkoda....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmysłowa, tajemniczą i przerażająca jednocześnie.
Nietuzinkowa powieść !
Brawa dla Autorki!
Zmysłowa, tajemniczą i przerażająca jednocześnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNietuzinkowa powieść !
Brawa dla Autorki!
Przyjemna i niebanalna opowieść, z zaskakującym zwrotem akcji. Dobrze mi się czytało do ostatniej strony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i nietuzinkowa historia, którą dobrze się czyta. Polecam ;)
Ciekawa i nietuzinkowa historia, którą dobrze się czyta. Polecam ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPola zostawiając pracę w korporacji wróciła do rodzinnej małej miejscowości by spełnić swoje marzenia o własnej kawiarnio- księgarni, w której zatrudnia przystojnego Mateusza. Mężczyzna jest zainteresowany 33-letnią kobietą, ale ona ma swoje zasady i mimo że bardzo go lubi nie może dopuścić aby ta relacja wkroczyła na inny poziom niż przyjaźń.
Wszystko by było super gdyby nie nadchodzące jak co noc zmęczenie i sen, a wraz z nim koszmary, które intensywnie oddziałują na kobietę w ciągu dnia po przebudzeniu. Pewnej nocy Pola ponownie wkracza do koszmaru (jak co noc) lecz tym razem spotyka mężczyznę- Wadima, który jest zdziwiony pojawieniem się Poli w jego śnie. Niestety nie mają szansy na zbyt długą rozmowę...Kolejna noc i znów ten sam koszmar. Tym razem Pola i Wadim odbywają rozmowę, po której stwierdzają, że muszą się spotkać w rzeczywistości i rozwiązać tajemnicę nękających ich koszmarów. Pola nie do końca rozumie co się dzieję we śnie podaje numer telefonu do siebie równocześnie nie spodziewając się odzewu. Dźwięk telefonu wybudza kobietę o 6 rano, a mężczyzna ze snów staje się rzeczywistością.
Mężczyzna postanawia wsiąść w samochód i w jak najszybszym tempie znaleźć się u dziewczyny w domu. Po dotarciu Wadima na miejsce długo rozmawiają. Wiedzą, że ich wspólny koszmar ma związek z mężczyzną i jego dzieciństwem, które nie było kolorowe, a spędził je w sierocińcu. Niestety nie znają odpowiedzi dlaczego akurat Pola pojawia się we śnie i co ma ona wspólnego z mężczyzną, którego widzi pierwszy raz w żuciu.
Pola i Wadim wyruszają początkowo do Przemyśla, ale poznane tam fakty kierują ich do małej miejscowości Byków na Ukrainie, a tam się zmierzą z zadaniem oraz mocą, o której nawet nie śnili.
Ta znajomość, przyciąganie fizyczne oraz wiedza, którą zdobędą zmienią ich życie...
Dlaczego Pola i Wadim dwie obce sobie osoby spotykają się we śnie? Dlaczego koszmar wstępnie prowadzi ich do sierocińca, w którym wychował się Wadim? Jak Wadim trafił do sierocińca ? Czy to co odczuwają między sobą przetrwa? Czego doświadczą i jak zmieni się ich życie?
Kochani muszę się przyznać, że nie spodziewałam się tak dobrej opowieści. Pierwszy raz mam styczność z fabułą, która opisuje zjawiska paranormalne gdy człowiek jest na granicy jawy i snu. Pola to empatyczna, dobra, bezinteresowna, pełna miłości, inteligentna oraz ambitna kobieta. Wadim były wojskowy, zdeterminowany, opiekuńczy, przystojny mężczyzna. Akcja nie zwalnia tempa przez cała książkę. Każdy wątek jest rozwinięty do końca, a każde pojęcie i uczucia opisane do ostatniego możliwego słowa. Opowieść z jednej strony jest przerażająca bo wkraczamy do świata, który nie jest nam znany lub po prostu nie chcemy w nie wierzyć. Mimo wszystkiego brniemy z bohaterami dalej do ostatniej kartki. Książka mi dała dużo do myślenia oraz po części nadzieję...Długo o niej nie zapomnę, a Wam polecam ją gorąco.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko by było super gdyby...
Mam mieszane uczucia co do tej książki, z jednej strony historia rzeczywiście jest niebanalna, inna niż wszystkie ale z drugiej zahacza o aspekt paranormalny, przenoszenia się w przestrzeni za pomocą świadomego snu i tego typu sprawy. To niestety zupełnie nie moje klimaty, nie mnie oceniać ludzi zajmujących się kontrolą umysłu, hipnozami, itp ale we mnie jest za dużo racjonalnej części aby przyjąć to za normalne. Książka ok, ale ponownie bym nie sięgnęła po tę pozycję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry pomysł na fabułę. Okładka książki jest niezwykle myląca, bo czytelnik patrząc na okładkę ma odczucia "a kolejny romans", zwłaszcza widząc objętość. A tu właśnie, poznając treść, doznaje szoku. Mamy przedstawioną intrygującą historię. Tam nie ma nic z przypadku. Wiele zdań jest adekwatnych do rzeczywistości.