ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151
Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle

- Seria z trupem (tom 3)
- 2021-03-24
- 2021-03-24
Kolejna część bestsellerowej Serii z trupem
Regina odkrywa, że w jej telewizorze zamieszkał szatan. Ponieważ obawia się, że mogła zwariować, wzywa na pomoc Emilię Gałązkę – swoją dobrą znajomą, a przy okazji specjalistkę od końców świata.
W tym czasie Paweł, obiecujący młody dziennikarz, zostaje poturbowany i uwięziony w ciemnej piwnicy. Na szczęście pomoc nadchodzi w porę, ale okazuje się, że chłopak spędził noc z… trupem. Denat to znany wszystkim w okolicy kurier.
Zaangażowani w śledztwo Mikołaj i Magda szybko orientują się, że zamordowany kurier miał na sumieniu o wiele więcej niż tylko notoryczne gubienie przesyłek.
Czy morderstwa dokonano w akcie zemsty za utraconą paczkę?
Czy Emilia poradzi sobie z diabelskimi mocami?
I co ma z tym wszystkim wspólnego jamniczka Luna?
Kup Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle w ulubionej księgarnii
Oceny książki Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle
582 użytkowników ma tytuł Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle na półkach głównych- Przeczytane 399
- 2021 22
- 2022 16
- 2023 9
- Legimi 7
- Komedia 6
- Kryminał 6

Cytaty z książki Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle
Była za to wyskokowa, szalona i bezpruderyjna. Tak ładnie i nowocześnie to brzmi, ale gdyby to przetłumaczyć na współczesny język polski stosowany w tej okolicy, to była pijaczką i awanturnicą oraz się puszczała.
Rozwiń ZwińCo jest pierwszym i najbardziej znaczącym objawem wszelkich katastrof? Właśnie wykupywanie papieru toaletowego. Dlaczego? Tego nie odkryli jeszcze żadni naukowcy. Podobno może chodzić o poczucie sprawczości, ewentualnie bezpieczeństwa, ale gdyby się temu bliżej przyjrzeć, to jednak najprawdopodbniejsza jest sraczka.
Co jest pierwszym i najbardziej znaczącym objawem wszelkich katastrof? Właśnie wykupywanie papieru toaletowego. Dlaczego? Tego nie odkryli j...
Rozwiń ZwińNależał do mężczyzn odważnych niejednoznacznie i bezobjawowo.
Należał do mężczyzn odważnych niejednoznacznie i bezobjawowo.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle
To bardzo przyjemna książka, którą czyta się szybko i bez wysiłku. Krótkie rozdziały sprawiają, że łatwo wciągnąć się w historię i trudno zrobić przerwę. Lekka, wciągająca i idealna na chwilę relaksu. Warto sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzatan w telewizorze,trup w piwnicy,szalony jamnik i nie całkiem normalne towarzystwo z małego miasteczka...takie rzeczy można znaleźć u @zastroniec w jej komediach kryminalnych.Śmieszą do łez, są pełne absurdalnego humoru dlatego tak je lubię.
#zbibliotekązapanbrat
@po.prostu.wiola
#booklover
#komediakryminalna
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana w ramach wyzwania czytelniczego #chwytajtytuł u @zycie_pandy
#zbibliotekązapanbrat
@po.prostu.wiola...
Zwariowana komedia kryminalna.
Zwariowana komedia kryminalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć seria nie będzie należała do moich faworytów, to jednak ma pewien groteskowy humor, który pozwala na trwanie w czytaniu :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka na jesień
Lekka na jesień
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem nie dałem rady. Totalnie nic mnie nie śmieszyło, nie wciągnęło w tą "grę" i przeszła mi chęć dalszego czytania. Przeleciałem dość szybko pobieżnie jakieś 150 stron po to, aby dojść do sedna - czyli uzyskać odpowiedź kto, co i dlaczego.
O tyle wcześniejsze tomy tej serii doczytałem, o tyle tej nie do końca dałem radę. Nie moja bajka zdecydowanie ten styl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże jeszcze wrócę do autorki i tej serii, ale dziś, jutro, pojutrze itd .... - nie dam rady.
O tyle wcześniejsze tomy tej serii...
Iwona Banach – Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle
Komedia kryminalna to gatunek, który od czasu do czasu biorę na tapet. Tym razem trafiło na książkę, która okazała się trzecim tomem serii z trupem od Iwony Banach. Przeglądając swoje recenzje, odkryłam, że w 2020 roku czytałam pierwszą część tej serii tj. „Niedaleko pada trup od denata”. Jest to zatem moje kolejne spotkanie z autorką, choć mam lukę w postaci tomu drugiego.
Przechodząc jednak do tytułowej książki, ponownie spotykamy się z Pawłem, który wpakował się w kolejne tarapaty. Zostaje on znaleziony poturbowany w ciemnej suterenie. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że razem z nim noc w piwnicy spędził trup, znany okoliczny kurier. W śledztwo angażują się Mikołaj z Magdą i na jaw wychodzą kolejne tajemnice spokojnego miasteczka Sławiec. Żeby tego było mało, do wszystkiego dochodzi sprawa Szatana, który pojawia się w telewizorze jednej z mieszkanek…
Akcja w „Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle” jest zróżnicowana. Wydarzenia nie biegną na łeb na szyję, ale czasami wręcz za bardzo zwalniają, przez co powieść ta momentami jest mocno nużąca. Charakterystyczny dla tego gatunku absurd jest obecny i to zdecydowanie w konkretnej ilości, o czym należy pamiętać, sięgając po książki autorki – nie dla każdego będzie to plusem.
Ponowne spotkanie z bohaterami, szaloną ciotką Emilią, rozwijającą się Magdą oraz spory między Mikołajem a Pawłem – wszystko jest na równym poziomie, przez co miło mi było wrócić do tego świata przedstawionego i poznać kolejne perypetie znanych już postaci.
Po samej lekturze mam jednak mieszane uczucia, gdyż wyjaśnienie sprawy było mocno chaotyczne, przez co ostatni fragment książki musiałam przeczytać dwa razy. Dalej jednak uważam, że zakończenie było trochę przekombinowane z gatunku tych, których nie sposób przewidzieć, a tego nie lubię w kryminałach.
Podsumowując, była to lekka i zabawna książka, jednak zdecydowanie nie będzie w mojej topce tego gatunku.
Iwona Banach – Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomedia kryminalna to gatunek, który od czasu do czasu biorę na tapet. Tym razem trafiło na książkę, która okazała się trzecim tomem serii z trupem od Iwony Banach. Przeglądając swoje recenzje, odkryłam, że w 2020 roku czytałam pierwszą część tej serii tj. „Niedaleko pada trup od denata”. Jest to zatem moje kolejne...
Zdaję sobie sprawę że nie każdemu będzie odpowiadało pogmatwane poczucie humoru autorki,ale mnie rozbraja i bawi do łez.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam tę serię! Kolejny szalony tom, który bawi, dobija (pozytywnie) i ukazuje ludzi, którzy są tak walnięci, że ciężko uwierzyć, że mogą naprawdę być wśród nas (a są!). Każdy jest na swój sposób dziwny i w tej serii to widzimy, a świat naprawdę jest pełen wariatów -tych, którzy nikomu nie wadzą i tych niebezpiecznych dla siebie i otoczenia. Seria z trupem uświadamia nam to doskonałe z każdym nowym tomem.
Uwielbiam tę serię! Kolejny szalony tom, który bawi, dobija (pozytywnie) i ukazuje ludzi, którzy są tak walnięci, że ciężko uwierzyć, że mogą naprawdę być wśród nas (a są!). Każdy jest na swój sposób dziwny i w tej serii to widzimy, a świat naprawdę jest pełen wariatów -tych, którzy nikomu nie wadzą i tych niebezpiecznych dla siebie i otoczenia. Seria z trupem uświadamia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam