A Series of Unfortunate Events The Miserable Mill

- literatura dziecięca
- Seria niefortunnych zdarzeń (tom 4)
- A Series of Unfortunate Events
- The Miserable Mill
- 2000-02-25
- 2000-02-25
- angielski
The Miserable Mill is the fourth novel of the children's novel series A Series of Unfortunate Events by Lemony Snicket. In this novel, the Baudelaire orphans live with the owner of Lucky Smells Lumber Mill. The book was published on April 15, 2000, by HarperCollins and illustrated by Brett Helquist.[1][2]
Kup A Series of Unfortunate Events The Miserable Mill w ulubionej księgarni
Oceny książki A Series of Unfortunate Events The Miserable Mill
5723 użytkowników ma tytuł A Series of Unfortunate Events The Miserable Mill na półkach głównych- Przeczytane 5 031
- Dzieciństwo 37
- Z biblioteki 33
- 2023 31
- Seria niefortunnych zdarzeń 21
- Z dzieciństwa 20

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Series of Unfortunate Events The Miserable Mill
Nie wiem co powiedzieć. Po prostu polecam. Inne książki lepsze.
Nie wiem co powiedzieć. Po prostu polecam. Inne książki lepsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Tartak tortur” to jedna z brutalniejszych części przygód Wioletki, Klausa i Słoneczka, w której dzieci dowiadują się, że nie mają już więcej opiekunów, którzy mogą prawnie sprawować nad nimi pieczę i w konsekwencji trafiają w sferę pracy. Niewolnicza i pozbawiona sensu praca, psychoanalitycznie przypomina doświadczenie przymusu powtarzania – Baudelaire’owie zostają włączeni w mechanizm, który sam siebie reprodukuje, bez nadziei na wyzwolenie (ten stan przypomina rutynowość życia zawodowego dorosłych ludzi). Właściciel tartaku, w tym założeniu, jest symboliczną figurą ojca, jednakże zgodnie z groteskową narracją serii, jest to ojciec w formie karykaturalnej, który nie pełni roli opiekuna, lecz nadzorcy (jego nieustannie ukryta twarz pod chmurą dymu symbolizuje wyparcie - jest obecny, ale nieuchwytny, działa jako niewidzialna władza, którą odczuwa się jedynie poprzez jej konsekwencje). Snicket poprzez postać Hrabiego Olafa wprowadza w tej części dodatkowy wymiar - hipnotyzowanie Klausa (brutalna metafora kolonizacji psychiki przez obcą wolę, którą można odczytywać jako zinternalizowanie idei i wartości wtłaczanych poprzez systemy i organizacje). Jedynym wyjściem z opresji staje się solidarność rodzeństwa, które w obliczu powyższego, musi budować własną wspólnotę.
„Tartak tortur” to jedna z brutalniejszych części przygód Wioletki, Klausa i Słoneczka, w której dzieci dowiadują się, że nie mają już więcej opiekunów, którzy mogą prawnie sprawować nad nimi pieczę i w konsekwencji trafiają w sferę pracy. Niewolnicza i pozbawiona sensu praca, psychoanalitycznie przypomina doświadczenie przymusu powtarzania – Baudelaire’owie zostają...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo latach w końcu wracam do serii, która zachwyciła mnie w podstawówce. I nadal budzi wrażenie ta czarna komedia, groteska i ironia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topojedynek na zęby i szpadę
pojedynek na zęby i szpadę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIm dalej tym ta seria robi się bardziej przewidywalna i nudna. Czy tak już będzie do samego końca?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI jak tu nie kochać tej serii?
Język jakim to jest pisane, sposób narracji i ładunek emocjonalny są trafione w punkt i płyniemy w historii jak na Titanicu ( przyjemnie do katastrofy 😉).
Kolejne tomy już czekają w kolejce 😁
Moja ocena 9/10
I jak tu nie kochać tej serii?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby od początku tomu wiemy, że to się dobrze nie może skończyć, że Hrabia Olaf na bank gdzieś się kryje (nota bene myślałam że przebrał się za kogoś innego niż w rzeczywistości) a i tak czytamy każdą stronę z wielką przyjemnością.
3 gum do żucia na drugie śniadanie na 10
3 gum do żucia na drugie śniadanie na 10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzykra książka, lecz ma w sobie czar. Chyba najsmutniejsza książka w tym cyklu :(.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najbardziej makabryczny ze wszystkich tomów jak dotąd. Podobał mi się, mimo powtarzalności wątku z Olafem.