Hanako, duch ze szkolnej toalety #2

- komiksy
- Hanako, duch ze szkolnej toalety (tom 2)
- Jibaku shounen Hanako-kun
- Studio JG
- 2020-12-28
- 2020-12-28
- 2020-03-17
- Justyna Harasimiuk-Latoś
- komedia siły nadprzyrodzone szkolne życie romans shounen manga
Pewnego razu Nene Yashiro słyszy o jednej z Siedmiu Tajemnic Akademii Kamome - Hanako, duchu straszącym w damskiej toalecie i potrafiącym spełnić życzenie osoby, która go wzywa. Dziewczyna nie zastanawia się długo! Niestety! Spada na nią straszliwa klątwa, a jedynym sposobem, by ją zdjąć, jest zawarcie paktu z Hanako. Tymczasem przyjaciółka Nene znika na budzących grozę Schodach Misaki... Oto kolejny tom historii o duchach, upiorach, egzorcystach i (innych) mękach dorastania!
Mogą Ciebie zainteresować
W takim świecie Ci, którzy walczą do końca, mają największą szansę na zwycięstwo.
dodaj nowy cytat
𖦹 Drugi tom zaczynamy od dokończenia wątku schodów Misaki. Jak na razie była to najdłuższa historia i uważam, że wszystkie powinny być tak rozpisane, bo wtedy ma to sens i faktycznie da się w nią wkręcić.
𖦹 Na koniec kontynuowana jest historia egzorcysty, którego poznajemy w pierwszym tomie. Tutaj nie mogę nic napisać ze względu na spojlery, ale rozwija się to ciekawie.
𖦹 Obydwa tomy są moim zdaniem na podobnym poziomie, choć ten trochę bardziej mi się podobał, bo akcja nie była aż taka szybka (nie licząc tego drzewa).
więcej Pokaż mimo to𖦹 Następną tajemnicą jest drzewo zakochanych i było to zdecydowanie za szybkie, ale jednocześnie najbardziej pasowało do komedii.
𖦹 Na koniec kontynuowana jest historia...
Manga o duchu Hanako nawiązująca do miejskiej legendy popularnej w Japonii łączy w sobie mroczne elementy z komedią, barwnym postaciami i nawiązaniami kulturowymi. W tym tomie poznajemy drugą szkolna tajemnice, czyli legendę o schodach Misaki, szczerze nie znalazłam nic o nich w internecie, ale jestem w stanie uwierzyć, że gdzieś ktoś wymyślił sobie takiego straszaka, bo tych legend jest naprawdę od groma (W sumie z tyłu mangi jest coś a'la słowniczek może tam pisze coś więcej?). Wracając Nene, Hanako, oraz Minamoto (młody egzorcysta) muszą zmierzyć się z potężną mocą drugiej tajemnicy na jej własnym polu, gdyż, iż, ponieważ odwaliło jej i zaczęła porywać uczniów na potęgę (bo przecież jak ktoś zniknął raz na ruski rok, to nie ma co alarmu podnosić). Pech chciał, że padło na przyjaciółkę Nene i jakiegoś kolegę Minamoto, swoją drogą czemu tylko oni ich pamiętali? Reszta świata nic, null, zero. W każdym bądź razie mają przed sobą misje, schody nie do zdobycia, widząc tyle pięter zrezygnowała bym na starcie, a dowiedziawszy się już po wejściu, że to jednak w drugą stronę morderstwo wisiało by w powietrzu. A tu jeszcze potwora trzeba pokonać! Także atrakcji nie brakuje. Czytając ten tom wciągasz się jeszcze bardziej w świat pełen tajemnic, sekretów, ale także magii, z każdą stron chcesz poznać więcej i więcej historii szkoły, bohaterów, ale także japońskich wierzeń, a do tego ma cudowną kreskę, dialogi się nie zlewają (co jej ogromnym minusem i utrudnieniem, zwłaszcza w starszych mangach). Także ogromnie polecam zapoznać się z tą serią!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam to połączenie słodkiej kreski, humoru i odrobiny naiwności z mroczniejszymi wątkami i lekko sprośnymi uwagami Hanako.
Pokaż mimo toakcja się rozwija, humoru nadal nie brakuje i kreska śliczna
akcja się rozwija, humoru nadal nie brakuje i kreska śliczna
Pokaż mimo toprzyjemnie się czyta :)
przyjemnie się czyta :)
Pokaż mimo toRównie ciekawa jak pierwsza część, choć tajemnica Hanako nadal nie rozwiązana. W drugim tomie mamy nowe przygody, które są zarówno zabawne jak i trochę straszne. Trochę lepiej poznajemy naszych bohaterów, pojawiają się także nowe postacie, choć na razie są tylko zarysowane.
Polecam.
Uwielbiam, pękałam ze śmiechu przy niektórych scenach i wzruszałam się przy innych. Piękne, cudowne, urocze, zabawne. Ogromnie polecam, jedna z moich ukochanych mang.
Pokaż mimo toNic dodać, nic ująć. Poznajemy dalsze przygody Hanako, Nene Yashiro i braci Minamoto. Manga jest niesamowicie wciągająca i świetnie napisana. Kreska jest niesamowita zresztą tak samo jak w poprzednim tomie!
Pokaż mimo toJeszcze lepszy od pierwszego tomu!
Polecam i miłego dnia :)
Jeszcze lepszy od pierwszego tomu!
Pokaż mimo toPolecam i miłego dnia :)