Sedno

2020-12-05

Kup Sedno w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sedno

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sedno

Ostatnimi czasy bardzo polubiłam twórczość Marka Stelara. Najbardziej imponuje mi fakt, że autor potrafi odnaleźć się w różnych gatunkach i wychodzi mu to znakomicie.

“Sedno” to książka, która być może nie trafi w każdy gust, ale mimo to gorąco zachęcam do lektury. Znajdziecie w niej dreszczyk emocji, klimatyczną fabułę i niebanalnych bohaterów. To książka, która skłania do refleksji nad sensem życia i choć nie należy do najłatwiejszych, to z pewnością na długo zostaje w pamięci.

Mam nadzieję, że Wy również docenicie tę powieść i dacie sobie szansę na poznanie autora w jego innej, bardziej filozoficznej odsłonie.

Pierwszą przeczytaną książką 2026 roku było u mnie #sedno — książka, która powróciła na rynek w formie wznowienia. Było to jednocześnie moje trzecie spotkanie z twórczością autora, dlatego sięgałam po tę historię z ciekawością i pewnymi oczekiwaniami. Niestety, tym razem było średnio. Z trzech książek Marka Stelara, które miałam okazję przeczytać, ta okazała się dla mnie najsłabsza. Już w trakcie lektury czułam, że nie jest to opowieść skrojona pod mój czytelniczy gust. 📖
„Sedno” wyraźnie różni się od nowszych powieści autora. To historia nietypowa, momentami dziwna, z elementami futurystycznymi i zahaczająca o science fiction — a za tym kierunkiem w literaturze raczej nie przepadam. Zamiast klasycznej, dynamicznej fabuły dostajemy tu sporo symboliki, psychologii i refleksji, które nie do końca do mnie przemówiły. 🫣

Sebastian Kolasiński to architekt, który wsiada do nocnego pociągu z nadzieją, że załatwi ważne sprawy i naprawi to, co w jego życiu się posypało. Jednak podróż szybko zamienia się w coś dziwnego — czas się zatrzymuje, krajobraz znika, a pasażerowie zaczynają doświadczać rzeczy, których nie sposób wytłumaczyć logicznie. W wagonie pojawia się grupa ludzi reprezentujących różne fragmenty rzeczywistości: aktor, księgowy, kibol, dramatopisarz, tajemnicza kobieta i inni. Każdy z nich niesie ciężar własnych tajemnic i win, które stopniowo wychodzą na jaw — i nie są to tylko błahostki. Ich wspólna podróż staje się metaforyczną konfrontacją z samym sobą i własnym sumieniem.

To opowieść skupiona bardziej na wnętrzu bohaterów niż na samej akcji. Spokojna, momentami wymagająca i filozoficzna.
Książka specyficzna i zdecydowanie nie dla każdego. Rozumiem, dlaczego po latach doczekała się wznowienia i znalazła swoich odbiorców — jest oryginalna, inna i zmusza do myślenia. Mnie jednak nie porwała. Zabrakło mi tempa i historii, która wciągnęłaby mnie bez reszty. 🤷‍♀️
Mimo wszystko absolutnie nie skreślam autora i z pewnością będę sięgać po inne jego książki, bo wiem, że potrafi pisać historie znacznie bliższe mojemu sercu. 📚😍

Chyba najgorsza książka autora , tylko z sympatii daję 4.
Do tej pory książki autora były dla mnie gwarancją dobrze spędzonego czasu z lekturą. Niedawno czytana Przeprawa czy Ołowiane żołnierzyki to swietne kryminały . Nie wiem co się stało, czy ja mam za duże wymagania , może nie znam się na tyle by zrozumieć i lepiej ocenić tę książkę, natomiast dla mnie to był totalny niewypał. Porzuciłam ją po około 80 stronach, nie zaciekawiła mnie na tyle by kontynuować czytanie. Nudno , bez wyrazu , nie interesująca .

Chyba najgorsza książka autora , tylko z sympatii daję 4.

601 użytkowników ma tytuł Sedno na półkach głównych
102 użytkowników ma tytuł Sedno na półkach dodatkowych

Marek Stelar
Marek Stelar
Marek Stelar - rocznik 1976, z wykształcenia architekt, z pasji modelarz architektoniczny. Miłośnik muzyki rockowej i elektronicznej, kryminału i szeroko pojętej grozy w wydaniu literackim i filmowym. Rozdarty wewnętrznie konfliktem między przygnębiającym uczuciem zaniku wiary w ludzkość, a desperacką nadzieją na istnienie jednostek moralnie doskonałych. „Szczeciner” silnie związany z przygranicznym regionem północno-zachodniego skraju Polski. Laureat Nagrody Wielkiego Kalibru 2023 za książkę "Krzywda" oraz zwycięzca w Plebiscycie Nagrody Czytelników Wielkiego Kalibru 2024 za książkę "Milczenie".

Cytaty z książki Sedno

Dodaj cytat z książki Sedno