Kucharz

2025-07-09
2025-07-09

Kup Kucharz w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Kucharzi

Powiew świeżości na półce z kryminałami

9904 157 78

Oceny książki Kucharz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kucharz

Historia naprawdę wciąga, akcja jest dynamiczna, dialogi naturalne, a bohaterowie tacy, z którymi łatwo się zżyć. Czytałam ją praktycznie jednym ciągiem, wieczorem i w nocy, bo trudno było się oderwać. To jedna z tych opowieści, które pochłania się bardzo szybko.
Jedyne, do czego można się przyczepić, to że zostawia lekki niedosyt, bo chciałoby się po prostu więcej.

Kiedy ta książka miała swoją premierę, nasłuchałam i naoglądałam się jej tyle, że zaczęła mi wyskakiwać nawet z lodówki. W papierze jest całkiem pokaźnym klocem, a w audio można przez nią zwyczajnie przepłynąć. Bonda na okładce przekazuje nam, że „Chomczyński wie, o czym pisze”, co jest w sumie prawdą, bo historię napakowano niuansami i wiedzą, jaką autor w ciągu swojego życia zgromadził, co potrafi zaciekawić. Przy wplataniu tego w historię nie czułam nadmiaru czy przesady, jak to się czasami może zdarzać. Natomiast rozbawiło mnie zakończenie, wskazanie faktycznego sprawcy, tajemniczej jedynki - osoby odpowiadającej za kucharzenie syntetyków, siejących makabryczne spustoszenie na ulicach Poznania (w ogóle plus za krwawość zbrodni, jestem fanką). To naprawdę było tak proste? Autor próbował odciągnąć mnie od wytypowania winnego, ale nie szło mu zbyt dobrze, bo rzeczywiście w pewnym momencie już wiedziałam kto, a mimo to do końca nie chciałam wierzyć. Z wątkiem romantycznym mam relację love-hate - love przed wyjaśnieniem, bo nawet pasował i był uroczy, a hate już pod koniec, przestał pasować. Samo zakończenie skonstruowane w taki sposób, że można w przyszłości oczekiwać kontynuacji. Czemu nie? Ogólnie książka spoko, ale bez szaleństwa. Liczę, że autor się jeszcze wyrobi.

przesłuchane. jaki to był przyjemny kryminał! jestem ogromną fanką autora, bardzo lubię to jak się wypowiada, wywiady z nim. ta książka to bardzo przyjemny i wciągający kryminał. końcówka (przynajmniej dla mnie) była dość zaskakująca i nie przewidziałam jej
watek romantyczny, co prawda na ostatnim planie, także mi się podobał. watek kobiet i pełnionych przez nie ról w książce ucieszył mnie najbardziej. są one pokazane jako inteligentne i ważne, co teraz jest rzadkością. ta książka na pewno pozostanie ze mną na długo. bardzo polecam nawet osobom, których wątek nar***ków nie interesuje!

745 użytkowników ma tytuł Kucharz na półkach głównych
90 użytkowników ma tytuł Kucharz na półkach dodatkowych

Okładka książki Kryminologia. Teoria i praktyka Piotr Chomczyński, Przemysław Frąckowiak, Dagmara Woźniakowska-Fajst
Okładka książki Wojna, obraz, propaganda. Socjologiczna analiza plakatów wojennych Maja Brzozowska-Brywczyńska, Piotr Chomczyński, Waldemar Dymarczyk, Tomasz Ferenc, Urszula Jarecka, Marcin Kotras, Łukasz Kutyło, Sebastian Latocha
Piotr Chomczyński
Piotr Chomczyński
Piotr Chomczyński – dr hab. prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Akademii Nauk Stosowanych w Pile, ceniony kryminolog i socjolog specjalizujący się w badaniach nad zorganizowaną przestępczością narkotykową. Prowadził badania terenowe w Polsce, Ekwadorze, Hondurasie i w Meksyku, gdzie działając przy organizacji Comisión de Derechos Humanos obserwował działalność największych karteli narkotykowych oraz monitorował ich członków osadzonych w zakładach karnych. Stypendysta ministerialnego stypendium dla młodych wybitnych naukowców, laureat nagród naukowych Polskiej Akademii Nauk. Jest współautorem najnowszego podręcznika do kryminologii. Występuje w mediach jako ekspert od latynoamerykańskiej przestępczości. Prywatnie mąż wybitnej żony, który podziwia kobiety za ich siłę i zdolność zmieniania świata. W wolnych chwilach ucieka motocyklem na łono natury.

Cytaty z książki Kucharz