Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą

Okładka książki Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą autora Joost Minnaar, Pim de Morree, 9788366142626
Okładka książki Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą
Joost MinnaarPim de Morree Wydawnictwo: Studio Emka poradniki
poradniki
2020-10-20
2020-10-20

Kup Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą

Książka o tym, że można i warto inaczej.

Książka o tym, że można i warto inaczej.

Autorzy opowiadają o swoich spotkaniach z przedstawicielami firm, w których zaangażowanie wśród załogi jest bardzo wysokie, szczęście w pracy mierzone małą liczbą L4 czy zwolnień, widoczna jest wysoka odpowiedzialność, znane są nie tylko cele ale wartości firmowe. To historie firm, które albo przeszły ogromną transformację, albo od początku postawiły na wyjątkową kulturę organizacyjną.

Dla kogo jest ta książka - dla pasjonatów HR, zainteresowanych tematyką kultury organizacyjnej, zaangażowanych pracowników i szefów.

Ciekawe są przyklady firm, które znamy np. Spotify czy Patagonia, ale też tych mniej rozpoznawalny z obszaru medycyny, IT, czy produkcji. Bardzo prosty język, jednocześnie mamy tu sporo konkretów. Podsumowanie każdego z 8 rozdziałów, co jest pomocne i parzadkuje myśli. Jest tu mnóstwo inspiracji, niejedna rzecz dała mi do myślenia i sprowokowała do poparzenia na życie firmowe z innej perspektywy.

Dla mnie większa liczba przykładów i poznanie kilku perspektyw w ramach jednej firmy byłoby ciekawsze. Szerszy kontekst dałby mi więcej inspiracji i poczucie większej szczerości. To co bym dodała, to podsumowanie wyjątkowych wzrostów bądź spadków np. spadek zwolnien z inicjatywy pracowników, w jakim czasie, jakimi metodami, jakie to luczby, dla mnie tabelka zawsze działa na plus, jaki uzupełnienie litego tekstu.

Jeśli chcesz poznać inny sposób funkcnobowania firm, niż korporacyjny, czytaj a szeroko otworzysz oczy.

🔥 Ocena 1-10: 8

Książkę czyta się bardzo szybko, bo jest nie dość, że ciekawa, to jeszcze skonstruowana w taki sposób, że zamiast jednego czy dwóch długich akapitów na stronę, mamy klika krótszych. Nie jest to arcydzieło, natomiast czyta się miło, można się zainspirować. Dlatego warto ją przeczytać, a następnie inspiracje te przełożyć na działania i wdrażać je w swoim otoczeniu w pracy.

121 użytkowników ma tytuł Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą na półkach dodatkowych

Okładka książki Corporate Rebels: Make work more fun Joost Minnaar, Pim de Morree
Corporate Rebels: Make work more fun Joost Minnaar, Pim de Morree

Cytaty z książki Korporacyjni Rebelianci. Niech praca będzie frajdą