1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości

- popularnonaukowa
- 2020-10-18
- 2020-10-18
„1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości” to historia przełomowych innowacji, które pchnęły ludzkość na nowe tory. Wynalazki są zapisem ludzkiego geniuszu, nieskrępowanej niczym pomysłowości i stawiania czoła wyzwaniom w poprawianiu bezpieczeństwa i jakości życia na poziomie ogólnoludzkim. W historii ludzkiej wynalazczości nie brakuje rewelatorów, do których idee przylgnęły przypadkiem – albo w postaci nieszczęśliwego zrządzenia losu (wyjątkowego pecha miał twórca klocków Lego® Ole Christiansen, który zaczął wytwarzać drewniane zabawki po tym, jak spłonął jego warsztat, a z drewna przerzucił się na plastik po kolejnym pożarze, który strawił jedną z jego fabryk),albo w wyniku znalezienia się we właściwym miejscu w odpowiednim czasie i – na przykład – przypadkowemu podsłuchaniu rozmowy, czego doświadczył pomysłodawca systemu kodów kreskowych. Inne pomysły nasunęły się twórcom na skutek pełnego fascynacji obserwowania świata przyrody. W książce starano się zaprezentować również wkład polskich naukowców, odkrywców i badaczy.
Kup 1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki 1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości
34 użytkowników ma tytuł 1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości na półkach głównych- Chcę przeczytać 30
- Kolekcja 1
- Samodzielne 1
- Popularnonaukowe 1
- Do zakupienia 1
Tagi i tematy do książki 1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości
Cytaty z książki 1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości
Pierwsza maszynka do strzyżenia włosów została opatentowana w 1864 r. przez Nikolę Bizumicia (1823–1906). Ten hodowca świń z małej serbskiej wioski, znudzony prostym życiem, przeprowadził się do miasta, by szukać lepszych perspektyw. W Rumie spotkał fryzjera, który zaproponował, że nauczy go zawodu. Mężczyzna, co prawda, radził sobie świetnie, ale i tym zajęciem dosyć szybko si...
Rozwiń Dodaj nowy cytat

Opinie i dyskusje o książce 1000 wynalazków, czyli historia ludzkiej pomysłowości
Polska wersja książki 1001 wynalazków.
Nie daje się konkurencji. Znajdziemy tu nawet "paczkomaty".
Ciekawe byłoby zdefiniowanie takiego hasła na Wikipedii odwołującego się do wikipediowych definicji wynalazków.
Polska wersja książki 1001 wynalazków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie daje się konkurencji. Znajdziemy tu nawet "paczkomaty".
Encyklopedia z której dowiemy się co tam człowiek wymyślił w różnych dziedzinach. Ciekawa pozycja, wydana na dobrym papierze.