Wieczny dzień i inne wiersze

Okładka książki Wieczny dzień i inne wiersze autora Georg Heym,
Okładka książki Wieczny dzień i inne wiersze
Georg Heym Wydawnictwo: Verum poezja
poezja
1994-01-01
1994-01-01

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Wieczny dzień i inne wiersze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wieczny dzień i inne wiersze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieczny dzień i inne wiersze

Okładka książki Dziwo morza Werner Bergengruen, Gorch Fock, Gertrud von Le Fort, Wilhelm Hauff, Gerhart Hauptmann, Georg Heym, Paul Heyse, Franz Kafka, Robert Musil, Wilhelm Raabe, Joseph Roth, Theodor Storm, Stefan Zweig, Detlev von Liliencron
Okładka książki Hynh+ 14. Australia, Pacyfik Louis Becke, Dariusz Bednarczyk, Guy Boothby, Samuel Butler, Marcus Clarke, Jessie Catherine Couvreur, Erle Cox, James Francis Dwyer, B. L. Farjeon, Ernest Favenc, Joseph Fraser, Norbert Góra, Georg Heym, Ailia Hopkins, Annie Ker, Katherine Mansfield, H. B. Marriott Watson, Artur Nowakowski, Marek S. Nowowiejski, PGM, Godfrey Sweven, The Inhabitant, Taliai Tupou, Jacek Wójciak, Aidan de Brune, autor nieznany
Georg Heym
Georg Heym
Georg Heym (ur. 30 października 1887 w Jeleniej Górze; zm. 16 stycznia 1912 w Berlinie) - pisarz niemiecki. 16 stycznia 1912 roku Heym i jego przyjaciel Ernst Balcke wybrali się na łyżwy na zamarzniętą rzekę Hawelę. Nigdy nie wrócili. Po kilku dniach znaleziono ich ciała. Wyglądało na to, że pod Balckem załamał się lód, a Heym próbował go ratować, ale też wpadł do wyrwy. Heym pozostał żywy przez pół godziny, wzywał pomocy. Jego krzyki usłyszeli przebywający w pobliżu pracownicy leśni, ale nie zdołali do niego dotrzeć. Zbigniew Herbert poświęcił temu wydarzeniu wiersz Georg Heym - przygoda prawie metafizyczna.

Cytaty z książki Wieczny dzień i inne wiersze

Dodaj cytat z książki Wieczny dzień i inne wiersze