Ostrze

Dobromiła Jankowska

Kup Ostrze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ostrze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostrze

Od ponad roku nie przeczytałam lepszego thrillera niż ta książka.
Wielowymiarowa opowieść z wieloma głównymi bohaterami, których losy logicznie splatają się w jedną całość. Każdy z charakterów został precyzyjnie przedstawiony, dzięki czemu te postacie zostaną ze mną na długo. Narracja jest przejrzysta i przemyślana, fabuła wciągająca. Jedynym minusem jest przewidywalne zakończenie, gdybym nie mogła go przewidzieć, dałabym 10. Jednak nawet zakończenie nie przeszkadza mi w wysokim ocenieniu tej książki, gdyż jest to pozycja wśród thrillerów wyjątkowa i, co lubię w tego typu książkach, bardzo wzruszająca.
To moje pierwsze spotkanie z piórem Belindy Bauer i na pewno nie ostatnie.

Od ponad roku nie przeczytałam lepszego thrillera niż ta książka.

Napisana ciekawie i wciągająco. Losy różnych bohaterów zmyślnie się przecinają. Do tego historia prowadzona jest w dwóch nurtach czasowych i wychodzi to dobrze.

Niestety jest sporo dziur logicznych, pominięć oraz skrótów które zabiorą kilka oczek.
Finalnie zaś tragicznie niepotrzebna sensacyjna końcówka.

Jednak można polecić a do autorki na pewno prędzej czy później wrócę.

Finalnie zaś tragicznie niepotrzebna sensacyjna końcówka.

Jednak można polecić a do autorki na pewno prędzej czy później wrócę.

Narracja prowadzona z różnych perspektyw i przeskoki między przeszłością a teraźniejszością sprawiły, że „Ostrze” czytało mi się naprawdę dobrze. Byłam ciekawa, jak ta rodzina poradzi sobie po tragedii, która ich spotkała. Choć zakończenie nie było dla mnie przełomowe, kilka zwrotów akcji potrafiło zaskoczyć.

Szczególnie poruszyła mnie trudna relacja między rodzeństwem i to, jak chłopiec – mimo młodego wieku – musiał przejąć rolę opiekuna i wziąć odpowiedzialność za rodzinę. Emocjonalnie to naprawdę mocna część tej historii.

Podczas lektury nie mogłam jednak przestać się zastanawiać: gdzie była opieka społeczna, sąsiedzi, szkoła? Momentami fabuła wydawała się naciągana, szczególnie biorąc pod uwagę skalę problemów, z jakimi borykał się główny bohater.

Mimo tych zgrzytów, książkę oceniam jako dobrą – z ważnymi tematami w tle.

Szczególnie poruszyła mnie trudna relacja między rodzeństwem i...

754 użytkowników ma tytuł Ostrze na półkach głównych
165 użytkowników ma tytuł Ostrze na półkach dodatkowych

Belinda Bauer
Belinda Bauer
Dziennikarka, scenarzystka, autorka powieści i opowiadań. "Szczątki" - jej debiutancka powieść uhonorowana w roku 2010 prestiżową nagrodą CWA Gold Dagger dla najlepszego kryminału.

Cytaty z książki Ostrze